Şirket Araçlarının Periyodik Bakımı

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

04.04.2023
5 Dakika Okuma Süresi

Sürücü, yolcu ve temelde trafik güvenliğini sağlamak adına alınabilecek en mühim önlemlerden biri periyodik araç bakımıdır. Bakım işlemleri düzenli şekilde gerçekleştirilen motorlu araçlar; yol tutuşu, yakıt tüketimi ve kullanım süresi bakımından nitelikli bir performans sergiler. Taşıtların kontrol ve bakım prosedürlerine tabi tutulduktan sonra trafiğe çıkması, arızaların ve kazaların önlenmesinde büyük rol oynar. Multinet Up olarak bu yazımızda araç bakımına dair tüm detayları ayrıntılı biçimde ele aldık.  

araç periyodik bakımı

Şirket Araç Bakımı Nasıl Olmalı?

Aracınızın optimum performansla çalışması ve motor, şanzıman gibi önemli aksamlarının uzun ömürlü olması için belirli kilometre ve zaman aralıklarında birtakım kontrollere tabi tutulması gerekir. Her vasıtanın sahip olduğu motor çeşidine göre ortalama bir bakım süresi mevcuttur. Bu süreler, aracın markasına göre de farklılık gösterebilir. 

Araç bakımı, güvenli bir sürüş için oldukça önemlidir. Ayrıca otomobilinizin ilk aldığınız zamanki formunu ve performansını uzun süre korumasını istiyorsanız aracınızı mutlaka düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Bu noktada uygulanacak kontrol ve bakım işlemlerinin dizel ve benzinli araçlar için farklı olabileceğini hatırlatmakta fayda var. 

Araç bakımı denince akla ilk gelenler genellikle otomobilin teknik bölümleri olur. Elbette süreç yalnızca teknik kısımlarla sınırlı değil; aracın klimasından filtrelerine kadar her bileşeninin özenle kontrol edilmesi ile tamamlanır. Dolayısıyla böylesine detaylı ve uzmanlık gerektiren bir incelemenin teknik servislerde yaptırılması daha uygun olacaktır. Üstelik hem markalar tarafından sunulan hem de yasal garanti sürelerinden yararlanabilmek için tüm araç bakımlarının yetkili teknik servis tarafından eksiksiz şekilde yapılmış olması yasal olarak zorunlu kılınmıştır.   

Güvenli Kullanım İçin Şirket Araç Bakımında Nelere Bakılır?

Periyodik bakım, aracın doğru çalışmasını sağlayan tüm bileşenlerin kontrolünü kapsar. Ayrıca gerekli olan ayarların yapılmasını ve risk oluşturabilecek parçalar ile bölümlerin kontrol edilmesini de kapsayan bir bakım sürecidir. Hemen hemen her araç bakımında değişmesi gerekenler şunlardır:

  • Yakıt filtresi
  • Motor yağı
  • Yağ filtresi
  • Polen filtresi
  • Hava filtresi

Araç bakımı parça değişimi kadar bir takım bakım ve kontrol aşamalarını da içerir. Kontroller sırasında bir parçada kusur, hata veya eksiklik görürse değişiklik sağlanır. Örneğin aracın baskı-balata sisteminde bir sorun varsa değişim sağlanır. Ancak bu tip parçalar oldukça uzun ömürlüdür ve yakıt filtresi gibi her bakımda değiştiremezler. Kontrol ve bakımları gerçekleştirecek olan teknik servisler, bir form düzenleyerek hangi işlemlere gerek olduğunu araç sahiplerine bildirir. Burada büyük bir değişiklik gerekiyorsa teknik servis, araç sahibi olarak sizi bilgilendirir. 

Periyodik Bakım Çeşitleri Nelerdir? 

Periyodik bakım çeşitleri, yapıldığı zaman dilimlerine ve kapsamına göre farklılık gösterebilir. Bakım süreleri, üretici firmalar tarafından yapılan testlerin ve çalışmaların sonuçları temel alınarak belirlenir. Bu sebeple araç sahiplerinin belirlenen süreleri takip ederek gerekli bakımları ihmal etmemeleri oldukça önemlidir. Araç bakım periyotları şu şekilde sıralanabilir: 

  • 10 bin bakımı
  • 40 - 60 bin bakımı
  • 90 bin bakımı

10 bin bakımı, standart bakım olarak da nitelendirilir. Bu aşamada güvenliği sağlayan tüm donanımlar detaylı olarak gözden geçirilir. 40 - 60 bin bakımı ise daha kapsamlı bir kontrol süreci ile gerçekleştirilir. Araç bakım km’lerinin markadan markaya değişebileceğini de unutmayınız.

Periyodik Araç Bakımında Yapılan Kontroller Nelerdir?

Kilometre üzerinden olmayan araç bakımı, isteğe göre günlük, haftalık ve aylık olarak gerçekleştirilebilir. Bu işlemler, genellikle sürücünün aracı çalıştırmadan önce yapabileceği basit kontrollerden oluşur. Kapsamlı bir periyodik araç bakımında ise aracın önemli bileşenleri ayrıntılı şekilde kontrol edilir. Güvenli bir sürüş deneyimi için tamamlanması gereken diğer işlemler şunlardır: 

  • Akü bakımı
  • Radyatör suyunun kontrolü
  • Ateşleme bujisinin kontrolü
  • Fren sistemi kontrolü
  • Far ve aydınlatma kontrolleri
  • Egzoz sistemi kontrolü
  • Süspansiyon sistemi kontrolü
  • Antifriz kontrolü
  • Aracın iç ve dış elektrik-elektronik aksam kontrolü
  • Lastiklerin basınç, deformasyon ve diş derinliği kontrolü

Tüm bu bakım işlemleri sayesinde araçların daha uzun ömürlü, verimli ve güvenli olması mümkün hâle gelir. Üstelik ufak tefek arızalar sonucu ortaya çıkabilecek büyük ölçekli sorunlar da bu sayede önlenebilir. Böylece beklenmedik maliyetlerin önüne geçebilirsiniz. 

Ağır Bakımda Neler Yapılır?

Otomobil ağır bakımı, yukarıda bahsettiğimiz diğer kontrol işlemlerinden daha uzun sürebilir. Araç 90 bin bakımı olarak da bilinen bu süreçte diğer bakım prosedürlerinden farklı olarak triger kayış seti muhakkak kontrol edilir. Eğer önceki kontrolde söz konusu parçanın değişimi yapılmadıysa ağır bakımda mutlaka değiştirilir. 

Güvenlikli ve Uzun Ömürlü Kullanım İçin Araç Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Her aracın teknik özelliklerine göre farklı seviyelerde ve aralıklarda bakım işlemleri uygulanır. Araç bakım zamanları, taşıtın modeline, motor özelliklerine, yakıt türüne ve kilometresine göre belirlenir. Tüm araçlar için motor türüne göre bakım limitleri bulunur. 

Benzinli araçlar için bakım periyodu 15 bin, dizel araçlar için 10 bin kilometredir. Ancak bu periyot, markadan markaya değişiklik gösterebilir. Eğer bir araç, satın alındığı tarihten veya son bakımdan itibaren belirlenen kilometreye ulaşmadıysa 1 yıl içinde bakıma girmelidir. Yani 1 Aralık günü bakımı yapılan dizel bir araç, 1 yıl içinde 10 bin kilometre kullanılmadıysa Aralık ayında bakım için teknik servise götürülmelidir. 

Araba Bakımı Kaç Ayda Bir Yapılır?

Aylık araç bakımı, ayna gibi günlük kontrollerden daha kapsamlı uygulamalar içerir. Ayrıca aracın iç ve dış temizliği de aylık araç bakımına dâhildir. Aylık bakımlarda aracın silecek suyu ve lastik basıncı gibi değerleri kontrol edilmelidir. 

Araba Bakım Zamanı Nasıl Öğrenilir?

