2024 Resmi Tatil ve Mesai Hesaplama

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

28.12.2023
10 Dakika Okuma Süresi

2024 yılına dair resmî tatiller ve mesai hesaplamaları, çalışanlar için büyük bir merak konusudur. Bu yılın tatil takvimi, dinlenme günleri ve uzun hafta sonları ile dolu olduğu için çalışanlar tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Dilerseniz bu özel günleri nasıl en verimli şekilde değerlendirebileceğinizi ve tatil enerjisini iş hayatına nasıl yansıtabileceğinizi keşfetmek için 2024 resmî tatiller takvimine göz atabilirsiniz. 

Tatil

Tarih

Hangi Gün?

Süre

Hafta Sonuna Denk Gelen Gün/Günler

Yılbaşı

1 Ocak 2024

Pazartesi

1 gün

-

Ramazan Bayramı

Arefe: 9 Nisan 2024 Bayram: 10-11-12 Nisan 2024

Arefe: Salı Bayram: Çarşamba, Perşembe, Cuma

3,5 gün

-

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan 2024

Salı

1 gün

-

Emek ve Dayanışma 

Günü

1 Mayıs 2024

Çarşamba

1 gün

-

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 2024

Pazar

1 gün

Hafta Sonu

Kurban Bayramı

Arefe: 15 Haziran 2024 Bayram: 16-17-18-19 Haziran 2024

Arefe: Cumartesi Bayram: Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba

4,5 gün

1,5 gün

Demokrasi ve Millî Birlik Günü

15 Temmuz 2024

Pazartesi

1 gün

-

Zafer Bayramı

30 Ağustos 2024

Cuma

1 gün

-

Cumhuriyet Bayramı

Arefe: 28 Ekim 2024 Bayram: 29 Ekim 2024

Arefe: Pazartesi Bayram: Salı

1,5 gün

-

2024 resmî tatil günlerini inceleyerek yılın geri kalanı için iş ve tatil dengesini ayarlayabilirsiniz. Tatil günlerinizi hem dinlenmek hem de yeni hedeflere odaklanmak için bir fırsat olarak gördüğünüz takdirde iş hayatında daha başarılı ve dengeli bir yıl geçirmeniz mümkün olur. Dilerseniz yazının devamında mesai hesaplamalarından tatil günlerinin ayrıntılarına kadar pek çok önemli bilgiyi bulabilirsiniz. 

Resmî Tatillerde Mesai Nasıl Hesaplanır?

İş sözleşmesinde resmî tatillerde mesai ücreti ödeneceğine dair bir ibare varsa hesaplamalar yapılabilir. Bu durum, iş sözleşmelerine göre değişiklik gösterir. Genellikle resmî tatillerde çalışanlar için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır.

Yani brüt ücreti günlük 1.000 TL olan bir çalışanın resmî tatillerde brüt ücreti 2 ile çarpılır. Bu durumda da günlük brüt ücreti 2.000 TL olur. Resmi tatil mesai ücretinizi öğrenmek için aşağıda yer alan hesaplama aracını kullanabilirsiniz.



Resmî tatillerde mesai hesaplaması ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli husus ise iş sözleşmesi ile belirlenen ücretlendirmedir. İş sözleşmesinde resmî tatillerde çalışılması durumunda %100’den daha fazla ücret verilmesi de sağlanabilir. Böyle bir durumda çalışan, zamlı ücretini belirlenen orana göre alır. 

Resmî Tatil Nedir? 

Herhangi bir ülkede ulusal veya dinî olarak öneme sahip günlerde kamu kurumlarının ve okulların tatil edilmesine resmî tatil adı verilir. Ulusal ve dinî bayramlar ile 1 Mayıs, 1 Ocak ve 15 Temmuz günleri ise Türkiye’de resmî tatildir. Bu günler, ülke için oldukça özel ve önemli tarihlerdir.  

Resmî Tatiller Kaç Gün?

Resmî tatillerin süresi ve detayları, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirlenir. Kanuna göre resmî tatillerin süreleri şöyle sıralanır: 

  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 28 Ekim günü 13.00 itibarıyla başlayıp 29 Ekim günü devam eder ve 1,5 gün tatil yapılır. 29 Ekim günü özel iş yerlerinin kapanması ise zorunludur. 
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan günü kutlanır ve 1 gün tatil yapılır. 
  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs günü kutlanır ve 1 gün tatil yapılır. 
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı: 30 Ağustos Günü kutlanır ve 1 gün tatil kabul edilir.
  • Yılbaşı: 1 Ocak günü, resmî bir tatildir. 
  • Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs günü kutlanır ve resmî tatildir.
  • Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz günü kutlanır ve resmî tatildir. 
  • Ramazan Bayramı: Arefe günü 13.00’ten itibaren resmî tatil başlar. 3,5 gün tatildir. 
  • Kurban Bayramı: Arefe günü 13.00’ten itibaren resmî tatil başlar. Tatil, 4,5 gün devam eder.

Bu bayramlar, her yıl farklı günlere denk gelir. Dolayısıyla Kurban ve Ramazan Bayramları gibi uzun tatillerde resmî kaynaklardan yapılan açıklamalar doğrultusunda tatil sürelerinin uzatılması söz konusu olabilir. Bu durum, çalışanlar için son derece önemlidir; zira geleceğe yönelik tatil planları yapma noktasında belirleyici bir faktördür. 

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti (UBGT) Nedir? 

Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirlenen günlerde çalışan işçilerin elde edecekleri ücret, Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti olarak adlandırılır ve yaygın olarak “UBGT ücreti” şeklinde kullanılır. 

İşçilerin, ulusal bayram ve genel tatil ya da bilinen adıyla resmî tatillerde çalışıp çalışmayacağı ise sözleşme ile belirlenir. Genellikle iş sözleşmesinde tatil günlerinde çalışma ücreti belirlenir ve buna uygun olarak çalışanlara mesai ücreti ödenmesi gerekebilir. Ancak herhangi bir sözleşme yapılmadıysa çalışanlar, 1 saatlik çalışma karşılığında toplamda 2 saatlik ücret alırlar. 

Bayramda Yapılan Fazla Mesai Nasıl Hesaplanır?

Fazla mesai hesaplama, tüm çalışanlar için oldukça hassas bir konudur. Zira hemen hemen herkesin tatil yaptığı bir günde çalışanlar, emeklerinin karşılığını mutlaka almalıdır. Bayram mesaisi hesaplaması, maaşın 30’a bölünmesi ve ardından 2 ile çarpılmasıyla yapılır. 2024 asgari ücreti 20.002,50 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre asgari ücret ile çalışan bir kişi, bayram mesaisinin karşılığı olarak günlük 1.333,47 TL ödeme alır. 

3 Günlük Bayram Mesaisi Ne Kadar?

Çalışanlar 3 gün bayram mesaisi yaptıkları takdirde günlük ödemeleri her gün için 2 ile çarpılır. Yani 2023 yılında 3 gün bayram mesaisi yapan bir çalışan 3.400,47 TL ödeme alır. 

29 Ekim Bayram Mesaisi Nasıl Hesaplanır?

Önemli ulusal bayramlarımızdan biri olan 29 Ekim, 1,5 gün tatildir. Dolayısıyla işçi o tarihte çalışmasa da ücreti yatırılacaktır. Mesai hesaplamasını ise basit bir örnekle açıklamak mümkündür: Bir işçinin günlük ücretinin 100 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda işçi 29 Ekim’in tamamında çalışırsa 150 TL brüt ücret alır. 

Resmî Tatil Hafta Sonuna Denk Gelirse Mesai Nasıl Hesaplanır?

Haftalık 45 saatin üzerinde çalışan bir işçinin, her hâlükârda ek mesai ücreti alma hakkı bulunur. Bayram mesaisi resmî tatil olarak kabul edildiğinden işçilere özel bir ödeme yapılmalıdır. Eğer bayram mesaisi hafta sonuna denk gelirse işçilere normal günlük mesai ücretinin 1,5 katı kadar ek ödeme yapılması gerekir. Bu, işçilerin bayram gününde çalışmalarının karşılığı olarak adaletli bir uygulamadır ve çalışanların haklarına saygı duyulmasını sağlar. İşverenler, bu tür durumları yasalara uygun şekilde hesaplamalı ve işçilere hak ettikleri ödemeyi yapmalıdır.

19 Mayıs Resmî Tatil Mesaisi Nasıl Hesaplanır?

19 Mayıs gibi resmî tatillerde fazla çalışma yapılması durumunda çalışanlara fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir. Fazla çalışma ücreti, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli fazlasını ifade eder. Bu uygulama, çalışanların resmî tatillerde ekstra çalışmalarının karşılığını almalarını sağlayarak adil bir çalışma ortamı oluşturur. Bu sayede çalışanların motivasyonu artar ve iş verimliliği yükselir.

Yarım Gün Tatillerde Mesai Ücreti Ne Kadar?

Arefe günü gibi yarım günlük resmî tatillerde 13.00’ten sonrası tatil kapsamında yer alır. Bu nedenle de iş sözleşmesinde resmî tatillerde mesai ücreti alacak olan çalışanlara, 13.00’ten sonra çalıştıkları süre için ekstra ödeme yapılır. Örneğin; bir çalışanın resmî tatillerde saatlik brüt ücreti 2 ile çarpılacak olsun. Çalışanın saatlik ücreti 400 TL ise Cumhuriyet Bayramı veya Kurban Bayramı Arefesinde çalışması durumunda 13.00’ten sonra saatlik ücreti 800 TL olur.  

Resmî Tatillerde Çalışmak Zorunlu mu?

İşveren olarak çalışanlarla yaptığınız sözleşmede aksini belirtmediyseniz zorunluluk bulunmaz. Yani çalışan ile resmî tatilde mesai yapması için mutabakat sağlanmalıdır. 

Resmî Tatil Mesai Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Resmi Tatil Mesai Ücreti

Resmî tatillerde mesai ücreti ödenmesi zorunludur. Yasalara göre minimum 1 günlük çalışmanın karşılığı ilave bir günlük ücret ödenmelidir. Ancak iş sözleşmesi ile bu oran artıp azalabilir. Resmî tatillerde mesai ücreti ödenmezse çalışanlar haklı fesih hakkını kullanarak iş sözleşmesini sona erdirebilir. 

İdari İzin Nedir? 

İdari tatil veya sıkça kullanılan ismiyle idari izin, resmî tatilden farklı olarak kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendiren bir izin türüdür. Kamu çalışanları, belirlenen izin tarihlerinde çalışmazlar. Ancak nöbetçi tayin edilebilir veya polis gibi bazı meslek grupları görevleri icabı çalışmak durumunda olabilir. Ayrıca idari izin durumunda kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti uygulanmaz ve yıllık izinlerinde de düşüş yaşanmaz. 

İdari İzin Resmî Tatil midir? 

İdari izinler, resmî tatil değildir. Resmî tatiller tüm ülkede geçerlidir ve iş sözleşmesi ile belirlenmişse özel sektörde çalışanlar için fazla mesai ücreti ödenmesi zorunlu değildir. 

31 Aralık Resmî Tatil mi?

Yılbaşı tatilinde sıkça karıştırılan günlerden olan 31 Aralık, resmî tatil olarak kabul edilmez. Yani izin alınmamışsa 31 Aralık günü çalışanların işlerine devam etmeleri gerekir. 

1 Ocak Resmî Tatil mi?

1 Ocak günü, yılbaşı nedeniyle yurt genelinde resmî tatildir. Çalışanlar bu süreçte işlerine devam ederlerse resmî tatil mesaisi yapmış sayılırlar. 1 Ocak, 2024’te Pazartesi gününe denk gelir.

Çalışanlarınız İçin Yılbaşı Hediyeleri

Çalışanlarınıza yılbaşında güzel bir sürpriz yapmak istiyorsanız, MultiGift kurumsal hediye kartından yararlanabilirsiniz. MultiGift ile çalışanlarınızın istedikleri hediyeye kavuşmasını sağlayabileceğiniz gibi %45'e varan vergi tasarrufundan da faydalanabilirsiniz. Hediye önerileri için ise "Çalışanlar İçin Yılbaşı Hediyeleri" sayfamızı kontrol etmeniz yeterli olur.

18 Mart Resmî Tatil mi?

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi Günü resmî tatiller kapsamında yer almaz.

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman?

2024’te Ramazan Bayramı’nın arefesi 9 Nisan tarihine denk gelir. Ramazan Bayramı 3 gün olduğu için toplamda 3,5 gün tatil yapılacak. 2024 Kurban Bayramı ve denk geldiği günler şöyle sıralanır:

  • Ramazan Bayramı Arefesi: 9 Nisan 2024 - Salı
  • Ramazan Bayramı Birinci Gün: 10 Nisan 2024 - Çarşamba
  • Ramazan Bayramı İkinci Gün: 11 Nisan 2024 - Perşembe
  • Ramazan Bayramı Üçüncü Gün: 12 Nisan 2024 - Cuma

Bu tarihleri not ederek tatil planlarınızı bu doğrultuda gerçekleştirebilirsiniz. Bu tarihler; özellikle aileler, çocuklar için okul izinlerini alma, iş süreçlerini ayarlama ve bütçe planlaması yapma konusunda fikir verebilir. 

2024 Ramazan Bayramı Tatili Ne Kadar?

2024 Ramazan Bayramı tatilinin resmî tatil süresi 3,5 gündür. 9 Nisan 2024 Salı günü 13.00’te başlayacak olan tatil, cuma gününe kadar devam edecek. 

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman Bitiyor?

2024 Ramazan Bayramı arefesi 9 Nisan’da başlayıp 12 Nisan günü biter. Bu süreçte yapacağınız seyahat planlarını, bayram ziyaretlerini ve tatil etkinliklerini bu tarihlere göre belirleyebilirsiniz. Bu sayede bu yılki tatil günlerinizi en iyi değerlendirmeniz mümkün olur. 

9 Nisan Yarım Gün mü?

9 Nisan gününün 2024 Ramazan Bayramı arefesine denk gelmesi nedeniyle 13.00’ten itibaren resmî tatildir. Yani yarım gün çalışılır. 13.00’ten itibaren çalışılan süre ise UBGT ücreti kapsamında değerlendirilir.

MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile Ramazan Bayramını Kutlayın!

Çalışanlarınıza hem Ramazan boyunca hem de Ramazan Bayramı'nda MultiGift ile dilediğiniz hediyeyi gönderebilirsiniz. Üstelik MultiGift kurumsal hediye kartı ile çalışanlarınıza göndereceğiniz hediyeler için %45'e varan vergi avantajından da yararlanabilirsiniz.

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

22 Nisan Resmî Tatil mi?

İlköğretim çağındaki çocuklar için 22 Nisan günü yarım gün tatildir. Ancak özel sektör için resmî tatil değildir. 2024’te 22 Nisan, Pazartesi gününe denk gelir. 

23 Nisan Resmî Tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt genelinde kutlanır ve resmî bir tatildir. 23 Nisan, 2024’te Salı gününe denk gelir. 

1 Mayıs Resmî Tatil mi?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, resmî bir tatildir. 1 Mayıs, 2024’te Çarşamba gününe denk gelir. 

18 Mayıs Resmî Tatil mi?

18 Mayıs ortaöğretim ve üniversite çağındaki gençler için yarım gün tatildir. Ancak özel sektör için resmî tatil sayılmaz. 18 Mayıs, 2024’te Cumartesi gününe denk gelir. 

19 Mayıs Resmî Tatil mi?

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, ülke genelinde resmî tatildir. 19 Mayıs, 2024’te Pazar gününe denk gelir.

2024 Kurban Bayramı Ne Zaman?

2024’te Kurban Bayramı’nın arefesi 15 Haziran tarihine denk gelir. Kurban Bayramı 4 gün olduğu için toplamda 4,5 gün tatil yapılacak. 2024 Kurban Bayramı ve denk geldiği günler şöyle sıralanır:

  • 2024 Kurban Bayramı arefesi: 15 Haziran 2024 - Cumartesi
  • 2024 Kurban Bayramı birinci gün: 16 Haziran 2024 - Pazar
  • 2024 Kurban Bayramı ikinci gün: 17 Haziran 2024 - Pazartesi
  • 2024 Kurban Bayramı üçüncü gün: 18 Haziran 2024 - Salı
  • 2024 Kurban bayramı dördüncü gün: 19 Haziran 2024 - Çarşamba

Kurban Bayramı, manevi yönüyle öne çıkan özel bir süre zarfıdır. Bu dönemde ailenizle vakit geçirmek ve bayramın tadını sevdiklerinizle çıkarmak isterseniz bu tarihleri bir yere not etmenizi öneririz. 

2024 Kurban Bayramı Tatili Ne Kadar?

2024 Kurban Bayramı tatilinin resmî tatil süresi 5,5 gündür. Cumartesi günü 13.00’te başlayacak olan tatil, Çarşamba gününe kadar devam edecek. 

15 Haziran Yarım gün mü?

15 Haziran günü, 2024 Kurban Bayramı arefesine denk gelmesi nedeniyle 13.00’ten itibaren resmî tatildir. Yani bu tarihte yarım gün çalışılacaktır. 13.00’ten itibaren çalışılan süre ise UBGT ücreti kapsamında değerlendirilir. 

2024 Kurban Bayramı Ne Zaman Bitiyor?

2024 Kurban Bayramı 15 Haziran günü (arefe) başlayıp 19 Haziran günü biter. Dilerseniz Kurban Bayramı hediyeleri ile çalışanlarınızı mutlu edebilir, bayram ruhuna yaraşır bir şekilde kutlamalarınızı taçlandırabilirsiniz.

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

30 Ağustos Resmî Tatil mi?

30 Ağustos Zafer Bayramı, resmî tatildir. 30 Ağustos, 2024’te Cuma gününe denk gelir.

15 Temmuz Resmî Tatil mi?

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, ülkemizde kutlanan resmî bayramlardan biridir. 15 Temmuz’da kutlanan bu resmî tatil, 2024’te Pazartesi gününe denk gelir.

29 Ekim Resmî Tatil mi?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli resmî tatillerinden biridir. 29 Ekim, 2024’te Salı gününe denk gelir. 

28 Ekim Resmî Tatil mi?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 28 Ekim günü öğlen 13.00’ten itibaren resmî tatildir. Yani 28 Ekim günü resmî tatil başlar. 28 Ekim, 2024’te ise Pazartesi gününe denk gelir. 

28 Ekim Yarım Gün mü?

28 Ekim günü, 13.00’ten itibaren yarım gün resmî tatildir. Dolayısıyla işinizle ve yaşamınızla ilgili planlarınızı bu doğrultuda yapmanız önerilir. 

10 Kasım Resmî Tatil mi?

Ülkemizin kurucusu Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım tarihinde Türkiye’nin dört bir yanında anma törenleri düzenlenir. Ancak ülkemizin matem günü, resmî tatil kapsamında değildir. 

Arefe (Arefe) Ne Demek?

Arefe, haccın farzları arasında yer alan Arafat’ın diğer adıdır. Kurban bayramından önceki gün olan arefede hacılar, Arafat’a çıkar. Bu nedenle de gün, arefe veya arefe günü olarak Türkçeye geçmiştir. Aynı zamanda da hicri takvimde zilhicce ayının dokuzuncu gününe denk  gelen güne Türkçede ise kısaca arefe veya arefe denir. 

Kurban bayramından önceki günü açıklamak için kullanılan arefe, zamanla Ramazan Bayramı’ndan önceki son gün için kullanılmaya da başlamıştır. Günümüzde arefe, dinî veya millî herhangi bir bayramdan önceki gün için kullanılır. 

Arefe (Arefe) Tatil mi? 

Dini bayramlardan önceki günler, arefe olarak adlandırılır ve yarım günlük resmî tatildir. Ayrıca Cumhuriyet Bayramı’nın arefesi de yarım gün tatildir. Yani yılda yaklaşık 1,5 günlük arefe tatili vardır. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Submitted bykurucayon28.12.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık