Yeni yasal düzenleme ile Türkiye'deki tüm şirketlerin Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) dahil olması gerekiyor.
Taşıt Tanıma Birimi (TTB), taşıt tanıma sistemleri için araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik etiketlerin genel adıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uygulaması ile şirketlerin hayatına girmiştir.
Taşıt Tanıma Birimi, şirket araçları için zorunludur. Yani şirket adına satın alınmış veya kiralanan araçlar için Taşıt Tanıma Birimi taktırılması gerekiyor. Aksi takdirde şirket aracında akaryakıt alımları gider gösterilemeyecek.
Taşıt Tanıma Birimi, Darphane tarafından belirlenen yetkili montaj firmalarına giderek taktırabilirsiniz.
Taşıt Tanıma Birimi zorunluluğu 1 Ocak 2025 itibarıyla başlıyor. Bu nedenle 31 Aralık 2024'e kadar işlemleri tamamlamanız gerekiyor.
TTB takılmayan ticari araçlar, 1 Ocak 2025 itibarıyla trafiğe çıkamayacak. Çıkan araçlar ise tespit edilmeleri durumunda trafik cezası ile karşılaşacak. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca ceza verilecek.
TTB taktırabilmeniz için Darphane tarafından belirlenen yetkili montaj firmalarına 1810 TL ödemeniz gerekir. Bu ücrete KDV dahil değildir.
Taşıt Tanıma Birimi için ödemeler, banka veya kredi kartları aracılığıyla yapılır. Ödeme yöntemi anlaşma sağlanan şirkete göre değişiklik gösterir.
TTB sistemi şirket adına alınmış ya da kiralanmış tüm araçlar için kullanılması zorunludur. Bireysel kullanıcılar için ayrıca bir düzenleme yapılmıştır.
Şirket araçlarının en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar araçlarına TTB taktırması ve UTTS'ye dahil olması gerekir.
Bireysel kullanıcılar ise 1 Temmuz 2025 tarihinden sonra trafiğe kaydettikleri araçlarını, UTTS'ye de dahil etmek zorundadır.