notification-announcements

Duyurular

 

2025 Vergi Takvimi

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 10 Dakikalık Okuma Süresi
2025 Vergi Takvimi

Vergi, sektörü veya büyüklüğü fark etmeksizin her işletmenin devlete karşı ödemekle yükümlü olduğu bir kavram olarak tanımlanabilir. Her işletmenin ödemekle yükümlü olduğu vergiler kanunlar tarafından belirleniyor. Söz konusu vergi oranları ve içerikleri her yıl farklılık gösterebiliyor. İşletmeler 2024 yılı vergi takvimi sayesinde güncel vergi oranları ve içeriklerinin takibini daha kolay bir şekilde yapabiliyorlar.

İşletmelerin vergi yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya uygun bir şekilde yürütmemesi durumunda işletmelerin için istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle her işletmenin öncelikle sorumlu olduğu vergi çeşitlerini bilmesi ve bu vergilerin ödenmesi gereken tarihleri yakından takip etmesi gerekiyor. Bu yazımızda sizler için vergi çeşitlerine göre 2025 yılı vergi takvimini sunduk.

2025 Yılı Vergi Son Ödeme Tarihleri 

Vergi çeşitlerine göre beyanname verme ve ödeme sürelerinin takvimi beyanname türü, verilme süresi ve son ödeme günü değişiklik gösterir. 

2025 Vergi Beyan ve Ödeme Tarihleri

Beyanname Türü

Verilme Süresi

Son Ödeme Günü

Yıllık Kurumlar Vergisi

1 Nisan - 25 Nisan

25 Nisan

Yıllık Gelir Vergisi

Mart ayının son günü

Mart ve Temmuz ayının son günü

Geçici Vergi

3 aylık dönemi izleyen ikinci ayın 17. günü akşamı

3 aylık dönemi izleyen ikinci ayın 17. günü akşamı

Katma Değer Vergisi

İzleyen ayın 28'i

Beyanname verilen ayın 28’i

Aylık Muhtasar

İzleyen ayın 26’sı

Beyanname verilen ayın 26’sı

Üç Aylık Muhtasar

3 aylık dönemi izleyen ikinci ayın 26. günü akşamı

Beyanname verilen ayın 26’sı

Damga Vergisi

İzleyen ayın 26’sı

Beyanname verilen ayın 26’sı

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)

İzleyen ayın 15’i

Beyanname verme süresi içinde

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)

·   I. sayılı listedeki ürünler için ilk 15 gün için aynı ayın 25’i, ikinci 15 gün için ertesi ayın 10’u,

 

·   II. sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olmayan ürünler ile III ve IV listedeki ürünlerin teslimini izleyen ayın 15. günü akşamına kadar,

 

·   II. sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi ürünler için işlemlerin tamamlanmasından önce beyanname verilir.

Beyanname verme süresi içinde

Veraset ve İntikal Vergisi

Veraset ile meydana gelen intikallere ilişkin beyanname;

 

  • Vefatın Türkiye’de gerçekleşmesi durumunda vefat tarihinden itibaren mükelleflerin Türkiye’de bulunması halinde 4 ay içerisinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde ise 6 ay içerisinde
  • Vefatın yabancı bir ülkede gerçekleşmesi durumunda mükelleflerin Türkiye’de bulunması halinde 4 ay içerisinde, murisin bulunduğu ülke dışında bir ülkede bulunmaları halinde ise 8 ay içerisinde,
  • Gaiplik durumunda, gaiplik kararının siciline kayıt olunduğu tarihi izleyen 1 ay içerisinde verilir.

 

İvazsız intikallere ilişkin beyanname;

  • Malların iktisap edildiği tarihi izleyen 1 ay içerisinde verilir.

Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki eşit taksit ile

Emlak Vergisi

Beyanname verilme yükümlülüğü bulunmuyor.

  • Birinci taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında
  • İkinci taksit Kasım ayı içinde

Motorlu Taşıtlar Vergisi

Beyanname verilme yükümlülüğü bulunmuyor.

