Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

23.06.2020
4 Dakika Okuma Süresi

Ticaret ile uğraşanların sıklıkla kullandığı ya da karşılaştığı bir kavram olan proforma fatura, herhangi bir mali ya da yasal yükümlülüğü olmayan, teklif niteliği taşıyan ve üzerinde “Proforma fatura” ibaresi yer alan bir belge türüdür. MultiNet Up olarak, proforma fatura ile ilgili merak edilenleri ve bir proforma faturada yer alması gereken bilgileri bu yazımızda paylaştık.


Proforma Fatura Neden Tercih Edilmektedir?

Müşteriye verilecek olan teklifin ciddiyetini göstermesi açısından proforma fatura, sözlü ya da sıradan bir kâğıda yazılı fiyat tekliflerine göre daha etkili olmaktadır. Bu nedenle, birçok firma fiyat ile ilgili bilgilendirmeyi proforma fatura kullanarak gerçekleştirmektedir.
 

Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır?

Ticaret Kanunu’nda karşılığı olmayan proforma fatura herhangi bir standarda sahip değildir ve firmalar kendi ihtiyaçlarına göre proforma fatura düzenleyebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, daha önce de değindiğimiz gibi belgenin üzerinde “Proforma fatura” ibaresinin yer almasıyken, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, proforma fatura için resmi fatura kullanılmamasıdır.

Firmalar genellikle önceden hazırlamış oldukları proforma fatura şablonunu ya da muhasebe programlarında yer alan proforma fatura modülünü kullanırlar. Bu sayede, standart ve alışılagelmiş bir yöntemle, hızlı bir şekilde proforma fatura kesme işlemini gerçekleştirirler. Sektöre ve ürüne göre değişse de proforma faturaların genelinde, aşağıda yer alan bilgilerin tamamı ya da gerekli olanlar yer alır;

  • Fatura tarihi
  • Satıcı firma bilgileri (İsim, unvan, iletişim bilgileri)
  • Alıcı firma bilgileri (İsim, unvan, iletişim bilgileri)
  • Malın ya da hizmetin cinsi
  • Malın ya da hizmetin birim fiyatı, miktarı ve tutarı
  • Malların ebatları ve ağırlığı
  • Malların sevkiyat ve teslimat şekli
  • Malların sigorta prim ve navlun tutarları
  • Proforma fatura geçerlilik süresi
  • Ödeme şekli
  • Proforma faturayı hazırlayan kişi bilgileri (İsim, soy isim, imza)

Proforma fatura örneklerinin birçoğunda, sağ üst köşede fatura tarihi yer alırken, sol üst köşede proforma fatura numarası yer almaktadır. Numara ve tarih bilgilerinin altında ise satıcı ve alıcı firmaya ait bilgiler yer almaktadır. Gövde olarak kabul edilen ve satıcı/alıcı bilgilerinin altında yer alan kısımda ise mal veya hizmetle ilgili detaylar yer almakta; en alt kısımda ise ödeme şekli ve faturayı hazırlayan yetkilinin imzası yer almaktadır. “Proforma fatura” ibaresi ise, faturanın kolay fark edilir bir yerinde bulunmalı, resmi fatura ile karıştırılmasının önüne bu şekilde geçilmelidir.

Önceden de belirttiğimiz gibi herhangi bir mali ya da yasal yükümlülüğü olmayan proforma fatura, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan belge basım usulüne de tabi olmadığı için, istenilen şekilde hazırlanabilir.

Vergi ve muhasebe ile ilgili diğer yazılarımız için, web sitemizde yer alan blog bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Submitted bymultinet-hoston23.06.2020

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık