Catering Nedir ve Catering Hizmetleri Nelerdir?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

14.12.2020
4 Dakika Okuma Süresi

Herkesin temel ihtiyacı olan yemek, aynı zamanda hepimizin ortak zevkidir.  Modern toplumun karmaşası içinde, her zaman kendi yemeğimizi yapamıyoruz ve dışarıdan hizmet olarak alıyoruz. Yemek hizmeti almanın, milattan önceki Çin imparatorluklarına, Mısır firavunlarına ve eski Roma’ya kadar geri gittiğini biliyor muydunuz?  Peki Türkiye’de de 80’li yıllardan sonra otellerde duymaya başladığımız ve artık sıkça karşılaştığımız catering nedir? Catering hizmetleri ile ilgili tüm detayları Multinet Up’ın bu yazısında sizlere sunduk.

Catering Nedir?

Kelime anlamı ile başlarsak, catering kelimesinin Türkçe karşılığı yemek servisi, yemek tedarikidir.

Kavramı daha iyi anlamak için sektöre genel bir bakış atmamız gerekli. Catering, müşterinin seçtiği yerde, müşteri ve catering şirketi tarafından ortak kararlaştırılan bir bedelle, şefler ve servis ekiplerinin yemek pişirip servis yapmasıdır.

Ülkemizde ise genelde yemek üretimi, servisi ve diğer ilgili organizasyonlarını yapan şirketler catering firmaları olarak görülür. Türkiye’de otellerin yemek hizmetinin dışarıdan tedarik edilmesi ile başlayan catering firmaları, artık iş yerleri, okullar, devlet daireleri, hastaneler, düğünler, konserler, özel organizasyonlar, film setleri ve hatta sokaklarda mobil olarak dahi hizmet sunabiliyor.

Catering, müşterinin istekleri ve sektörün ihtiyacına uygun yiyecek içecekleri, uygun zamanda, uygun yerde ve uygun bir sunumla tedarik etme faaliyetlerinin hepsini kapsıyor.

Catering Hizmetleri Nelerdir?

Catering hizmetlerinin ana odağı yemek hizmetini toplu olarak sağlamaktır. Çeşitli işletmelerle anlaşma yapan catering firmaları, belli sayıda yemeği, müşterinin tercihlerine uygun olarak yapar ve servis eder. En bilinen örneği, kalabalık çalışan sayısı olan fabrikaların öğle yemekleridir. Ama hizmet genelde bununla sınırlı kalmamaktadır.

Hizmet verilen sektörün kriterlerine göre menü ve uygulamalar geliştirmek de catering firmaların sorumluluğundadır. Örneğin, ofis çalışanlarından oluşan bir firma hafif ve dengeli menüler talep edebilirken, ağır sanayide bedensel iş yapan çalışanları olan başka bir firma yüksek kalorili ve karbonhidrat ağırlıklı bir öğün isteyebilir. 

Tüm bu istekleri gıda kalitesi ve hijyene de dikkat ederek yerine getirmek catering hizmetlerine dahildir. Üstelik istenildiğinde öğün başı kalori hesabı da müşteriye sunulabilmelidir.

Ana odak iş yeri yemeği gibi gözükse de aslında catering hizmetleri çok daha fazlasını içerebilir. Düğünlerde yemek öncesi ve sonrası sunulan aperatifler, çeşitli kokteyllerde sunulan içecek ve kanepe ikramları, doğum günü ve parti gibi özel davetlerde verilen şekerleme ve tatlılar, sokak etkinliklerinde yapılan mangal veya mobil sunumların hepsi catering hizmetlerine örnektir.

Davet ve özel günlerde, dekorasyonu ve hatta müzik seçimini üstlenen firmalar dahi görebiliyoruz. Bunlara ek olarak yemeklerin nakliyesi de catering hizmetleri içerisinde yer almaktadır.

MultiNet yemek kartını paket yemek siparişi ve online market alışverişlerinde kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Detaylı Bilgi Al

Catering Hizmetlerinin Çeşitleri Nelerdir?

En bilinen catering hizmeti çeşitleri aşağıdaki gibidir;

1.      Endüstriyel Catering:

Ülkemizde en yaygın kullanılan catering hizmeti türüdür. Genellikle yıllık sözleşmeler ile yürütülür. Çoğunlukla müşterinin iş yerinde, yiyecek, içecek, salata çeşitleri ve tatlı ile personelin günlük öğün ihtiyacı karşılanır.

2.      Ofise Teslim Catering

Yemek firması kendi tesislerinde yemekleri hazırlar ve kullan at prensibi ile paketler. Yemekler siparişi veren personele kendi ofisinde teslim edilir.

3.      Açık Büfe Catering

Çok sayıda farklı yemek seçeneği hazırlanarak metal tepsiler üzerinde ve alttan ısıtmayla sıcak kalacak şekilde hazırlanır ve sunulur. Müşteriler diledikleri yemeği arzu ettikleri kadar alırlar. Kimi zaman self-servis şeklinde de olabilir. Zamandan ve paradan tasarruf için iyi bir seçimdir.

4.      Yemek Kamyonu ile Mobil Catering

Çeşitli açık hava davetleri veya organizasyonlar için mutfak olarak özelleştirilen kamyon tipi araçlardan, daha çok fast food şeklinde yiyecek ve içecek tedarikidir. Daha düşük bütçeli ve pratiktir.

5.      Özel Catering Hizmetleri

Hizmetin nerede başlayıp nerede biteceği taraflar arasında belirlenen, düğün, doğum günleri, partiler ve diğer özel davetler için verilen hizmettir. Bu tip catering hizmeti, yemek takımlarından servise, dekorasyondan temizliğe kadar geniş bir yelpazede çözüm sunabilir.

Yemek Kartının İşletmelere Sağladığı Avantajları Biliyor Musunuz?

  • Pandemi ile gelen evden çalışma modeli ile çalışanlarınızın günlük yemek bedelini kolaylıkla ödeyebilirsiniz.

MultiNet Yemek Kartı’nın Happy Center, Çağrı, Oruç gibi marketler dahil 35.000'i aşkın noktada geçerli olduğunu biliyor muydunuz?

 

  • Yemek kartı alarak personel giderlerinden (gelir vergisi, SGK işveren hissesi vs.) tasarruf edersiniz.
  • Yemek kartı ile %100 vergi avantajı sağlarsınız.

  • Çalışanlarınıza yan hak sunmuş olursunuz.

  • 35.000'i aşkın noktada geçerli olan MultiNet Yemek Kartı çalışanlarınız restoranlardan, ev yemekleri yapan küçük aile işletmelerine; fast food zincirlerinden, pastanelere; büfelerden, marketler ve süpermarketlere kadar birçok noktada kullanabilmelerini sağlarsınız. Ayrıca yemek kartını online alışverişlerinizde de kullanabilirsiniz.

  • Çalışanlarınıza vereceğiniz kartları online olarak kontrol edebilir, birçok işlemi tek bir panelden yürütebilirsiniz.

  • Yemek kartı ile yemekhanenin getirdiği muhasebe, insan kaynakları, satın alma gibi bölümlerin iş yükünü azaltmış olursunuz. 

MultiNet Yemek Kartı geçen yerleri öğrenmek için MultiPay uygulamasından ya da kart kullanım noktaları sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.


 
Submitted byburakaon14.12.2020

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık