notification-announcements

Duyurular

 

Vergi Nedir? Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 3 Dakikalık Okuma Süresi
Vergi Nedir? Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Devlet, toplum için birçok kamusal hizmet sunar. Bu hizmetleri maddi olarak karşılamak için anayasada belirlenen esaslara göre herkes vergi ödemekle yükümlüdür. Herkesin gelir gücüne göre ödedikleri bu vergiler tek bir kalemde değil çeşitlerine göre değerlendirilir. İşte Türkiye’deki vergi türleri. 

Vergi Nedir?

Ülkenin ekonomisini canlandırmak ve vatandaşlarının yaşam standardını yükseltmek için projeler üstlenmek üzere gelir elde etmek için hükümetler tarafından vatandaşlardan vergiler alınır. Verginin ödenmesiyle; ülkenin kalkınması, toplumsal hayatın refah seviyesinin iyileştirilmesi gibi hedefler yapılır. 

Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Vergiler çoğu insan tarafından basitçe tanımlanabilir ancak belirgin çizgilerle ayırt etmesi mümkün olan ve mükelleflerin yükümlü olduğu birçok çeşidi vardır. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine bakıldığında 200’den fazla vergi çeşidi görülür. Vergiler üç ana başlığa ayrılır. Bunlar gelir vergileri, harcama vergileri, servet vergileridir.

Gelir Vergileri

Gelir vergileri denildiğinde karşımıza iki ana başlık çıkar. Bunlar Bireysel Gelir Vergisi ve Kurumlar Gelir Vergisi olarak adlandırılır. Özellikle gelir unsurları ve net gelirin tespiti açısından birçok kural ve hüküm, Bireysel Gelir Vergisi ve Kurumlar Gelir Vergisi için aynıdır. Bununla birlikte, bu vergi çeşitleri farklı kanunlarla düzenlenir. 

  • Bireysel Gelir Vergisi

Bireysel Gelir Vergisi, kişinin yıl içinde çeşitli yollarla elde ettiği kâra bağlı olarak alınır. Vergi oranı %15 ile %30 arasında değişir.

  • Kurumsal Gelir Vergisi

Kanunda sayılan gelir unsurları kurumlar tarafından elde ediliyorsa vergilendirme bu kurumların tüzel kişiliklerine uygulanabilir. Kurumlar Vergisi mükellefleri; sermaye şirketleri, kooperatifler, kamu iktisadi teşebbüsleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, ortak girişimlerdir. 

Harcama Vergileri

Harcama vergileri; Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Banka ve Sigorta İşlem Vergisi (BSMV) ve Damga Vergisi olarak dörde ayrılır.

  • Katma Değer Vergisi (KDV)

KDV’ye tabi endüstriyel, ticari, tarımsal, bağımsız profesyonel mal ve hizmetler gibi çok çeşitli konular vardır. Genel olarak KDV oranı % 1, % 8 ile % 18 arasında değişir. 

  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)

ÖTV’ye tabi mallar; petrol ürünleri, otomobil ve diğer araçlar, tütün ürünleri ve alkollü içecekler, lüks ürünlerdir. Bu ürünler için ÖTV yalnız bir kere alınır.

  • Banka ve Sigorta İşlem Vergisi (BSMV)

BSMV; bankalar ve sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilen işlem ve hizmetler vergiye tabi olması olarak tanımlanır. İşlemin niteliğine bakılmaksızın, hepsi BSMV'ye tabidir. 

  • Damga Vergisi

Damga Vergisine konu olan sözleşmeler, akreditif, teminat mektubu, mali tablolar, maaş bordroları gibi birçok belge bulunur. Damga Vergisi, belge değerinin yüzdesi olarak % 0,89 ve % 0,948 oranında ve bazı belgeler için sabit bir fiyattan (önceden belirlenmiş bir fiyat) tahsil edilir.

Servet Vergileri

Servet vergileri; veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi ve motorlu taşıt vergisi olarak üçe ayrılır.

  • Veraset ve İntikal Vergisi 

Veraset ve intikal vergisi miras yoluyla veya karşılıksız bir şekilde bir kişiden diğer bir kişiye malın geçmesi ile ortaya çıkan vergi türüdür.

  • Emlak Vergisi 

Emlak Vergisi bina ve arazilerden alınan vergidir. Yıllık emlak vergileri belediyeler tarafından %0,1 ile %0,3 arasında değişen oranlarda hesaplanır. Binanın / arazinin sahibi vergi mükellefidir.

  • Motorlu Taşıt Vergisi

Motorlu taşıt vergisinin konusu trafik bürolarına veya kara motoru gibi bürolara kayıtlı araçlar ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı helikopter ve uçaklardır. Mükellefler; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından tutulan trafik siciline ve sivil havacılık kayıtlarına kendi adlarına kayıtlı motorlu taşıt sahibi olan sivil ve tüzel kişilerdir.

Çalışanların Yemek Masrafları %100 Vergi Avantajıyla MultiNet’te!

İşverenler, kurum çalışanlarının yemek giderlerini MultiNet yemek kartı ile sağladığında Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SGK işçi primi gibi birçok kalemden tasarruf eder. %100 vergi avantajı sağlayan MultiNet yemek kartı ile çalışan giderlerinizi azaltırken online yönetim panelinden dijital olarak tüm sürecin takipçisi olabilir, kullanım kolaylığı ile iş yükünüzü ve muhasebe ile ilgili sorumlulukları hafifletebilirsiniz.
 

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve yılda 113.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

 
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Muhtasar Beyanname Nedir, Ne Zaman Verilir?
Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir?
Lehtar Ne Demek?
Lehtar Nedir?
Ticaret Odası Kaydı Nasıl Yapılır?
Ticaret Odası Kaydı Nedir? Nasıl Kayıt Yapılır?
  • Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınabilir?
    Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınır?

    Kamu ihalelerine katılmak, kredi başvuruları yapmak veya resmî işlemlerde bulunmak istediğinizde karşınıza çıkan en önemli belgelerden biri, vergi borcu yoktur yazısıdır.

  • FAVÖK Nedir? FAVÖK Nasıl Hesaplanır?
    FAVÖK Nedir? Nasıl Hesaplanır?

    Finansal yönetim ve analiz süreçlerinde, işletmelerin operasyonel performansını değerlendirirken dikkate alınan çeşitli göstergeler mevcuttur. Bu göstergelerden biri de, işletmenin faaliyet kârlılığını net bir şekilde ortaya koyan FAVÖK’tür.

  • Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?
    Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

    Konkordato, finansal zorluklar yaşayan şirketlerin borçlarını yapılandırma sürecidir. Süreç, şirketlerin alacaklılarla borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmalarını sağlayarak, iflasın önüne geçilmesini hedefler.

  • 2024 Asgari Ücret Tutarı
    Asgari Ücret Nedir? 2024 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Temmuz ayında asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı.

  • 2020 yılının en iyi muhasebe programları
    2024 Yılının En İyi Muhasebe Programları

    İş yükü çok fazla olan ve doğası gereği çok dikkatli olunması gereken muhasebe konusunda, firmalar ve çalışanlar en doğru çözümü arıyorlar. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve muhasebe alanında çeşitli çözümler sunuyor.

  • Matrah artırımı nedir?
    Matrah Artırımı Nedir? Matrah Türleri Nelerdir?

    Vergi, devletin kamu hizmetleri için harcayacağı gelirin kayda değer bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle yetkili merciler, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek için detaylı incelemeler yapar.

  • Senet Nedir, Nasıl Doldurulur?
    Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?

    Senet, kişinin belirli bir tarihte veya şartlarda ödeme yapmayı taahhüt ettiği, yazılı bir belgedir. Hukuki bir değer taşıyan bu belge, borçlu-alacak ilişkilerinde sıkça kullanılır. Senet doldururken borçlunun ve alacaklının adını, ödeme tarihini, tutarı ve varsa faiz oranını belirtmek gerekir.

  • Arbitraj Nedir?
    Arbitraj Nedir?

    Finansal piyasalarda fırsatları değerlendirmek, yatırımcıların sürekli peşinde olduğu bir hedeftir. Bu bağlamda arbitraj, piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak risk almadan kâr elde etme stratejisi olarak öne çıkar.

  • Damga Vergisi Nedir
    Damga Vergisi: Nasıl Hesaplanır, Güncel Oranlar Nelerdir?

    Devlet, kamu harcamaları için gereken mali kaynağı vergi ve çeşitlerinden elde eder.

  • Bilanço Nedir?
    Bilanço Nedir? Bilanço Nasıl Hazırlanır?

    Şirketler, tüm finansal faaliyetlerine ve hedeflerine ulaşmaları için atmaları gereken adımları bir mali yıl içerisinde gerçekleştirmelidir.