Elektronik Tebligat (e-tebligat), Tebligat Kanunu kapsamında belirtilen, tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların e-Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak, değiştirilmeden ve inkâr edilmeyecek şekilde Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) yoluyla kişi veya tüzel kişi alıcılarına iletilmesidir.
E-tebligata geçilmesi ile birlikte hem alıcı hem de gönderici taraflar birçok avantaja sahip olabilmektedir. Dijitalleşmenin ürünlerinden biri olan e-tebligat hangi faydaları sunar, tüm merak edilenleri inceleyelim.
Tebliğ edilmesi gerekli belgelerin mükelleflere fiziki ortam yerine dijital yollar aracılığıyla iletilmesi anlamına gelen e-tebligatın posta ile gönderilen tebligata göre birçok avantajı bulunmaktadır.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
E-Tebligat kapsamında olan işletmeler şöyle sıralanır:
Vergi mükellefi olmayan çiftçiler ve diğer vergisel yükümlülükleri olanlar dilerlerse e-tebligata geçebilirler fakat herhangi bir e-tebligat zorunlulukları bulunmamaktadır.
Yeni mükellefiyet kazanan ve kurumlar vergisi ödeyenler faaliyete başladıkları tarihten itibaren 15 gün içinde e-tebligat sistemine başvuru yapmalıdır.
E-Tebligat başvurusu bizzat mükellef veya kanuni temsilcisi ile yapılabileceği gibi e-Tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterden verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla da yapılabilir.
E-Tebligat Adres ve Şifreleri Online Olarak Nasıl Alınır?
Tebligatı elektronik yolla yapma zorunluluğu bulunmayan gerçek veya tüzel kişiler, elektronik tebligat adresi almak için PTT'ye başvurabilir. Elektronik yolla yapılması zorunluluğu olanlar ise Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden adres ve şifrelerini alabilirler.
Kullanıcılar kendilerine ait olan kullanıcı kodu ve şifre ile ulaşacakları İnteraktif Vergi Dairesi web sayfasında (ivd.gib.gov.tr) yer alan “e-tebligatlarım” kısmından kendisine tebliğ edilen tebligatı görüntüleyebilir, tebligatın tebliğ tarihini öğrenebilir ve çıktısını alabilirler.
Tebligat sorgulama işlemi 2 şekilde yapılabilir.
Hem PTT’nin resmi sitesi üzerinden hem de e-Devlet portalı üzerinden sorgulama yapılması mümkündür.
İnternet üzerinden ilgili barkodu girerek tebligat sorgulama yapılabilmekte, böylelikle mükellefe mahkemeler veya resmi kurumlar aracılığıyla gönderilen belgelerin nerede olduğu barkod numarası yazılarak internet üzerinden öğrenilebilmektedir.
Mükellefler, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden ücretsiz üyelik açabilmektedir. Ancak ek hizmet kapsamında değerlendirilen işlemler vardır.
Bunlar:
Bu başlıklar için geçerli olan güncel ücretleri E-Tebligat adresinden takip etmek mümkündür.
E-tebligatları görmek için PTT veya e-Devlet sistemine giriş yapılması gerektiği ve bu sistemlere giriş e- imza, mobil imza veya e-Devlet şifresi aracılığı ile yapılabildiği için gerekmektedir. Aksi takdirde tebligatları görüntülemek mümkün değildir.
E-tebligatlar genel olarak gönderen kişinin tebliğini kapsadığından, tebliğ edilenin bunu kabul edip görüntülemesinin bir karşılığı yoktur. Çünkü e-tebligatların karşı tarafa iletildiği kesindir. Eğer e-tebligat üzerinden tebligat alan kişi bunu görüntülemediyse, 5 gün geçtikten sonra tebliğin hukuki olarak okunduğu kabul edilmektedir.
Tasfiyeye giren şirketlerin, tasfiye işlemlerini ve gerekli merciye ve de vergi dairesine tasfiye durumlarını bildirdikleri tarihte e-tebligat aktivasyon işlemlerini de yaptırmaları gerekmektedir.
Daha çevreci ve daha hızlı olması ile ticari ve mali işlemlere kolaylık sunan e-fatura, e-tebligat gibi uygulamalar her geçen gün daha fazla işletme tarafından kullanılıyor. Firmaların bu işlemleri içeren elektronik sistemler hakkında merak ettiklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.