notification-announcements

Duyurular

 

Basit Usulde Vergilendirme ve 2024 Yılı Basit Usul Hadleri

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 4 Dakikalık Okuma Süresi
2024 Basit Usul Vergi Hadleri

Ülkemizde vergi mükellefleri “Gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar” ve “Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar” olarak iki gruba ayrılmaktadır. MultinetUp olarak bu yazımızda, basit usulde vergilendirme yöntemi ile ilgili merak edilen konulara değindik. 

Basit Usulde Vergilendirme Nedir?

Basit usulde vergilendirme, bu grupta yer alan vergi mükellefinin bir hesap döneminde elde ettiği hasılat ile giderler ve satışı gerçekleşen malların alış bedellerinin toplamı arasındaki farka uygulanan vergilendirme yöntemidir. 1998 yılında götürü usulde vergilendirme yönteminin yerine getirilen basit usulde vergilendirme, önceki yöntemde ortaya çıkan bazı aksaklıkların önüne geçmek amacıyla çıkartılmış ve gerçek kazancın belirlenmesinde değişiklikler yapılmıştır.

Basit Usulde Vergilendirmeye Tabi Olmanın Şartları Nelerdir?

Basit usulde vergilendirmeye tabi olmanın genel ve özel şartları bulunur. Genellikle her yıl bu şartların tutarı güncellenir. 

30 Aralık 2023 tarihinde 32415 (2.Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de, Gelir Vergisi Genel Tebliği yayınlandı. Bir değişiklik yapılmazsa 2024 yılı boyunca geçerli olacak basit usulde vergi şartları aşağıdaki gibidir. 

Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları

  • Kendi işinde bilfiil çalışıyor ya da bulunuyor olmak. (Yardımcı işçi ya da çırak çalıştırmak; zorunlu nedenlerden dolayı işin başına geçici olarak bulunamamak; ölüm nedeniyle iş yeri sahibinin yerine eşinin ya da küçük çocuklarının adına işin başında başka birinin bilfiil bulunması bu şartı bozmaz)
  • İş yeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması durumunda emsal kira bedeli; kiralanmış olması durumunda ise yıllık kira bedeli toplamı 2024 yılı için büyükşehir belediye sınırları içerisinde 55.000 TL’yi ve diğer yerlerdeyse 34.000 TL’yi aşmamak.
  • Ticari, mesleki ya da zirai faaliyetler nedeniyle gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmamak. 

Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları

  1. 2022 takvim yılı için satın aldıkları malları olduğu gibi ya da işledikten sonra satan kişilerin, yıllık alım tutarının 2024 yılı için 690.000 TL’yi ve yıllık satış tutarının 1.100.000 TL’yi geçmemesi.
  2. Basit usulde vergilendirilen mükelleflerden alım satım dışındaki işlerle uğraşanların aşmaları durumunda gerçek usulde vergilendirilmelerinin sınırı 2024 yılı için 340.000 TL. 
  3. Basit usulde vergilendirilen mükelleflerden alım satım ve diğer işlerin birlikte yapılması (Yıllık Satış + İş Hasılatı) durumunda gerçek usulde vergilendirilmelerinin sınırı, 690.000 TL. 

Ortaklıklarda Basit Usule Tabi Olmanın Şartları

Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. maddesine göre, ortaklıkların basit usule tabi olabilmesi için belirli şartlar konulmuştur. Ancak, aynı işte birlikte çalışan ortaklar için yıllık kira bedeli ve iş hacmi ölçüleri gibi belirli kriterler, ortaklar arasında toplu olarak değil, her bir ortak için ayrı ayrı göz önünde bulundurulur.

Eğer ortaklardan birisi gerçek usule tabi ise bu durumda ortaklığın diğer üyelerinin ticari kazançları da gerçek usule göre belirlenir. Adi ortaklık içinde çalışanlar arasında, aynı zamanda kendi şahsi işleri ile uğraşanların vergi hesaplama yöntemi belirlenir. 

Bu durumda, 47. madde ve 48. madde tarafından belirlenen kriterler, kişisel işle ilgili olanlara ek olarak, ortaklıklardan paylarına düşen miktarların da eklenmesiyle belirlenir. Eğer kişisel bir işleri yoksa, farklı ortaklıklardaki hisselerin toplamı esas alınır.

Multinet Up Hizmetleri ile İşletmenize Özel Vergi Avantajlarından Faydalanın

İşletmeniz için sağlanan vergi avantajları, Multinet Up hizmetleriyle katlanabilir. Örneğin MultiNet Yemek Kartı ile gelir vergisi, damga vergisi, SGK ve işsizlik sigortası primleri gibi birçok kalemden tasarruf edebilirsiniz. %100 vergi avantajı sağlamanıza yardımcı olan MultiNet yemek kartı, iş yükünüzün ve muhasebe sorumluluklarınızın hafiflemesini sağlar.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve yılda 113.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

Gerçek Usulden Basit Usule Geçiş Süreci Nasıldır?

Mükellefler, arka arkaya iki takvim döneminde Basit Usul Şartları altında kaldıklarında, Basit Usule geçiş yapma hakkına sahiptirler. Bu anlamda belirtilen 2024 yılı basit usul hadlerinin altında kalma durumunun hesaplanması devreye girer.

Her durumda, değişiklik talebinde bulunabilmek için vergi dairesine dilekçe ile başvurmak gereklidir. Geçiş için 2024 basit usul hadlerinin aşıldığının fark edildiği anda mükelleflerin, izleyen yılın Ocak ayının başından itibaren otuz birinci günün akşamına kadar vergi dairesine başvurması gerekmektedir.

