notification-announcements

Duyurular

 

Bayram Mesaisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? (2024)

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 8 Dakikalık Okuma Süresi
Bayram Mesaisi Hesaplama

Genel tatil günü olarak değerlendirilen bayramlarda belirli işyerleri ve çalışanların iş devamlılığını sağlaması gerekebiliyor. Çalışanların iş sorumluluklarını sürdürdüğü bu süreç bayram mesaisi olarak tanımlanıyor. Resmi olarak da tatil olan bayramlarda mesai çalışanlar ve işyeri arasındaki iş sözleşmesine bağlı olarak yapılabiliyor. Böyle durumlarda, bayramda tatilinde mesai yapan çalışanlara aylık maaşlarına ek olarak bir mesai ücreti ödenir. Bayram mesaisi için özel bir ücretlendirme ile kendilerine ayırabilecekleri zamanı iş devamlılığı için değerlendiren çalışanlarınızın hakları sağlanır.



Bayram Mesaisi Nedir?

Resmi tatil günleri olan bayramlarda standart bir iş günü gibi çalışılmasına bayram mesaisi olarak ifade edilir. Çalışanlar resmi tatil günlerinde çalışmasalar da aylık maaşlarına resmi tatil günlerinin ücreti dahildir. Çalışan bayram mesaisi ile haftalık çalışma süresini aşıyorsa hem fazla mesai hem de bayram mesai ücreti ödenir. Bayram mesai ücreti yerine çalışana karşılık olarak serbest zaman izni ile karşılanması mevzuata uygun değildir. Çalışanların bayramda çalıştıkları her gün için bayram mesai ücretinin ödenmesi gerekir.

2024 Resmi Tatilleri hakkında detaylı bilgi almak için “2024 Resmi Tatil ve Mesai Hesaplama” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Bayram Mesaisi Yapmak Zorunlu Mu?

İş Kanununa göre dinî veya ulusal bayramlarda tıpkı tatil günleri gibi zorunlu çalışma yapılamayacağı belirtilir. Ancak, çalışanların iş sözleşmesinde bayramlarda veya tatil günlerinde çalışmaya yönelik bir bilgi yer alıyorsa işverenin talebi üzerine bayram mesaisi zorunlu hale gelebilir. Bayram veya diğer tatil günleri mesailerine ilişkin iş sözleşmesinde çalışılması hakkında bir bilginin bulunmaması durumunda söz konusu günlerde çalışılması için çalışanın onayı gerekiyor.

2024 Bayram Mesai Ücretleri Nasıl Hesaplanır?

Mesai ücreti, personelin bir günlük çalışması sonucunda verilen işgücü bedelidir. Maaş ise söz konusu bedellerin ay bazında toplamından oluşur. Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır. 

1 Günlük Bayram Mesai Ücreti 2024’te Ne Kadardır?

2024 brüt asgari ücret tutarı 20.002,50 TL’dir olarak belirlenmiştir. Bu rakam 30’a bölünerek 1 günlük mesai ücretine ulaşılır ve bu tutar 666,75 TL’dir. 1 günlük asgari bayram mesaisi ücreti ise 2024 için 1.333,50 TL’dir. 

MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile Bayram Hediyeleri Hazır!

Bayramlar gibi tatil günlerinde iş devamlılığını sağlayan değerli çalışanlarınızın hakları için belirli bir bayram mesai ücreti belirlenmiş olsa da bu süreçte çalışanlarınız motivasyona ihtiyaç duyabilirler. Özellikle böyle dönemlerde ihtiyaç duyulan bu motivasyonu karşılayarak çalışanlarınızın iş verimliliğinin ve şirketinize olan bağlılığının artmasını sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınızın motivasyonunu artırmak için MultiGift Hediye Kartı’nın sunduğu çözümlerinden faydalanabilir, hem çalışanlarınız hem de şirketiniz için birçok avantaj sağlayabilirsiniz. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

05xx xxx xx xx

MultiGift Hediye Kartının Şirkete Sağlayabileceği Avantajlar Nelerdir?

MultiGift, çalışanlarınızın refahını ve motivasyonunu artırmanıza yardımcı olan bir sistemdir. Özel olarak geliştirilen hediye kartıyla personelinize bayram hediyesi verebilirsiniz. Çalışanlarınız bu kartla Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce mağazadan alışveriş yapabilir. MultiNet sistemlerini kullanarak, çalışanlarınızın motivasyonunu ve performansını arttırırken işletmenizde tasarruf sağlayabilirsiniz.

  • Çalışanlarınızın ihtiyaç duydukları motivasyonu sağlarken %45'e varan vergi tasarrufu sağlayabilir, şirketinize mali avantaj kazandırabilirsiniz.
  • Yılbaşı, doğum günü gibi özel günlerde de çalışanlarınızı ödüllendirmek için kullanabilir, şirket içi bağlılıklarını artırabilirsiniz.
  • Çalışanlarınızın bakiyelerini 20.000’in üzerinde noktada özgürce harcama imkanı sunabilirsiniz.
  • Hediye kartı ödemelerini tek fatura ile gerçekleştirebilir, fatura toplama sürecini ortadan kaldırarak zaman ve iş gücünden tasarruf edebilirsiniz.
  • Çalışanlarınıza özel ödüllendirme seçeneklerini online bir şekilde oluştururken şirket maliyetinizi kontrol edebilirsiniz.
  • Şirketinizin çalışan sayısı, büyüklüğü, sektörü fark etmeksizin tüm bu avantajlardan faydalanabilirsiniz.

MultiGift, çalışanlarınıza hediye vermek veya maaşa ek yardım sunmak için kullanabileceğiniz bir sistemdir. Bu sistem, hem personeliniz hem de işletmeniz için avantajlıdır. Özel olarak geliştirilen hediye kartı, yüksek muhasebe giderleri olmadan kullanılabilir. MultiNet ürünleri arasında yemek, akaryakıt ve market alışverişi için geliştirilen kartlar da bulunur. Bu kartları çalışanlarınıza hediye ederek ihtiyaçlarının güvenle karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Bayram Mesai Ücretleri Ne Kadardır?

Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir. 

Brüt maaşlara göre bayram mesaisi ücretleri şöyle sıralanır: 

  • 20.002,50 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 1.333,47 TL'dir
  • 25.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 1.666,67 TL’dir. 
  • 30.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 2.000,00 TL'dir.
  • 35.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 2.333,33 TL'dir.
  • 40.000 TL brüt maaşı olan bir çalışan için bayram mesai ücreti günlük 2.666,66 TL'dir.

Bayram Mesai Ücreti Kıdem Tazminatına Eklenir mi?

İşveren, kendi kusurları dışında işten çıkarılan personele kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Tazminat, personele ödenen toplam ücret ve çalışma süresi baz alınarak hesaplanır. Bayram tatili ek mesai kapsamına dâhildir. Söz konusu mesai ücretleri kıdem tazminatına dâhil edilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz “Kıdem Tazminatı Nedir?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Çalışana Bayram Tatilinde Yol Parası ve Avans Verilir mi?

Çalışan, bayram tatilini kullanmak istediğinde iş yerinden avans talep edebilir. İşveren, bu talebi uygun gördüğü takdirde maaştan kesinti ödeme yapabilir. Söz konusu avans, bayram çalışma mesaisi hesaplamalarına dâhil edilmez. İşveren, avans yerine bayrama özel prim veya ikramiye vermeyi de tercih edebilir. Aynı durum yol ücreti ve yemek parası için de geçerlidir. Bayramlar gibi resmi tatillerde çalışanların yan haklarında kesintiye gidilmez. 

Bayram Tatilinde Çalışana Ücret Yerine Başka Gün İzin Yaptırılabilir mi?

Bayram mesaisi, işçinin açık onayına bağlıdır. Bu durum, işverenle işçi arasında bir mutabakat olması hâlinde mümkün olabilir. Böyle bir durumda, işveren ve işçi bayram tatilini yılın başka bir zamanında kullanmak için anlaşabilir. Personelin bayram mesaisinin ödenmesi hâlinde böyle bir durum söz konusu olmaz. Bayram mesaisi, tatilin telafisi için ödenen bir ücrettir. Bu konuda detaylı bilgi edinmek isterseniz “Çalışanlar İçin Bayram Tatili” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Bayramın Hafta Sonuna Denk Gelmesi Durumunda Mesai Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Haftalık 45 saatin üzerinde çalışan bir işçiye her koşulda ek mesai verilmesi gerekir. Bayram mesaisi pazara denk gelirse verilmesi gereken ücret bu bilgiye göre değerlendirilebilir. Hafta sonu, hâlihazırda ek mesai ödenmesini gerektiren bir zamandır. Bayram tatili hafta sonuna denk geliyorsa, işçiye normal günlük mesai ücretinin 2 katı kadar ödeme yapılması gerekir.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Personel Giyim Yardımı Nasıl Muhasebeleştirilir?
Personel Giyim Yardımı Nasıl Muhasebeleştirilir?
Muhtasar Beyanname Nedir, Ne Zaman Verilir?
Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir?
Lehtar Ne Demek?
Lehtar Nedir?
  • Ticaret Odası Kaydı Nasıl Yapılır?
    Ticaret Odası Kaydı Nedir? Nasıl Kayıt Yapılır?

    Herhangi bir ticari işletmenin resmî olarak faaliyetlerine başlamadan önce Ticaret Odasına kayıt yaptırması gerekir. Ticaret Odası kaydı, işletmenin sahibinin tüm bilgilerini ve kayıtlarını içeren resmî belgeleri kapsar.

  • Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınabilir?
    Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınır?

    Kamu ihalelerine katılmak, kredi başvuruları yapmak veya resmî işlemlerde bulunmak istediğinizde karşınıza çıkan en önemli belgelerden biri, vergi borcu yoktur yazısıdır.

  • FAVÖK Nedir? FAVÖK Nasıl Hesaplanır?
    FAVÖK Nedir? Nasıl Hesaplanır?

    Finansal yönetim ve analiz süreçlerinde, işletmelerin operasyonel performansını değerlendirirken dikkate alınan çeşitli göstergeler mevcuttur. Bu göstergelerden biri de, işletmenin faaliyet kârlılığını net bir şekilde ortaya koyan FAVÖK’tür.

  • Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?
    Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

    Konkordato, finansal zorluklar yaşayan şirketlerin borçlarını yapılandırma sürecidir. Süreç, şirketlerin alacaklılarla borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmalarını sağlayarak, iflasın önüne geçilmesini hedefler.

  • 2024 Asgari Ücret Tutarı
    Asgari Ücret Nedir? 2024 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Temmuz ayında asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı.

  • 2020 yılının en iyi muhasebe programları
    2024 Yılının En İyi Muhasebe Programları

    İş yükü çok fazla olan ve doğası gereği çok dikkatli olunması gereken muhasebe konusunda, firmalar ve çalışanlar en doğru çözümü arıyorlar. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve muhasebe alanında çeşitli çözümler sunuyor.

  • Matrah artırımı nedir?
    Matrah Artırımı Nedir? Matrah Türleri Nelerdir?

    Vergi, devletin kamu hizmetleri için harcayacağı gelirin kayda değer bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle yetkili merciler, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek için detaylı incelemeler yapar.

  • Senet Nedir, Nasıl Doldurulur?
    Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?

    Senet, kişinin belirli bir tarihte veya şartlarda ödeme yapmayı taahhüt ettiği, yazılı bir belgedir. Hukuki bir değer taşıyan bu belge, borçlu-alacak ilişkilerinde sıkça kullanılır. Senet doldururken borçlunun ve alacaklının adını, ödeme tarihini, tutarı ve varsa faiz oranını belirtmek gerekir.

  • Arbitraj Nedir?
    Arbitraj Nedir?

    Finansal piyasalarda fırsatları değerlendirmek, yatırımcıların sürekli peşinde olduğu bir hedeftir. Bu bağlamda arbitraj, piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak risk almadan kâr elde etme stratejisi olarak öne çıkar.

  • Damga Vergisi Nedir
    Damga Vergisi: Nasıl Hesaplanır, Güncel Oranlar Nelerdir?

    Devlet, kamu harcamaları için gereken mali kaynağı vergi ve çeşitlerinden elde eder.