2025 Kurban Header banner
notification-announcements

Duyurular

 

Bayram Mesaisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? (2025)

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 8 Dakikalık Okuma Süresi
2025 Bayram Mesaisi Ücreti

Genel tatil günü olarak değerlendirilen bayramlarda belirli işyerleri ve çalışanların iş devamlılığını sağlaması gerekebiliyor. Çalışanların iş sorumluluklarını sürdürdüğü bu süreç bayram mesaisi olarak tanımlanıyor. Resmi olarak da tatil olan bayramlarda mesai çalışanlar ve işyeri arasındaki iş sözleşmesine bağlı olarak yapılabiliyor. Böyle durumlarda, bayramda tatilinde mesai yapan çalışanlara aylık maaşlarına ek olarak bir mesai ücreti ödenir. Bayram mesaisi için özel bir ücretlendirme ile kendilerine ayırabilecekleri zamanı iş devamlılığı için değerlendiren çalışanlarınızın hakları sağlanır.



Bayram Mesaisi Nedir?

Resmi tatil günleri olan bayramlarda standart bir iş günü gibi çalışılmasına bayram mesaisi olarak ifade edilir. Çalışanlar resmi tatil günlerinde çalışmasalar da aylık maaşlarına resmi tatil günlerinin ücreti dahildir. Çalışan bayram mesaisi ile haftalık çalışma süresini aşıyorsa hem fazla mesai hem de bayram mesai ücreti ödenir. Bayram mesai ücreti yerine çalışana karşılık olarak serbest zaman izni ile karşılanması mevzuata uygun değildir. Çalışanların bayramda çalıştıkları her gün için bayram mesai ücretinin ödenmesi gerekir.

2025 Resmi Tatilleri hakkında detaylı bilgi almak için “2025 Resmi Tatiller ve Mesai Hesaplama” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Bayram Mesaisi Yapmak Zorunlu Mu?

İş Kanununa göre dinî veya ulusal bayramlarda tıpkı tatil günleri gibi zorunlu çalışma yapılamayacağı belirtilir. Ancak, çalışanların iş sözleşmesinde bayramlarda veya tatil günlerinde çalışmaya yönelik bir bilgi yer alıyorsa işverenin talebi üzerine bayram mesaisi zorunlu hale gelebilir. Bayram veya diğer tatil günleri mesailerine ilişkin iş sözleşmesinde çalışılması hakkında bir bilginin bulunmaması durumunda söz konusu günlerde çalışılması için çalışanın onayı gerekiyor.

2025 Bayram Mesai Ücretleri Nasıl Hesaplanır?

Mesai ücreti, personelin bir günlük çalışması sonucunda verilen işgücü bedelidir. Maaş ise söz konusu bedellerin ay bazında toplamından oluşur. Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır. 

2025'te 1 Günlük Bayram Mesaisi Ne Kadardır?

2025 brüt asgari ücret tutarı 26.005,50 TL’dir olarak belirlenmiştir. Bu rakam 30’a bölünerek 1 günlük mesai ücretine ulaşılır ve bu tutar 866,85 TL’dir. 1 günlük asgari bayram mesaisi ücreti ise 2025 için 1.773,70 TL’dir. Hesaplanan tutarın bir günlük kısmı, ücretin içinde yer almaktadır. 

2025 Ramazan Bayramı Mesai Ücreti Ne Kadar?

Ramazan Bayramı 3 gündür. Arife günü dahil edildiğindeyse 3,5 günlük resmi tatil söz konusudur. 3,5 günlük resmi tatilde çalışanlar iş başı yaparlarsa 7 günlük ödeme alırlar. Bu nedenle de 2025 Ramazan Bayramı asgari mesai ücreti 6.067,95 TL'dir. Asgari ücretli çalışana brüt maaş olarak 29.039,48 TL ödeme yapılır.  

2025 Kurban Bayramı Mesai Ücreti Ne Kadar?

Kurban Bayramı 4 günlük resmi tatildir. Arife günü dahil edildiğindeyse tatil süresi 4,5 güne çıkar. 4,5 günlük resmi tatil boyunca iş başı yapan bir çalışan, 9 günlük ödeme alır. Bu nedenle de 2025 Kurban Bayramı asgari mesai ücreti 7.801,65 TL'dir. Asgari ücretli çalışana brüt maaş olarak 29.906,33 TL ödeme yapılır.

Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı gibi dönemlerde brüt ücret tutarı yükseldikçe, çalışanlara ödenecek ücrette de artış yaşanır. Asgari ücretin üzerinde maaş alıyorsanız, sayfamızda yer alan hesaplama aracını kullanabilirsiniz. 

MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile Bayram Hediyeleri Hazır!

Bayramlar gibi tatil günlerinde iş devamlılığını sağlayan değerli çalışanlarınızın hakları için belirli bir bayram mesai ücreti belirlenmiş olsa da bu süreçte çalışanlarınız motivasyona ihtiyaç duyabilirler. Özellikle böyle dönemlerde ihtiyaç duyulan bu motivasyonu karşılayarak çalışanlarınızın iş verimliliğinin ve şirketinize olan bağlılığının artmasını sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınızın motivasyonunu artırmak için MultiGift Hediye Kartı’nın sunduğu çözümlerinden faydalanabilir, hem çalışanlarınız hem de şirketiniz için birçok avantaj sağlayabilirsiniz. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

05xx xxx xx xx

MultiGift Hediye Kartının Şirkete Sağlayabileceği Avantajlar Nelerdir?

MultiGift, çalışanlarınızın refahını ve motivasyonunu artırmanıza yardımcı olan bir sistemdir. Özel olarak geliştirilen hediye kartıyla personelinize bayram hediyesi verebilirsiniz. Çalışanlarınız bu kartla Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce mağazadan alışveriş yapabilir. MultiNet sistemlerini kullanarak, çalışanlarınızın motivasyonunu ve performansını arttırırken işletmenizde tasarruf sağlayabilirsiniz.

  • Çalışanlarınızın ihtiyaç duydukları motivasyonu sağlarken %45'e varan vergi tasarrufu sağlayabilir, şirketinize mali avantaj kazandırabilirsiniz.
  • Yılbaşı, doğum günü gibi özel günlerde de çalışanlarınızı ödüllendirmek için kullanabilir, şirket içi bağlılıklarını artırabilirsiniz.
  • Çalışanlarınızın bakiyelerini 35.000’in üzerinde noktada özgürce harcama imkanı sunabilirsiniz.
  • Hediye kartı ödemelerini tek fatura ile gerçekleştirebilir, fatura toplama sürecini ortadan kaldırarak zaman ve iş gücünden tasarruf edebilirsiniz.
  • Çalışanlarınıza özel ödüllendirme seçeneklerini online bir şekilde oluştururken şirket maliyetinizi kontrol edebilirsiniz.
  • Şirketinizin çalışan sayısı, büyüklüğü, sektörü fark etmeksizin tüm bu avantajlardan faydalanabilirsiniz.

MultiGift, çalışanlarınıza hediye vermek veya maaşa ek yardım sunmak için kullanabileceğiniz bir sistemdir. Bu sistem, hem personeliniz hem de işletmeniz için avantajlıdır. Özel olarak geliştirilen hediye kartı, yüksek muhasebe giderleri olmadan kullanılabilir. MultiNet ürünleri arasında yemek, akaryakıt ve market alışverişi için geliştirilen kartlar da bulunur. Bu kartları çalışanlarınıza hediye ederek ihtiyaçlarının güvenle karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Bayram Mesai Ücretleri Ne Kadardır?

Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 1.000 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 2.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir. 

Brüt maaşlara göre bayram mesaisi ücretleri şöyle sıralanır: 

  • 26.005,50 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 1.773,70 TL'dir
  • 30.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 2.000,00 TL'dir.
  • 35.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 2.333,33 TL'dir.
  • 40.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 2.666,66 TL'dir.
  • 45.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 3.000,00 TL'dir.
  • 50.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 3.333,33 TL'dir.
  • 55.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 3.666,67 TL'dir.
  • 60.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 4.000,00 TL'dir.
  • 65.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 4.333,33 TL'dir.
  • 70.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 4.666,67 TL'dir.

Bayram Mesai Ücreti Kıdem Tazminatına Eklenir mi?

İşveren, kendi kusurları dışında işten çıkarılan personele kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Tazminat, personele ödenen toplam ücret ve çalışma süresi baz alınarak hesaplanır. Bayram tatili ek mesai kapsamına dâhildir. Söz konusu mesai ücretleri kıdem tazminatına dâhil edilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz “Kıdem Tazminatı Nedir?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Çalışana Bayram Tatilinde Yol Parası ve Avans Verilir mi?

