5 Ekim 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile hayatımıza giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak girilmesini sağlayacak. 2025’te hayata geçecek olan ve tüm ticari taşıtların dahil olması gereken sistemle ilgili bilinmesi gereken noktaları sizin için derledik.
UTTS, akaryakıt istasyonları ve şirketlere ait ya da kiralama yoluyla işte kullanılan taşıtları ilgilendiren sistemin adıdır. UTTS ile akaryakıt istasyonuna giden bir aracın yakıt dolum işleminde plaka bilgisi otomatik olarak sisteme giriliyor ve görevli elle plaka bilgisine müdahale edemiyor.
Bu işlem, ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) ile pompa arasında kurulan entegrasyonla gerçekleşiyor. Akaryakıt alımı ile ilgili tüm bilgiler, ilgili devlet kurumlarına iletiliyor. UTTS ile akaryakıt piyasasında rekabetin korunması ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tahminlere göre Türkiye’de şirketlere ait veya kiralama yoluyla işte kullanmak üzere edinilmiş 8 milyon araç bulunuyor. Bu araçların tamamının UTTS’ye 31 Ocak 2025 tarihine kadar geçmesi gerekiyor.
Detaylı bilgi için “UTTS Nedir?” başlıklı sayfamızı ziyaret edebilir ve ön bilgilendirme formunu doldurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ve Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO), UTTS ile hayatımıza giren kavramlardır. Akaryakıt pompalarına monte edilen TTO ile araçların depo kapaklarına monte edilen TTB koordinasyonu ile pompa ile yükleme başladığında aracın bilgilerinin, manuel giriş olmaksızın kaydedilmesini sağlıyor. TTB montajı için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından açılan utts.gov.tr sitesine başvuru yapılması gerekiyor.
“Taşıt Tanıma Birimi Nedir?” sayfamızı ziyaret edip detaylı bilgi alabilirsiniz.
UTTS başvuru sürecinde şirketler sadece Taşıt Tanıma Birimi ve montaj için ücret ödüyor. 2024 yılı için Taşıt Tanıma Birimi ücreti 1.810 TL + KDV’dir. 2025 yılında ücret Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açılanacak Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak artırılması bekleniyor.
31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi siparişi veren şirketler, ödemelerini 2024 yılı ücretine göre yapıyor. 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında sipariş veren şirketler için ise 2025 yılı için belirlenecek ücret geçerli olacak.
TTB montajı işlemleri için son tarih ise 30 Nisan 2025’tir. Bu tarihe kadar UTTS üzerinden ödeme yapılmasa bile araçların yakıt alımları gider olarak gösterilebilecek.
UTTS için başvurular Darphane tarafından kurulmuş olan utts.gov.tr adresinden yapılıyor. Başvuru süreci aşağıdaki sırayla ilerliyor.
31 Ocak 2025 tarihine kadar şirketlerin UTTS’ye geçişi zorunludur. Geçiş işlemini gerçekleştirmeyen şirketler için Vergi Usul Kanunu’nun 355. maddesine göre ceza uygulanacak. Taşıt Tanıma Birimi takırtırmayan şirketler için Vergi Usul Kanunu 355/1. maddesine göre usulsüzlük cezaları şöyledir:
Meslek | Ceza |
Birinci Sınıf Tüccar ile Serbest Meslek Erbabı | 28.000 TL |
İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler | 14.000 TL |
Yukarıdaki sütunlar dışında kalanlar | 7.000 TL |
Yani Taşıt Tanıma Birimi taktırmamanın cezası 7.000 TL ile 28.000 TL arasında değişmektedir.
UTTS geçiş süreci tamamlanmadığı takdirde yakıt harcamaları gider olarak gösterilemiyor, düzenlenen fiş ve faturalar ise hiç düzenlenmemiş sayılıyor. Bu nedenle de UTTS geçişi tamamlanmamış araçlar için düzenlenen faturalarda da usulsüzlük tespit edilmesi durumunda 20.000 TL ile 100.000 TL arasında ceza uygulanıyor. Ayrıca düzenlenen cezalar, her bir belge için ayrı ayrı hesaplanıyor.
UTTS’ye geçilmediği takdirde yakıt harcamalarının gider olarak gösterilebilmesi mümkün değil. Ancak geçiş süreci ile ilgili farklı tarihler bulunmaktadır. Tarihler ve bilinmesi gereken detaylar şöyle sıralanır:
Kısacası şirketlerin yakıt harcamalarını gider olarak gösterebilmesi için en geç 31 Ocak 2025 tarihine kadar başvurularını tamamlaması gerekiyor. Aksi takdirde araç yakıt harcamaları gider olarak gösterilemiyor.
UTTS hem şirketler hem de bireysel kullanıcılar için zorunludur. Şirketlere ait veya kiralama yoluyla edinilen ve işte kullanılan araçlar için son başvuru tarihi 31 Ocak 2025’tir. Bireysel kullanıcılar için zorunluluk başlangıç tarihi 1 Temmuz 2025’tir. Bu tarihten itibaren bireysel kullanıcılar adına trafiğe kaydedilen araçlar, UTTS’ye başvurmak zorundadır.