notification-announcements

Duyurular

 

Ticari Araç Nedir? Ticari Araçlar Rehberi

Multinet Up
Multinet Up
Lojistik ve Filo Yönetimi 5 Dakikalık Okuma Süresi
ticari araç nedir

Otomotiv sektörü her geçen gün büyüyüp yeni marka ve modeller ile piyasaya çıkmaya devam etmektedir. Ancak araç sayısı ne kadar artarsa artsın araç sınıfı ticari araç ve binek araç olarak ikiye ayrılır. İster büyük ister küçük ölçekli olsun pek çok şirket hem konforlu yolcu bölümleri hem de geniş bagaj hacmine sahip olması sebebiyle ticari araçları tercih etmektedir.

Ticari araç rehberimizle konu ile ilgili merak ettiğiniz pek çok soruya yanıt bulabilirsiniz.

Ticari Araç Nedir?

Kazanç sağlamak için yük, eşya ve yolcu taşınmasında kullanılan motorlu taşıtlara ticari araç denir. Tasarım olarak binek araçlardan en büyük farkı geniş bagaj bölümüne sahip olmalarıdır. Bazı modellerinde yolcu taşıma kapasiteleri binek araçlar kadar fazla olması bu araçların birçok sektörde kullanılmasının yanı sıra aileler tarafından da tercih edilmesine sebep olmaktadır. 

Ticari araçlar sadece tasarım olarak değil ruhsat kaydı ve trafik kuralları bakımından da binek araçlardan farklı standartlara sahiptir. 

Ticari Araçlar Nelerdir?

Ticari araçlar taşıdıkları yük ve yolcu kapasitesine göre farklı şekillerde sınıflandırılır ve dolayısıyla farklı amaçlarla kullanılır. Taksi, hatlı minibüs, özel halk otobüsü, okul servis araçları, şehirler arası yolcu otobüsleri, personel servis araçları, turizm amaçlı tur otobüsleri ve benzeri araçlar yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlardır.  Kamyonlar ve kamyonetler ise yük taşımacılığı yapan ticari araçlardır.

Hafif Ticari Araç Nedir?

Ticari araçlar hafif ticari araç ve büyük ticari araçlar olmak üzere sınıflandırılır. Avrupa Birliği standartlarına göre brüt ağırlığı 3.5 ton yani 3500 kilogramı geçmeyen ticari araçlara hafif ticari araç denir. Maksimum 5 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip olabilen ticari araçlar hem orta büyüklükteki yük taşımacılığında hem de yolcu taşımacılığında kullanılabilir. Neredeyse binek araçlar kadar konforlu yolcu taşıma olanaklarına sahip olan hafif ticari araç modelleri bu kategorinin sadece şirketler değil geniş aileler tarafından da tercih edilmesine sebep olmuştur. Kamyonet, panelvan, minivan, minibüs, üç tekerlekli araçlar hafif ticari araçlara örnek verilebilir.

Ticari Araçlarda Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Şirketler binek ya da ticari olmaları fark etmeksizin şirket araçlarının giderlerini Kurumlar Vergisi’nden düşebilmektedir. 21 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe giren 317 numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile şirketler tarafından kiralanan ya da şirket üzerine kayıtlı olan araçların satın alma kiralama ve diğer masraflarının ne kadarının gider olarak yazılabileceği ile ilgili sınırlamalar genel tebliğde belirtilmiştir. Ticari araç muhasebe kaydı kanunda belirtilen sınırlamalara göre yapılmaktadır.

Ticari Araç Sigortası Fiyatları

Ticari araçlarda yapılacak olan trafik sigortası fiyatları aracın il plaka numarası ve araç sahibinin önceki sigorta yılı içerisinde kaza yapıp yapmaması yani hasar basamağı durumuna göre değişkenlik gösterir.

Ticari araç sigortalarında trafik sigortası, hususi amaçla kullanılan otomobillere göre yıllık primler daha yüksektir. Kurum/Şahıs adına kayıtlı olan ticari araçların tarife primleri, diğer araçlara göre yukarıdadır.

Hazine müsteşarlığı, Zorunlu Trafik Sigortası teminat limit ve şartları ile tavan fiyat tarife primlerini, tüm motorlu araç sınıflarına göre her yıl belirleyerek açıklamaktadır.

Ticari Araç Sigortası Neden Yüksek Çıkar?

Şirketlerin belli bir kazanç elde etmek için kullandığı ticari araçlar kullanım amaçlarının doğal sonucu olarak daha uzun süre trafikte kalarak daha uzun kilometreler yapmaktadır. Bu durum ve sigorta şirketlerinin önceki yıllara dair sahip oldukları istatistiksel bilgiler nedeniyle ticari araç sigortası primleri binek araçlara nazaran daha yüksek çıkmaktadır.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Filo Yönetimi Nedir?
Filo Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
Şirket Araçları İçin Periyodik Bakım Süreci
Şirket Araçlarının Periyodik Bakımı
Ticari Araçlarda MTV Oranı Ne Kadardır?
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar?
  • Filo Kaskosu Nedir?
    Şirketinizin Güvencesi: Filo Kaskosu Nedir?

    Bir şirketin sahip olduğu araçların tümü, filo kapsamında yer alır. Filo yönetimi ise araçların etkin bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Bakım, onarım ve yakıt alımı gibi konuları içerir.

  • Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
    Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

    Trafik sigortası, aracınızla yola çıkmanız için zorunlu tutulan işlemlerden biridir. Trafikte meydana gelecek olası kazalardaki hasarı karşılayabilmenizi sağlayacak bu işlem, oldukça geniş kapsamlıdır. Bu sigortayla birlikte yalnızca maddi kayıpların bir kısmı karşılanabilir.

  • Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
    Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Şirket arabası, iş süreçlerinin etkin ve verimli bir biçimde yönetilmesine imkân veren önemli ihtiyaçlar arasında yer alır. Küçük, orta ve büyük ölçekli pek çok şirket, araç satın alma veya kiralama gibi seçenekleri değerlendirir.

  • Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları
    Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları Nelerdir?

    Araç sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit akışını sağlayamayan kişiler bankaların sunduğu kredi hizmetlerinden yararlanabilir. Bu durum şirketler için de geçerlidir. Taşıt kredilerine hem bireysel olarak hem de ticari amaçlı başvuru yapılabilir.

  • Şirket Aracı Satım Süreçleri
    Şirket Aracı Satışı Nasıl Yapılır? Gerekli Prosedürler Nelerdir?

    Şirket araçları, iş akışının devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu araçların alım ve satım süreçlerinde izlenen bazı prosedürler vardır.

  • Filo Sigortası Avantajları
    Filo Yönetimi Sigortası Nedir, Avantajları Nelerdir?

    Filo yönetimi, bir şirketin sahip olduğu araçları verimli şekilde kullanması, bakımını ve idaresini yapması için oluşturulan bir stratejidir.

  • Filo Kiralama Kârlı mı?
    Uzun Dönem Filo Kiralama, Satın Alma ile Karşılaştırması

    Taşımacılık ve ulaşım, reel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin önemli bir iş yükümlülüğü ve harcama kalemidir. Hâl böyleyken özellikle büyük ölçekli firmalarda personel kullanımına tahsis edilmiş araçlara sahip olmak daha fazla önem kazanır.

  • araç muayenesi için gerekli evraklar
    Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

    Şirket araçları, firmaların iş süreçlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesini olanaklı kılan temel ihtiyaçlardan biridir.

  • Araç Takip Sistemi
    Araç Takip Sistemi Verimliliğinizi Nasıl Artırıyor?

    Şirketler, filo yönetimi süreçlerinde çeşitli çözümlere başvurarak araç kullanımındaki verimliliklerini arttırmayı amaçlar.

  • shell montaj - turpak
    Shell Taşıt Tanıma Sistemi için Turpak Montaj Noktaları

    1923 yılından beri Türkiye’de akaryakıt hizmeti veren Shell, akaryakıt harcamalarının tek bir noktadan takip edilmesini sağlayan taşıt tanıma sistemini 1996 yılında Türkiye ile tanıştırmıştır.