Vergi, ticari faaliyetlerini sürdüren veya başlatacak olan şirketlerin devlete karşı yükümlülüğü olarak ortaya çıkar. Kanunlar tarafından ayrılan ve her şirketin ödemekle yükümlü olduğu belirli vergi çeşitleri bulunur. Verginin türü temelde şirketlerin özellikleri, gelir ve gider durumlarına göre belirlenir. Bu nedenle, şirketlerin sorumlu tutulduğu vergilerin belirlenmesi, takip edilmesi ve hesaplaması gibi süreçler muhasebe tarafından gerçekleştirilir.
Muhasebe, şirketinizin yalnızca vergi yükümlülüklerini değil, varlık ve kaynaklarında değişim yaratan her türlü parasal işlemi kayıt altına alma, hesaplama ve takip etme süreçlerinin tümüyle ilgilenir. Muhasebe sayesinde şirketinizin mali durumu hakkında bilgi sahibi olarak finansal ve yönetimsel planlarını yapabilirsiniz. Bu nedenle, muhasebe kapsamına giren gelir, öz sermaye, işletme giderleri gibi hesaplamalar şirketlerin gelecek stratejilerini belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
Muhasebe süreçleri, şirketiniz kadar çalışanlarınız açısından da büyük bir öneme sahiptir. Şirketinizin gelir, vergi gibi süreçlerinin yanı sıra maaş bordrosu, bayram mesaisi gibi çalışanlarınızı ilgilendiren hesaplamaları da muhasebe tarafından sürdürülür. Bu nedenle, etkili bir muhasebe sistemi ile yalnızca şirketinizin finansal durumunu uygun bir şekilde hesaplanmasını, takip edilmesini değil, çalışanlarınızın haklarını karşılayarak motivasyon ve verimliliklerinin de artmasını sağlarsınız.
Şirketinizin finansal durumunu ortaya koyan muhasebenin sorumlu olduğu prime esas kazanç, bayram mesaisi gibi işlemlerin hesaplama parametreleri ve kapsamı zaman içerisinde değişebilir. Bu nedenle, etkili bir muhasebe yönetimi için güncel koşulların takip edilmesi büyük önem taşır. Multinet Blog ile stopaj vergisinden araç giderlerine kadar tüm vergi ve muhasebe süreçlerine yönelik güncel bilgilere ulaşabilir; şirketinize vergi avantajı sağlayan ve muhasebe işlemlerinizi daha verimli bir sürece dönüştüren Multinet Up çözümlerine erişebilirsiniz.
MERSİS ya da Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, ticari işletmelerin sicil kayıtlarının yer aldığı elektronik bir sistemdir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem üzerinden şirketler ve ticari işletmelere ait değişiklik ve kayıt işlemleri gerçekleştirilebilir. Elektronik ortamda yapılan işlemler, zamandan tasarruf sağlanması bakımından son derece önemlidir.MERSİS ile ticaret sicil kaydı başta olmak üzere pek çok veri elektronik ortamda depolanabilir ve sunulabilir. Öte yandan sistem; meslek örgütleri, serbest meslek erbabı, dernek ve vakıflar ile tacirlerin tek numara aracılığı ile bir araya getirilmesini de sağlar. Bu özellik, tüzel kişilikler ve kamu kurumları ile ilgili bilgilerin tek bir sistem aracılığıyla edinilmesini olanaklı hale getirir. Mersis nedir, ne işe yarar sorularına özetle bu şekilde yanıt vermek mümkündür.
Tüzel kişiler yani şirketler ve diğer kurumların, bir mali yıl içerisinde elde ettikleri kazanç için ödedikleri vergi türüne kurumlar vergisi denir. Bir noktaya kadar gelir vergisine benzeyen kurumlar vergisinde en önemli fark ise sabit orandır. Gelir vergisi %15 ila %40 arasında değişen farklı vergi dilimlerine sahiptir. Kurumlar vergisine tabi olmayan şirketler, matrahlarına göre ilgili vergi diliminde tahakkuk eden tutarı ödemekle yükümlüdür. Kurumlar vergisi ise %25'tir. Yani gelir ne kadar olursa olsun, %25 oranında vergi ödenir.
Huzun hakkı kavramı iş dünyasında her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan kavramlardan bir tanesidir. Huzur hakkı temelde bir şirkette belirli pozisyonlardaki kişilere yapılan bir ödeme olarak tanımlanabilir. Bu nedenle, şirketler için “Huzur hakkı nedir?” kadar kimlere ödendiği ve nasıl hesaplandığı sorularının yanıtları da büyük önem taşıyor. Bu yazımızda sizler için huzur hakkının ne olduğunu ve nasıl hesapladığını ayrıntılarıyla açıkladık.
Bir işletmeniz varsa, gelir vergisini hem kendi adınıza hem de çalışanlarınızın kazancı adına ödemeniz gerekir. Bu durumda, beyanname hazırlarken ve ödeme planı yaparken dikkat etmeniz faydalı olur. İyi bir gider planlaması yaparak vergilerinizi sorunsuz ödeyebilir ve işletmenizin yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Söz konusu ödemeler hakkında detaylı bilgi edinmek gelir vergisi rehberi olarak kaleme aldığımız bu yazının devamını okuyabilirsiniz.