Veri, araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler bütünü anlamına gelir. Sonuca ulaşmada ya da belirlenen amaca doğru giden yolda toplanan veriler, ilişkiler bütününü oluşturur. Kurumsal süreçte verileri doğru şekilde toplamanız ve bunları gerekli yerde kullanmanız ulaşmak istediğiniz başarıya ulaşmanın net adımları arasındadır. Analizlerinizi veriler aracılığıyla yapabileceğiniz için bu kavram iş yaşantısında son derece önemlidir.
Kullanım amacına göre toplanan bilgilerle ilgili birçok çalışmalar bütünü veri analitiği olarak karşımıza çıkar. Sorunların çözümünde ve karar verme aşamasında veri analitiği, bilgilerin işlenmesi anlamını taşır. Bu noktada veri analitiği, kurumsal yönetimlerin mihenk taşını oluşturur. Kararlarınızın daha yerinde olmasını ve süreçleri çok daha başarılı bir şekilde yönetmenizi sağlayan bilgiler bütününün eyleme dökülmesi, veri analitiğidir.
Veri analitiği, kavramları ve bilgileri somut çözümler belirlemek için kullanma yöntemidir. Etkili bir yaklaşımla verilerin kullanımı, şirketler bağlamında başarının anahtarıdır. İşletmeniz üzerinden bir yol haritası çıkarmak istediğinizde verileri sınıflandırarak bunlar üzerinden karar vermeniz gerekir. Bu bilgiler ışığında veri analitiği, farklı uygulamalarla bilgilerin incelenmesi ve sonucunda belirli çıkarımlar yapılması anlamını taşır.
Veri analitiği kavramı, yalnızca işletmeler üzerinde faydalı olan bir yol değildir. Kurumsal yönetimde veri analitiği oldukça önemli olsa da bilimsel çalışmalarda da sıklıkla başvurulur. Teorileri ve hipotezleri ortaya çıkarmaya yarayan metot, toplanan bilgilerin doğru şekilde kullanılması anlamını taşır. Kullanım amacına göre verileri analiz etmenin de birçok farkı yöntemi bulunur.
Veri analitiği türlerini incelediğimizde karşımıza farklı 4 yöntem çıkar. Her bir türü, probleme dayalı olarak tercih ettiğinizde farklı bir bakış açısıyla bilgileri işleme imkânına sahip olursunuz. Belirli bir zamanda neler olduğunu tanımlayan tür olduğu gibi gelecekteki tahmini çıkaran metotlar da vardır. Ayrıca ortaya çıkan sonucun neden çıktığını dahi öğrenmek için veri analitiği türlerinden yardım alabilirsiniz. Bahsettiğimiz 4 farklı türü şu şekilde açıklayabiliriz:
Veri analitiği kavramı, birçok açıdan kullanabileceğiniz bir terimdir. Sorunların çözümü, mevcut durumun analizi, geçmiş zamanın yanlışları gibi farklı başlıklar veri analitiği sayesinde aydınlığa kavuşur. Bilgileri doğru şekilde kullanmanızı sağlayacak bu yöntemler çoğu zaman birbirinin tamamlayıcısı konumundadır. Bu noktada hangi aşamaya kadar ihtiyacınızın olduğunu uzmanınız aracılığıyla belirleyebilirsiniz.
Ölçme ve veri analitiğinin farklı sektörlerde sayısız kullanım alanı bulunur. Yüksek teknoloji merkezlerinden devlet yönetimine, bütçeleme işlemlerinden eğitime kadar pek çok alanda veri analitiğine başvurabilirsiniz. Süreçlerin çok daha iyi hâle gelmesini sağlayacağınız bu analizler sayesinde işletmenizin pazar payını artırma imkânına sahip olabilirsiniz. Nitekim sayısal verileri kullanarak sonuçlara varacağınız için atacağınız adımlar çok daha sağlam olur.
Faydalı bilgileri bulma, elde edilen bu verilerle yol haritası çıkarma analitiğin gücü sayesinde olur. Hızlı ve yerinde kararlar almanızı sağlayacak veri analitiği, iş performansınızı da optimize eder. İşletmenizi her yönüyle kapsamlı bir şekilde değerlendirmeye tabi tutan bu analizler, sorunlu noktaları kolaylıkla belirlemenizi sağlar. Bu noktada maliyetlerin de azalmasını sağlayacağı için veri analitiğinin performans etkisi yadsınamaz bir gerçektir.
İşletmenizi her açından değerlendirmeye yarayan veri analitiği, çalışmalarınızdaki eksiklikleri kolaylıkla belirlemenize yardımcı olur. Bu sayede iş süreçlerindeki aksaklıkları doğru şekilde teşhis edeceğiniz için çözüm yoluna hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Gerekli önlemleri hızlı şekilde alacağınız için bu şekilde maliyetleri azaltarak performans iyileştirmesi yapmanız oldukça kolaydır. Bu, destekleyici ve engelleyici faktörleri belirlemenizi ve bu doğrultuda önlemler almanızı sağlar.
Toplanan veriler eğilimlerin ne olduğunu belirlemeniz konusunda size yardımcı olur. Bu noktada da tahmine dayalı yapacağınız analizler, gelecekteki durum hakkında bilgi verir. İşletmenizin izlediği yöntemler, performans açısından doğru değilse bunu veri analitiğiyle anlayabilirsiniz. Tercih ettiğiniz yöntemin daha az maliyetli ve başarılı bir yolu varsa da benzer şekilde açığa çıkarmanız mümkündür. Risk analizi yapmanıza yardımcı olacak bu veriler sayesinde adımlarınızı daha sağlam atabilirsiniz.
Veri analitiği sürecinde, özellikle birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekir. Özellikle yapacağınız analizlerin hangi amaçla olduğunu bilmeniz ve buna uygun kaynak toplamanız gerekir. Daha sonra topladığınız bilgilerin kalitesine ve ihtiyaç doğrultusunda işe yarar olduğuna emin olmalısınız. Veri analitiği sürecinde her bilgi işinize yaramayacağı için temizlik noktasına da dikkat etmeniz gerekir. Sonuçta veri temizliği yapmadığınızda ihtiyacınız ve işe yarar bilgilere ulaşmak gitgide zorlaşır.
Veri analitiğinden çıkarılan sonuçlar, işletmenizin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Fizibilite raporlarının hazırlanmasından gelecek tahmini yapmaya kadar fayda sağlayan yöntemlerin getirisini farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz. Performans göstergelerinden A/B testlerine kadar birçok şekilde takibini yapabileceğiniz için sonuçların etkililiğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Ayrıca alacağınız geri bildirimler sayesinde de bu getiriyi takip etmeniz mümkündür.