notification-announcements

Duyurular

 

UTTS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Multinet Up
Multinet Up
Lojistik ve Filo Yönetimi
UTTS Hakkında Bilmeniz Gerekenler

5 Ekim 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile hayatımıza giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak girilmesini sağlayacak. 2025’te hayata geçecek olan ve tüm ticari taşıtların dahil olması gereken sistemle ilgili bilinmesi gereken noktaları sizin için derledik. 

UTTS Nedir?

UTTS, akaryakıt istasyonları ve şirketlere ait ya da kiralama yoluyla işte kullanılan taşıtları ilgilendiren sistemin adıdır. UTTS ile akaryakıt istasyonuna giden bir aracın yakıt dolum işleminde plaka bilgisi otomatik olarak sisteme giriliyor ve görevli elle plaka bilgisine müdahale edemiyor. 

Bu işlem, ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) ile pompa arasında kurulan entegrasyonla gerçekleşiyor. Akaryakıt alımı ile ilgili tüm bilgiler, ilgili devlet kurumlarına iletiliyor. UTTS ile akaryakıt piyasasında rekabetin korunması ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi hedefleniyor. Tahminlere göre Türkiye’de şirketlere ait veya kiralama yoluyla işte kullanmak üzere edinilmiş 8 milyon araç bulunuyor. Bu araçların tamamının UTTS’ye 31 Ocak 2025 tarihine kadar geçmesi gerekiyor. 

Detaylı bilgi için “UTTS Nedir?” başlıklı sayfamızı ziyaret edebilir ve ön bilgilendirme formunu doldurarak detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Taşıt Tanıma Birimi ve Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı Nedir?

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ve Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO), UTTS ile hayatımıza giren kavramlardır. Akaryakıt pompalarına monte edilen TTO ile araçların depo kapaklarına monte edilen  TTB koordinasyonu ile pompa ile yükleme başladığında aracın bilgilerinin, manuel giriş olmaksızın kaydedilmesini sağlıyor. TTB montajı için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından açılan utts.gov.tr sitesine başvuru yapılması gerekiyor. 

Taşıt Tanıma Birimi Nedir?” sayfamızı ziyaret edip detaylı bilgi alabilirsiniz. 

UTTS Ücreti Ne Kadar? 

UTTS başvuru sürecinde şirketler sadece Taşıt Tanıma Birimi ve montaj için ücret ödüyor. 2024 yılı için Taşıt Tanıma Birimi ücreti 1.810 TL + KDV’dir. 2025 yılında ücret Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açılanacak Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak artırılması bekleniyor. 

31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi siparişi veren şirketler, ödemelerini 2024 yılı ücretine göre yapıyor. 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında sipariş veren şirketler için ise 2025 yılı için belirlenecek ücret geçerli olacak. 

TTB montajı işlemleri için son tarih ise 30 Nisan 2025’tir. Bu tarihe kadar UTTS üzerinden ödeme yapılmasa bile araçların yakıt alımları gider olarak gösterilebilecek. 

UTTS Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

UTTS için başvurular Darphane tarafından kurulmuş olan utts.gov.tr adresinden yapılıyor. Başvuru süreci aşağıdaki sırayla ilerliyor. 

  • Kayıt ve hesap onayı: UTTS sitesinden kayıt oluşturulduktan sonra şirket yetkilisi tarafından bilgiler giriliyor. Burada vergi levhası gibi bilgilerin girilmesi gerekiyor.
  • Araç ekleme: Şirkete ait veya kiralama yoluyla edinilmiş araçların ruhsat bilgilerinin “Taşıt Ekle” butonuna tıklanarak giriliyor.
  • TTB siparişi: Site üzerinden araçlar için TTB siparişi veriliyor.
  • Ödeme işlemi: Havale/EFT, kredi kartı veya banka kartı gibi ödeme yöntemleri ile araçların TTB montaj ücreti Darphane’ye ödeniyor.
  • Montaj: TTB montaj noktaları arasından şirketler, kendilerine en uygun adresi seçip montaj işlemini gerçekleştiriyor.

UTTS Geçilmezse Ceza Ne Kadar?

31 Ocak 2025 tarihine kadar şirketlerin UTTS’ye geçişi zorunludur. Geçiş işlemini gerçekleştirmeyen şirketler için Vergi Usul Kanunu’nun 355. maddesine göre ceza uygulanacak. Taşıt Tanıma Birimi takırtırmayan şirketler için Vergi Usul Kanunu 355/1. maddesine göre usulsüzlük cezaları şöyledir:

Meslek

Ceza

Birinci Sınıf Tüccar ile Serbest Meslek Erbabı

28.000 TL

İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler

14.000 TL 

Yukarıdaki sütunlar dışında kalanlar

7.000 TL

Yani Taşıt Tanıma Birimi taktırmamanın cezası 7.000 TL ile 28.000 TL arasında değişmektedir.

UTTS geçiş süreci tamamlanmadığı takdirde yakıt harcamaları gider olarak gösterilemiyor, düzenlenen fiş ve faturalar ise hiç düzenlenmemiş sayılıyor. Bu nedenle de UTTS geçişi tamamlanmamış araçlar için düzenlenen faturalarda da usulsüzlük tespit edilmesi durumunda 20.000 TL ile 100.000 TL arasında ceza uygulanıyor. Ayrıca düzenlenen cezalar, her bir belge için ayrı ayrı hesaplanıyor. 

UTTS’ye Geçilmezse Yakıt Gider Olarak Gösterilemiyor mu?

UTTS’ye geçilmediği takdirde yakıt harcamalarının gider olarak gösterilebilmesi mümkün değil. Ancak geçiş süreci ile ilgili farklı tarihler bulunmaktadır. Tarihler ve bilinmesi gereken detaylar şöyle sıralanır: 

  • 31 Ocak 2025 tarihine kadar UTTS’ye geçen araçlar, UTTS üzerinden oluşturulacak kayıtlar ile yakıt harcamalarını gider olarak gösterebiliyor.
  • TTB montajı için son gün 30 Nisan 2025.
  • 31 Ocak 2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresinden kaydı oluşturan ve TTB siparişi verilen şirket araçları, 31 Nisan 2025 tarihine kadar UTTS geçiş sürecini tamamlamamış olsa bile yakıt harcamalarını gider olarak gösterebiliyor.
  • 1 Şubat 2025 ve sonrasında UTTS’ye başvurularını yapıp araçlarını kaydettiren şirketler, ancak başvuru incelenip kayıt süreci tamamlandıktan sonra UTTS üzerinden yaptıkları yakıt harcamalarını gider olarak gösterebiliyor. Örneğin 1 Şubat 2025 tarihinde başvuru işlemlerini başlatan bir şirketin araçları için 1 Mart 2025 tarihi itibarıyla geçiş işlemini tamamlamış olsun. Bu durumda 1 Şubat ila 1 Mart tarihleri arasında yapılan yakıt harcamaları gider olarak gösterilemez. 

Kısacası şirketlerin yakıt harcamalarını gider olarak gösterebilmesi için en geç 31 Ocak 2025 tarihine kadar başvurularını tamamlaması gerekiyor. Aksi takdirde araç yakıt harcamaları gider olarak gösterilemiyor. 

UTTS Kimler için Zorunlu?

UTTS hem şirketler hem de bireysel kullanıcılar için zorunludur. Şirketlere ait veya kiralama yoluyla edinilen ve işte kullanılan araçlar için son başvuru tarihi 31 Ocak 2025’tir. Bireysel kullanıcılar için zorunluluk başlangıç tarihi 1 Temmuz 2025’tir. Bu tarihten itibaren bireysel kullanıcılar adına trafiğe kaydedilen araçlar, UTTS’ye başvurmak zorundadır.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar? [2025]
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar? [2025]
Uzun Dönem Araç Kiralama mı, Satın Alma mı Daha Mantıklı?
Uzun Dönem Filo Kiralama, Satın Alma ile Karşılaştırması
Filo Yönetimi Nedir?
Filo Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
  • Şirket Araçları İçin Periyodik Bakım Süreci
    Şirket Araçlarının Periyodik Bakımı

    Şirket araçları periyodik bakımı, araçların belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli bakım işlemlerinin yapılması sürecidir. Bu hizmet, araçların güvenli, verimli ve uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla gerçekleşir.

  • Filo Kaskosu Nedir?
    Şirketinizin Güvencesi: Filo Kaskosu Nedir?

    Bir şirketin sahip olduğu araçların tümü, filo kapsamında yer alır. Filo yönetimi ise araçların etkin bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Bakım, onarım ve yakıt alımı gibi konuları içerir.

  • Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
    Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

    Trafik sigortası, aracınızla yola çıkmanız için zorunlu tutulan işlemlerden biridir. Trafikte meydana gelecek olası kazalardaki hasarı karşılayabilmenizi sağlayacak bu işlem, oldukça geniş kapsamlıdır. Bu sigortayla birlikte yalnızca maddi kayıpların bir kısmı karşılanabilir.

  • Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
    Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Şirket arabası, iş süreçlerinin etkin ve verimli bir biçimde yönetilmesine imkân veren önemli ihtiyaçlar arasında yer alır. Küçük, orta ve büyük ölçekli pek çok şirket, araç satın alma veya kiralama gibi seçenekleri değerlendirir.

  • Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları
    Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları Nelerdir?

    Araç sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit akışını sağlayamayan kişiler bankaların sunduğu kredi hizmetlerinden yararlanabilir. Bu durum şirketler için de geçerlidir. Taşıt kredilerine hem bireysel olarak hem de ticari amaçlı başvuru yapılabilir.

  • Şirket Aracı Satım Süreçleri
    Şirket Aracı Satışı Nasıl Yapılır? Gerekli Prosedürler Nelerdir?

    Şirket araçları, iş akışının devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu araçların alım ve satım süreçlerinde izlenen bazı prosedürler vardır.

  • Filo Sigortası Avantajları
    Filo Yönetimi Sigortası Nedir, Avantajları Nelerdir?

    Filo yönetimi, bir şirketin sahip olduğu araçları verimli şekilde kullanması, bakımını ve idaresini yapması için oluşturulan bir stratejidir.

  • araç muayenesi için gerekli evraklar
    Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

    Şirket araçları, firmaların iş süreçlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesini olanaklı kılan temel ihtiyaçlardan biridir.

  • Araç Takip Sistemi
    Araç Takip Sistemi Verimliliğinizi Nasıl Artırıyor?

    Şirketler, filo yönetimi süreçlerinde çeşitli çözümlere başvurarak araç kullanımındaki verimliliklerini arttırmayı amaçlar.

  • ticari araç nedir
    Ticari Araç Nedir? Ticari Araçlar Rehberi

    Otomotiv sektörü her geçen gün büyüyüp yeni marka ve modeller ile piyasaya çıkmaya devam etmektedir. Ancak araç sayısı ne kadar artarsa artsın araç sınıfı ticari araç ve binek araç olarak ikiye ayrılır.