notification-announcements

Duyurular

 

Uzun Dönem Filo Kiralama, Satın Alma ile Karşılaştırması

Multinet Up
Multinet Up
Lojistik ve Filo Yönetimi 5 Dakikalık Okuma Süresi
Uzun Dönem Araç Kiralama mı, Satın Alma mı Daha Mantıklı?

Taşımacılık ve ulaşım, reel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin önemli bir iş yükümlülüğü ve harcama kalemidir. Hâl böyleyken özellikle büyük ölçekli firmalarda personel kullanımına tahsis edilmiş araçlara sahip olmak daha fazla önem kazanır. Eğer bir şirketin iş tanımında mal transferi ve teslimat varsa ya da çalışanların mobil durumda olması gerekiyorsa filo araç kiralama son derece avantajlı bir seçenek olabilir. Multinet Up olarak bu yazımızda filo kiralamanın avantajlarından araç satın alma ile karşılaştırmasına kadar pek çok konuyu sizin için ele aldık. 

Filo Araç Kiralama Ne Demek?

Şirket arabası, bir firmanın iş süreçlerinin verimli şekilde yönetilmesine olanak tanıyan önemli bir ihtiyaçtır. İşletmeler ölçeklerine ve mali durumlarına göre araç satın alma ve kiralama gibi alternatifler arasından uygun olan seçeneği değerlendirebilir. Filo kiralama, araçları satın almadan uygun koşullarda uzun süreli olarak kiralama işlemidir. En az bir aracın uzun vadeli olarak kiralanması da bu kapsamda değerlendirilir. Uzun dönem filo kiralamanın bireysel olarak kişilerin değil; şirketlerin yararlanabileceği bir hizmet paketi olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Filo Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Uzun dönem filo kiralamanın şirketlere sağladığı pek çok avantaj bulunur. Bunların başında işletmelere operasyonel ve finansal açıdan sağladığı esneklikten söz edilebilir. Filo kiralamanın avantajları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Sermaye Yönetimi: Araç kiralayarak tasarruf sağlayabilir, sermayenizi farklı alanlara yatırabilirsiniz. 
  • Araç Yenileme Kolaylığı: Araçlarınızı yenilemeniz gerektiğinde satış işlemleri için uğraşmanıza gerek kalmaz. Üstelik bu sayede ikinci el değer değişimi riski de söz konusu olmaz.
  • Taksit Avantajı: Filo kiralama ücreti aylık sabit taksitlere bölünebildiği için toplu olarak nakit çıkışına gerek kalmamış olur. 
  • Zaman Yönetimi: Filo kiralama sayesinde sadece aylık ücreti ödemeniz yeterli olacaktır. Araçlara dair bakım ve tamir işlemleri ile ilgilenmeniz gerekmez. Zamanınızı asıl iş kolunuz için harcayarak şirketinizin verimliliğini artırabilirsiniz. 

Bir araç satın almak; bakım, sigorta ve vergi gibi sorumlulukları da beraberinde getirir. Filo kiralama ile kasko, trafik sigortası, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gibi ödemeler hizmet alınan şirket tarafından gerçekleştirilir. Üstelik şirketlerin önemli ölçüde vergi avantajı kazanması da olanaklı hâle gelir. 

Kiralık Araçlarda Yakıt Kime Ait?

Şirketlerin bireysel araç kiralama için uyguladığı yakıt politikası farklı olabilir. Bazı firmalar akaryakıt masraflarını karşılarken bazı şirketler ise kiralayan tarafın sorumluluğuna bırakabilir. Filo kiralama kapsamında akaryakıt harcamaları ise şirkete aittir. 

Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması Ne Kadar?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre binek araçların sigorta, amortisman, otopark ve geçiş ücretleri gibi giderlerine yönelik belirli düzenlemeler mevcuttur. Söz konusu düzenlemeler ile binek araçlarda gider kısıtlaması kapsamında KKEG; yani kanunen gider olarak kabul edilmeyen kalemler açıkça ifade edilmiştir. Buna göre ilgili kısıtlamaların kapsamı şu şekildedir: 

  • Aylık kira bedelinin Katma Değer Vergisi (KDV) hariç 37.000 TL’si gider indirimine söz konusu olabilir. Kalan tutar, kanunen kabul edilmeyen giderdir.
  • Binek araç satın alınması durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek ÖTV ve KDV toplam tutar 2.100.000 TL olarak belirlenmiştir. 
  • Binek araçlara yönelik yakıt, sigorta, tamir, bakım gibi temel giderlerin %70’i indirim konusu olabilirken, %30’u kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilir.

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli 1.100.000 TL’yi, söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde, amortismana tabi tutarı 2.100.000 TL’yi aşan binek otomobillerin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı, gider yazılabilecektir 

Kurumsal Uzun Dönem Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Kurumsal uzun dönem araç kiralama, en az 12, en fazla 48 ay boyunca faydalanılabilen bir hizmettir. Söz konusu hizmeti sunan kiralama firmaları, genellikle araç sayısı ile ilgili bir kısıtlama koymaz. Ayrıca uzun dönem filo kiralama hizmetinden sıfır veya ikinci el fark etmeksizin hem binek hem de ticari araçlar faydalanabilir. 

Uzun Dönem Araba Kiralama Kimler Tarafından Yapılır?

Farklı operasyonlara ve değişen ihtiyaçlara uygun araçlardan oluşan bir filo, şirketlere pek çok açıdan esneklik sağlar. Uzun dönem filo kiralama hizmetlerinden şahıs firmaları, limitet ve anonim şirketler yararlanabilir. Bu sayede avantajlı fiyatlarla şirket giderlerini azaltmak mümkün olur. 

Araç Kiralama - Satın Alma Karşılaştırması Nasıl Yapılır?

Araç kiralama ile satın alma karşılaştırması yaparak şirketinizin ihtiyaçlarına uygun modeli belirleyebilirsiniz. Uzun dönem filo kiralamanın satın almaya kıyasla daha fazla avantaj sağladığını söylemek yanlış olmaz. Dilerseniz araç kiralama ve satın alma karşılaştırma tablosuna göz atabilirsiniz. 
 

Araç Kiralama

Araç Satın Alma

Onarım ücretleri gider olarak kaydedilebilir.

Onarım, gider gösterilebilir.

Bakım ücretleri gider gösterilebilir.

Bakım ücretlerinin %70’i gider gösterilir. 

Lastikler, gider kalemidir.

Lastik harcamalarının %70’i gider gösterilir.

MTV, gider gösterilebilir.

MTV, gider olarak kaydedilemez.

Amortisman, gider kabul edilir.

Sıfır ve ikinci el satın alımlarında limite göre giderleştirilir. 

Araç satın alırken yapacağınız tercihler, bütçenize uygun seçeneklerle kısıtlı olabilir. Filo kiralamada ise seçeneklerin fazla olması sayesinde üst segment bir araç tercih etmek mümkün olur. Üstelik memnun kaldığınız araçları kontrat süresi dolduktan sonra uygun şartlarla satın alabilirsiniz. 

Filo Kiralama Mantıklı mı?

Filo kiralama, sağladığı avantajlarla hemen hemen her ölçekten şirket için uygun bir seçenektir. Vergi avantajı, nakit yönetimi, bakım ve hasar masraflarından muafiyet gibi pek çok olanak tanıdığından akılcı bir çözüm olarak öne çıkar. Filo kiralamada dikkat edilecekler isimli yazımız karar verme sürecinde size yardımcı olabilir. 

Multinet Up Çözümleri Sayesinde Araç Maliyetlerinde Eşsiz Avantajlara Sahip Olun!

MultiPetrol Akaryakıt Çözümleri, şirketlere operasyonel kolaylık sağlayan Multinet Up çözümlerinden biridir. Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veren 1.000’i aşkın Shell istasyonunda araçlarınızın akaryakıt ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Üstelik online filo yönetimi ile tasarruf ve avantaj sağlayan bir kullanım mümkün olur. Ayrıca ayda 3 fatura kolaylığı ile fiş ve fatura toplama zahmeti ortadan kalkar ve muhasebeleştirme süreci kolaylaşır.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar? [2025]
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar? [2025]
UTTS Hakkında Bilmeniz Gerekenler
UTTS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Filo Yönetimi Nedir?
Filo Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
  • Şirket Araçları İçin Periyodik Bakım Süreci
    Şirket Araçlarının Periyodik Bakımı

    Şirket araçları periyodik bakımı, araçların belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli bakım işlemlerinin yapılması sürecidir. Bu hizmet, araçların güvenli, verimli ve uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla gerçekleşir.

  • Filo Kaskosu Nedir?
    Şirketinizin Güvencesi: Filo Kaskosu Nedir?

    Bir şirketin sahip olduğu araçların tümü, filo kapsamında yer alır. Filo yönetimi ise araçların etkin bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Bakım, onarım ve yakıt alımı gibi konuları içerir.

  • Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
    Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

    Trafik sigortası, aracınızla yola çıkmanız için zorunlu tutulan işlemlerden biridir. Trafikte meydana gelecek olası kazalardaki hasarı karşılayabilmenizi sağlayacak bu işlem, oldukça geniş kapsamlıdır. Bu sigortayla birlikte yalnızca maddi kayıpların bir kısmı karşılanabilir.

  • Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
    Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Şirket arabası, iş süreçlerinin etkin ve verimli bir biçimde yönetilmesine imkân veren önemli ihtiyaçlar arasında yer alır. Küçük, orta ve büyük ölçekli pek çok şirket, araç satın alma veya kiralama gibi seçenekleri değerlendirir.

  • Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları
    Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları Nelerdir?

    Araç sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit akışını sağlayamayan kişiler bankaların sunduğu kredi hizmetlerinden yararlanabilir. Bu durum şirketler için de geçerlidir. Taşıt kredilerine hem bireysel olarak hem de ticari amaçlı başvuru yapılabilir.

  • Şirket Aracı Satım Süreçleri
    Şirket Aracı Satışı Nasıl Yapılır? Gerekli Prosedürler Nelerdir?

    Şirket araçları, iş akışının devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu araçların alım ve satım süreçlerinde izlenen bazı prosedürler vardır.

  • Filo Sigortası Avantajları
    Filo Yönetimi Sigortası Nedir, Avantajları Nelerdir?

    Filo yönetimi, bir şirketin sahip olduğu araçları verimli şekilde kullanması, bakımını ve idaresini yapması için oluşturulan bir stratejidir.

  • araç muayenesi için gerekli evraklar
    Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

    Şirket araçları, firmaların iş süreçlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesini olanaklı kılan temel ihtiyaçlardan biridir.

  • Araç Takip Sistemi
    Araç Takip Sistemi Verimliliğinizi Nasıl Artırıyor?

    Şirketler, filo yönetimi süreçlerinde çeşitli çözümlere başvurarak araç kullanımındaki verimliliklerini arttırmayı amaçlar.

  • ticari araç nedir
    Ticari Araç Nedir? Ticari Araçlar Rehberi

    Otomotiv sektörü her geçen gün büyüyüp yeni marka ve modeller ile piyasaya çıkmaya devam etmektedir. Ancak araç sayısı ne kadar artarsa artsın araç sınıfı ticari araç ve binek araç olarak ikiye ayrılır.