notification-announcements

Duyurular

 

Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 5 Dakikalık Okuma Süresi
kurumlar vergisi nedir

Kurumlar vergisi, kurumların bir mali yıl boyunca elde ettikleri kazanç üzerinden alınan vergidir. 

Kurumlar vergisi mükellefi olan kurumların tüzel kişiliğe sahip olması gerekmektedir. Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahip olmadıkları için kurumlar vergisi ödemezler. 

  • Anonim Şirketler
  • Limited Şirketler
  • Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler
  • Kooperatifler
  • İş Ortaklıkları
  • İktisadi Amaçla Kurulmuş Dernek ve Vakıf Şirketler
  • İktisadi Kamu Kuruluşları

Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre tüzel kişilik sayılmaktadır ve mükellefiyetleri vardır. Ancak bu mükellefiyetleri yine aynı kanunda tam ve daraltılmış olarak ikiye ayrılmaktadır. 

Kanuni olarak ve iş yerleri Türkiye’de bulunan kurumların elde ettikleri kazançlarının (hem yurtiçi hem yurtdışı) tamamı Kurumlar Vergisi’nin konusudur. (Tam Mükellefiyet)


Kanuni olarak veya işyerleri Türkiye’de bulunmayan şirketlerin ise sadece Türkiye’deki faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları vergilendirilmektedir. (Dar Mükellefiyet)

Kurumlar Vergisi Oranı – 2022

2007 yılından önce %33 olan kurumlar vergisi oranı, bu yıldan sonra %20’ye düşürülmüştü. 

Ancak 2018, 2019 ve 2020 yılları için olmak üzere %22 olarak güncellenmişti. 

2020 yılı sonunda çıkarılan 7256 sayılı kanun ile Kurumlar Vergisi Oranının düşürülmesi gündeme gelmiş fakat gerçekleşmemiştir.

2021 yılında ise korona virüs salgınının etkileri de göz önünde bulundurularak Kurumlar Vergisi oranının düşürülmesi beklenmiş ancak oran %25’e yükselmişti.

Bu oran OECD’nin yayınladığı istatistiklere göre Avrupa Birliği bölgesinde ortalama %22,5 ve dünyada ise ortalama ise %21,4’dir.  

Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 13. maddesinde Kurumlar Vergisi oranının 2022 yılı için %23 olarak uygulanacağı belirtiliyor. İlgili kanunun 32. maddesi ise sonraki yıllarda bu oranın %20’ye indirilebileceğine işaret ediyor.

Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesine göre şirketin gayrisafi hasılatından kanunda belirtilmiş giderler çıkarıldıktan sonra elde edilen tutar üzerinden hesaplanır. 

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinde tahakkuk eden matrahın ne kadarının vergilendirileceği belirlenmiştir. 

Kurumlar Vergisi 2018, 2019 ve 2020 yılları için %22 oranındayken, 2021 yılı için %25 oranındaydı. Kurumlar Vergisi Oranı ilgili kanunun 13. maddesine göre 2022 yılı için %23 olarak belirlenmiştir. Teşviklere tabi şirketler veya bazı dönemlerde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı kurallara uygun olarak vergilerini ödeyen şirketler için bu oranda çeşitli oranlarda indirim olabiliyor.

Şirketler tüm şubeleri, büroları, imalathaneleri için ayrı ayrı beyanname hazırlamazlar, tüm faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarını tek mükellefiyet üzerinden tek beyanname ile öderler.

Şirket mali yıl içerisinde zarar etmişse bir sonraki mali yılın vergi matrahında bu zararı gösterebilmekte ve vergiye konu olan tutardan düşebilmektedir ancak en fazla beş yıl önceki dönemin zararı tahakkuk ettirilebilir.

Kurumlar Vergisi Beyannamesi

Kurumlar Vergisi tam mükelleflerde tüzel kişilik adına, dernek veya vakıflara bağlı iktisadi işletmelerde dernek veya vakıf adına, iş ortaklıklarında ise işin bitiminde ortakların paylarına göre tarh olur. 

Dar mükelleflerde ise kurumun Türkiye’deki sorumlu yöneticisi veya ticari kazancı yabancı kuruma sağlayanlara tarh olur. 

Şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesine kurumlar vergisi beyannamesi verilir ve verildiği ayın son gününe kadar vergi dairesine veya anlaşmalı bankalar ile ödenir.

Kurumlar Vergisi beyannamesinin 2022 yılı için 1 Nisan ile 30 Nisan tarihleri arasında kurumun bağlı bulunduğu vergi dairesine posta yoluyla ya da e-beyanname ile verilmesi ve ödenmesi gerekiyor..

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden ulaşılabilecek beyanname Kurumlar Vergisi Kanunu’nu ve Gelir Vergisi Kanunu’na ve mevzuatlara uygun olarak doldurulmalıdır. 

Beyanname hazırlanırken kazancın hesaplanması ve beyannameye yazılacak giderler konusunda tecrübeli bir mali müşavirden destek alınması önemlidir.

Tahakkuk edecek vergi miktarının doğru hesaplanması ve ileride doğacak sorunlardan kaçınmak için vergi dairesine verilecek olan beyannamede vergiye konu olan kazancın ve giderlerin kanunlar çerçevesinde belgelenebilir olması ve doğru şekilde beyan edilebilmesi için mali müşavirin tavsiyeleri doğrultusunda    hareket     edilmelidir.


Ticari ilişkilerde bulunulan diğer kurumlar ile periyodik olarak cari hesap mutabakatı yapılarak vergiye konu olacak işlemler de kontrol altına alınmalıdır. 


Vergi ve muhasebe ile ilgili diğer konulara ve iş hayatında gerekli olacak çeşitli bilgiler içeren yazılarımıza Multinet Up Blog sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Muhtasar Beyanname Nedir, Ne Zaman Verilir?
Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir?
Lehtar Ne Demek?
Lehtar Nedir?
Ticaret Odası Kaydı Nasıl Yapılır?
Ticaret Odası Kaydı Nedir? Nasıl Kayıt Yapılır?
  • Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınabilir?
    Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınır?

    Kamu ihalelerine katılmak, kredi başvuruları yapmak veya resmî işlemlerde bulunmak istediğinizde karşınıza çıkan en önemli belgelerden biri, vergi borcu yoktur yazısıdır.

  • FAVÖK Nedir? FAVÖK Nasıl Hesaplanır?
    FAVÖK Nedir? Nasıl Hesaplanır?

    Finansal yönetim ve analiz süreçlerinde, işletmelerin operasyonel performansını değerlendirirken dikkate alınan çeşitli göstergeler mevcuttur. Bu göstergelerden biri de, işletmenin faaliyet kârlılığını net bir şekilde ortaya koyan FAVÖK’tür.

  • Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?
    Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

    Konkordato, finansal zorluklar yaşayan şirketlerin borçlarını yapılandırma sürecidir. Süreç, şirketlerin alacaklılarla borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmalarını sağlayarak, iflasın önüne geçilmesini hedefler.

  • 2024 Asgari Ücret Tutarı
    Asgari Ücret Nedir? 2024 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Temmuz ayında asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı.

  • 2020 yılının en iyi muhasebe programları
    2024 Yılının En İyi Muhasebe Programları

    İş yükü çok fazla olan ve doğası gereği çok dikkatli olunması gereken muhasebe konusunda, firmalar ve çalışanlar en doğru çözümü arıyorlar. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve muhasebe alanında çeşitli çözümler sunuyor.

  • Matrah artırımı nedir?
    Matrah Artırımı Nedir? Matrah Türleri Nelerdir?

    Vergi, devletin kamu hizmetleri için harcayacağı gelirin kayda değer bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle yetkili merciler, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek için detaylı incelemeler yapar.

  • Senet Nedir, Nasıl Doldurulur?
    Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?

    Senet, kişinin belirli bir tarihte veya şartlarda ödeme yapmayı taahhüt ettiği, yazılı bir belgedir. Hukuki bir değer taşıyan bu belge, borçlu-alacak ilişkilerinde sıkça kullanılır. Senet doldururken borçlunun ve alacaklının adını, ödeme tarihini, tutarı ve varsa faiz oranını belirtmek gerekir.

  • Arbitraj Nedir?
    Arbitraj Nedir?

    Finansal piyasalarda fırsatları değerlendirmek, yatırımcıların sürekli peşinde olduğu bir hedeftir. Bu bağlamda arbitraj, piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak risk almadan kâr elde etme stratejisi olarak öne çıkar.

  • Damga Vergisi Nedir
    Damga Vergisi: Nasıl Hesaplanır, Güncel Oranlar Nelerdir?

    Devlet, kamu harcamaları için gereken mali kaynağı vergi ve çeşitlerinden elde eder.

  • Bilanço Nedir?
    Bilanço Nedir? Bilanço Nasıl Hazırlanır?

    Şirketler, tüm finansal faaliyetlerine ve hedeflerine ulaşmaları için atmaları gereken adımları bir mali yıl içerisinde gerçekleştirmelidir.