Önemli bir nokta da şudur: Sahte veya yanıltıcı belge kullanımı veya düzenlemesi nedeniyle tespit edilenler, bu durumun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden ay başından itibaren, basit usul hadleri 2024 şartlarını taşısalar dahi gerçek usulde vergilendirilirler.

Basit Usulde Vergilendirmenin Avantajları Nelerdir?

  • Üç aylık dönemlerde geçici vergi verilmez.
  • Yasal muhasebe defteri tutma mecburiyeti olmaz.
  • Kira ve ücret giderleri için muhtasar beyanname verilmez.
  • Teslim ve hizmetler KDV’den istisnadır. KDV beyannamesi verilmez.
  • Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz.
  • Alınan ve verilen belgelerin kayıtlarının nerede tutulacağına vergi mükellefleri karar verir ve istedikleri takdirde, kayıtları kendileri tutabilirler.
  • Engellilik indiriminden faydalanabilirler.
  • Yıllık beyannamelerini verirlerken ticari kazanç ve vergiye uyumlu mükellef indiriminden yararlanabilirler. Üstelik genç girişimci istisnası da bu madde altında değerlendirilerek faydalanılabilen avantajlardandır.

Kimler Basit Usulde Vergilendirmeden Faydalanamaz?

  • Ortaklardan herhangi birinin gerçek usulde vergilendirmeye tabi olduğu iş yerlerindeki diğer ortaklar.
  • Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları. 
  • İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar. 
  • Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar. 
  • Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar. 
  • Sigorta prodüktörleri. 
  • Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler. 
  • Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar. 
  • Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç). 
  • Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler. 
  • Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri (Yapısı itibarıyla sürücüsünden başka on dört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç). 
  • Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dahil), belediyelerin nüfusları, yöreler itibarıyla veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunulup bulunulmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler.

Basit Usul Vergi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Gelir Vergisi Kanunu'na eklenen mükerrer 20A madde hükmü uyarınca, kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin, aynı kanunun 46. maddesine göre belirlenen kazançları gelir vergisinden muaf olduğundan dolayı, basit usule tabi mükellefler 01.01.2021 tarihinden itibaren yıllık beyanname verme yükümlülüğüne tabi tutulmayacaklardır.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Personel Giyim Yardımı Nasıl Muhasebeleştirilir?
Personel Giyim Yardımı Nasıl Muhasebeleştirilir?
Muhtasar Beyanname Nedir, Ne Zaman Verilir?
Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir?
Lehtar Ne Demek?
Lehtar Nedir?
  • Ticaret Odası Kaydı Nasıl Yapılır?
    Ticaret Odası Kaydı Nedir? Nasıl Kayıt Yapılır?

    Herhangi bir ticari işletmenin resmî olarak faaliyetlerine başlamadan önce Ticaret Odasına kayıt yaptırması gerekir. Ticaret Odası kaydı, işletmenin sahibinin tüm bilgilerini ve kayıtlarını içeren resmî belgeleri kapsar.

  • Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınabilir?
    Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınır?

    Kamu ihalelerine katılmak, kredi başvuruları yapmak veya resmî işlemlerde bulunmak istediğinizde karşınıza çıkan en önemli belgelerden biri, vergi borcu yoktur yazısıdır.

  • FAVÖK Nedir? FAVÖK Nasıl Hesaplanır?
    FAVÖK Nedir? Nasıl Hesaplanır?

    Finansal yönetim ve analiz süreçlerinde, işletmelerin operasyonel performansını değerlendirirken dikkate alınan çeşitli göstergeler mevcuttur. Bu göstergelerden biri de, işletmenin faaliyet kârlılığını net bir şekilde ortaya koyan FAVÖK’tür.

  • Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?
    Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

    Konkordato, finansal zorluklar yaşayan şirketlerin borçlarını yapılandırma sürecidir. Süreç, şirketlerin alacaklılarla borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmalarını sağlayarak, iflasın önüne geçilmesini hedefler.

  • 2024 Asgari Ücret Tutarı
    Asgari Ücret Nedir? 2024 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Temmuz ayında asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı.

  • 2020 yılının en iyi muhasebe programları
    2024 Yılının En İyi Muhasebe Programları

    İş yükü çok fazla olan ve doğası gereği çok dikkatli olunması gereken muhasebe konusunda, firmalar ve çalışanlar en doğru çözümü arıyorlar. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve muhasebe alanında çeşitli çözümler sunuyor.

  • Matrah artırımı nedir?
    Matrah Artırımı Nedir? Matrah Türleri Nelerdir?

    Vergi, devletin kamu hizmetleri için harcayacağı gelirin kayda değer bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle yetkili merciler, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek için detaylı incelemeler yapar.

  • Senet Nedir, Nasıl Doldurulur?
    Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?

    Senet, kişinin belirli bir tarihte veya şartlarda ödeme yapmayı taahhüt ettiği, yazılı bir belgedir. Hukuki bir değer taşıyan bu belge, borçlu-alacak ilişkilerinde sıkça kullanılır. Senet doldururken borçlunun ve alacaklının adını, ödeme tarihini, tutarı ve varsa faiz oranını belirtmek gerekir.

  • Arbitraj Nedir?
    Arbitraj Nedir?

    Finansal piyasalarda fırsatları değerlendirmek, yatırımcıların sürekli peşinde olduğu bir hedeftir. Bu bağlamda arbitraj, piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak risk almadan kâr elde etme stratejisi olarak öne çıkar.

  • Damga Vergisi Nedir
    Damga Vergisi: Nasıl Hesaplanır, Güncel Oranlar Nelerdir?

    Devlet, kamu harcamaları için gereken mali kaynağı vergi ve çeşitlerinden elde eder.