notification-announcements

Duyurular

 

Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? [2025]

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 5 Dakikalık Okuma Süresi
2025 Kurumlar Vergisi Ne Kadar?

Tüzel kişiler yani şirketler ve diğer kurumların, bir mali yıl içerisinde elde ettikleri kazanç için ödedikleri vergi türüne kurumlar vergisi denir. Bir noktaya kadar gelir vergisine benzeyen kurumlar vergisinde en önemli fark ise sabit orandır. Gelir vergisi %15 ila %40 arasında değişen farklı vergi dilimlerine sahiptir. Kurumlar vergisine tabi olmayan şirketler, matrahlarına göre ilgili vergi diliminde tahakkuk eden tutarı ödemekle yükümlüdür. Kurumlar vergisi ise %25'tir. Yani gelir ne kadar olursa olsun, %25 oranında vergi ödenir.  

Kısaca özetlemek gerekirse kurumlar vergisi, kurumların bir mali yıl boyunca elde ettikleri kazanç üzerinden alınan sabit oranlı vergidir.

Kurumlar Vergisi Mükellefleri Kimlerdir?

 Birçok şirket ve kurum, kurumlar vergisi mükellefidir. Kısaca özetlemek gerekirse kurumlar vergisi mükellefleri şöyledir: 

  • Anonim Şirketler
  • Limited Şirketler
  • Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler
  • Kooperatifler
  • İş Ortaklıkları
  • İktisadi Amaçla Kurulmuş Dernek ve Vakıf Şirketler
  • İktisadi Kamu Kuruluşları

Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre yukarıda sıralanan kurumlar, tüzel kişilik sayılmaktadır ve mükellefiyetleri vardır. Ancak bu mükellefiyetleri yine aynı kanunda tam ve daraltılmış olarak ikiye ayrılmaktadır.

Tam Mükellefiyet Nedir? 

Kanuni olarak ve iş yerleri Türkiye’de bulunan kurumlar, tam mükellef olarak tanımlanır. Tam mükellefiyeti olan kurumların hem yurt içinde hem de yurt dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı kurumlar vergisine tabidir. 

Dar Mükellefiyet Nedir?

Kanuni olarak veya işyerleri Türkiye’de bulunmayan şirketler, dar mükellef olarak tanımlanır. Dar mükellefiyeti olan kurumların ise sadece Türkiye’deki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirler vergiye tabidir.

2025 Kurumlar Vergisi Oranı Ne Kadar?

2025 yılı için henüz kurumlar vergisi açıklanmadı. Ancak öngörüler, kurumlar vergisinin %25 düzeyinde kalacağı yönündedir. Ayrıca Türkiye'de Finans ve sigortacılık gibi bazı özel sektörler için kurumlar vergisi oranı %30'dur. Bu oranda da 2025 yılı için bir değişiklik olmayacağı öngörülmektedir. 

Yıllara Göre Kurumlar Vergisi Oranları

Yıl

Genel Kurumlar Vergisi Oranı

Özel Sektörler için Kurumlar Vergisi Oranı (Finans, sigortacılık vb.)

2025

%25

%30

2024

%25

%30

2023

%25

%30

2025 Kurumlar Vergisi Ne Zaman Ödenecek?

2024 yılına ait kazançlar için kurumlar vergisi 25 Nisan 2025 günü ödenir. 1 Nisan 2025 ile 25 Nisan 2025 tarihleri arasında beyannemeniz ile beraber ödeme yapabilirsiniz. Bu tarihler arasında bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gitmeniz yeterlidir. E-beyanneme işletmelerin ise vergi dairesine gitmesine gerek yoktur.

E-Beyanname ile ilgili bilmeniz gerekenleri "E-Beyanname Nedir?" başlıklı yazımızdan kontrol edebilirsiniz. Vergi ödeme ve beyan tarihleri ile ilgili bilgi almak için ise "2025 Vergi Takvimi" başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Yeni Kurulan İşletmelerin Yükümlü Olduğu Vergi ve Beyanname Türleri
Yeni Kurulan İşletmelerin Sorumlu olduğu Vergi ve Beyannameler
2025 Bayram Mesaisi Ücreti
Bayram Mesaisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? (2025)
Ramazan Yardımlarının Muhasebeleştirilmesi
Ramazan Yardımları Nasıl Muhasebeleştirilir?
  • E-Faturaya Geçmek Kimler için Zorunludur?

    E-Fatura’ya Geçmek Kimler İçin Zorunlu?

    Elektronik fatura veya kısaltması ile e-Fatura; internet üzerinden faturaların elektronik ortamda düzenlenmesini, paylaşılmasını ve takip edilebilmesini sağlayan sistemin adıdır.

  • Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Prime Esas Kazanç Nedir? Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır?

    Prime esas kazanç çalışılan zamanlarda ödemede bulunulan sigorta getirisine ait brüt tutar olarak tanımlanır. Yani prime tabi tutulan ek ödemeler ve çalışan ücretlerinin geneline verilen isimdir.

  • 2025 Vergi Takvimi

    2025 Vergi Takvimi

    Vergi, sektörü veya büyüklüğü fark etmeksizin her işletmenin devlete karşı ödemekle yükümlü olduğu bir kavram olarak tanımlanabilir. Her işletmenin ödemekle yükümlü olduğu vergiler kanunlar tarafından belirleniyor.

  • 2025 Yol Ücreti Ne Kadar?

    Yol Ücreti Nedir? 2025 Yol İstisna Bedelleri

    Çalışanlar için işyeri tercihinde maaş önemli bir faktördür.

  • İş Yeri Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

    İş Yeri Kira Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Bir iş yeri sahibinin iş yerini kiraya vermesi veya bir iş yeri kiralayanın kendini ve haklarını  mülk sahibine karşı koruması, anlaşmanın geçerliliği olarak kabul gören ve yazılı kayıt halinde tutulan iş yeri kira sözleşmesi

  • Kurban Yardımları Nasıl Muhasebeleştirilir?

    Personele Sağlanan Kurban Bayramı Yardımları Muhasebeleştirilir mi?

    İş hayatının hemen hemen herkesin yaşamının önemli bir kısmını kapladığını söylemek yanlış olmaz. Hâl böyle olunca çalışanların gerek çalıştığı kuruma karşı bağlılık duymaları gerekse çalışma koşullarından memnun olmaları büyük önem kazanır.

  • Temettu Nedir, Nasıl Alınır?

    Temettü Nedir, Nasıl Alınır?

    Yatırım dünyasında şirketlerin başarılarının yatırımcılara nasıl yansıdığı, her zaman merak edilen bir konudur. Şirketler, elde ettikleri kazançtan hissedarlarına pay ayırarak kâr dağıtımı yapar.

  • TEFE - TÜFE Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    TEFE-TÜFE Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Ekonomi, bireylerin ve işletmelerin kararlarını şekillendiren en önemli unsurlardan biridir. Özellikle fiyat değişimlerini anlamak ve ekonomik süreçlere hâkim olmak, günlük hayattan uzun vadeli stratejilere kadar pek çok alanda kritik rol oynar.

  • MERSİS No Nedir?

    MERSİS No Nedir?

    MERSİS ya da Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, ticari işletmelerin sicil kayıtlarının yer aldığı elektronik bir sistemdir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem üzerinden şirketler ve ticari işletmelere ait değişiklik ve kayıt işlemleri gerçekleştirilebilir.

  • 2025 Asgari Ücret

    Asgari Ücret Nedir? 2025 Asgari Ücret Tutarı Ne Kadar?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir.