Prime esas kazanç çalışılan zamanlarda ödemede bulunulan sigorta getirisine ait brüt tutar olarak tanımlanır. Yani prime tabi tutulan ek ödemeler ve çalışan ücretlerinin geneline verilen isimdir. Prime esas kazanç olarak değerlendirilen ödemeler çalışanların aylık ücretlerine ek yapılır. İkramiye, prim, yol parası ve fazla mesai gibi belli ödemeler de bu kapsamda değerlendirilir.
Şirketler, her biri farklı potansiyeller taşıyan çalışanlardan meydana gelir. Yetenekleri, bakış açıları ve fikirleriyle birbirinden ayrılan ekip üyelerinin firmanın başarısında kritik rolleri vardır. Bu çeşitlilikten en iyi şekilde faydalanmanın yolu ise yaratıcılığı teşvik etmekten geçer.
Geleneksel mentorluk, kıdemli olanların ya da daha deneyimli kişilerin yeni yetişen kişilere yol göstermesi olarak tanımlanır. Ancak günümüzde dünya giderek hızlanıyor ve teknolojiler çok hızlı bir şekilde geliştirilip hayatımıza dahil ediliyor. Böylece iş yapış tarzımızdan, şirketimizin görünürlüğüne kadar birçok nokta farklılaşıyor. Tersine mentorluk tam olarak bu noktada devreye giriyor ve değişen dünyaya adapte olmuş genç neslin, kıdemli liderlere ya da üst düzey yönetilere yol göstermesini sağlıyor.
Çalışan yaşam döngüsü, çalışanın bir organizasyona katılmasından itibaren geçen tüm süreçleri kapsar. Çalışan döngüsü, çalışanın işe alımından başlayıp organizasyondan ayrılmasına kadar devam eder ve özellikle şirketlerin insan kaynakları yönetiminde önemli bir rol oynar. Çalışanların ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak yönetimi daha kolay hâle getirir. Aynı zamanda memnuniyeti ve bağlılığı da artırmaya yardımcı olur. Süreç hem çalışanların hem organizasyonların hedeflerine ulaşmasını destekleyerek karşılıklı başarı sağlar.
Şirketlerde verimliliğin anahtarı, iş ve özel yaşam dengesinin sağlanmasıdır. Çalışanlar, kendisine vakit ayırabildiğinde sorumluluklarına daha rahat odaklanır. Bu nedenle izinler, ekip üyelerinin motivasyonunu ve bağlılığını güçlendirmede önemli rol oynar. Ayrıca personelin yasal hakları arasında yer alır. Zira 4857 sayılı İş Kanunu’nda çalışanların ücretli izin hakkına ilişkin hükümler bulunur.
Çalışanların ve işverenlerin haklarını düzenleyen kanunlar, bazı özel zamanlara yönelik detaylar içerir. Personellerin ebeveynliğe adım attığı ilk günlerde görevine bir süreliğine ara vermesini sağlayan babalık izni de bu haklar arasındadır. Doğum izni kapsamındaki bu imkân, yeni baba olan çalışanların eşiyle ve çocuğuyla vakit geçirmesini mümkün kılar.