  • Birinci taksit Ocak ayı sonuna kadar

 

  • İkinci taksit Temmuz ayı sonuna kadar

İlan ve Reklam Vergisi

Mükellef tarafından ilan ve reklam işi yapılmadan önce

 

Mutad meslek olarak yapanlar tarafından ilan ve reklamın yapıldığı tarihi izleyen ayın 20. günü akşamına kadar

Beyanname verme süresi içinde ödenir. Yıllık ilan ve reklamlara ait vergiler yıl içerisinde iki eşit taksit ile alınabilir.

Çevre Temizlik Vergisi

  • İşyeri olarak kullanılan binaları kullananlar için tarifedeki derecelere intibak edilmesi durumunda her yılın Ocak ayında yıllık tutarı ile tahakkuk edilmiş sayılır.
  • İlk kez mükellefiyet olunması durumunda 30 gün içerisinde belediyeye bildirim verilir.
  • Birinci taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksit Kasım ayı içerisinde

 

  • İlk kez mükellefiyet olunması durumunda vergi ödenme süresi mükellefiyetin tesis edildiği tarihe göre farklılık gösterir.

Yıllık Kurumlar Vergisi Nedir?

Yıllık kurumlar vergisi kısaca mükellefi olan kurumların bir yıl içerisinde elde ettikleri kazançlar üzerinden alınan vergi çeşidi olarak tanımlanabilir. Yıllık kurumlar vergisi ödeyen şirketlerin tüzel kişiliğe sahip olması gerektiği için şahıs şirketleri kurumlar vergisi ödemez. Anonim şirketler, limited şirketler, kooperatifler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, iş ortakları, iktisadi kamu kuruluşları, iktisadi dernek ve vakıf şirketlerinin kurumlar vergisi mükellefiyetleri bulunur.

2025 Kurumlar Vergisi Ne Zaman Ödenecek?

2024 yılına ait kazançlar için 1 ila 25 Nisan 2025 tarihleri arasında beyanname verilmesi gerekir. 25 Nisan 2025 günü kurumlar vergisi ödemesi için son tarihtir.

Yıllık Gelir Vergisi Nedir?

Yıllık gelir vergisi ticari ve zirai faaliyetlerden, serbest meslekten, gayrimenkul ve menkul sermaye kazançlarından gelir elde eden gerçek kişilerin yıllık elde ettikleri kazanca bağlı olarak mükellefi oldukları vergi türü olarak tanımlanıyor. Yıllık gelir vergisi oranı her yıl belirlenen vergi dilimlerine göre farklılık gösterir. 

2025 Yılı Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenecek?

2024 yılına ait gelirler için 2025 Mart ayının son gününe kadar yıllık gelir vergisinin beyannamesinin verilmesi gerekir. Mart ve Temmuz ayının son günü ise gelir vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor.

Geçici Vergi Nedir?

Geçici vergi türü elde edilen kazancın vergisinin gelir vergisi ve kurumlar vergisini beklemeden üç aylık dönemlerde tahsil edilmesini sağlayan bir vergi türü olarak tanımlanabilir. Bu nedenle, peşin vergi olarak da bilinen geçici vergi türü hem kurumsal vergi hem de gelir vergisi mükelleflerinde tahsil  edilebiliyor.

2025 Yılı Geçici Vergi Ne Zaman Ödenecek?

2025 yılında mevzuata göre 3 aylık dönemi izleyen ayın 17. günü akşamında geçici verginin beyannamesinin verilmesi ve ödemesinin yapılması gerekiyor.

Katma Değer Vergisi Nedir?

Katma değer vergisi bir harcama vergisi olarak gelir vergisi olan kurumlar vergisi, gelir vergisi ve geçici vergi çeşitlerinden ayrılır. Daha çok KDV kısaltması ile kullanılan katma değer vergisi mal ve hizmet alımlarında, alıcının teslim edene ödediği bir tüketim vergisi olarak tanımlanıyor. Bu vergi hizmet veya malı satın alan tüketici tarafından tahsil edilir. 

Genel olarak KDV değeri alınan hizmet veya mala bağlı olarak %1, %8 ve %18 oranlarından biriyle hesaplanır.

2025 Yılında Katma Değer Vergisi (KDV) Ne Zaman Ödenir?

2025 yılında mevzuata göre katma değer vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 26’sında verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26’sında ödemesinin yapılması gerekiyor.

Aylık Muhtasar Nedir?

Gelir vergisine yönelik beyan türlerinden biri olan Muhtasar Beyannamesi işverenlerin veya vergi tevkifatı yapan kişilerin vergi matrahlarını toplu olarak vergi dairesine bildirme işlemi olarak tanımlanabilir. İşletmeye ve çalışan sayısına bağlı olarak aylık veya üç aylık süreler ile bu beyan ilgili kurumlara gerçekleştirilebilir. Bu beyanname sayesinde gelir kişi veya şirketin eline geçmeden önce vergi kesintisi yapılarak ilgili kuruma beyan edilerek ödenir.

Bir işletmenin üç aylık muhtasar beyannamesi kapsamına girebilmesi için vergi dairesini durum ile ilgili bilgilendirmesi ve işyerinde çalışan sayısının 10 ve daha az olması gerekiyor. Beyan edilecek kalemlerde zirai ürün bedelleri üzerinden yapılmış tevkifatı bulunuyorsa beyanın aylık olarak verilmesi gerekiyor.

2025 Aylık Muhtasar Ne Zaman Ödenir?

Mevzuata göre aylık muhtasar vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 26’sında verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26’sında ödemesinin yapılması gerekiyor. Üç aylık muhtasar vergi beyannamesinin ise 3 aylık dönemi izleyen ikinci ayın 26. günü verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26’sında ödemesinin yapılması gerekiyor.

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi sözleşmeler, akreditifler, teminat mektupları gibi şirketlerin veya kişilerin aralarında yaptıkları anlaşmaları kanıtlayan belgelerden alınan bir vergi türü olarak tanımlanabilir. Damga vergisi tutarları ve oranları kağıt türüne göre farklılık gösterebiliyor. Bu vergi birbirinden farklı kağıtlardan ayrı ayrı alındığı gibi aynı kağıttan birden fazla olması durumunda da her bir kağıt için ayrıca alınır.

2025 Yılında Damga Vergisi Ne Zaman Ödenecek?

Mevzuata göre damga vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 26’sında verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26’sında ödemesinin yapılması gerekiyor.

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Beyannamesi (BSMV) Nedir?

BSMV açılımından da anlaşılacağı üzere bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde ortaya çıkan bir vergi türüdür. Dolaylı bir vergi türü olduğu için söz konusu vergi ilgili kuruluşlardan hizmet alan kişi veya işletmelerden devlet adına tahsil edilir. Banka ve sigorta muameleleri vergisi tutarı ilgili mükellefler tarafından tüketicilerden tahsil edildikten sonra ilgili devlet kuruluşuna aktarır.

2025 BSMV Ödeme Tarihi Ne Zaman?

Mevzuata göre 2025 yılı için banka ve sigorta muameleleri vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 15’inde verilmesi gerekirken, beyanname verme süresi içerisinde ödemenin de yapılması gerekiyor.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir?

Özel tüketim vergisi kısaca ÖTV 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede bulunan mallar üzerinden yalnızca bir kereye mahsus olarak alınan harcama vergisi olarak tanımlanıyor. ÖTV lüks mallar, sağlığa ve çevreye zararlı ürünlere uygulanıyor. Diğer vergi türlerinden farklı olarak bu vergi bir ürün için bir kereye mahsus ödenir. Bu nedenle, şirketlerin herhangi bir zamanda ayrıca ödemesi gereken bir vergi tutarı bulunmuyor. Ancak, özellikle şirket aracı alırken şirketler belirli ÖTV istisnalarından faydalanabiliyor.

2025 ÖTV Ne Zaman Ödenecek?

