Vergi, ticari faaliyetlerini sürdüren veya başlatacak olan şirketlerin devlete karşı yükümlülüğü olarak ortaya çıkar. Kanunlar tarafından ayrılan ve her şirketin ödemekle yükümlü olduğu belirli vergi çeşitleri bulunur. Verginin türü temelde şirketlerin özellikleri, gelir ve gider durumlarına göre belirlenir. Bu nedenle, şirketlerin sorumlu tutulduğu vergilerin belirlenmesi, takip edilmesi ve hesaplaması gibi süreçler muhasebe tarafından gerçekleştirilir.
Muhasebe, şirketinizin yalnızca vergi yükümlülüklerini değil, varlık ve kaynaklarında değişim yaratan her türlü parasal işlemi kayıt altına alma, hesaplama ve takip etme süreçlerinin tümüyle ilgilenir. Muhasebe sayesinde şirketinizin mali durumu hakkında bilgi sahibi olarak finansal ve yönetimsel planlarını yapabilirsiniz. Bu nedenle, muhasebe kapsamına giren gelir, öz sermaye, işletme giderleri gibi hesaplamalar şirketlerin gelecek stratejilerini belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
Muhasebe süreçleri, şirketiniz kadar çalışanlarınız açısından da büyük bir öneme sahiptir. Şirketinizin gelir, vergi gibi süreçlerinin yanı sıra maaş bordrosu, bayram mesaisi gibi çalışanlarınızı ilgilendiren hesaplamaları da muhasebe tarafından sürdürülür. Bu nedenle, etkili bir muhasebe sistemi ile yalnızca şirketinizin finansal durumunu uygun bir şekilde hesaplanmasını, takip edilmesini değil, çalışanlarınızın haklarını karşılayarak motivasyon ve verimliliklerinin de artmasını sağlarsınız.
Şirketinizin finansal durumunu ortaya koyan muhasebenin sorumlu olduğu prime esas kazanç, bayram mesaisi gibi işlemlerin hesaplama parametreleri ve kapsamı zaman içerisinde değişebilir. Bu nedenle, etkili bir muhasebe yönetimi için güncel koşulların takip edilmesi büyük önem taşır. Multinet Blog ile stopaj vergisinden araç giderlerine kadar tüm vergi ve muhasebe süreçlerine yönelik güncel bilgilere ulaşabilir; şirketinize vergi avantajı sağlayan ve muhasebe işlemlerinizi daha verimli bir sürece dönüştüren Multinet Up çözümlerine erişebilirsiniz.
Prime esas kazanç çalışılan zamanlarda ödemede bulunulan sigorta getirisine ait brüt tutar olarak tanımlanır. Yani prime tabi tutulan ek ödemeler ve çalışan ücretlerinin geneline verilen isimdir. Prime esas kazanç olarak değerlendirilen ödemeler çalışanların aylık ücretlerine ek yapılır. İkramiye, prim, yol parası ve fazla mesai gibi belli ödemeler de bu kapsamda değerlendirilir.
Tüzel kişiler yani şirketler ve diğer kurumların, bir mali yıl içerisinde elde ettikleri kazanç için ödedikleri vergi türüne kurumlar vergisi denir. Bir noktaya kadar gelir vergisine benzeyen kurumlar vergisinde en önemli fark ise sabit orandır.
Bir işletmeniz varsa, gelir vergisini hem kendi adınıza hem de çalışanlarınızın kazancı adına ödemeniz gerekir. Bu durumda, beyanname hazırlarken ve ödeme planı yaparken dikkat etmeniz faydalı olur. İyi bir gider planlaması yaparak vergilerinizi sorunsuz ödeyebilir ve işletmenizin yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Söz konusu ödemeler hakkında detaylı bilgi edinmek gelir vergisi rehberi olarak kaleme aldığımız bu yazının devamını okuyabilirsiniz.
Gider kısıtlaması, şirket aracı alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. İş amacıyla satın aldığınız aracın masraflarını gider olarak göstermeniz mümkündür. Bahsi geçen durum; şirket aracı bakımı, satın alma, kiralama ve tamir masraflarını kapsar. Bu masraflar, vergi ödemelerinde dikkate alınır.
Ülkemizde vergi mükellefleri “Gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar” ve “Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar” olarak iki gruba ayrılmaktadır. Multinet Up olarak bu yazımızda, basit usulde vergilendirme yöntemi ile ilgili merak edilen konulara değindik.