notification-announcements

Duyurular

 

Mobil İmza Nedir, Nasıl Alınır?

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 5 Dakikalık Okuma Süresi
Mobil İmza Nedir, Nasıl Alınır?

Dijital ortamda oluşturulan ve imzalanması gereken belgelerin çıktısının alınması, imzalanması, taratılması ve geri iletilmesi süreci hem zaman hem de maliyet açısından zorlayıcı olabiliyor. Günümüzde bu süreç ıslak imza yerine kullanılabilen mobil imza teknolojisi sayesinde çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu yazımızda sizin için “Mobil imza nedir?” ve “Mobil imza nasıl alınır?” sorularını cevapladık.

Mobil İmza Nedir?

Mobil imza kısaca dijital ortamlarda hazırlanan doküman ve belgelerin imzalanması için kullanılan yeni nesil bir hizmettir. Bu hizmeti sağlayan bir GSM operatörü ve mobil telefon sayesinde, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuatlara uygun olarak mobil imza oluşturulup kullanılabiliyor. 

Mobil imza hizmetinden faydalanabilmek için ise bu özelliğe sahip bir SIM kart alınması gerekiyor. Mobil imza özelliğine sahip SIM kartlar için ödenen hizmet bedeli ise operatörlere göre farklılık gösteriyor. 

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil imza alabilmek için öncelikle bu sistemle uyumlu bir GSM hattına sahip olunmalı. Mobil imza hizmetini sunan çeşitli GSM operatörleri bulunuyor. Bu operatörlerden dilediğinize giderek nüfus cüzdanınız ile mobil imza başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer kullandığınız SIM kart mobil imza uyumlu değilse yeni bir kartın alınması gerekiyor. 

GSM operatörünün sunduğu mobil imza servis paket seçimi yapıldıktan sonra adınıza oluşturulmuş bir mobil imza atanıyor. Mobil imza ile ıslak imzanın hukuki geçerliliğinin aynı olması sebebiyle GSM operatörleri, nüfus cüzdanı olmadan genellikle başvuru kabul etmiyor. Ayrıca söz konusu işlemin internet üzerinden yapılması mümkün değil. 

Mobil İmza Nasıl Çalışıyor?

Mobil imzanın çalışma prensibi faydalanılan GSM operatörü ve uygulamaya göre farklılık gösterse de ilk olarak mobil imza kullanacağınız uygulamayı açıyorsunuz. Ardından, bilgilerinizi doldurarak imzala butonuna tıklıyorsunuz. Bu işlemin sonrasında hem uygulama hem de mobil cihazınız üzerinden size bir kod iletiliyor. Bu iki kodun birbiri ile aynı olması durumunda işlemi onaylıyorsunuz ve mobil imza şifrenizi yazarak işlemi sonlandırıyorsunuz.

Mobil İmza Hizmeti Veren GSM Operatörleri

Türkiye’de mobil imza hizmeti veren GSM operatörleri arasında Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell bulunuyor. Her operatör farklı özellikler taşıyan çeşitli mobil imza servis paketleri sunabiliyor. 

Türk Telekom Mobil İmza Hizmeti

Türk Telekom tarafından sunulan mobil imza servisinin ücretlendirmesi zaman içerisinde değişiklik gösterebiliyor. Bu servisten yalnızca Türk Telekom mobil faturalı aboneler faydalanabiliyor. Türk Telekom bireysel mobil imza servisine başvurmak için nüfus cüzdanı ile birlikte mobil imza vermeye yetkili bir Türk Telekom mağazasına gitmeniz yeterli.

Vodafone Mobil İmza Hizmeti

Vodafone tarafından sunulan mobil imza servisinin ücretlendirmesi zaman zaman değişiklik gösterebiliyor. Vodafone mobil imza servisinden hem bireysel hem de kurumsal faturalı hat sahipleri yararlanabiliyor. Bu servisten yararlanmak isteyen kişiler, yetkili Vodafone mağazalarına şahsen giderek mobil imza başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Turkcell Mobil İmza Hizmeti

Turkcell tarafından sunulan mobil imza servis paketlerinin ücretlendirmesi zaman içerisinde değişiklik gösterebilir. Çünkü Turkcell çeşitli paketler altında mobil imza hizmeti sunuyor. Turkcell yetkili bayileri aracılığı ile kolayca başvuru yapılabiliyor. 

Mobil İmza Islak İmza Yerine Geçer Mi?

Mobil imza hizmeti, sahip olduğunuz SIM kart ve belirlediğiniz şifre ile elektronik ortamda imza atmanızı sağlayan bir servistir. Islak imza yerine geçen mobil imza sayesinde ıslak imza gerektiren işlemleri kurumlara gitmeden ve vakit kaybetmeden tek bir şifre sayesinde kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Mobil İmza Nerelerde Kullanılır?

GSM operatörü fark etmeksizin mobil imza servisini kullanabileceğiniz uygulama ve alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • E-Devlet uygulamaları
  • Bakanlık uygulamaları
  • İnternet Bankacılığı işlemleri
  • E-ticaret uygulamaları
  • Bilişim faaliyetleri
  • Finans işlemleri
  • Kamu kurumları

Kimler Mobil İmza Kullanmalı?

Mobil imza, servis başvurusu esnasında talep edilen temel gereklilikleri karşılayan herkes tarafından kullanılabilir. Bu servisten özellikle resmi kurumlar ile sık sık görüşmeler yapan, dijital evrak ve dokümanlar üzerinde işlem yapan kişilerin yararlanması önerilebilir. Bunlara ek olarak bankacılık, e-ticaret, kamu ve finans gibi alanlarda yoğun işlem yapan kişiler de zamandan tasarruf etmek için mobil imza hizmetinden faydalanabilir. 

Mobil imza kavramını, nereden alınacağını ve nasıl kullanılacağını sizler için yukarıda açıkladık. İş süreçlerinizde benzer şekilde size hem mali hem de operasyonel açıdan katkı sağlayacak pratik bilgilere Multinet Up Blog üzerinden ulaşabilir, pek çok avantajı beraberinde getiren Multinet Up çözümlerini keşfedebilirsiniz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır? [2025]
Prime Esas Kazanç Nedir? Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır?
2025 Asgari Ücret
Asgari Ücret Nedir? 2025 Asgari Ücret Tutarı Ne Kadar?
2025 Vergi Takvimi
2025 Vergi Takvimi
  • 2025 Kurumlar Vergisi Ne Kadar?
    Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Tüzel kişiler yani şirketler ve diğer kurumların, bir mali yıl içerisinde elde ettikleri kazanç için ödedikleri vergi türüne kurumlar vergisi denir. Bir noktaya kadar gelir vergisine benzeyen kurumlar vergisinde en önemli fark ise sabit orandır.

  • 2025 Huzur Hakkı Hesaplama
    Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Huzun hakkı kavramı iş dünyasında her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan kavramlardan bir tanesidir. Huzur hakkı temelde bir şirkette belirli pozisyonlardaki kişilere yapılan bir ödeme olarak tanımlanabilir.

  • 2025 Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
    Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Bir işletmeniz varsa, gelir vergisini hem kendi adınıza hem de çalışanlarınızın kazancı adına ödemeniz gerekir. Bu durumda, beyanname hazırlarken ve ödeme planı yaparken dikkat etmeniz faydalı olur.

  • Araç Giderleri Muhasebe Kaydı 2025
    Araç Giderleri KDV Oranı ve Muhasebe Kayıtları [2025]

    Hem bireysel hem de kurumsal ihtiyaçlar için araç kiralama, farklı açılardan sağladığı avantajlar sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilir.

  • 2025 Binek Araç Gider Kısıtlaması
    Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması [2025]

    Gider kısıtlaması, şirket aracı alırken dikkat edilmesi gereken konulardan b

  • 2025 Basit Usul Hadleri
    Basit Usulde Vergilendirme ve 2025 Yılı Basit Usul Hadleri

    Ülkemizde vergi mükellefleri “Gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar” ve “Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar” olarak iki gruba ayrılmaktadır.

  • 2025 Amortisman Hesaplama
    Amortisman Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Ticari faaliyette bulunan işletmeler, iş yerlerine aldıkları eşyaları ya da demirbaş sayılabilecek ekipmanları 1 yıldan fazla kullanma yönünde girişimde bulunurlar. Bu noktada eşya ya da ekipmanların bakımları devreye girer.

  • 2025 Bayram Mesaisi Ücreti
    Bayram Mesaisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? (2025)

    Genel tatil günü olarak değerlendirilen bayramlarda belirli işyerleri ve çalışanların iş devamlılığını sağlaması gerekebiliyor. Çalışanların iş sorumluluklarını sürdürdüğü bu süreç bayram mesaisi olarak tanımlanıyor.

  • 2025 Bordro Parametreleri
    Bordro Nedir? 2025 Bordro Parametreleri

    Personelin emeğinin karşılığını aldığının bir ispatı olan belgeye bordro adı verilir. Ücret pusulası olarak da bilinir. Yorumlamaya ve değerlendirmeye açık olmayan, kanunlarla sabit bir belgedir.

  • 2025 Yol Ücreti Ne Kadar?
    Yol Ücreti Nedir? 2025 Yol İstisna Bedelleri

    Çalışanlar için işyeri tercihinde maaş önemli bir faktördür.