Mevzuata göre özet tüketim vergisinin beyannamesinin I. sayılı listedeki ürünler için ilk 15 gün için ayın 25’inde, ikinci 15 gün için ertesi ayın 10’unda; I. sayılı listede kayıt ve tescile tabi olmayan ürünler ile III. ve IV. listedeki ürünlerin teslimini izleyen ayın 15. günü akşamında; II. sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi ürünler için işlemlerin tamamlanmasından önce verilmesi gerekiyor. Özel tüketim vergisinin ödemeleri ise beyanname verme süresi içerisinde gerçekleştirilir.

Veraset ve İntikal Vergisi Nedir?

Veraset ve intikal vergisi, mirasçıların vefat edenin terekesi üzerindeki haklarına sahip olabilmek için devlete yapmakla yükümlü oldukları bir vergi türü olarak tanımlanıyor. Yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçıların da bu vergiyi ödeme yükümlülükleri bulunuyor. Bu verginin ödenebilmesi için ise öncelikle veraset intikal ilamının alınması gerekiyor. Veraset ve intikal vergisi oranı miras tutarına göre farklılık gösterebiliyor.

Mevzuata göre veraset ve intikal vergisinin beyannamesi veraset ile meydana gelen ve ivazsız intikallere göre farklılık gösterse de tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında ödenmesi gerekiyor.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi kısaca sahip olunan bina veya arsa mülkleri için verilen bir vergi türü olarak tanımlanabilir. 1319 sayılı emlak vergisi Kanunu’na göre ülke sınırları içerisindeki tüm yapılar bina vergisine, arsalar ise arazi vergisine tabi tutuluyor. Arsa veya binanın sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisinin de olmadığı durumlarda gayrimenkulü sahibi gibi kullananların emlak vergisini ödemesi gerekiyor.

2025 Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenecek?

Mevzuata göre beyanname verilme yükümlülüğü bulunmayan emlak vergisinin birinci taksitinin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksitinin ise Kasım ayı içerisinde ödenmesi gerekiyor. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Motorlu taşıtlar vergisi takvim yılı içerisinde trafik şubelerine kayıtlı olan motorlu taşıtlardan belirli dönemlerde alınan ve şartları Karayolları Trafik Kanunu tarafından belirlenen bir vergi türü olarak tanımlanabilir. Tek bir standarda sahip olmayan Motorlu taşıtlar vergisi tutarı araçların sahip olduğu silindir sayısı, yaş aralığı, tipi ve değeri gibi etkenlere göre farklılık gösterebiliyor.

2025 MTV Ne Zaman Ödenecek?

Mevzuata göre beyanname verilme yükümlülüğü bulunmayan motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin Ocak ayı sonuna kadar; ikinci taksitinin ise Temmuz ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

İlan ve Reklam Vergisi Nedir?

İlan ve reklam vergisi belediye sınırları ve mücavir alanları içerisinde yapılan her türlü ilan ve reklamdan alınan bir vergi türüdür.  2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu çerçevesinde düzenlenmiş olan bu vergiye mükellef olanlar ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişiler olarak gösterilir.

2025 İlan ve Reklam Vergisi Ne Zaman Ödenecek?

Mevzuata göre ilan ve reklam vergisinin beyannamesinin mükellef tarafından yapılması durumunda ilan ve reklam işinden önce, mutad meslek olarak yapılması durumunda yapılan tarihi izleyen ayın 20. günü akşamında verilmesi gerekirken, ödemesi beyanname verme süresi içinde ödenir.

Çevre Temizlik Vergisi Nedir?

Çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanları içerisinde yer alan ve temizlik hizmetlerinden faydalanan konut, işyeri ve diğer konutlar için ödenen bir vergi türü olarak tanımlanıyor. Söz konusu vergi konutlarda su faturasına yansıtılırken, işyerleri için ise belirtilen bedelin belediyelere ödenmesi gerekiyor. Çevre temizlik vergisi tutarı su tüketim miktarı esnan alınmak suretiyle metreküp başına belediyeler belirlenerek hesaplanıyor.

2025 Çevre Temizlik Vergisi Ne Zaman Ödenecek?

İş yeri olarak kullanılan binalardaki tarifelerin derecelerine intibak edilmesi durumunda her yılın Ocak ayında yıllık tutarı ile tahakkuk edilir ve birinci taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksit ise Kasım ayı içerisinde ödenir.

