Şirketler Corona Virüsü Sürecini Nasıl Yönetmeli?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

22.05.2020
4 Dakika Okuma Süresi

Corona virüsü sadece insanların değil aynı zamanda şirketlerin de düzenlerini alt üst etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işletmeler bu süreci en az hasarla atlatmanın yollarını arıyorlar ve yeni düzene ayak uydurmaya çalışıyorlar. Multinet Up olarak, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelerin Corona virüsü ile mücade sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri bu yazımızda paylaştık.

Doğru Bilgi Edinin ve Çalışanlarınızla Paylaşın

Virüsten korunmanın temel kuralı, bilinçli olmaktır. Bu nedenle, Corona virüsü ile ilgili doğru bilgilere ulaşmak ve çalışanları bilgilendirmek, uygulanacak olan diğer tedbirlerin sonuç vermesine büyük katkı sağlayacaktır.

Bilgilendirme ile ilgili bir diğer önemli konu ise, özellikle şirket içi dedikoduların önüne geçmek ve olası motivasyon düşüşlerini önlemek adına, şirketle ve şirketin geleceği ile ilgili konularda diğer zamanlara göre daha şeffaf ve bilgilendirici açıklamalarda bulunulmasıdır.

Hijyen Önlemlerini Artırın

İşletmenizde çalışanların tamamı ya da bir kısmı, işlerin devamlılığı için işe gelmek zorundaysa, koruyucu hijyen önlemlerini olabildiğince artırın. Gerekli görüldüğünde konfordan vazgeçilmeli ve çalışanların dezenfektan, sabun ya da diğer hijyen malzemeleri kullanmaları özendirilmelidir. Yine bu süreçte, klima kullanımı yerine pencere açılarak temiz hava alınması sağlanmalıdır.

Corona virüsüne karşı önemli bir koruyucu önlem olan “Sosyal mesafe” kuralının çalışanlar tarafından uygulandığına emin olun. Şirket içerisinde tokalaşma, şakalaşma ya da yakın mesafeden çalışma gibi durumların önüne geçin.

Çalışanların öğle yemeklerini hep birlikte yemelerinin yasaklayın ve mümkünse, sosyal mesafe kuralına uygun düzenlemelerle, gruplar halinde yemek verin.

Toplu Taşımaya Alternatif Yaratın

Toplu taşıma araçları ciddi riskler içermektedir. Çalışanlarınızın toplu taşıma kullanarak işe gelmeleri ise, harcayacağınız tüm emeklerin bir anda boşa gitmesi anlamına gelebilir. Bu nedenle, çalışanlarınız için servis düzenine geçin ve servis araçlarında hijyen ve sosyal mesafe kurallarını uygulayın.

Covid-19 ile Mücadele Ekibi Kurun

Sürecin ciddiyeti, mücadelenin ek iş olarak algılanmamasını gerektirmektedir. Bu nedenle, şirket çalışanlarından bir ekip oluşturup, bu ekibe kontrol ve müdahale yetkisi verin. Ekipte yer alan kişilerin görevleri, süreç sonuna kadar sadece Corona virüsü ile mücadele ile sınırlı kalmalıdır.

Uzaktan Çalışmayı Destekleyin

Corona virüsü, birçok firmaya “evden çalışma” ile ilgili deneyim kazandırdı ve evden çalışma sistemini doğru uygulayan firmalar, çalışanlarının verimliliklerinin arttığını görmeye başladı.

Eğer bulunduğunuz sektör evden çalışma düzenine uygunsa, en kısa sürede siz de çalışanlarınızı bu düzene yönlendirin. Bu tarz bir yaklaşım, çalışanlarınızın sağlığına verdiğiniz önemi ve iş konusunda onlara olan güveninizi görmelerini sağlayacaktır. Uzaktan çalışma sistemi aynı zamanda sorumluluk ve maliyet düşürücü etkileriyle de işletmenize fayda sağlayacaktır. 

Uzaktan çalışma sisteminde dikkat edilmesi gereken nokta; bunun çalışana bir lütuf değil, işlerin düzgün yürütülebilmesi ve çalışanın sağlığının korunması amacıyla gerçekleştirilen bir uygulama olduğunun unutulmamasıdır.

Likidite Senaryoları Oluşturun

Hiçbir şirketin daha önce yaşamadığı bir süreç içerisinde olduğumuzdan, uzmanlardan destek alarak, veriler ve sektörel analizler ışığında, nakit akışı ile ilgili risk senaryo alternatifleri oluşturun. Oluşturulan her senaryoya uygun modellemeleri ve önlemleri belirleyerek, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olun.

Benzer bir şekilde, tedarik zincirinde yaşanabilecek aksaklıkları göz önünde bulundurup, alternatif çözümler oluşturun.

Sosyal Çalışmalara Önem Verin

İşletmelerin yeteneklerini ve kapasitelerini toplumsal faydaya yönlendirmeleri gereken bir süreçten geçiyoruz. İşletmeler, yetenekleri ve imkanları ile toplumsal ihtiyaçların kesiştiği noktalarda, diğer zamanlara göre çok daha duyarlı olmalılar ve imkanları dahilinde, sürecin atlatılmasına destek olmalılar. İşletmeniz herhangi bir şekilde Corona ile mücadele sürecinde topluma faydalı bir üretim ya da hizmet gerçekleştirebiliyorsa, bunu en kısa sürede hayata geçirin.

Submitted bymultinet-hoston22.05.2020

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık