Bayi Ödüllendirme Stratejisi

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

03.01.2022
5 Dakika Okuma Süresi

Acente veya distribütör olarak da bilinen bayiler, üretici veya ticari işletmelerin sunduğu ürünlerin farklı bir kanal üzerinden satışının gerçekleşmesini sağlayan işletmelerdir. Ürün veya hizmetin sahibi olarak bayilik veren şirketler ile bayiler arasında kazanca dayalı karşılıklı bir ilişki bulunur. Satış kanal sayısını artırırken, bayiler de daha düşük yatırımlar ile gelir elde edebilirler. 

Bayilerin satış başarıları, halkla ilişkileri, reklam ve satış geliştirme çabalarının tümü bayiler için olduğu kadar üretici veya ticari işletmeler için de etkili oluyor. Bu nedenle, bayilerin motivasyonlarını yükseltmek ve pazarlama faaliyetleri için harcadıkları çabaları artırmak için üretici veya ticari işletmeler belirli ödüllendirme stratejilerine başvurur. Sizler için bu yazımızda, bayi ödüllendirme stratejisini açıklayarak bu stratejide yer alan uygulamaları listeledik.

Bayi Ödüllendirme Stratejisi Nedir?

Şirketler pazardaki satış kanallarını genişletmek ve satış hacmini artırmak için bayilik sistemine başvurur. Bayilik sistemi, üretici veya ticari işletmelerin tüketici ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılamak için faydalandığı ve hem bayi işletmelerinin hem de üretici işletmelerin kazançlı çıktığı bir işbirliği olarak tanımlanabilir. 

Üretici ve ticari işletmelere ait ürünlerin pazarlama ve satış başarısında önemli bir rol oynayan bayilerin etkinliğini artırmak amacıyla şirketlerin izleyebileceği çekme stratejisi ve itme stratejisi olarak iki temel strateji bulunuyor. Çekme stratejisi ile temel olarak müşteri taleplerinin artmasını sağlayarak bayiler üzerinde baskı oluşturmak amaçlanır. İtme stratejisinde ise bayileri teşvik etmek amacıyla üretici işletmeler doğrudan bayilere yönelik uygulamalar geliştirir. Bu uygulamalardan biri de bayi ödüllendirme stratejisidir. Bayi ödüllendirme stratejisi ile üretici firmalar çeşitli araçlardan faydalanarak bayilerin satış ve pazarlamadaki etkinliğinin artırılması hedeflenir.

Bayi Ödüllendirme Uygulamaları Nelerdir?

Bayi ödüllendirme stratejisinde kullanılan uygulamalar parasal ve parasal olmayan olarak iki başlıkta toplanıyor. Bu uygulamalar sırasıyla şu şekilde özetlenebilir:


Parasal Olmayan Ödüllendirme Araçları

  • Üretici İşletmenin Tutumu: Üretici ve bayiler karşılıklı ilişki içinde bulunan iki işletmedir. Bu nedenle, üretici işletmelerin veya temsilcilerinin bayilere karşı tutum ve davranışlarını olumlu yönde gerçekleştirmeleri oldukça önemlidir.
  • Kurumsal Hizmetler: Bayiler tarafından verilen hizmetlerin kurumsallaşması, kullanılan araç gereçlerin, faydalanılan insan kaynaklarının ve gerçekleştirilen süreçlerin devamlılığını sağlar.
  • Eğitim: Pazar geliştirme ve satış konularında üretici işletmelerin uzmanlar ile verebileceği eğitimler hem üretici hem de bayilerin kazançlarını artırıcı niteliktedir. 
  • Veritabanı Desteği: Üretici veya ticari işletmeler dağıtım alanlarına sonradan katılan bayilere pazarda yer alan tüketiciler hakkında ihtiyaç duyulan bilgileri sunabilir. Böylece, rakiplerine kıyasla avantaj sağlayabilirler.

Parasal Ödüllendirme Araçları

  • Maddi Ödüller: Maddi ödüller, ürünlerin satış ve pazarlama süreçleri için bayileri teşvik ederek bayiden sağlanan kazanımın artmasını sağlayan araçlardır. Bu araçlara promosyon ürünleri, ödeme için tanınan vadenin uzatılması, indirimler ve ortak reklam kampanyaları örnek gösterilebilir.
  • Bayilere Özel Pazar Alanı Ayırma: Üretici veya ticari işletmeler, belirli bir bölgede bayi sayısını sınırlı tutarak bayilerin kazancını güvence altına alarak bayilerin kazançlarını maksimize edebilirler.
  • Sürekli Bilgilendirme: Katalog, broşür gibi ürün ve hizmetlere yönelik standart bilgi paketlerinin sağlanması ve enformasyon gerekli olduğunda bayilerin üretici veya ticari işletmelerin kolaylıkla ulaşılabilir olması bayinin etkinliğinin artmasına yardımcı olabilir.
  • Finansal Destek: Üretici işletmeler, bayilerin ürünlerin pazarlama faaliyetlerinde elde ettiği başarı veya gösterdiği çabayı göz önünde bulundurarak bayilere hem motivasyon hem de gelişim amacıyla maddi destekte bulunabilir.

Bayilerinizi ödüllendirmek için gerçekleştirebileceğiniz uygulamaları yukarıda sizler için listeledik. İşletmeler bayi ödüllendirme süreçleri için bu uygulamaların yanı sıra hem bayi hem de işletme için çeşitli avantajlar sunan yeni nesil çözümler bulunuyor. Sahip olduğu teknik altyapı ve geliştirdiği modeller ile MultiGift işletmelerin bayi ödüllendirme stratejisi olarak faydalanabileceği bir çözümdür.

MultiGift Avantajlarıyla Bayilerinizi Ödüllendirin!

Rekabet oranının arttığı piyasalarda şirketlerin satış kanallarını genişleterek satış oranlarını yükseltmelerini sağlayan bayilerin satış ve pazarlama etkinliğini artırmak için MultiGift çözümünden faydalanabilirsiniz. MultiGift sahip olduğu altyapı ve geliştirdiği modeller sayesinde bayilerinizi bağlılığını ve etkinliği artıracak stratejiler sunuyor. Bu modelleri hızlı ve kolay bir şekilde oluşturarak hem şirket hem de bayilere yönelik MultiGift avantajlarından faydalanabilirsiniz. Bayi ödüllendirme çözümü olarak MultiGift kullanarak işletme ve bayi açısından elde edeceğiniz avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

MultiGift şirket avantajları;

  • Şirketin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen projeler ile uygun ödül mekanizmaları oluşturulabilir.
  • Teknik altyapısıyla ödüllerde çeşitlendirme ve kısıtlandırma yapılabilir.
  • Fiziksel veya sanal kart olarak üretilerek operasyonel süreçlerini ortadan kaldırılabilir, iş yükü ve zamandan tasarruf edilebilir.
  • Tüm iş süreçleri teknik IT desteği ile tek çözüm ortağıyla hızlı ve kolay bir şekilde yönetilebilir.

MultiGift bayi avantajları;

  • Kampanya modelleri sayesinde bütçeler daha etkin bir şekil yönetilebilir.
  • Ödül bakiyeleri diledikleri gibi bölünerek parçalı kullanılabilir.
  • İndirim veya alışveriş tutarına bağlı olarak harcadıkça kazanmaya devam edilebilir.
  • Bakiye ve harcama geçmişleri MultiPay uygulaması üzerinden takip edilebilir.

Bayi ödüllendirme stratejisi olarak MultiGift Hediye Kartı kullanarak hem şirketiniz hem de bayileriniz adına pek çok avantaj elde edilebiliyor. Şirketinizin ve bayilerinizin ihtiyaçlarına göre özelleştirebileceğiniz MultiGift Hediye Kartı çözümleriyle tanışmak için başvurunuzu hemen yapabilirsiniz!

Submitted bygamzegulden.sigircion03.01.2022

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık