notification-announcements

Duyurular

 

Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 4 Dakikalık Okuma Süresi
proforma fatura nedir

Ticaret ile uğraşanların sıklıkla kullandığı ya da karşılaştığı bir kavram olan proforma fatura, herhangi bir mali ya da yasal yükümlülüğü olmayan, teklif niteliği taşıyan ve üzerinde “Proforma fatura” ibaresi yer alan bir belge türüdür. MultiNet Up olarak, proforma fatura ile ilgili merak edilenleri ve bir proforma faturada yer alması gereken bilgileri bu yazımızda paylaştık.


Proforma Fatura Neden Tercih Edilmektedir?

Müşteriye verilecek olan teklifin ciddiyetini göstermesi açısından proforma fatura, sözlü ya da sıradan bir kâğıda yazılı fiyat tekliflerine göre daha etkili olmaktadır. Bu nedenle, birçok firma fiyat ile ilgili bilgilendirmeyi proforma fatura kullanarak gerçekleştirmektedir.
 

Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır?

Ticaret Kanunu’nda karşılığı olmayan proforma fatura herhangi bir standarda sahip değildir ve firmalar kendi ihtiyaçlarına göre proforma fatura düzenleyebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, daha önce de değindiğimiz gibi belgenin üzerinde “Proforma fatura” ibaresinin yer almasıyken, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, proforma fatura için resmi fatura kullanılmamasıdır.

Firmalar genellikle önceden hazırlamış oldukları proforma fatura şablonunu ya da muhasebe programlarında yer alan proforma fatura modülünü kullanırlar. Bu sayede, standart ve alışılagelmiş bir yöntemle, hızlı bir şekilde proforma fatura kesme işlemini gerçekleştirirler. Sektöre ve ürüne göre değişse de proforma faturaların genelinde, aşağıda yer alan bilgilerin tamamı ya da gerekli olanlar yer alır;

  • Fatura tarihi
  • Satıcı firma bilgileri (İsim, unvan, iletişim bilgileri)
  • Alıcı firma bilgileri (İsim, unvan, iletişim bilgileri)
  • Malın ya da hizmetin cinsi
  • Malın ya da hizmetin birim fiyatı, miktarı ve tutarı
  • Malların ebatları ve ağırlığı
  • Malların sevkiyat ve teslimat şekli
  • Malların sigorta prim ve navlun tutarları
  • Proforma fatura geçerlilik süresi
  • Ödeme şekli
  • Proforma faturayı hazırlayan kişi bilgileri (İsim, soy isim, imza)

Proforma fatura örneklerinin birçoğunda, sağ üst köşede fatura tarihi yer alırken, sol üst köşede proforma fatura numarası yer almaktadır. Numara ve tarih bilgilerinin altında ise satıcı ve alıcı firmaya ait bilgiler yer almaktadır. Gövde olarak kabul edilen ve satıcı/alıcı bilgilerinin altında yer alan kısımda ise mal veya hizmetle ilgili detaylar yer almakta; en alt kısımda ise ödeme şekli ve faturayı hazırlayan yetkilinin imzası yer almaktadır. “Proforma fatura” ibaresi ise, faturanın kolay fark edilir bir yerinde bulunmalı, resmi fatura ile karıştırılmasının önüne bu şekilde geçilmelidir.

Önceden de belirttiğimiz gibi herhangi bir mali ya da yasal yükümlülüğü olmayan proforma fatura, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan belge basım usulüne de tabi olmadığı için, istenilen şekilde hazırlanabilir.

Vergi ve muhasebe ile ilgili diğer yazılarımız için, web sitemizde yer alan blog bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Yeni Kurulan İşletmelerin Yükümlü Olduğu Vergi ve Beyanname Türleri
Yeni Kurulan İşletmelerin Sorumlu olduğu Vergi ve Beyannameler
2025 Bayram Mesaisi Ücreti
Bayram Mesaisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? (2025)
Ramazan Yardımlarının Muhasebeleştirilmesi
Ramazan Yardımları Nasıl Muhasebeleştirilir?
  • E-Faturaya Geçmek Kimler için Zorunludur?

    E-Fatura’ya Geçmek Kimler İçin Zorunlu?

    Elektronik fatura veya kısaltması ile e-Fatura; internet üzerinden faturaların elektronik ortamda düzenlenmesini, paylaşılmasını ve takip edilebilmesini sağlayan sistemin adıdır.

  • Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Prime Esas Kazanç Nedir? Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır?

    Prime esas kazanç çalışılan zamanlarda ödemede bulunulan sigorta getirisine ait brüt tutar olarak tanımlanır. Yani prime tabi tutulan ek ödemeler ve çalışan ücretlerinin geneline verilen isimdir.

  • 2025 Vergi Takvimi

    2025 Vergi Takvimi

    Vergi, sektörü veya büyüklüğü fark etmeksizin her işletmenin devlete karşı ödemekle yükümlü olduğu bir kavram olarak tanımlanabilir. Her işletmenin ödemekle yükümlü olduğu vergiler kanunlar tarafından belirleniyor.

  • 2025 Yol Ücreti Ne Kadar?

    Yol Ücreti Nedir? 2025 Yol İstisna Bedelleri

    Çalışanlar için işyeri tercihinde maaş önemli bir faktördür.

  • İş Yeri Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

    İş Yeri Kira Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Bir iş yeri sahibinin iş yerini kiraya vermesi veya bir iş yeri kiralayanın kendini ve haklarını  mülk sahibine karşı koruması, anlaşmanın geçerliliği olarak kabul gören ve yazılı kayıt halinde tutulan iş yeri kira sözleşmesi

  • Kurban Yardımları Nasıl Muhasebeleştirilir?

    Personele Sağlanan Kurban Bayramı Yardımları Muhasebeleştirilir mi?

    İş hayatının hemen hemen herkesin yaşamının önemli bir kısmını kapladığını söylemek yanlış olmaz. Hâl böyle olunca çalışanların gerek çalıştığı kuruma karşı bağlılık duymaları gerekse çalışma koşullarından memnun olmaları büyük önem kazanır.

  • Temettu Nedir, Nasıl Alınır?

    Temettü Nedir, Nasıl Alınır?

    Yatırım dünyasında şirketlerin başarılarının yatırımcılara nasıl yansıdığı, her zaman merak edilen bir konudur. Şirketler, elde ettikleri kazançtan hissedarlarına pay ayırarak kâr dağıtımı yapar.

  • TEFE - TÜFE Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    TEFE-TÜFE Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Ekonomi, bireylerin ve işletmelerin kararlarını şekillendiren en önemli unsurlardan biridir. Özellikle fiyat değişimlerini anlamak ve ekonomik süreçlere hâkim olmak, günlük hayattan uzun vadeli stratejilere kadar pek çok alanda kritik rol oynar.

  • MERSİS No Nedir?

    MERSİS No Nedir?

    MERSİS ya da Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, ticari işletmelerin sicil kayıtlarının yer aldığı elektronik bir sistemdir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem üzerinden şirketler ve ticari işletmelere ait değişiklik ve kayıt işlemleri gerçekleştirilebilir.

  • 2025 Asgari Ücret

    Asgari Ücret Nedir? 2025 Asgari Ücret Tutarı Ne Kadar?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir.