notification-announcements

Duyurular

 

Dilay Kolaylı

Ara Dinlenme Nedir?

Ara Dinlenme (Mola) Nedir, Ne Kadardır?

İş Kanunu'na göre, çalışanların ara dinlenme süreleri günlük çalışma saatlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. İşçi ara dinlenme süreleri, çalışanların sağlığını korumak ve verimliliğini artırmak için kritik bir rol oynar. Yasal çalışma saatleri ve molalar kapsamında işverenler, bu süreleri dikkate almalı ve çalışanların dinlenme hakkını eksiksiz bir şekilde uygulamalıdır.

İnsan Kaynakları 5 Dakika Okuma
Emekli Çalışan Maliyeti 2024

Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti [2024]

Çalışanların işverene maaş ve diğer giderleri içeren bir maliyeti bulunur. Bu maliyete sigorta primi ödemeleri de dâhildir. İşveren, henüz emekli olmayan personeller için SGK primi yatırır. Emeklilik aylığı alan ancak çalışmaya devam edenlere ise SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) öder. SGDP kesintilerinin işverene ne kadar maliyet getirdiği merak edilenler arasındadır. 

İnsan Kaynakları 7 Dakika Okuma
Asgari Ücret Gelir Vergisi İstisnası Nedir?

Asgari Ücret Gelir Vergisi İstisnası Nedir?

Asgari ücret, yasal olarak çalışanlara ödenebilecek en düşük ücrettir. Türkiye’de bir işçinin alabileceği en düşük maaş ise 2024’te net 17.002,12 TL’dir. Asgari ücret sadece gerçek kişilere yani bireylere ödenebilir. Gerçek kişilerin, bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazancın bir kısmı ise gelir vergisine tabidir. Dolaysız veya daha sık kullanılan ifadesiyle doğrudan bir vergi türü olan gelir vergisinde bazı istisnalar söz konusudur. Sizin için asgari ücrette gelir vergisi istisnasını inceledik. 

İnsan Kaynakları 5 Dakika Okuma
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Her personelin çalıştığı işletme için belli bir maliyeti vardır. Bu maliyet, personele iş karşılığında verilen maaşın yanı sıra bazı giderlerle belirlenir. Söz konusu işletme giderleri arasında prim ve vergi ödemeleri bulunur. İşletmenin aylık maliyetleri hesaplanırken personel masrafları da hesaba katılmalıdır. 2024 yılı İşveren maliyeti hesaplama işlemi hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz yazının devamını okuyabilirsiniz.

İnovasyon & Girişimcilik 5 Dakika Okuma
Yıllık izin 2024

Yıllık İzin Nedir? Yıllık İzin Süreleri Ne Kadardır?

Çalışanların tatil, sağlık, özel durumlar gibi çeşitli nedenler ile iş yerinde bulunamadıkları süreler için izin kullanmaları gerekebilir.

İnsan Kaynakları 10 Dakika Okuma
Ayni Yardın Nedir, Nasıl Başvurulur?

Ayni Yardım Nedir? Ayni Yardım Bordrolaştırma Kolaylıkları

“Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardımlar”, ayni yardım olarak adlandırılır. Özellikle bayram, yılbaşı, doğum ve babalık gibi durumlarda tercih edilen ayni yardımlar, çalışanların motivasyonunu ve iş yerine olan bağlılıklarını artırabilir. Bu yazımızda sizin için ayni yardım hakkında merak edilen soruları ve öne çıkan noktaları cevapladık. 

İnsan Kaynakları 5 Dakika Okuma
Dilay Kolaylı

Dilay Kolaylı, 2010 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Kariyer yolculuğuna ilk olarak danışmanlık ile başladı. Daha sonra uzun yıllar perakende sektöründe İnsan Kaynakları alanında çalışan Dilay Kolaylı, 2024 yılından bu yana Multinet Up İnsan ve Kültür Müdürü olarak İşe Alım, Eğitim ve Gelişim, Yetenek ve Kariyer Yönetimi, Ücretlendirme ve Yan Haklar, İç İletişim ve İşveren Markası bölümlerini yönetmektedir.

Linkedin Profili