2024'te Çalışanların Ramazan Yardımı Beklentileri Neler

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

19.02.2024
5 Dakika Okuma Süresi

Yardım ve dayanışmanın en üst seviyeye çıktığı ve bu sene 11 Mart - 9 Nisan tarihleri arasında olan Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte şirketlerin çalışanlarına Ramazan yardımı yapmak için hazırlıkları da hız kazandı. 

İşverenin tercihine göre şirketler personel yardımını ayni yardım ya da maddi yardım şeklinde verebilirler. Ramazan yardımı denince akla her ne kadar ilk önce Ramazan gıda kolisi gelse de kurumsal hayatta Ramazan ayı ruhunu yaşamanın ve yaşatmanın farklı yolları vardır. Sizin için hem yardım çeşitlerini hem de çalışanların beklentilerini derledik. 

Ramazan Yardımı Ne Zaman Yapılır?

Genellikle yardımlar Ramazan ayının başlangıcından önce yapılır. Burada yapılacak yardımın çeşidi oldukça önemlidir. Ramazan kolisi gibi bir yardım yapılacaksa mutlaka depolama ve lojistik sürecini yönetmek için şirketler çalışmaya en azından birkaç ay önce başlamalıdır. Aksi takdirde koli için kullanılacak malzemelerin fiyatları artacaktır. Maddi yardım ise ay içerisinde maaşa ek olarak yapılabilir. 

%45’e varan vergi avantajı sunan MultiGift kurumsal hediye kartı ile yardım yapılacaksa operasyonel süreçleri düşünmenize gerek kalmaz. Çünkü kısa bir süre içerisinde çalışanlarınızın kartları hazırlanabilir. 

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

Ramazan'da Çalışanlara Yapılabilecek Yardımlar Nelerdir?

Ramazan geleneklerimizde paylaşmanın ve dayanışmanın öne çıktığı bir aydır. Büyük veya küçük her sofraya misafir davet edilir ve hem yemek hem de dostluklar paylaşılır. Bu nedenle de çalışanlar tarafında da beklentiler vardır. Özellikle de çalışanlar, gıda yardımları bekleyebilir. Bu nedenle de Ramazan kolisi öne çıkar. Bunun dışında nakit, giysi veya hediye kartı gibi yöntemlerden de yararlanılabilir. 

Ramazan Kolisi Yardımı

Ramazan’ın ruhunu paylaşmak, çalışanlarının iftar ve sahur sofralarına destek olmak isteyen şirketler tarafından en sık tercih edilen yardım seçeneklerinden biri gıda yardımıdır. Özellikle son zamanlardaki gıda ürünlerindeki fiyat artışlarından sonra şirketlerin 2024 yılı Ramazan ayı için gıda yardımı yapmasında artış bekleniyor. Erzak yardımı için ise genellikle Ramazan gıda kolisi veya market kartları tercih edilmektedir. 

Ramazan kolisi yardımının avantajları:

  • Personelin temel gıda ihtiyaçlarını karşılayarak aile bütçesine katkı sağlar. İftar ve sahur sofralarının giderlerini azaltır.  
  • Personelin motivasyonunu ve aidiyet duygusunu artırır. 
  • Manevi değerlerine ve geleneklerine önem verildiğini gören personelin motivasyonu yükselir ve daha verimli çalışır. 

Ramazan kolisi yardımının dezavantajları:

  • Hem uygun fiyatlı hem de kaliteli ürün sunacak tedarikçi bulmak uzun zaman alır.  
  • Pandemi sebebiyle evden çalışan personel sayısının eskiye oranla daha fazla olması Ramazan kolilerinin teslimatı için bir de fazladan kurye masrafını gündeme getirir.
  • Hem erzak kolilerinin şirkete taşınması sürecinde gıda ambalajlarının kırılıp bozulması, kolilerin kaybolması veya zarar görmesi hem de çalışanların dağıtılan erzak kolilerini evlerine götürme çabaları fazladan iş yükü gerektirir. 
  • Artan gıda fiyatları ile birlikte erzak paketlerinin de fiyatı artacağından satın almada zorluk yaşanır. 
  • Personel Ramazan kolisinde yer alan bazı gıda ürünlerini tüketmiyor olabilir. Bu durumda hem alınan ürün ziyan olur hem de ihtiyaç karşılanmamış olduğu için yapılan yardım amacına hizmet etmiş olmaz. 
  • Market kartı gibi alternatif çözümler varken gıda kolisi kullanmak kâğıt israfı ve kolinin teslimatı sonrası doğaya atılacak atık miktarının artması anlamına gelir.

Nakit Yardımı

Çalışan motivasyonunu arttırmak için maddi yardım yapmayı tercih eden şirketler personeline maaşa ek olarak fazladan nakit para ödemesi yapar. Personel, hesabına yatan nakit parayı dilediği gibi harcayabilir. 

Nakit yardımının avantajları:

  • Personel hesabına yatan nakit parayı gıda, giyim ya da diğer ihtiyaçlarını karşılayarak tasarruf sağlar.  
  • Personelin motivasyonu ve çalışma güdüsü artar.

Nakit yardımının dezavantajları:

  • Maaşa fazladan yatan her kuruş işverene fazladan vergi maliyeti getirir. Oysa nakit yerine MultiGift gibi market, giyim, ayakkabı, ev-dekor, teknoloji ve ihtiyaca göre daha pek çok kategoride harcama yapabileceğiniz hediye kartları kullanmak vergi avantajı ile giderleri azaltır ve şirket bütçesine katkı sağlar. 
  • Her işçinin maaşına yatacak ek ödemenin tek tek hesaplanması, muhasebesinin yapılması fazladan operasyonel iş yüküne sebep olur.
  • Ramazan yardımı için yatırılan nakit amacı dışında kullanılabilir, bu yapılan yardımın amacına hizmet etmesini engeller. 
  • Çalışanların hesabına aktarılan nakit para beklentinin altında olduğundan memnuniyetsizlik sebep olabilir. Oysa market kartı personeli daima memnun eder. 

Giysi Yardımı

Gıda kadar giyim de önemli bir ihtiyaçtır. Ramazan ayı ile birlikte Ramazan Bayramı’nın da kısa süre sonra gelecek olması bu ihtiyacı daha da öncelikli hale getirir. Çünkü bayramlarda yeni ve temiz giysiler giymek geleneksel bir alışkanlıktır. Bayram coşkusunu personeline ve ailesine yeni kıyafetler hediye ederek yaşamak ve yaşatmak isteyen işveren, Ramazan’da kıyafet yardımı yapmayı da tercih edebilir.  

Kıyafet yardımının avantajları:

  • Personelin kendisi, eş ve çocukları başta olmak üzere diğer aile üyelerinin giyim ihtiyaçlarının karşılanması hem bayram coşkusunu arttırır hem de aile bütçesine katkı sağlar.  
  • Personelin motivasyonunu ve aidiyet çalışma verimini arttırır. 

Kıyafet yardımının dezavantajları:

  • Her personelin zevkine, bedenine ve ihtiyacına uygun giysiyi bulmak çok zordur. 
  • Artan enflasyon ile birlikte giysi ve ayakkabı fiyatları da artığından uygun fiyatlı ve kaliteli giyim ürünleri sunacak tedarikçi bulmak zordur. 
  • Giysilerin şirkete taşınması lojistik giderleri, pandemi ile birlikte evden çalışan personel sayısının artması ise kurye giderlerini gündeme getirir.
  • Giysilerin tek tek her personel için özel olarak seçilip paketlenmesi operasyonel iş gücü kaybına sebep olur.  

Ramazan Yardımlarında MultiGift Kullanmanın Avantajları

İşletmelerin çalışanları için Ramazan ayında yapılacak yardımları hem daha az maliyetle hem de çok daha pratik şekilde yönetebilmek için alternatif yöntemler arayışına girmeleri beklenen bir durumdur. 

Kurumsal çözüm ortağınız olan Multinet Up’ın kurumsal hediye kartı olan MultiGift ile çalışanlarınıza Ramazan ayında da destek olabilirsiniz. Çalışanların tam da ihtiyacına uygun alışveriş yapma fırsatı vererek bütçelerini kontrol etmelerini sağlayan yeni nesil ödüllendirme sistemi MultiGift ile aşağıdaki avantajlardan yararlanabilirsiniz. 