Eski araçların rutin bakımlarının ne zaman yapılacağı, teknik servislerle iletişime geçilerek öğrenilebilir. Sıfır araç sahipleri, otomobillerinin kullanım kılavuzu üzerinden bakım sürelerini takip edebilir. Eğer taşıta ait kullanım kılavuzu bulunmuyorsa ilgili aracın web sitesinden veya yetkili servis üzerinden bakım periyotlarını öğrenmek mümkündür. Bu aşamada araç bakım randevusu için talep oluşturulabilir, ilgili marka tarafından sunulan hatırlatma servisleri ile süreç takip edilebilir.

Şirket Araç Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Şirket araç bakımını geciktirmek ve yaptırmamak, pek çok açıdan risk teşkil eder. Düzenli olarak yapılan kontroller, aracın güvenlik açıklarını tespit etmeyi ve bu doğrultuda önlemler almayı olanaklı hâle getirir. Bakımı yapılmayan bir araç hem güvenlik hem de kullanım ömrü açısından birçok sorunla karşılaşabilir. 

Araç bakımı, otomobilin değerini düşürmez; aksine artırır. Bakımı eksiksiz yapılan araçların tam değerinde satılması mümkün olur. Periyodik bakımı yapılmayan araçlar ekspertize gittiğinde parçaların yıpranması nedeniyle standardın altında bir fiyat biçilecektir. 

Şirket araçlarına bakım yaptırmanız, özellikle ufak hata veya kusurların erkenden fark edilmesini sağlayacaktır. Örneğin benzinli bir motorun supaplarından birinde problem olduğu kolayca yetkili teknik servisler tarafından fark edilebilmektedir. Böylece motorun tamamen elden geçirilmesine gerek kalmadan supap değişikliği yapılabilir. Yani hem yakıt tüketimini etkileyebilecek sorunlar önceden fark edilir hem de büyük bir arıza ortaya çıkmadan sorunlar çözülebilir. 

Kısacası şirket araçlarınızın bakımını geciktirmeden yaptırmanız durumunda, hem araçlar daha verimli hale gelir hem de güvenlik riskleri ortadan kalkar. 

Şirket Araç Bakım Ücreti Ne Kadar?

Periyodik bakımlar için ödenecek tutarı, aracın markası ve modeli belirler. Bu noktada araç bakım ücreti için net bir tutar belirtmek mümkün olmayabilir. 2023 yılında periyodik bakım ücretleri, 1.000 TL ile 10.000 TL aralığındadır. Bakımın niteliğine göre ücretler değişiklik göstermektedir. Örneğin triger kayışı gibi bir parça değişecekse bakım ücretleri artmaktadır. Yetkili servislerden bakım ücretlerine dair bilgi alınabilir. 

Şirket araçlarınızın periyodik bakımlarında çeşitli vergi indirimlerinden de yararlanabilirsiniz. Bu nedenle bakım sürecinden önce muhasebeciniz veya muhasebe departmanınız ile görüşmeniz yararlı olacaktır. 

Shell Türkiye premium distribütörü Multinet Up ile filo yönetimi çok pratik. Taşıt tanıma sistemi, yaygın şube ağı ve daha fazla

Multinet Up Çözümleri ile Araç Maliyetlerinde Benzersiz Avantajlar Elde Edin!

Sigorta, bakım ve tamir gibi ticari araç giderleri, işletmelerin araç maliyetlerini belirleyen başlıca kalemlerdir. Multinet Up çözümleri ile araç sayısı fark etmeksizin şirketinize özel olarak sunulan avantajlardan ve ayrıcalıklardan hemen yararlanmaya başlayabilirsiniz.  

MultiPetrol Yakıt Kartı ile Shell Taşıt Tanıma Sistemi bulunan tüm benzin istasyonlarından şirket araçlarınızın akaryakıt ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Üstelik bu kart ile araçların yakıt tüketimine dair bilgilere online olarak ulaşmanız da mümkün hâle gelir. Bu sayede şirketinizin maliyet yönetimini etkili şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

Submitted bygamzegulden.sigircion04.04.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık