notification-announcements

Duyurular

 

Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları

Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları Nelerdir?

Multinet Up
Multinet Up
Lojistik ve Filo Yönetimi 5 Dakikalık Okuma Süresi

Araç sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit akışını sağlayamayan kişiler bankaların sunduğu kredi hizmetlerinden yararlanabilir. Bu durum şirketler için de geçerlidir. Taşıt kredilerine hem bireysel olarak hem de ticari amaçlı başvuru yapılabilir. Ticari araç kredileri, kullanıcılara taksitli ödeme imkânı sunarak maliyet açısından önemli ölçüde avantaj sağlar. Bankaların sunduğu özel ödeme planları sayesinde şirketler bütçe aşımı olmaksızın araç sahibi olabilir. Multinet Up olarak bu yazımızda ticari araç kredisi şartlarını, türlerini, faiz oranlarını ve daha pek çok ayrıntıyı sizin için derledik. 

Farklı İhtiyaçları Karşılayan Araç Kredisi Türleri Nelerdir?

Taşıt kredisi, araç sahibi olmak isteyen kişilerin ve işletmelerin değerlendirebileceği bir çözümdür. Cazip fiyatlar ve özel ödeme imkânları ile sunulan kredi fırsatları sayesinde ihtiyaç duyduğunuz türden bir taşıta sahip olmanız mümkün olur. Araç kredileri, sıfır ve ikinci el olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Her iki kredi türü de farklı başvuru koşullarına ve özelliklere sahiptir. Söz konusu krediler, alınacak aracın türüne göre şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Ticari araç kredisi
  • Motosiklet kredisi
  • Tekne kredisi

Araç kredisi türleri, temelde alınacak taşıtın çeşidine ve ödeme planına göre değişebilir. Ödeme planına göre ele alındığında sabit ve ortalama taksitli gibi kredi türleri söz konusu olabilir.  

Yerli Araç Kredisi Nedir?

Kamu bankaları, çeşitli dönemlerde yerli üretim araçların satışını desteklemek üzere birtakım girişimlerde bulunur. Yerli araç kredisi, bu kampanyalardan birisidir. Dönemsel olarak düzenlenen kampanyalarla sunulan bu krediler ile düşük faiz oranlarından yararlanarak araç sahibi olabilirsiniz. 

Kurumsal (Ticari) Taşıt Kredisi Nedir?

Özellikle yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılan ve yüksek iç hacmi bulunan taşıtlar, ticari araç kategorisine dâhildir. Bu tür araçlar, adından da anlaşılabileceği gibi ticari amaçlara hizmet eder. Tır, kamyon, otobüs, minibüs ve panelvan gibi araçlar bu kapsamda değerlendirilir. İş makineleri, ticari taşıt sayılmaz. 

Pek çok banka bu tür araçlar için ticari taşıt kredisi olanağı sunar. Kurumsal taşıt kredisi faiz oranları, bankalara göre farklılık gösterebilir. Ticari sicil kaydı, imza sirküleri ve vergi levhası gibi belgeleri eksiksiz şekilde ilgili kurumlara ibraz etmek, ticari araç kredisi şartları arasındadır. 

Ticari Sıfır Araç Kredisi Nedir?

Hizmet, ticaret veya sanayi gibi sektörlerde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler, sıfır araç kredisi imkânından yararlanabilir. Ayrıca kredi kullanma talebinde bulunan firmanın aktif olarak faaliyet gösteriyor olmasına da bakılır. Bu tür krediler, araç satın alınırken ödenen anapara tutarının büyük bir kısmını karşılamaya yöneliktir. Ticari araç kredisi şartlarını sağlayan şirketler ödemelerini aracı satın aldıktan sonra yapar.  

İkinci El Kurumsal Taşıt Kredisi Nedir?

İkinci el araç kredisi, bir süre kullanıldıktan sonra satışa çıkarılan araçlar için verilen bir ödenektir. Başvuru hâlinde öncelikle müşterinin krediye uygunluk durumu tespit edilir. Gelir durumu, varlıklar, borçlar ve kredi geçmişi gibi bilgiler ışığında kullanıcının ticari araç kredisi şartlarına uygun olup olmadığına karar verilir. Bu noktada aracın tescil durumu da kontrol edilir. Tescilsiz araçlar için kredi verilmesi söz konusu değildir.  

İkinci El Taşıt Kredisi Kaç Yıllık Araçları Kapsar?

İkinci el araçlarda kredilendirme, aracın kasko değeri üzerinden yapılır. Türkiye’de ikinci el otomobiller için kredi veren pek çok kuruluş, araçlar için farklı yaş sınırları belirlemektedir. İkinci el araç kredisinde araç yaşı, en yüksek 5 olarak belirlenmiştir. Bazı kuruluşlar araç kredisi yaş sınırının kapsamını genişleterek 8’e kadar çıkarabilmektedir. 

Kurumsal Taşıt Kredisi Kullanım Koşulları Nelerdir?

Kurumsal taşıt kredisi almak için öncelikle işletmenizin 6 ayı aşkın süredir faaliyetini sürdürüyor olması gerekir. En önemli ticari araç kredisi şartları arasında yeterli çalışma süresi gelir. Ayrıca başvuru sırasında devam eden bir borcun olmaması da önemlidir. Aksi takdirde kredi almanız epey güç hâle gelebilir. 

Önemli ticari araç kredisi şartlarından bir diğeri, 18 yaşını doldurmuş olmaktır. Eğer bu şartı sağlıyorsanız bir sonraki aşamada gelirinizi belgelemeniz gerekecektir. Herhangi bir borçtan ötürü siciliniz bozulmamışsa ve kredi notunuz belirli bir seviyenin üzerindeyse başvurunuzun onaylanması muhtemeldir. 

Trafik Sigortası ve Kasko Yapılması Zorunlu mudur?

Kasko, araç üzerindeki herhangi bir risk unsurunun sigorta şirketiyle paylaşılması olarak değerlendirilebilir. İsteğe bağlı olarak kredi alınan bankanın kasko ürünlerinden faydalanmak mümkündür. Dolayısıyla trafik sigortası ile kaskonun yasal bir zorunluluk teşkil etmediğini söylemek mümkündür. Elbette kasko yaptırmanın riskleri karşılamak ve gerekli önlemleri almak açısından sağladığı önemli avantajlar mevcuttur. 

Araca Rehin Konulması Zorunlu mudur?

Bankalar, taşıt kredisi kapsamında sıfır ya da ikinci el olması fark etmeksizin tüm araçlara rehin işlemi uygulayabilir. Söz konusu kuruluşlar, bu işlemi alacaklarının geri ödenmesini garanti altına almak için uygular. Bu noktada istisna teşkil eden ve taşıt kredisinde rehin uygulamayan bazı bankaların da mevcut olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Ticari Taşıt Kredisi Başvurusunda Nelere Dikkat Etmeli?

Ticari taşıt kredisine başvurmadan önce bankaların kampanyalarını ve kriterlerini dikkatle incelemek yararınıza olacaktır. Bu sayede en uygun kredi seçeneğini belirlemeniz mümkün olur. Ayrıca gelir düzeyiniz mutlaka taksitleri ödeyebilecek seviyede olmalıdır. Son olarak araç üzerinde herhangi bir kuruma ya da kişiye ait ipotek kaydı olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. 

Araba Kredisi Çekmek için Kefil Gerekir mi?

Araba kredisi çekmek için kefil talep edilmez. Krediyle ikinci el araç satın alınacaksa durum değişebilir. İkinci el araçlar da tıpkı sıfır olanlar gibi kredinin geri ödendiği süre boyunca rehin edilir. 

Taşıt Kredisi Dosya Masrafı Ücreti Nedir?

Taşıt kredisi başvuru işlemleri sırasında dosya masrafı olarak nitelendirilen bir kalemi ödemeniz talep edilebilir. Dosya masrafı, ticari araç kredisi şartlarından biri olarak kabul edilir. Tabii hukuki yollara başvurarak tarafınızdan tahsil edilen dosya masrafını geri almanız mümkündür. Yargıtay’ın aldığı karar ile geriye dönük son 10 yıla ait kredi dosya masrafı ücretlerini geri alabilmek yasal olarak olanaklı hâle gelmiştir. 

Ticari Araçlar Gider Sayılır mı?

Ticari araçların giderleri ile ilgili detayları öğrenmek için “Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması” başlıklı yazımıza inceleyebilirsiniz.

Ticari araç veya araçlarınızın yakıt giderlerini kolayca yönetebilmek için ise Multinet Up çözümü olan MultiPetrol’den yararlanabilirsiniz. MultiPetrol ile ayda 3 fatura ile tüm Shell istasyonlarını kullanabilir, taşıt tanıma sistemi sayesinde aracınızdan inmeden akaryakıt alabilirsiniz. İster 1 ister 1000 aracınız olsun, tüm avantajlardan faydalanabilir ve muhasebe süreçlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. 

 

Shell Türkiye premium distribütörü Multinet Up ile filo yönetimi çok pratik. Taşıt tanıma sistemi, yaygın şube ağı ve daha fazlası MultiPetrol’de! Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

Bankalardan Ticari Taşıt Kredisi Çekmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç kredisi şartlarına uygun olan herkes söz konusu ödeneğe başvurabilir. Özellikle bazı hususlara dikkat ettiğiniz takdirde başvurunuzun onaylanma olasılığını artırabilirsiniz. Ticari araç kredisi başvurusu için gerekli evrak ve dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:

Bireysel başvurularda

  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi belgelerin aslı ve fotokopisi istenir.
  • Kredi başvurusu yapacak kişinin güncel elektrik, su, telefon, doğal gaz faturaları ile ikametgâh belgesi sunulmalıdır.
  • İş türüne göre talep edilen evrak emekliler, maaşlı çalışanlar ve şirket sahiplerine göre farklılık gösterir. Maaşlı çalışanlar, son 1 yıla ait maaş bordrosunu ibraz etmelidir.
  • Emekliler, aylık emekli maaşını içeren banka hesap cüzdanı ile başvuru yapabilir. 

Kurumsal başvurularda

  • Şirket sahipleri, kurumsal başvurularını yıllık gelir vergisi beyannamesi, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi ve bilanço kayıtlarını gösteren belgeler ile gerçekleştirmelidir.. 
  • Satın alacağınız araç sıfır kilometre ise taşıtın proforma faturası gereklidir.

Kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanması için başvuru türü için belirlenen şartları sağlamalısınız. Ayrıca sıfır km ile ikinci el araçlar için yapılacak olan kredi başvurularında da farklı şartlar arandığını da hatırlatmakta fayda var.

Ticari Araç Kredisi Hesaplamasında Nelere Dikkat Edilir?

Araç kredisi hesaplama işlemi yapılırken bazı hususların göz önünde bulundurulması gerekir. Kredinin miktarı, faiz oranı ve vade süresi gibi parametreler hesaba dâhil edilmelidir. Bunun yanı sıra dosya ve varsa ipotek masrafı gibi değişkenler, ödenecek kredi miktarını doğrudan etkiler. Tüm bu masraflar, bankaların çalışma prensiplerine bağlı olarak artabilir veya azalabilir. 

Ticari Araç Kredisi Kredilendirme Oranı Nedir?

Araç kredisi oranları, sıfır ve ikinci el taşıtlar için farklıdır. Örneğin, sıfır kilometre bir taşıt için araç kredisi kullanmak istiyorsanız kredilendirme oranı %70’leri bulabilir. Özellikle 400 bin TL’ye kadar olan kredilerde fatura bedelinin %70'ine kadar kredi kullanımı söz konusu olabilir. 

İkinci el taşıt kredisi alacaksanız 5 yaşından büyük araçları tercih etmemeye özen gösteriniz. Bankaların büyük çoğunluğu 5 yaş üstü ikinci el araçlar için kredi onayı vermemektedir. İkinci el araçlarda kredilendirme oranı, vasıtanın kasko değeri üzerinden yapılmaktadır. 

Taşıt Kredisinin Faiz Oranları Ne Kadar?

Araç kredisi faiz oranları her yıl güncellenir. Söz konusu oranlar, bankadan bankaya değişebileceği gibi piyasaların durumuna göre de farklı olabilir. Sıfır ve ikinci el araçlar için farklı faiz oranları uygulanır. 

Faizsiz Araç Kredisi Hangi Koşullarda Verilir?

Sıfır faizli araç kredisi, genellikle katılım bankaları tarafından verilir. Araç alımlarına finansal destek sağlamak amacıyla sunulan faizsiz taşıt kredileri ile sıfır veya ikinci el vasıtalar satın alınabilir. Tıpkı araç kredisinde olduğu gibi kullandırma oranı uygulanır. 

İşletmeler Taşıt Kredisi ve İhtiyaç Kredisinden Hangisini Tercih Etmeli?

Şirketler için araç kredisi ve ihtiyaç kredisi gibi birtakım ödenekler mevcuttur. Her iki kredinin de birbirinden farklı olumlu ve olumsuz yanları bulunur. İhtiyaç kredilerinde en yüksek vade 36 ay iken bu süre taşıt kredisi için 48 aydır. Şirket, araç kredisi kullandığında borç tamamen ödenene kadar ipotek devam edecektir. İhtiyaç kredilerinde böyle bir durum söz konusu değildir. İpotekli araç kredisi ise bir diğer seçenektir. Bunun için sahip olduğunuz aracı rehin göstererek ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz. 

Almayı düşündüğünüz aracın yaşını göz önünde bulundurarak uygun kredi türünü belirleyebilirsiniz. Araç yaşı, ikinci el kredi sınırına uygun değilse bu durumda ihtiyaç kredisi tercih edilebilir. Vade sayısını artırmak ve daha yüksek tutarlı bir ödenek almak isteyenler için uygun seçenek taşıt kredisidir. Dilerseniz şirket aracı alırken dikkat edilmesi gerekenler isimli yazımıza göz atarak bu süreçte işinize yarayacak bilgiler edinebilirsiniz. 

Ticari Araçlara Ne Kadar Kredi Çıkar?

Ticari araç kredisi şartlarını karşılayan şirketler, ödeneğin miktarı hususunda araştırmalar yapar. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında taşıt kredilendirme ve vade oranları güncellenmiştir. Yeniden değerlendirilen rakamlara göre araç kredisi limitleri şu şekildedir: 

  • 0 ila 400.000 TL aralığında olan araçlar için değerin azami %70’i
  • 400.001 ila 800.000 TL’lik taşıtlar için değerin azami %50’si
  • 800.001 - 1.200.000 TL aralığında olan araçlarda eğerin azami %30’u
  • 1.200.001 - 2.000.000 TL aralığında olan taşıtlar için değerin azami %20’si

Taşıt kredisi kullandırımına dair güncel rakamlar yukarıdaki gibidir. 

Kısaca özetlemek gerekirse kredi tutarları şöyle sıralanabilir: 

  • 400 bin TL’lik bir araç için çekilebilecek taşıt kredisi tutarı: 280 bin TL
  • 800 bin TL’lik bir araç için çekilebilecek taşıt kredisi tutarı: 400 bin TL
  • 1 milyon TL’lik bir araç için çekilebilecek taşıt kredisi tutarı: 300 bin TL
  • 2 milyon TL’lik bir araç için çekilebilecek taşıt kredisi tutarı: 400 bin TL

Ticari Taşıt Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Ticari araç kredisi şartlarını sağlayan kişilerin başvuruları kısa sürede yanıtlanır. Mobil ve internet bankacılığı gibi avantajlı uygulamalar sayesinde bu tür işlemler oldukça hızlı gerçekleştirilebilir. Ticari taşıt kredisi başvuruları, ortalama 3 gün içerisinde olumlu veya olumsuz olarak yanıtlanır. 

Şirketlere Kaç Ay Vade ile Araç Kredisi Verilir?

Taşıt kredisinde maksimum vade 60 ay olarak belirlenmiştir. Bireysel ve kurumsal araç kredisi vadeleri birbirinden farklı olabilir. Ağır ticari araç kredisi kapsamında vade süreleri ise genellikle 36 veya 48 ay olarak sunulur.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Filo Yönetimi Nedir?
Filo Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
Şirket Araçları İçin Periyodik Bakım Süreci
Şirket Araçlarının Periyodik Bakımı
Ticari Araçlarda MTV Oranı Ne Kadardır?
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar?
İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

İnovasyon veya bir diğer ismiyle yenileşim; bir ürün, hizmet, süreç veya iş modeline yenilikçi çözümler getirerek mevcut durumu iyileştirme ve geliştirme sürecidir.

Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

Konkordato, finansal zorluklar yaşayan şirketlerin borçlarını yapılandırma sürecidir. Süreç, şirketlerin alacaklılarla borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmalarını sağlayarak, iflasın önüne geçilmesini hedefler.

ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Her başarılı yatırım şirketinizin büyümesine ve rekabet edebilme gücünün artmasına yardımcı olur. Yatırımların başarısının ölçülmesi noktasında da "ROI Nedir?" sorusu ile karşılaşılır.