Tabldot Yemek Nedir? Pandemi Döneminde Tercih Edilmeli Mi?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

22.12.2020
4 Dakika Okuma Süresi

Tüm dünyada kullanılan evrensel bir kelime olan tabildot, ya da Türkiye’deki yerleşmiş kullanımı ile tabldot, Fransızca kökenli “table d’hôte” kelimesinden gelmektedir. Alakart’ın (à la carte) tam zıttı olarak, seçmesiz yemek anlamına gelmektedir. Menülerin, müşterilere hazır ve sabit olarak sunulduğu yemek hizmeti çeşididir.


Ülkemizde de iş dünyasındaki işletmelerin çoğunluğunda, otel ve restoranlarda, okullarda, hastanelerde ve devlet dairelerinde tabldot yemek hizmetine rastlıyoruz. Multinet Up olarak, bu yazımızda pandemi dönemindeki durumu inceliyoruz.

Tabldot Yemek İyi Bir Seçim Mi?

  • Zamanımızın değerli ve tempomuzun yoğun olduğu bu çağda, vücudumuzun besin ihtiyacını karşılamak için tabldot yemek, işin uzmanlarından tedarik edildiği sürece avantajlı bir seçimdir.
  • Tabldot yemekte o gün ne çıkacağı sabit olsa bile, catering firmaları ile aylık ve yıllık menü planları yapılarak hizmet alan işletmenin çalışan veya öğrenci profiline göre uygun ve zengin içerikli menüler sağlanabilir. Ülkemizde genelde 4 çeşit yemekten az sunum olmamaktadır. Çorba, protein ağırlıklı ana yemek, karbonhidrat ağırlıklı ikinci yemek, meyve, tatlı, içecekler ve salata ile lezzetler çeşitlendirilir.
  • Diğer bir avantajı da uzmanlar tarafından hazırlanan yemeklerin kalori ve besin değerleri hesabı yapıldığından, hizmet alanların pratik bir şekilde sağlıklı beslenme imkanına kavuşmasıdır.
  • Özellikle çalışan sayısının fazla olduğu yerlerde tabldot yemek çeşitleri, mevsime ve besin dengesine uygun yemek hizmeti alırken, yemek maliyetinin düşmesini sağlar.

Pandemi Döneminde Tabldot Yemek Tercih Edilebilir Mi?

Koronavirüs salgınının etkisini göstermesi ile birlikte tabldot menü sunan işletmelerde yeni endişeler ve hassasiyetler gündeme geldi. Özellikle çalışan sayısının fazla olduğu kalabalık yemekhanelere sahip şirketlerde tabldot yemek hizmetinin bir müddet durdurulduğunu ve tek kişi için paketleme yapılmış kumanya sistemine geçildiğini gördük.

Normalleşme sürecine girildiğinde ise yemekhanelere geri dönüş kapsamında tabldot yemekler için yeni kurallar ve öncelikler belirlendi.

  • Masaların birbirine olan uzaklığı artırıldı.
  • Kimi işletmelerde masalara paravanlar eklendi.
  • Yemek yapan personeller için yeni hijyen kuralları getirildi.
  • Hizmet veren personellere ait koruyucu donanım eğitimi ve sağlık raporları istenilmeye başlandı.
  • Yemeklerin muhafazası, üstü kapatılması ve sevkiyatı konusunda yeni önlemler alındı.
  • Gıda depolanan alanların hijyen, havalandırma ve filtrasyon durumları öne çıktı.


Bütün bunlar yaşanırken, sağlık endişesi yemeğin fiyat ve lezzetinin önüne geçti diyebiliriz. Halihazırda bilim insanları arasında koronavirüsün yemeklerden geçtiğine veya geçmediğine dair kesin bir ortak görüş yok.

Yine de yemeklerin hazırlanması, sevk edilmesi ve servisi aşamalarına birçok çalışanın dahil olması, endişe yaratıyor. Şirketler tanınmış ve büyük catering firmalarını tercih etme yoluna gidiyor.

Evden Çalışma Yapan Şirketlerde Durum Ne?

Tabldot yemek çeşitlerine olan talepte, özellikle beyaz yakalı çalışanların evlere geçmesi ile düşüş yaşadı. Bu aşamada evlere hazır yemek servisleri popülerlik kazanmaya başladı.

Merkez mutfaklarında soğuk veya sıcak öğünleri hijyenik paketleme ile evlere taze bir şekilde servis edecek bir iş modeli geliştiren catering firmaları, müşterilerin tercihi haline geldi. Yoğun iş temposunu evde yaşarken bir yandan ev işleri ve çocukları ile de uğraşan çalışanlar da bu pratik çözümden memnun gibi gözüküyor.

Yemek Kartı ile Çalışanlarınızın Yemek İhtiyaçlarına Özgürlük Tanımak İster Misiniz?


Tüm bu standart yöntemlerin dışında yemek kartları ile de çalışanlarınızın günlük yemek ücretlerini kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz.


35.000'i aşkın noktada geçerli olan MultiNet Yemek Kartı ile çalışanlarınız restoranlardan, ev yemekleri yapan işletmelere; fast food zincirlerinden, pastanelere; büfelerden, marketler ve süpermarketlere kadar birçok noktada kullanabilmelerini sağlarsınız.

 
Üstelik yemek kartı alarak personel giderlerinden (gelir vergisi, SGK işveren hissesi vs.) tasarruf edersiniz.


Kısaca MultiNet Yemek Kartı Avantajlarını Sıralarsak;

  • %100 vergi avantajı sağlar.
  • Gelir Vergisi, SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Primi, Damga Vergisi’nden muaf olursunuz.
  • 30. 000 noktada geçerli MultiNet yemek kartı ile çalışanlarınız yemek ücretlerini dilerse restoran, cafe’lerde dilerse de market alışverişlerinde kullanabilir.
  • Online yönetim panelinden kontrolleri yapabilirsiniz.
  • Yemek fişinin getirdiği iş yükünü ortadan kaldırırsınız.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.


 

MultiNet Yemek Kartı geçen yerleri öğrenmek için MultiPay uygulamasından ya da kart kullanım noktaları sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Submitted bygamzegulden.sigircion22.12.2020

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık