notification-announcements

Duyurular

 

Catering Yemeklerinde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Detay

Multinet Up
Multinet Up
Yemek Saati 4 Dakikalık Okuma Süresi
catering yemekleri

Günümüzde catering yemekleri hemen hemen her sektörün sıkça kullandığı yemek çözümlerindendir. Bu da catering şirketleri arasındaki rekabeti artırmaktadır.

Şirketlerin bu rekabet sürecinde iyi bir hizmet sunması müşteri ilişkileri açısından önemli yere ahiptir. Özellikle günümüzde catering yemeklerinde en sık görülen problemler yemeklerdeki çeşitliliğin azlığı, bozulmalar, hijyen sorunlarıdır.

Bu yazımızda catering yemekleri tercih edilirken veya catering şirketi kurarken yemeklerin nasıl olması gerektiği, düzeni, AB standartlarına göre dikkat edilmesi gerekenler konularına değindik.

 

Pandemi Döneminde Şirketlerin Yemek Çözümleri

Pandemi dönemiyle birlikte üretimden sağlığa birçok sektör gerek personel yönetimi, gerek ise operasyonel süreçlerin yönetiminde zorluklar yaşadı.

Üretim yapan tesislerde mesafe, dezenfektan alımı, temizlik-hijyen kuralları, maske kullanımı gibi konularda sorunlar yaşadı.

Genel sorunlarla birlikte öğle yemeği sırasında maske kullanımının olmaması da riskleri beraberinde getirdi. Birçok işletme yemekhane masaları arasında mesafeler oluştursa da kapalı ortamın getirdiği risklerin de farkındalardı.

Bu yüzden bazı firmalar yemek kartı firmalarını bu dönemde özellikle tercih etti. Bunlarla birlikte doğrudan catering yemeklerini tercih edenlerde oldu.

 

Avrupa Standartlarına Göre Catering Yemeklerinde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Önemli Başlık

1. Yemek hizmeti veren Personelin Hijyeni

 

  • Personellerin kişisel hijyenine dikkat etmesi gerekir.
  • Tuvaletlerde temassız musluk sistemleri, tek kullanımlık kağıt havlular gibi çözümleri getirilmelidir.
  • Personeller günlük hayatında giydiği kıyafetlerle ile çalışmamalıdır. İlgili alana uygun kıyafetler giyinmelidir.
  • Personel, başta saç, burun, ağız, boğaz olmak üzere vücut salgısının dışarı çıkabileceği bölgeleri kapatmalıdır.
  • Şirketler hijyen, kurallar gibi konularda personelleri sık sık eğitmelidir.
  • Personelin ellerinde oluşabilecek yaralanmalarda pansumanları yapılıp, su geçirmez bandajlar ve eldivenler ile koruma sağlanmalıdır.

2. Mutfak Hijyeni

 

  • Kaplar, malzemeler ve mutfak gereçleri her kullanımdan sonra temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
  • Yıkama işlemlerinde ön yıkama suyunuın minimum 20 -– maksimum 45 ° C arasında olmalıdır.
  • Durulama suyunun ise 85 ° C olması gerekmektedir.
  • Her durumda, mikrobiyolojik testler uzman bir şirket tarafından yılda en az bir kez yapılmalıdır.
  • Çalışanlara ait tuvaletler doğrudan yiyeceklerin işlendiği odalara açılmamalıdır.
  • Yemek hazırlanırken, taşıma sırasında gıdalarda böceklenme gibi durumlara karşı önlemler alınmalıdır. Taşıma sırasında kapların koruyucu özellikte olması dikkat edilmelidir. Gıda işlemleri hazırlanırken de ek önlemler alınmalıdır.

3. Gıda Ürünlerindeki İşlemler

 

  • Herhangi bir ürün servis için ısıtılmışsa, hiçbir şekilde tekrar ısıtılmamalı ya da soğutulmamalı, depolarda saklanmamalıdır.
  • Temizlenmiş yüzeylerde kalan yiyeceklerle temas edebilecek kalıntılar su ile yeterince durulanmalıdır.
  • Evcil hayvanlar da dahil olmak üzere tüm hayvanlar ilgili bölümlerden uzak tutulmalıdır.
  • Sıcak ürünler en az 65 ° C sıcaklıkta servis edilir.
  • Soğuk yiyecekler, soğutulmuş sıcaklıkta (maksimum 7 ° C ) tutarak, soğutulmuş bir tezgahta sergilenebilir.
  • Dondurulmuş ürünlerin hemen pişirilmesi tavsiye edilir.
  • Çiğ meyve ve sebzeler önceden bol temiz ve içilebilir su ile dikkatlice yıkanmalıdır.

MultiNet yemek kartını paket yemek siparişi ve online market alışverişlerinde kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Detaylı Bilgi Al

4. Havalandırma İşlemi

 

  • Doğal ve mekanik havalandırma sistemleri kullanılmalı.
  • Mekanik havalandırma sistemleri için filtrelerin temizliğini göz ardı edilmemeli.

5. Taşıma İşlemi

 

  • Gıda nakliyesinde araçlarda sıcaklığa dikkat edilmelidir.
  • Araçların soğuk yiyecekleri 7 ° C ve altında, sıcak yiyecekleri ise 65 ° C ve üzeri sıcaklıkta tutmalıdır.

6. Depo Yapısı

 

  • Depo odaları gıda ürünlerinin depolanması için yeterli kapasitede olmalıdır.
  • Soğuk odalarda gıdalarda bozulma gibi durumların yaşanmaması adına kayıt ölçüm cihazları ile izlenmelidir.
  • Temizlik maddeleri ve dezenfektanlar, gıdanın işlendiği alanlarda depolanmamalıdır.
  • Soğutulmuş, dondurulmuş ve derin dondurulmuş yiyecekler mümkün olan en kısa sürede uygun depoya yerleştirilmelidir.
  • Mağaza, raflar, buzdolabı veya derin dondurucu temiz tutulmalı ve döküntülerden arındırılmalıdır.
  • Güncelliğini yitirmiş yiyecekler asla saklanmamalıdır. Bu amaçla, “İlk giren - İlk çıkar” (FIFO) prensibine göre iyi bir stok rotasyonu gerçekleştirilmelidir.
  • Yerde hiçbir ürün depolanmamalıdır. Ürün yerden en az 10 cm yukarıda tutulmalıdır.
  • Kuru depoların kapıları ve pencereleri zararlı girişine karşı korunmalı ve kapalı tutulmalıdır.
  • Temizlik malzemeleri kesinlikle yiyeceklerden ayrı tutulmalıdır.
  • Soğutulmuş, dondurulmuş ve derin dondurulmuş ürünler, uygun sıcaklıkta tutulan uygun depolarda olabildiğince çabuk depolanmalıdır. Soğuk zincir kırılırsa bakteri büyür ve bu da gıda zehirlenmesine yol açabilir.

 

 Yemek Kartı ile Hem Avantajları Yakalayın, Hem Riskleri Azaltın

 

  1. Çalışanlarınızın yemek saatlerini düzenlemek için MultiNet yemek kartlarına kısıtlamalar ekleyebilir, belir saat ve lokasyonlarda harcama limitleri ekleyebilirsiniz. Böylece  şirket içi düzeni de sağlayabilirsiniz.
  2. Pandemi ile yemekhane gibi hizmetlerin getirdiği riskleri en aza indirmiş olursunuz.
  3. İdare işlerden sorumlu çalışanlarınızın iş yükünü hafifleterek organizasyonda kolaylık sağlarsınız.
  4. Evden çalışan personellerinize yemek yardımlarını yemek kartı ile sağlayarak çalışan motivasyonunu artırabilirsiniz. MultiNet ile çalışanlarınız en yakın lokasyondan ev ihtiyaçlarını karşılayabilir.
  5. MultiNet yemek kartı devletin sunduğu istisna ile şirketinize gelir vergisi, damga vergisi gibi vergileri ödetmez ve tüm vergilerden muaf olmanızı sağlar.
  6. 35.000 noktada geçerli olan MultiNet Yemek Kartı ile yemek kartlarını sadece ev yemeği satan lokantalar, esnaf lokantaları, fast food zincir markaları, büfeler vb noktalarda değil, marketlerde de kullanabilirsiniz.
  7. Her çalışanınızın farklı beslenme alışkanlığı olduğundan yemek kartları ile seçimi onlara bırakırsınız.

 

Yukarıdaki maddelerden dışında birçok avantajı MultiNet ile sağlayabilirsiniz.

Bize ulaşmak ve size özel hizmetleri sağlayabilmemiz için linkteki formu doldurabilirsiniz. 

41.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve yılda 250.000 TL'lik vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
yemek kartı nedir
Yemek Kartı Nedir? Yemek Kartı Avantajları Nelerdir?
Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
İş Yeri Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
  • İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
    İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

    Satın alınan bir mal veya verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belge olarak tanımlanan fatura temelde bir işletmenin nereye ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar ciro sağladığını gösterir.

  • Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?
    Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?

    Gıda güvenliği hem gıda sağlayıcılarının hem işletmelerin hem de tüketicilerin önem göstermesi gereken bir konudur.

  • Yemek Faturası Nasıl Kesilir?
    Yemek Faturası Nasıl Kesilir?

    Satın alınan bir mal veya verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belge olarak tanımlanan fatura temelde bir işletmenin nereye ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar ciro sağladığını gösterir.

  • endüstriyel mutfak ekipmanları
    Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Nelerdir?

    Endüstriyel mutfak, genellikle fazla çalışan sayısına sahip büyük işletmelerde yer alan teknolojik ve yüksek kapasiteli mutfaklardır. Endüstriyel mutfaklar, ev mutfaklarına göre daha dayanıklılık ve süreklilik açısından daha gelişmiş ekipmanlar ile oluşturulur.

  • İstanbul esnaf lokantası
    İstanbul’da Esnaf Lokantası Önerileri

    Türk mutfağına ait lezzetlere ulaşmanın en kolay yolu olan esnaf lokantaları fast food kültürünün oldukça yaygınlaştığı özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde geleneksel tatları bizlerle buluşturuyor.

  • istanbulda restoran, kahvaltı
    İstanbul’da Restoran Önerileri

    Pandemi nedeni ile evde vakit geçirdiğimiz süreçte hepimiz bazı yemekleri özledik hatta bu yemeklerin tariflerini mutfaklarımızda denedik. Pandemi kısıtlamalarının azalması ile yavaş yavaş her şey normale dönüyor.

  • ofis çalışanları, ofiste yemek
    Ofis Çalışanlarının Öğle Yemeklerinde Dikkat Etmesi Gerekenler

    Çalışma hayatı, gününüzün büyük bir kısmını kapsıyor. Bu süreçte, sağlıklı ve dengeli beslenmek hem iş hem de günlük yaşamınız için büyük önem taşıyor.

  • Hazır yemek sektörü, yerinde yemek, toplu yemek, paket
    Hazır Yemek Sektörü: Taşıma, Yerinde, Toplu ve Paket Yemek

    Beraber yemek yemek sosyal bağlarımızı oluşturan en önemli aktivitelerden birisidir. İş yerlerinde de günün en önemli konularından birisi öğle yemeklerinin menüsü olmuştur.Ancak koronavirüs hayatımızdaki birçok şey gibi yemek ritüellerimizi de değiştirdi.

  • tabldot yemek nedir
    Tabldot Yemek Nedir? Pandemi Döneminde Tercih Edilmeli Mi?

    Tüm dünyada kullanılan evrensel bir kelime olan tabildot, ya da Türkiye’deki yerleşmiş kullanımı ile tabldot, Fransızca kökenli “table d’hôte” kelimesinden gelmektedir. Alakart’ın (à la carte) tam zıttı olarak, seçmesiz yemek anlamına gelmektedir.

  • catering nedir
    Catering Nedir ve Catering Hizmetleri Nelerdir?

    Herkesin temel ihtiyacı olan yemek, aynı zamanda hepimizin ortak zevkidir.  Modern toplumun karmaşası içinde, her zaman kendi yemeğimizi yapamıyoruz ve dışarıdan hizmet olarak alıyoruz.