Şirketinizin yemek kartından, hediye kartına, akaryakıttan, kurumsal seyahat platformuna kadar, çalışana bağlı tüm giderlerinize özel çözümlerimiz için başvurun, sizi arayalım.
Kanunen kabul edilmeyen giderler, firmanın faaliyet alanına ve hacmine göre farklılık gösterir. Her işletmenin kanunen kabul edilmeyen giderleri bilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenleGelir Vergisi mükellefleri, 231 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ve Gelir Vergisi Kanunu’nun ‘İndirilecek Giderler’ ve ‘Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler’ başlıklarında yer alan maddelerin hükümlerini dikkate almalıdır. Kurum Vergisi mükellefleri ise bu hükümlere ek olarak, Kurumlar VergisiKanunu’nun ‘Diğer İndirimler’ başlığında yer alan hükümleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Gelir Vergisi Kanunu’na Göre Kabul Edilmeyen Giderler Nelerdir?
Gelir Vergisi Kanunu’nda yer verilen maddelerde, vergi mükelleflerinin belirli harcamalarının gider olarak sunabileceği belirtilir. Yani her harcama gider olarak gösterilemez. Bu maddelere göre gider olarak kabul edilmeyen harcamaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
İşletme sahibi ve aile bireyleri tarafından işletmeden çekilen para ve alınan diğer değerler.
İşletme sahibinin kendisine, eşine ve küçük çocuklarına işletmeden ödenen ücret, aylık, ikramiye, komisyon ve tazminatlar.
İşletme sahibinin işletmeye sağladığı sermaye için işlenen faizler.
İşletmeci ve aile bireylerinin işletmede cari hesap veya diğer yollarda alacakları üzerinden işlenen faizler.
İşletme sahibinin işlediği suçlardan kaynaklı tazminatlar, para ve vergi cezaları.
Alkol ve alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamullerine yönelik ilan ve reklam giderlerinin tamamı.
Kiralanan veya işletmeye kayıtlı olan yat, kotra, tekne gibi motorlu deniz taşıtları, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarının, işletmenin asıl faaliyet konusuyla ilişkili olmayan giderleri ve amortismanları (aşınma ve eskimenin parasal değeri).
Basın yoluyla veya radyo ve televizyon gibi yayınıyla işlenen fiillerden kaynaklı olarak ortaya çıkan maddi ve manevi zararlar için ödenen tazminat giderleri.
Gelir Vergisi ve diğer şahsi vergiler.
Finansman gider kısıtlaması uygulamasına ait giderler.
Yabancı kaynakları öz sermayesini aşan işletmelerde, kullanılan yabancı kaynaklara dair faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzer adlar altında yapılan giderler ve maliyet unsurları toplamının %10’u aşmayan kısmı.
Kurumlar Vergisi Kanunu’na Göre Kabul Edilmeyen Giderler Nelerdir?
Kurumlar Vergisi Kanunu maddelerinde, vergi mükellefleri için belirli harcamaların gider olarak kabul edilmediği belirtilir. Bu maddeler doğrultusunda gider olarak kabul edilmeyen harcamaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz::
Öz ve örtülü sermayeden ödenen veya hesaplanan faizler.
Örtülü sermaye üzerinden hesaplanan kur farkları ve benzer giderler.
Transfer fiyatlandırmasıyla örtülü dağıtılan kazançlar.
Yedek sermaye olarak tutulan para, yedek akçe.
Kurumlar Vergisi, vergi ve diğer tüm para cezaları, gecikme faiz ve zamları.
Değer altında satışı yapılan menkul kıymetlerden doğan zarar ve ödenen komisyonlar.
İşletmenin ana faaliyet konusuyla ilişkili olmayan yat, kotra, tekne gibi motorlu deniz taşıtları, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarının gider ve amortismanları.
Kurum ortaklarının, yöneticilerinin, çalışanlarının veya kendisinin suçlarından dolayı ortaya çıkan tazminat giderleri.
Basın yoluyla veya radyo ve televizyon gibi yayınıyla işlenen fiillerden dolayı ödenen tazminat giderleri.
Kanun dışında veya kanunda belirtilen şartları taşımayan bağış ve yardımlar ve benzeri diğer giderler.
Kanunen Kabul Edilmeyen Diğer Giderler Nelerdir?
Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda belirtilenlerin dışında kanunen kabul edilmeyen başka giderler de bulunur. Bu giderler, Vergi hukukunun genel İlkelerine aykırı olan veya diğer yasa hükümleri nedeniyle kabul edilmeyen giderlerdir. Kanunen kabul edilmeyen giderleri de sıralayalım.
Kurumlar Vergisinden hariç tutulan kazançlara ilişkin zararlar ve giderler.
Yönetim kurulu başkanı ve üyelerine verilen ikramiye giderleri.
Sermaye Piyasası Kanunu hususunda ayrılan karşılıklar.
Vergiye tabi olan işlemler üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ve İndirilebilecek Katma Değer Vergisi giderleri.
Ödenen Katma Değer Vergi giderleri.
Özel İletişim Vergisi giderleri.
Bağışlanan mal ve hizmetlerin giderleri.
Belgelendirilmemiş olan giderler.
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
İlgili Yazılar
Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir?
Lehtar Nedir?
Ticaret Odası Kaydı Nedir? Nasıl Kayıt Yapılır?
Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınır?
Kamu ihalelerine katılmak, kredi başvuruları yapmak veya resmî işlemlerde bulunmak istediğinizde karşınıza çıkan en önemli belgelerden biri, vergi borcu yoktur yazısıdır.
FAVÖK Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Finansal yönetim ve analiz süreçlerinde, işletmelerin operasyonel performansını değerlendirirken dikkate alınan çeşitli göstergeler mevcuttur. Bu göstergelerden biri de, işletmenin faaliyet kârlılığını net bir şekilde ortaya koyan FAVÖK’tür.
Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?
Konkordato, finansal zorluklar yaşayan şirketlerin borçlarını yapılandırma sürecidir. Süreç, şirketlerin alacaklılarla borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmalarını sağlayarak, iflasın önüne geçilmesini hedefler.
Asgari Ücret Nedir? 2024 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?
Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Temmuz ayında asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı.
2024 Yılının En İyi Muhasebe Programları
İş yükü çok fazla olan ve doğası gereği çok dikkatli olunması gereken muhasebe konusunda, firmalar ve çalışanlar en doğru çözümü arıyorlar. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve muhasebe alanında çeşitli çözümler sunuyor.
Matrah Artırımı Nedir? Matrah Türleri Nelerdir?
Vergi, devletin kamu hizmetleri için harcayacağı gelirin kayda değer bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle yetkili merciler, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek için detaylı incelemeler yapar.
Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?
Senet, kişinin belirli bir tarihte veya şartlarda ödeme yapmayı taahhüt ettiği, yazılı bir belgedir. Hukuki bir değer taşıyan bu belge, borçlu-alacak ilişkilerinde sıkça kullanılır. Senet doldururken borçlunun ve alacaklının adını, ödeme tarihini, tutarı ve varsa faiz oranını belirtmek gerekir.
Arbitraj Nedir?
Finansal piyasalarda fırsatları değerlendirmek, yatırımcıların sürekli peşinde olduğu bir hedeftir. Bu bağlamda arbitraj, piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak risk almadan kâr elde etme stratejisi olarak öne çıkar.
Damga Vergisi: Nasıl Hesaplanır, Güncel Oranlar Nelerdir?
Devlet, kamu harcamaları için gereken mali kaynağı vergi ve çeşitlerinden elde eder.
Bilanço Nedir? Bilanço Nasıl Hazırlanır?
Şirketler, tüm finansal faaliyetlerine ve hedeflerine ulaşmaları için atmaları gereken adımları bir mali yıl içerisinde gerçekleştirmelidir.