notification-announcements

Duyurular

 

Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Multinet Up
Multinet Up
Lojistik ve Filo Yönetimi 7 Dakikalık Okuma Süresi

Trafik sigortası, aracınızla yola çıkmanız için zorunlu tutulan işlemlerden biridir. Trafikte meydana gelecek olası kazalardaki hasarı karşılayabilmenizi sağlayacak bu işlem, oldukça geniş kapsamlıdır. Bu sigortayla birlikte yalnızca maddi kayıpların bir kısmı karşılanabilir. Türkiye’de trafiğe kayıtlı her araç sahibi, bu sigortayı yaptırmakla yükümlüdür. 

İşletmeniz üzerine kayıtlı ticari bir aracınız varsa da bahsedilen trafik sigortasını yaptırmalısınız. Ücretler bağlamında değerlendirdiğinizde ticari araçların trafik sigortası, özel olanlara göre daha yüksektir. Bunun esas sebebi hususi olarak kullanılan vasıtalara oranla ticari olanların daha fazla hasar frekansına sahip olmasıdır. Nitekim işletmeler için alınan araçlar, doğal olarak daha fazla yol kateder ve bu durum arabada da benzer bir yıpranma payı çıkarır.

Yolculukların Güvencesi Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, kara yollarında araçla seyir hâlindeyken meydana gelebilecek kazalar için bir güvencedir. Karşı tarafta herhangi bir hasarın meydana gelmesi hâlinde zararların karşılanması trafik sigortası kapsamında mümkündür. Trafik sigortasının amacı, bedensel ya da maddi bir hasarın kaza sonrası oluşması durumunda kayıpları en aza indirir. Bu doğrultuda maddi durumunuza uygun, en kapsamlı trafik sigortasını yaptırmak âdeta geleceğe yatırım olarak görülebilir.

Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası olarak da adlandırılan bu işlem, her yıl belirlenen limitler çerçevesinde uygulanır. Bu noktada takip gerektirdiğini  ve yaptırılmasının zorunlu olduğunu bilmeniz gerekir. Kazaya uğrayan tarafın mağduriyet yaşamamasını amaçlayan bu sigorta türü; karşılaşılabilecek pek çok hasarı kapsar. Yolculukların güvencesi şeklinde de görebileceğiniz araç trafik sigortasını yaptırırken kapsamlı düşünmeniz bu açıdan oldukça önemlidir.

Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?

Trafik sigortasının öncelikle Türkiye’de zorunlu tutulduğunu belirtmek gerekir. Bunun dışında trafik sigortası kapsamını da doğru şekilde belirlemek hem aracınız hem de diğer insanlar açısından finansal bir koruma sağlar. Kazaların finansal sorumluluğunu karşılamayı amaçlayan bu sigorta türü, zararı karşılar ve hatta tazminatlar bağlamında da etkilidir. Bunun dışında yaralanmalar neticesinde meydana gelen sağlık masrafları da yine sigorta kapsamında değerlendirilir ve sizin için finansal koruma anlamını taşır.

Sıralanan tüm bu önemli noktalar dışında trafik sigortası yaptırdığınızda hukuki süreçlerde de korunmuş olursunuz. Sigortanız kapsamında siz yasal olarak temsil edilebilirsiniz. Üstelik tazminat talepleri doğrultusunda da sigortanız gerekli kapsamdaysa bu finansal yük, karşılanabilir. Ayrıca hukuki yardım, avukat desteği gibi artılarla trafik sigortanızı genişletirseniz güvenlik açısından da içinizin çok daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

Trafik Sigortasının Genel Şartları Nelerdir?

Trafik sigortası genel şartları Türkiye’de yasalar ve şirketler tarafından belirlenir. Aşağıda sıralanan şartların her biri sigorta şirketleri arasında farklılıklar gösterebilir. Bu noktada trafik sigortası teminatlarını incelerken bu durumu da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Nitekim işletmenize ait bir aracın sigortasını yaptıracağınız için olası sorumluluğunuzu önceden düşünmek için tüm detayları incelemeniz oldukça önemlidir.

  • Sigortalılar: Trafik sigortası; araç sahiplerine ve araba kullanmaya yasal olarak izni olan kişilere sunulur. Sigortada adı belirtilen kişi araç sahibidir ve poliçede üzerinde ismi yazan sürücüler kullanabilir.
  • Sigorta Süresi: Genellikle her sene yenilenir. Sigortada da belirli bir başlangıç ve bitiş tarihi mevcuttur. Bu, genel şartlardan biridir. Belirlenen tarih sona erdiğinde işletmenize ait aracın sigortasını da yenilemeniz gerekir.
  • Sigorta Teminatı: Araç sahibinin ya da sürücünün kazaya karışması durumunda üçüncü şahıslara karşı sorumluluğu karşılamayı amaçlar. Bu sigorta, maddi zararlar ve kişisel yaralanmalar gibi kapsamları içerir.
  • Sigorta Limitleri: Trafik sigortasında genellikle bir maddi hasar ve kişisel yaralanma limiti bulunur. Bu limitler, sigorta kapsamı dâhilinde karşılanacak maksimum zararı belirler. Bu genel şartı sigorta şirketinizle görüşerek belirleme şansına sahipsiniz.
  • Sigorta Koşulları: Genel şartlar bağlamında değerlendirdiğinizde pek çok şirketin koşulları olduğunu görebilirsiniz. Örneğin sigorta şirketinin hakları da bu madde içindedir.

Sigortaların genel şartları anlaşacağınız şirket özelinde kimi değişiklikler gösterebilir. Fakat tercihinizi yaparken olası kazaları ve senaryoları kapsamlı olarak düşünmenizi öneririz. Bu bağlamda değerlendirdiğinizde sigortanın ne denli önemli bir husus olduğunu anlayabilirsiniz. Hukuki destekten tazminatı karşılamaya kadar pek çok farklı nokta, sigortanızın kapsamı sayesinde mümkün olabilir.

Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Trafik sigortası yaptırırken öncelikle size uygun şirket seçimi yapmalısınız. Güvenilir bir sigorta şirketi seçtikten sonra yapmanız gereken çok fazla işlem kalmaz. Sizden trafik sigortası yaptırmak için gerekli belge ve bilgileri hazırlamanız talep edilir. Araç sahibinin ve sürücülerin kimlik bilgileri, aracın teknik özellikleri ve işletmenize ait olduğunu gösterir bir belge, bu aşamada istenir. Sigorta temsilcisiyle iletişime geçerek yönetebileceğiniz bu süreçte size verecekleri başvuru formunu doldurmalısınız.

Sigorta başvurunuzu yaparken seçmiş olduğunuz şirketin belirlediği prim ödemesini de yapmanız gerekir. Sigorta şirketinin kabul ettiği ödeme yöntemini öğrenmek için temsilciyle iletişime geçerek bu süreci takip edebilirsiniz. Daha sonra zorunlu tutulan bu sigortayı yaptırdığınızda bilgilerin doğruluğunu yine teyit etmelisiniz. Bu basit birkaç aşamanın sonunda trafik sigortanızı yaptırmış olacaksınız. 

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Trafik sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de temsilciyi doğru seçmektir. Sigorta şirketinin finansal gücü, hizmet kalitesi gibi unsurlarını iyi şekilde değerlendirerek aracınız için temsilci seçebilirsiniz. Ayrıca poliçe kapsamının da daha en baştan dikkatle incelenmesi şarttır. Bunlar dışında aşağıda maddeler hâlinde sıralanan noktaları da mutlaka sigorta şirketinizle konuşmanız gerekir.

  • Sigorta limitleri
  • Prim tutarı ve bunun ödeme yöntemi
  • Özel şartların ve istisnaların neler olduğu
  • Trafik sigortası iptali koşulları

Yukarıdaki noktalar dışında sizin de beyan sırasında doğru bilgiler sunmanız önemlidir. Dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de dürüstlük ve beyan yükümlülüğünü doğru şekilde yerine getirmenizdir. Ayrıca aracı aldıktan sonra hemen bu sigortayı yaptırmanız şarttır. Daha sonra trafik sigortası gecikme cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Yolculuğunuzun Teminatı Olan Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Şirket aracı alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri aracın sigorta kaydıdır. Trafik sigortası bu denli önemliyken kapsamını da baştan belirlemeniz teminatın geniş yelpazeli olmasını sağlar. Kişisel yaralanmalar, ölüm hâli, maddi hasarlar, savunma gerektiren avukat masrafları gibi kalemler bu kapsam dâhilindedir. Ek teminatlar, anlaşmalı olacağınız sigorta şirketinizle belirleyebileceğiniz hususlarla da zenginleşebilir.

Trafik Sigortası Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Trafik sigortası fiyatlarını etkileyen birkaç faktör bulunur. Bunlardan ilki aracın teknik özellikleri ve kaç yaşında olduğudur. Genellikle daha yüksek değere sahip, motor hacmi yüksek araçların trafik sigortası ücretleri daha yüksektir. Ayrıca özel kullanım ya da ticari amaç gibi etkenler de fiyatı doğrudan etkileyen unsurlar arasındadır. Bu noktada temsilcinizle detaylı görüşmeniz talep ettiğiniz sonuçları almanıza yardımcı olabilir.

Kasko ile Trafik Sigortasının Farkları Nelerdir?

Kasko ile trafik sigortası arasındaki en bariz fark zorunluluktur. Kasko, isteğe bağlı bir sigorta türüdür ve aracın sahibini araba özelinde bir hasarın oluşması ya da çalınmasına karşı korur. Ayrıca yangın, doğal afetler, cam kırılması gibi pek çok riski kapsayabilir. Trafik sigortasında kendi aracınızla meydana gelen hasarlar kapsam dışıyken kasko bunları karşılar. 

MultiPetrol Akaryakıt Çözümü ile Araçlarınızın Kontrolü Ellerinizin Altında!

Ticari araç giderleri, sigorta da dâhil olmak üzere pek çok kaleme sahiptir. Bu konuda işletmenize ve size yardımcı olacak çözüm arayışına girmiş olabilirsiniz. Giderler dendiğinde özellikle sıklıkla kullanılan araçlarda yakıt, büyük bir kısmını oluşturur. Bu konuda destek arayışına girdiğinizde MultiPetrol akaryakıt çözümünden destek alabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanında geçerli bu avantaj, ister 1 isterseniz 1000 aracınız olsun size özel fırsatlar sunar.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Ticari Araçlarda MTV Oranı Ne Kadardır?
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar?
Filo Kaskosu Nedir?
Şirketinizin Güvencesi: Filo Kaskosu Nedir?
Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
2020 yılının en iyi muhasebe programları

2024 Yılının En İyi Muhasebe Programları

İş yükü çok fazla olan ve doğası gereği çok dikkatli olunması gereken muhasebe konusunda, firmalar ve çalışanlar en doğru çözümü arıyorlar. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve muhasebe alanında çeşitli çözümler sunuyor.

POS Cihazı Nasıl Alınır?

POS Cihazı Nasıl Alınır?

Modern teknolojilerin günden güne gelişmesi ile hızlanan dijital dönüşüm süreci, üretim ve tüketim alışkanlıkları üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle alışverişlerde kredi kartı kullanımında ciddi bir artış söz konusudur.

İleti Yönetim Sistemi Nedir?

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir, Ne İşe Yarar?

Hizmet sağlayıcılar, SMS ve e-posta gibi yöntemler aracılığıyla müşterileriyle iletişime geçer. Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri kapsamında gönderdiği bu mesajlara elektronik ileti denir. Ticari elektronik iletiler, sadece alıcıların onay vermesi durumunda gönderilir.