KDV iadesi konusuna değinmeden önce, KDV’nin (Katma Değer Vergisi) tanımına bakmakta yarar olacaktır.
Katma Değer Vergisi, 1984 yılında kabul edilmiş olan; Türkiye’de gerçekleşen mal ve hizmet alımları sırasında, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği bir tüketim vergisidir. KDV’nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
Bu açıklamaya bakıldığında, KDV’nin ticari faaliyette bulunan firmaların büyük bir kısmını ilgilendirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. KDV iadesi ise, işletmenin yüklendiği vergiyi son tüketiciye yansıtamadığı durumlarda, devletten iade talep etmesi anlamına gelmektedir.
Multinet Up olarak bu yazımızda, KDV iadesi ile ilgili merak edilen konulara ve KDV iadesinin nasıl hesaplandığına dair çeşitli bilgiler paylaştık.
KDV iadesini bir örnekle açıklayacak olursak; Bir işletme, sunduğu hizmet ya da ürettiği mal satın aldığı bir hammaddeye %20 KDV ödüyor fakat sattığı ürün ya da hizmeti %1 KDV ile satıyorsa, başlangıçtaki KDV miktarını son tüketiciden alamıyor demektir. Böyle bir durumda, ödemiş olduğu KDV’nin iadesini talep edebilir.
KDV iadesi her sektörü, ürünü ya da hizmeti kapsamamakta olup, gerekli detaylar kanunda belirtilmiştir. KDV iadesinden yaralanabilecek işlemlerin bazıları şunlardır;
KDV iadesi saydığımız bu işlemlerle sınırlı olmayıp, farklı zamanlarda ekleme ya da çıkarma yapılabilmektedir. Bu nedenle, istisnalara ilişkin güncel bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan almak doğru olacaktır.
KDV iadesine konu olan işleme göre, vergi daireleri tarafından istenilen belgeler de değişiklik göstermektedir. Bu belgeler, kanunun 3063’üncü maddesine göre belirlenmekte olup, KDV iadesinin talebi sırasında hazırlanması gereken belgelerle ilgili bilgiye vergi dairelerinden ulaşılabilir.
Teknolojideki gelişmeler, kamu hizmetlerine de yansıdığından, vergiler ve diğer konularda internet üzerinden birçok işlem yapılabilmektedir. KDV iadesi için gerekli talebi İnternet Vergi Dairesi üzerinden oluşturmak mümkündür.
Vergi kanunları, muhasebe ile ilgili çeşitli işlemler, güncel mevzuatlar gibi birçok farklı içeriğe Multinet Up Blog sayfasından ulaşabilirsiniz.