Hızla değişen iş dünyasında pek çok şirketi müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanmış durumdadır. Elbette rekabetin en üst safhada yaşandığı piyasa ortamındada varlık gösterebilmenin yolu, müşteriler kadar çalışanların da deneyimini iyileştirmekten geçer. Günümüzde pek çok şirketin çalışanlarının memnuniyetini, motivasyonunu ve bağlılığını artırmayı hedefleyen uygulamalara başvurduğuna sıkça rastlamak mümkündür.
İş yerlerinde personellerin görev tanımına göre değişen farklı riskler bulunur. Zamanla meslek hastalığına dönüşebilen bu durumlara karşı önlem almak son derece önemlidir. Örneğin dönemsel izinler, çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu önlemler arasında yer alan şua izni, sağlık kuruluşlarının radyoloji bölümlerinde çalışanlara verilir.
Çalışanlarınızın zihinsel ve bedensel iyiliğini gözeterek motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırabilirsiniz. Ancak bunun için sadece iş yeri içindeki durumları değil, personellerin kişisel hayatındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin bir yakını rahatsızlanan ekip üyenizin işine odaklanmasını ya da yüksek performans göstermesini beklemeniz doğru değildir. Böyle durumlarda çalışanlarınıza refakat izni verebilirsiniz.
Kadın çalışanların hamilelik dönemlerine yönelik bazı yasal düzenlemeler bulunur. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre hamile personellerin çalışma şartları ve izin süreleri özel hükümlere tabidir. İşverenler, anne olmaya hazırlanan çalışanlarına yönelik yasal mevzuatlara uymak zorundadır.