Çalışan, bayram tatilini kullanmak istediğinde iş yerinden avans talep edebilir. İşveren, bu talebi uygun gördüğü takdirde maaştan kesinti ödeme yapabilir. Söz konusu avans, bayram çalışma mesaisi hesaplamalarına dâhil edilmez. İşveren, avans yerine bayrama özel prim veya ikramiye vermeyi de tercih edebilir. Aynı durum yol ücreti ve yemek parası için de geçerlidir. Bayramlar gibi resmi tatillerde çalışanların yan haklarında kesintiye gidilmez. 

Bayram Tatilinde Çalışana Ücret Yerine Başka Gün İzin Yaptırılabilir mi?

Bayram mesaisi yerine başka bir gün izin vermek suretiyle işlem yapılamaz.  

Bayramın Hafta Sonuna Denk Gelmesi Durumunda Mesai Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Hafta tatili ile bayram gününün denk gelmesi durumunda, hafta tatili hesaplaması yapılmalıdır. Haftalık 45 saatlik çalışma süresi aşıldığı için çalışan 2,5 günlük yevmiye hak eder. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Temettu Nedir, Nasıl Alınır?
Temettü Nedir, Nasıl Alınır?
TEFE - TÜFE Nedir, Nasıl Hesaplanır?
TEFE-TÜFE Nedir, Nasıl Hesaplanır?
MERSİS No Nedir?
MERSİS No Nedir?
  • Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır? [2025]
    Prime Esas Kazanç Nedir? Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır?

    Prime esas kazanç çalışılan zamanlarda ödemede bulunulan sigorta getirisine ait brüt tutar olarak tanımlanır. Yani prime tabi tutulan ek ödemeler ve çalışan ücretlerinin geneline verilen isimdir.

  • 2025 Asgari Ücret
    Asgari Ücret Nedir? 2025 Asgari Ücret Tutarı Ne Kadar?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir.

  • 2025 Vergi Takvimi
    2025 Vergi Takvimi

    Vergi, sektörü veya büyüklüğü fark etmeksizin her işletmenin devlete karşı ödemekle yükümlü olduğu bir kavram olarak tanımlanabilir. Her işletmenin ödemekle yükümlü olduğu vergiler kanunlar tarafından belirleniyor.

  • 2025 Kurumlar Vergisi Ne Kadar?
    Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Tüzel kişiler yani şirketler ve diğer kurumların, bir mali yıl içerisinde elde ettikleri kazanç için ödedikleri vergi türüne kurumlar vergisi denir. Bir noktaya kadar gelir vergisine benzeyen kurumlar vergisinde en önemli fark ise sabit orandır.

  • 2025 Huzur Hakkı Hesaplama
    Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Huzun hakkı kavramı iş dünyasında her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan kavramlardan bir tanesidir. Huzur hakkı temelde bir şirkette belirli pozisyonlardaki kişilere yapılan bir ödeme olarak tanımlanabilir.

  • 2025 Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
    Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Bir işletmeniz varsa, gelir vergisini hem kendi adınıza hem de çalışanlarınızın kazancı adına ödemeniz gerekir. Bu durumda, beyanname hazırlarken ve ödeme planı yaparken dikkat etmeniz faydalı olur.

  • Araç Giderleri Muhasebe Kaydı 2025
    Araç Giderleri KDV Oranı ve Muhasebe Kayıtları [2025]

    Hem bireysel hem de kurumsal ihtiyaçlar için araç kiralama, farklı açılardan sağladığı avantajlar sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilir.

  • 2025 Binek Araç Gider Kısıtlaması
    Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması [2025]

    Gider kısıtlaması, şirket aracı alırken dikkat edilmesi gereken konulardan b

  • 2025 Basit Usul Hadleri
    Basit Usulde Vergilendirme ve 2025 Yılı Basit Usul Hadleri

    Ülkemizde vergi mükellefleri “Gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar” ve “Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar” olarak iki gruba ayrılmaktadır.

  • 2025 Amortisman Hesaplama
    Amortisman Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Ticari faaliyette bulunan işletmeler, iş yerlerine aldıkları eşyaları ya da demirbaş sayılabilecek ekipmanları 1 yıldan fazla kullanma yönünde girişimde bulunurlar. Bu noktada eşya ya da ekipmanların bakımları devreye girer.