Ticari faaliyetlerini sürdüren her işletmenin ödemekle yükümlü olduğu vergi kavramının belirli çeşitleri bulunuyor. Her bir çeşidin farklı içerikleri olduğu gibi farklı ödeme tarihleri ve seçenekleri bulunuyor. Bu yazımızda işletmelerin yükümlü olabilecekleri vergi çeşitlerini genel hatlarıyla ele alarak, 2025 yılı vergi takvimini oluşturduk. İşletmelerin vergi ve muhasebe süreçlerine ilişkin faydalı olabilecek daha fazla bilgi için Multinet Blog sayfasını ziyaret edebilir, avantajlı MultiNet Up çözümlerini keşfedebilirsiniz. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz. Vergi, harç ve diğer ödemeler ile ilgili bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklama baz alınarak yazılmıştır. Değişiklikler ve güncellemeler için GİB internet sitesi kontrol edilmelidir!

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır? [2025]
Prime Esas Kazanç Nedir? Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır?
2025 Asgari Ücret
Asgari Ücret Nedir? 2025 Asgari Ücret Tutarı Ne Kadar?
2025 Kurumlar Vergisi Ne Kadar?
Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? [2025]
  • 2025 Huzur Hakkı Hesaplama
    Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Huzun hakkı kavramı iş dünyasında her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan kavramlardan bir tanesidir. Huzur hakkı temelde bir şirkette belirli pozisyonlardaki kişilere yapılan bir ödeme olarak tanımlanabilir.

  • 2025 Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
    Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Bir işletmeniz varsa, gelir vergisini hem kendi adınıza hem de çalışanlarınızın kazancı adına ödemeniz gerekir. Bu durumda, beyanname hazırlarken ve ödeme planı yaparken dikkat etmeniz faydalı olur.

  • Araç Giderleri Muhasebe Kaydı 2025
    Araç Giderleri KDV Oranı ve Muhasebe Kayıtları [2025]

    Hem bireysel hem de kurumsal ihtiyaçlar için araç kiralama, farklı açılardan sağladığı avantajlar sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilir.

  • 2025 Binek Araç Gider Kısıtlaması
    Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması [2025]

    Gider kısıtlaması, şirket aracı alırken dikkat edilmesi gereken konulardan b

  • 2025 Basit Usul Hadleri
    Basit Usulde Vergilendirme ve 2025 Yılı Basit Usul Hadleri

    Ülkemizde vergi mükellefleri “Gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar” ve “Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar” olarak iki gruba ayrılmaktadır.

  • 2025 Amortisman Hesaplama
    Amortisman Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Ticari faaliyette bulunan işletmeler, iş yerlerine aldıkları eşyaları ya da demirbaş sayılabilecek ekipmanları 1 yıldan fazla kullanma yönünde girişimde bulunurlar. Bu noktada eşya ya da ekipmanların bakımları devreye girer.

  • 2025 Bayram Mesaisi Ücreti
    Bayram Mesaisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? (2025)

    Genel tatil günü olarak değerlendirilen bayramlarda belirli işyerleri ve çalışanların iş devamlılığını sağlaması gerekebiliyor. Çalışanların iş sorumluluklarını sürdürdüğü bu süreç bayram mesaisi olarak tanımlanıyor.

  • 2025 Bordro Parametreleri
    Bordro Nedir? 2025 Bordro Parametreleri

    Personelin emeğinin karşılığını aldığının bir ispatı olan belgeye bordro adı verilir. Ücret pusulası olarak da bilinir. Yorumlamaya ve değerlendirmeye açık olmayan, kanunlarla sabit bir belgedir.

  • 2025 Yol Ücreti Ne Kadar?
    Yol Ücreti Nedir? 2025 Yol İstisna Bedelleri

    Çalışanlar için işyeri tercihinde maaş önemli bir faktördür.

  • 2025 Gelir Vergisi Dilimleri
    2025 Gelir Vergisi Dilimleri

    Vergi dilimleri, yıl içerisinde elde edilen toplam gelir vergisine tabi olan ücretlerin gelir vergisi oranını belirleyen tarifler o