Şirketinizin yemek kartından, hediye kartına, akaryakıttan, kurumsal seyahat platformuna kadar, çalışana bağlı tüm giderlerinize özel çözümlerimiz için başvurun, sizi arayalım.
Sermaye şirketleri, anonim şirket ve limited şirket olarak ikiye ayrılmaktadır. Şirket kurmak isteyenler, kanun düzenlemelerine bağlı teşviklerin yanı sıra tahvil çıkarma yetkisi, şirket pay senedinin gelir vergisine tabi olmaması, ortakların sermaye taahhütleri haricinde borçlara karşı sorumluluklarının bulunmaması gibi özellikleriyle anonim şirketleri tercih etmektedir. Multinet Up olarak, bu yazımızda sizlere bir anonim şirket kurmanız için ihtiyacınız olan bilgileri yer verdik ve rehber oluşturduk.
Anonim Şirket Nedir?
Anonim şirket, sermayesi belirlenmiş ve belirli paylara ayrılmış, sahip olunan borçlardan dolayı sadece taahhüt edilen sermaye payı ile sınırlı olan bir şirket türüdür. Ticaret Kanunu’nda hakları belirlenmiş olan ve kuruluşu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın iznine tabi olan anonim şirketler, yönetim kurulları tarafından yönetilmekte ve temsil edilmektedir. Anonim şirketler halka açılabilir, hisselerini halka arz edebilir.
Anonim Şirketin Özellikleri
Kanunen yasak olmayan her türlü ticari ve iktisadi konuların uygulanması amacıyla kurulur. Şirketin kurulma amacı açık bir şekilde belirtilmelidir.
Şirket, ticaret sicilinde tescil edilmesi gereken ve ticari faaliyetin konusu ile ilgili olan bir ticaret unvan altında kurulmalıdır.
Anonim şirket için pay sahibi olarak bir veya birden fazla gerçek veya tüzel kişilere gerekmektedir. Tek bir kişinin anonim şirket kurabilmesi mümkündür.
Halka açık bir anonim şirketinin sözleşmede taahhüt ettiği miktar en az 50.000 TL olarak, halka açık olmayan anonim şirketlerinin asgari sermayesi ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir.
Sadece anonim şirketleri hisse senedi ve tahvil çıkarma hakkına sahip olan şirket türüdür.
Anonim şirketleri, oranı vergi matrahının %20 olan Kurumlar Vergisi mükellefi olarak değerlendirilir.
Anonim şirketler, aylık Katma Değer Vergisi ve Damga Vergisi beyannamesi, her üç ayda bir ise Kurum Geçici Vergisi beyannamesi verirler.
Tüm beyannameler elektronik ortamda verilebilmektedir. Ancak, verilen her beyanname için bir maktu damga vergisi ödenmesi gerekir.
Anonim Şirket Kuruluş Aşamaları
İlk olarak, ticari ve iktisadi konuyla ilişkili şirket unvanı belirlenmelidir.
Seçilen şirket unvanının ve bu unvanın altında imzası olacak kişilerin imzalarının noter tasdiki gerekmektedir.
Belirlenen sermayenin %0,04 oranındaki tutar Rekabet Kurumu Payı olarak, kurumun hesabına yatırılmalıdır.
Şirket tescilinden önce şirketin adına açılmış banka hesabına taahhüt edilen sermayenin %25’inin yatırılması gerekmektedir.
Şirketin unvanı, kurucu bilgileri, şirketin sermayesi, şirket adresi, kurucu ve diğer kişilere tanınan özel menfaatler, yönetim kurulunun hakları ve görevleri, şirket süresi, sermaye pay türleri ve miktarları gibi temel bilgileri içeren şirket ana sözleşmesi düzenlenmelidir.
Aslı ile birlikte üç nüsha şirket ana sözleşmesi Ticaret Sicili Memurluğuna tescil ettirilmeli ve noter tasdikli imza beyannamesi teslim edilmelidir.
Gereğince hazırlanan kayıt beyannamesi, şirket kuruluş dilekçe formu ve taahhütname Ticaret Sicili Memurluğuna teslim edilmelidir.
Şirketin faaliyet alanındaki yetkili ticaret odası veya sanayi odasına kayıt edilmesi gerekmektedir.
Kurucuların gerçek kişiler ise onaylanmış nüfus cüzdanı nüshası ve ikametgah belgeleri Ticaret Sicili Memurluğuna iletmelidir.
Şirketin ve şirket unvan tescilinin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan olarak yayınlanmalıdır.
Yukarıda sunulan anonim şirket kurma adımlarını takip ederken gerekli olan belgeler şunlardır;
Şirket Tescili
Şirket Unvanı
İşletme Kira Sözleşmesi
Sermaye Miktarı
Hissedarların İkametgah Belgesi
Hissedarların Kimlik Fotokopisi
Hissedarların Sermaye Oranı
Sermayenin %25 oranda banka hesabında yer aldığına ilişkin belge
Anonim şirket kurma rehberini sizler için hazırlayan Multinet Up olarak, MultiNet Yemek Kartı ile hem çalışanlarınıza birçok avantaj hem de çalışanlarınızın yemek harcamalarını şirketiniz için kazanca dönüştürme fırsatı sunuyoruz. MultiNet Yemek Kartı çalışanlarınıza hem restoranlarda hem de marketlerde kullanım gibi birçok avantaj sunarken sizlerin de SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Primi, Gelir Vergisi gibi masraflardan muaf olmanızı sağlıyor.
Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
İlgili Yazılar
AI Chatbot’lar ile Müşteri Hizmetlerinde Yeni Dönem
Affiliate Marketing Nedir, Nasıl Yapılır?
KOBİ’lerin Avantajları ve Dezavantajları
Franchising Nedir?
Franchising, ürün ya da hizmetin imtiyaz hakkına sahip tarafın, imtiyaz hakkını daha önceden belirlenmiş bir süre ve şartlar dahilinde ikinci tarafa vermesidir. Birbirinden bağımsız bu iki taraf arasında sözleşme imzalanır.
Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 10 Kârlı İş Fikri
Girişimcilik, şüphesiz son dönemlerde sıkça bahsedilen konuların başında gelir.
5G Teknolojisinin İşletmelere Getirdiği Avantajlar
Hız, güvenilirlik ve verimlilik, tüm sektörlerde daima öncelikli konular olmuştur. Günümüzün hızla gelişen ve dönüşen dijital çağında ise bu ihtiyaçların daha da önem kazandığı gözlemlenebilir.
Şahıs Şirketi Kurma Rehberi
Şahıs şirketi, kendi işini kurmak veya yeni bir girişim başlatmak isteyenlerin tercih edebileceği ufak ölçekli bir şirket türüdür.
İşletme Kredisi Nedir ve Nasıl Alınır?
İşletme kredisi (ticari kredi) BDDK lisansına sahip bankaların işletmelere verdikleri kredi türüdür.İşletmeler hem ticari faaliyetlerine devam edebilmek hem de büyümek için finansmana ihtiyaç duyarlar.
Holding ve Grup Şirketi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Şirketler büyüdükçe idare edilmeleri daha da zorlaşır. Hem maliyetlerin azaltılması hem de pazar payının büyütülmesi için şirketlerin bir araya geldiği durumlar kaçınılmaz şekilde gerekli oluyor.
Proaktif Ne Demek?
Proaktif, bir olay ya da duruma karşı önceden harekete geçme durumunu tanımlamak için kullanılır. Özellikle sorun ortaya çıkmadan önce çözüm önerileri geliştirmek, bu yaklaşımın örnekleri arasında yer alır.
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Her personelin çalıştığı işletme için belli bir maliyeti vardır. Bu maliyet, personele iş karşılığında verilen maaşın yanı sıra bazı giderlerle belirlenir. Söz konusu işletme giderleri arasında prim ve vergi ödemeleri bulunur.
B2B, B2C ve C2C İş Modeli Nedir?
İşletmelerin faaliyet gösterdiği alanlar farklılaştıkça müşterileri ile kurdukları ilişkinin şekli de değişir.
Tüzel Kişi Nedir? Tüzel Kişi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Tüzel kişi, yasalara uygun şekilde bir araya gelen topluluktur. Şirketler, belediye ve üniversiteler; bu tür topluluklara örnek olarak verilebilir. Fakat bu konuda devletin en büyük ve önemli örnek olduğunu belirtmek mümkündür.