notification-announcements

Duyurular

 

Taşıt Tanıma Birimi Nedir?

 

Taşıt Tanıma Birimi Başvurusu

Yeni yasal düzenleme ile Türkiye'deki tüm şirketlerin Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) dahil olması gerekiyor. 

UTTS ve Taşıt Tanıma Birimi Hakkında Ön Bilgilendirme Almak için Formu Doldurun, Sizi Arayalım!

05xx xxx xx xx

Kişisel verileriniz, talebinizin gerçekleştirilmesi amacıyla 6698 Sayılı Kanun kapsamında işlenmektedir. Aydınlatma Metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Taşıt Tanıma Birimi Nedir? 

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), taşıt tanıma sistemleri için araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik etiketlerin genel adıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uygulaması ile şirketlerin hayatına girmiştir. 

Taşıt Tanıma Birimi Nasıl Çalışır?

  • UTTS: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi veya kısaltması ile UTTS, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanabilmesi ve vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için kurulmuştur. UTTS ile akaryakıt pompası ve araç plakası eşleştirilip ticari araçlara yüklenen akaryakıt takip edilir. 
  • TTB: Ticari taşıtların yakıt depo girişlerine takılan eklentinin adıdır. TTB ile yakıt dolum işleminin takip edilebilmesi sağlanır. Ayrıca yükleme yapılan akaryakıt istasyonunda diğer UTTS cihazları ile plakalara alınan akaryakıt hemen işlenir. 
  • MultiPetrol: MultiPetrol ile şirketler Shell Taşıt Tanıma Sistemi'ne dahil olur. 31 Aralık 2024 tarihine kadar MultiPetrol, Taşıt Tanıma Birimi ve UTTS ile uyumlu hale gelecektir. 

Taşıt Tanıma Birimi Zorunlu mu?

Taşıt Tanıma Birimi, şirket araçları için zorunludur. Yani şirket adına satın alınmış veya kiralanan araçlar için Taşıt Tanıma Birimi taktırılması gerekiyor. Aksi takdirde şirket aracında akaryakıt alımları gider gösterilemeyecek. 

 

Şirket araçları ile ilgili bilmeniz gerekenleri öğrenmek için "Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler" ve "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" başlıklı yazılarımızı ziyaret edebilirsiniz. 

 

Taşıt Tanıma Birimi Nerede Takılır?

Taşıt Tanıma Birimi, Darphane tarafından belirlenen yetkili montaj firmalarına giderek taktırabilirsiniz.  

Taşıt Tanıma Birimi Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor?

Taşıt Tanıma Birimi zorunluluğu 1 Ocak 2025 itibarıyla başlıyor. Bu nedenle 31 Aralık 2024'e kadar işlemleri tamamlamanız gerekiyor.

Taşıt Tanıma Birimi Cezası Ne Kadar?

TTB takılmayan ticari araçlar, 1 Ocak 2025 itibarıyla trafiğe çıkamayacak. Çıkan araçlar ise tespit edilmeleri durumunda trafik cezası ile karşılaşacak. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca ceza verilecek. 

Taşıt Tanıma Birimi Kaç TL?

TTB taktırabilmeniz için Darphane tarafından belirlenen yetkili montaj firmalarına 1810 TL ödemeniz gerekir. Bu ücrete KDV dahil değildir.  

Taşıt Tanıma Birimi Nasıl Ödenir?

Taşıt Tanıma Birimi için ödemeler, banka veya kredi kartları aracılığıyla yapılır. Ödeme yöntemi anlaşma sağlanan şirkete göre değişiklik gösterir.

TTB Sistemini Kimler Kullanabilir? 

TTB sistemi şirket adına alınmış ya da kiralanmış tüm araçlar için kullanılması zorunludur. Bireysel kullanıcılar için ayrıca bir düzenleme yapılmıştır. 

Şirket araçlarının en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar araçlarına TTB taktırması ve UTTS'ye dahil olması gerekir. 

Bireysel kullanıcılar ise 1 Temmuz 2025 tarihinden sonra trafiğe kaydettikleri araçlarını, UTTS'ye de dahil etmek zorundadır.