İş yerlerinde personellerin görev tanımına göre değişen farklı riskler bulunur. Zamanla meslek hastalığına dönüşebilen bu durumlara karşı önlem almak son derece önemlidir. Örneğin dönemsel izinler, çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu önlemler arasında yer alan şua izni, sağlık kuruluşlarının radyoloji bölümlerinde çalışanlara verilir.
Çalışanlarınızın zihinsel ve bedensel iyiliğini gözeterek motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırabilirsiniz. Ancak bunun için sadece iş yeri içindeki durumları değil, personellerin kişisel hayatındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin bir yakını rahatsızlanan ekip üyenizin işine odaklanmasını ya da yüksek performans göstermesini beklemeniz doğru değildir. Böyle durumlarda çalışanlarınıza refakat izni verebilirsiniz.
Kadın çalışanların hamilelik dönemlerine yönelik bazı yasal düzenlemeler bulunur.
İşverenler, çalışanlarının fiziksel ve psikolojik sağlığını gözetmek durumundadır. Aksi takdirde personellerin görevlerini yerine getirmesi ve şirkete olan bağlılığını koruması zorlaşır. İşverenlerle çalışanların haklarını ve sorumluluklarını içeren 4857 sayılı İş Kanunu, sağlık durumlarıyla ilgili hükümlere yer verir.
İş sözleşmesi, işverenle çalışanın haklarına ve sorumluluklarına yer verir. 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenen bu resmî belgeye göre ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki ayrı izin türünü kullanmak mümkündür. Yazının devamında bu izin türüne dair merak edilenleri açıkladık.
Çalışan anne ve baba adayları ile işverenlerin en çok merak ettiği konuların başında doğum izni geliyor. Doğum izninin ne zaman başlayacağı, nasıl uzatılacağı ve bitişi gibi konular hakkında birçok soru kafaları kurcalıyor. Sizin için doğum izni ile ilgili merak edilen tüm konuları derledik.
Çalışanların tatil, sağlık, özel durumlar gibi çeşitli nedenler ile iş yerinde bulunamadıkları süreler için izin kullanmaları gerekebilir.
Evlenmeyi planlayan her çalışanı ve işverenlerini yakından ilgilendiren evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu ile güvence altına alınmış haklardan biridir. Evlilik izni ile çalışanlar, yasal olarak nikahı takiben ücretli izne ayrılabilirler. Ancak çalışanlar ve işverenler için bu hak, beraberinde birçok soru işareti doğurur.
Liderler, toplum hayatının en küçük biriminden en büyüğüne kadar her noktada kilit konumda yer alırlar. Grupların ilerlemesi için liderlerin varlığı adeta şarttır. Bu önemli pozisyonun rastgele biri tarafından üstlenilmesi mümkün değildir. Liderlik, doğuştan gelen kişilik özellikleriyle ya da kişinin kendini geliştirmesi ile mümkündür. Yani kendinizi geliştirerek “iyi bir lider” olabilmeniz mümkündür.
Türk Vergi Sistemi kapsamında varlık sahiplerinden alınan yasal ödemeler bulunur. Bu ödemelerden biri de trafik şubelerinde kaydı bulunan araçlar için tahsil edilen Motorlu Taşıt Vergisi’dir. Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) hem binek hem de ticari nitelikteki araçları kapsar. Fakat bu iki araç türünde ödenen verginin miktarı ve muhasebeleştirilme süreci birbirinden farklıdır.