notification-announcements

Duyurular

 

Vergi ve Muhasebe

Vergi, ticari faaliyetlerini sürdüren veya başlatacak olan şirketlerin devlete karşı yükümlülüğü olarak ortaya çıkar. Kanunlar tarafından ayrılan ve her şirketin ödemekle yükümlü olduğu belirli vergi çeşitleri bulunur. Verginin türü temelde şirketlerin özellikleri, gelir ve gider durumlarına göre belirlenir. Bu nedenle, şirketlerin sorumlu tutulduğu vergilerin belirlenmesi, takip edilmesi ve hesaplaması gibi süreçler muhasebe tarafından gerçekleştirilir.

Muhasebe, şirketinizin yalnızca vergi yükümlülüklerini değil, varlık ve kaynaklarında değişim yaratan her türlü parasal işlemi kayıt altına alma, hesaplama ve takip etme süreçlerinin tümüyle ilgilenir. Muhasebe sayesinde şirketinizin mali durumu hakkında bilgi sahibi olarak finansal ve yönetimsel planlarını yapabilirsiniz. Bu nedenle, muhasebe kapsamına giren gelir, öz sermaye, işletme giderleri gibi hesaplamalar şirketlerin gelecek stratejilerini belirlenmesinde önemli bir rol oynar.

Muhasebe süreçleri, şirketiniz kadar çalışanlarınız açısından da büyük bir öneme sahiptir. Şirketinizin gelir, vergi gibi süreçlerinin yanı sıra maaş bordrosu, bayram mesaisi gibi çalışanlarınızı ilgilendiren hesaplamaları da muhasebe tarafından sürdürülür. Bu nedenle, etkili bir muhasebe sistemi ile yalnızca şirketinizin finansal durumunu uygun bir şekilde hesaplanmasını, takip edilmesini değil, çalışanlarınızın haklarını karşılayarak motivasyon ve verimliliklerinin de artmasını sağlarsınız.

Vergi ve Muhasebeye Dair Herşey Multinet Up Blog'ta!

Şirketinizin finansal durumunu ortaya koyan muhasebenin sorumlu olduğu prime esas kazanç, bayram mesaisi gibi işlemlerin hesaplama parametreleri ve kapsamı zaman içerisinde değişebilir. Bu nedenle, etkili bir muhasebe yönetimi için güncel koşulların takip edilmesi büyük önem taşır. Multinet Blog ile stopaj vergisinden araç giderlerine kadar tüm vergi ve muhasebe süreçlerine yönelik güncel bilgilere ulaşabilir; şirketinize vergi avantajı sağlayan ve muhasebe işlemlerinizi daha verimli bir sürece dönüştüren Multinet Up çözümlerine erişebilirsiniz.

Bilanço Nedir?

Bilanço Nedir? Bilanço Nasıl Hazırlanır?

Şirketler, tüm finansal faaliyetlerine ve hedeflerine ulaşmaları için atmaları gereken adımları bir mali yıl içerisinde gerçekleştirmelidir. İşletmeler ürünlerini, hizmetlerini ve finansal kaynaklarını göz önünde bulundurarak belirlediği hedefleri, yıllık iş planı ile raporlandırır. Pek çok şirket finansal performanslarını okumak ve değerlendirmek için birtakım göstergelerden yararlanır. Yatırımcılara ve ortaklara şirketin yakın zamandaki genel durumu hakkında bilgi veren bilançolar, dönem içerisinde gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin özeti olarak işlev görür. 

Vergi & Muhasebe 10 Dakika Okuma
VKN Nedir?

VKN Nedir? Vergi Kimlik Numarası Sorgulama

İşletmelerin ve bireylerin finansal işlemlerini kolaylaştırıp şeffaflığı artırmak, günümüz iş dünyasında başarının anahtarlarından biridir. Kurumsal yapı içerisinde verimliliği ve uyumu doğrudan etkileyen birçok konu vardır. Bu konulardan biri de vergi kimlik numarasıdır.

Vergi & Muhasebe 10 Dakika Okuma
Gider Pusulası Nedir?

Gider Pusulası Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Gider pusulası, bir malın veya hizmetin alımı için yapılan harcamanın belgelendirilmesi ve muhasebe sistemine kaydedilmesi için düzenlenen fatura hükmünde resmî bir evraktır.

Vergi & Muhasebe 7 Dakika Okuma
Stopaj Hesaplama

Stopaj Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? [2024 İçin Güncellendi]

En basit haliyle “Kaynağında kesilen vergi” olarak tanımlanan stopaj vergisi hakkında merak edilen konuları ve nasıl hesaplandığı ile ilgili bilgileri, MultiNet Up

Vergi & Muhasebe 8 Dakika Okuma
kdv iadesi nedir

KDV İadesi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

KDV iadesi konusuna değinmeden önce, KDV’nin (Katma Değer Vergisi) tanımına bakmakta yarar olacaktır.Katma Değer Vergisi, 1984 yılında kabul edilmiş olan; Türkiye’de gerçekleşen mal ve hizmet alımları sırasında, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği bir tüketim vergisidir. KDV’nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.

Vergi & Muhasebe 4 Dakika Okuma
Gümrük Vergisi Nedir

Gümrük Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Uluslararası ticaret hakkında bilinmesi gereken konuların başında Gümrük Vergisi süreci gelir. Ülkeler, çeşitli vergi oranları ve şartlarıyla dış ticaret dengesini kontrol altında tutar. Dolayısıyla ithalat ve ihracat faaliyetlerinde bulunmak isteyen işletmelerin öncelikle Gümrük Vergisi’ne dair detayları bilmesinde fayda vardır. Bu yazıda Gümrük Vergisi hesaplaması nasıl yapılır ve hangi ürünler muafiyet kapsamındadır gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. 

Vergi & Muhasebe 5 Dakika Okuma
Muhasebe Kodu Nedir?

Muhasebe Kodları Nelerdir?

Muhasebe, ticari faaliyette bulunan işletmelerin tüm finansal süreçlerini kayıt altına alma, sınıflandırma, raporlama ve analiz etme ile görevli kişilerin veya kurumların yararlandığı sistemli bilgiler bütünüdür. Tüm işletmeler, ölçeği fark etmeksizin muhasebe kaydı tutmakla yükümlüdür. Gelir-gider, tahsilat, cari hesap takibi gibi tüm finansal işlemler ön muhasebe birimi tarafından yapılır.

Vergi & Muhasebe
prime esas kazanç nedir

Prime Esas Kazanç Nedir? Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır?

Prime esas kazanç çalışılan zamanlarda ödemede bulunulan sigorta getirisine ait brüt tutar olarak tanımlanır. Yani prime tabi tutulan ek ödemeler ve çalışan ücretlerinin geneline verilen isimdir. Prime esas kazanç olarak değerlendirilen ödemeler çalışanların aylık ücretlerine ek yapılır. İkramiye, prim, yol parası ve fazla mesai gibi belli ödemeler de bu kapsamda değerlendirilir. 

Vergi & Muhasebe 5 Dakika Okuma
Abone ol Vergi & Muhasebe