  • Personeli sadece Ramazan kolisindeki gıda ürünleri ya da kıyafet paketindeki giysiler ile kısıtlamaz, ürün çeşitliliği sunarsınız. 20.000’i aşkın noktada geçerli MultiGift çok geniş bir ürün çeşitliliği ile ihtiyaca göre alışveriş yapabilme olanağı tanır. 
  • Beğendiği ya da tam da ihtiyacı olan şeyi zevkine göre alabilme esnekliğine sahipalabilen personelin motivasyonu ve çalışma verimi artar. 
  • Çalışan sayınızın az ya da çok olması fark etmeksizin her bir çalışan için MultiGift ile yapılacak bütün yardımlardan %45'e varan vergi avantajı sağlarsınız.
  • Ramazan kolilerinin ya da kıyafet paketlerinin taşınması için harcanacak lojistik giderler ve koli hazırlama maliyeti gibi ek masraflardan kâr edersiniz. 
  • Ramazan yardımı için MultiGift tercih eden işletmeler yardımlarını ister hediye kartı ister dijital kod ile çalışanlarına ulaştırabilir. Böylece ihtiyaca göre hem fiziksel hem de sanal kart şeklinde kullanabilirsiniz. 
  • Sanal kartta yüklenen bakiye miktarı bilgisi ve kullanıcıya ait dijital bir kod SMS şeklinde personele gönderilir. Böylece hem kartın unutulması ya da kaybolması gibi ihtimalleri ortadan kaldırır hem de temassız ve hızlı alışveriş deneyimi yaşarsınız.   
  • Zamandan tasarruf sağlar. Tedarikçi firmalar ile görüşme uygun firmaya karar verilmesi Ramazan kolisi ya da kıyafet yardımı için gerekli ürünlerin nakliyesinin gerçekleştirilmesi, her ürünün tek tek personele dağıtılması fazladan operasyonel iş yükü anlamına gelir. MultiGift minimum işgücü ile hızlı ve pratik bir şekilde Ramazan yardımı işlemlerini tamamlamanızı sağlar.
  • Çevreye duyarlı bir sistemdir. Her bir Ramazan kolisi ya da giysi yardımı paketi doğaya atılan atık madde anlamına gelir. MultiGift ile bu atıkların oluşmasına gerek kalmaz, böylece kâğıt israfının önüne geçmiş olursunuz.

Ramazan Yardımları Dijital Olarak Verilebilir mi?

Dijital kod seçeneği ile MultiGift kurumsal hediye kartı sunabilir, çalışanlarınıza kart gönderme gibi süreçleri de ortadan kaldırabilirsiniz. Böylece tüm süreci dijitalize edersiniz. 

Hangi Ramazan Yardımınını Seçmeliyim?

Çalışanlar Ramazan ayında genellikle gıda ve giyim yardımları beklemektedir. Bu nedenle de bu iki yardım türünü de tercih edebilirsiniz. MultiGift kurumsal hediye kartını tercih etmeniz durumunda ise hem gıda hem de giyim yardımını tek seferde yapabilirsiniz. Üstelik tüm yardımlarınızı tek bir fatura ile muhasebeleştirebilir ve operasyonel yükten de kurtulursunuz. 

Ramazan Kolisi Bordroya Girer mi?

Ramazan kolisi veya gıda yardımı gibi her türden menfaat, bordroya eklenmelidir. Aksi takdirde para cezası gibi süreçlerle karşılaşmanız mümkündür. Bordro parametreleri yazımızı inceleyip konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Ramazan Kolisi Yardımı Gider Yazılır mı?

Ramazan kolisi olarak yardım yapmanız durumunda yapacağınız yardımlarını bir kısmını gider olarak gösterebilmeniz mümkündür. MultiGift kurumsal hediye kartı ile yardım yapmanız durumunda ise %45’e varan vergi tasarrufundan yararlanabilrisiniz. Detayları öğrenmek için “Ramazan Yardımlarının Muhasebeleştirilmesi” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Ramazan Bayramında Çalışana Verilebilecek Hediyeler Nelerdir?

Ramazan bayramında çalışanlara verilebilecek en iyi hediye kuşkusuz giyim yardımıdır. Çünkü Türkiye’de bayramlarda genellikle yeni kıyafetler tercih edilir. Bu konuda da çalışanlarınıza MultiGift kurumsal hediye kartı sunarak geniş bir yelpazede alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz. 

Submitted bygamzegulden.sigircion19.02.2024

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık