KDV iadesi konusuna değinmeden önce, KDV’nin (Katma Değer Vergisi) tanımına bakmakta yarar olacaktır.Katma Değer Vergisi, 1984 yılında kabul edilmiş olan; Türkiye’de gerçekleşen mal ve hizmet alımları sırasında, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği bir tüketim vergisidir. KDV’nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
Uluslararası ticaret hakkında bilinmesi gereken konuların başında Gümrük Vergisi süreci gelir. Ülkeler, çeşitli vergi oranları ve şartlarıyla dış ticaret dengesini kontrol altında tutar. Dolayısıyla ithalat ve ihracat faaliyetlerinde bulunmak isteyen işletmelerin öncelikle Gümrük Vergisi’ne dair detayları bilmesinde fayda vardır. Bu yazıda Gümrük Vergisi hesaplaması nasıl yapılır ve hangi ürünler muafiyet kapsamındadır gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
Muhasebe, ticari faaliyette bulunan işletmelerin tüm finansal süreçlerini kayıt altına alma, sınıflandırma, raporlama ve analiz etme ile görevli kişilerin veya kurumların yararlandığı sistemli bilgiler bütünüdür. Tüm işletmeler, ölçeği fark etmeksizin muhasebe kaydı tutmakla yükümlüdür. Gelir-gider, tahsilat, cari hesap takibi gibi tüm finansal işlemler ön muhasebe birimi tarafından yapılır.