Lojistik, üretim aşamasından tüketiciye ulaştığı sürece kadar bir ürünün depolama, nakliye, paketleme ve dağıtım gibi işlemlerinin tümünü ifade eder. Lojistik yönetimi ise tüm lojistik işlemlerinin planlama, denetleme ve uygulama süreçlerinin doğru şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Etkili bir lojistik yönetimi ile verimlilik artırılırken, maliyetlerin düşürülmesi amaçlanır. Teknolojik gelişmeler, şirketler arasındaki rekabetin ve müşteri taleplerinin değişmesine neden oluyor. Bu nedenle de günümüzde şirketler lojistik yönetimi ve süreçlerine yönelik çözümlere daha fazla önemi veriyor.
Doğru bir lojistik yönetimi için üretim planlamadan stok yönetimi aşamasına kadar tüm süreçlere yönelik planlamayı çalışanlarınızın yetkinliklerini, şirket modelinizi ve stratejilerinizi göz önünde bulundurarak yapmanız gerekir. Ayrıca, lojistik yönetimi planlamanın yanı sıra oldukça detaylı hazırlık ve uygulama aşamalarına sahiptir. Bu nedenle, lojistik yönetiminizi daha etkili bir sürece dönüştürmek için her aşamaya yönelik teknolojik ve sektörel gelişmeleri yakından takip etmeli, şirketiniz ile uyumlu olan yeni nesil yöntemleri kullanmalısınız.
Lojistik yönetiminin de önemli bir parçasını oluşturan filo yönetimi, şirketinize ait araçların bakımı, gerçek zamanlı takibi, yakıt tüketimi gibi konularda gerekli olan bilgilere erişmenizi sağlar. Şirketiniz için etkili bir filo yönetimini oluşturmak için araç takip sistemi, taşıt tanıma sistemi gibi belirli teknolojilere sahip olmanız gerekir. Bu sistemlerin kullanımı şirketinize hem maliyet hem de verimlilik açısından birçok avantaj sağlar.
Lojistik ve Filo Yönetimi İpuçları Multinet Blog'ta!
Gelişim ve değişimin hız kesmediği bu dönemde yeni nesil uygulamaları kullanmak için lojistik ve filo yönetimine yönelik gelişmeleri takip etmenizi öneririz. Multinet Blog ile lojistik ve filo yönetimine yönelik güncel bilgilere ulaşabilir, bu süreçlerinizde şirketinize avantaj sağlayacak Multinet Up çözümleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Türk Vergi Sistemi kapsamında varlık sahiplerinden alınan yasal ödemeler bulunur. Bu ödemelerden biri de trafik şubelerinde kaydı bulunan araçlar için tahsil edilen Motorlu Taşıt Vergisi’dir. Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) hem binek hem de ticari nitelikteki araçları kapsar. Fakat bu iki araç türünde ödenen verginin miktarı ve muhasebeleştirilme süreci birbirinden farklıdır. Yazının devamında işletmelerin filosuna ait gider kalemleri arasındaki ticari araçlarda MTV oranları konusunu anlattık.
Taşımacılık ve ulaşım, reel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin önemli bir iş yükümlülüğü ve harcama kalemidir. Hâl böyleyken özellikle büyük ölçekli firmalarda personel kullanımına tahsis edilmiş araçlara sahip olmak daha fazla önem kazanır.
Şirket araçları periyodik bakımı, araçların belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli bakım işlemlerinin yapılması sürecidir. Bu hizmet, araçların güvenli, verimli ve uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla gerçekleşir. Periyodik bakımların araç üreticisinin belirlediği zaman dilimlerinde veya kilometre aralıklarında yapılması gerekir.
Bir şirketin sahip olduğu araçların tümü, filo kapsamında yer alır. Filo yönetimi ise araçların etkin bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Bakım, onarım ve yakıt alımı gibi konuları içerir. Şirketlerin finansal ve operasyonel süreçlerinde önemli olan bu yönetime sigorta işlemleri de dâhildir. Filo kaskosu, şirketin araçlarından doğacak masrafların önlenmesini sağlar. Bu yazıda işletmeye ait araçları çeşitli etkenlere karşı güvence altında tutan filo kaskosuna dair detayları açıkladık.
Trafik sigortası, aracınızla yola çıkmanız için zorunlu tutulan işlemlerden biridir. Trafikte meydana gelecek olası kazalardaki hasarı karşılayabilmenizi sağlayacak bu işlem, oldukça geniş kapsamlıdır. Bu sigortayla birlikte yalnızca maddi kayıpların bir kısmı karşılanabilir. Türkiye’de trafiğe kayıtlı her araç sahibi, bu sigortayı yaptırmakla yükümlüdür.
Şirket arabası, iş süreçlerinin etkin ve verimli bir biçimde yönetilmesine imkân veren önemli ihtiyaçlar arasında yer alır. Küçük, orta ve büyük ölçekli pek çok şirket, araç satın alma veya kiralama gibi seçenekleri değerlendirir. Bazı şirketler için araç satın almak; iş süreçleri, maliyet ve vergi yükümlülüğü bakımından daha avantajlı olabilir. Ancak şirket aracı almak veya kiralamak arasında tercih yaparken göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar mevcuttur.