Yemek Kartı Nedir? Yemek Kartı Avantajları Nelerdir?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

22.02.2024
4 Dakika Okuma Süresi

İşverenlerin çalışanları için sağladığı yemek kartları, hem işveren hem de çalışanlar için çeşitli avantajlar sağlıyor. İşverenler, vergi ve operasyonel kolaylık gibi konularda avantajlardan yararlanabiliyor. Çalışanlar ise yemek kartı ile ödeme kabul eden restoranlarda öğle yemeklerini yiyebiliyor. 

Bu yazımızda sizin için “Yemek kartı nedir?” ve “Yemek kartı avantajları nelerdir?” gibi soruların cevaplarını derledik. 

Yemek Kartı Nedir? 

Yemek kartı, işverenler tarafından sağlanan ve çalışanların yemek ihtiyacını karşılamakta kullanılan özel bir kart türüdür. Çalışanlar, yemek kartının geçtiği restoran veya marketlerde bakiyelerini aşmamak kaydıyla ödemelerini yapabiliyor. 

2024 Günlük Yemek Ücreti Ne Kadar?

Günlük yemek ücreti, işverenler tarafından belirlenen bir ücrettir. İşveren dilediği yemek ücretini belirleyip çalışanlarına verebiliyor. Ancak işletmeler gelir vergisi, SGK işçi hissesi, SGK işveren hissesi ve damga vergisi muafiyetinden yararlanmak istiyorsa devlet tarafından belirlenen ücrete dikkat etmeli. 

Türkiye’de her yıl için yemek bedeli istisnası belirleniyor. 2024 yılı için belirlenen tutar ise KDV dahil 187,00 TL. KDV hesaba katılmadığında da tutar 170 TL’dir. İşverenler, MultiNet yemek kartına yatırdıkları yemek ücretinin 187,00 TL’ye olan kısmı için vergi muafiyetinden yararlanabiliyor.  

Günlük Yemek Bedeli İstisnası Zorunlu Mu?

Günlük yemek ücreti vermek, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işletmelere zorunlu tutulan bir yükümlülük değildir. Ancak ile iş sözleşmesi imzaladıysa ve burada “yemek ücreti” veya herhangi başka bir başlık altında işveren, yemek ücreti vermeyi taahhüt ettiyse yemek ücreti ödemek zorunludur. 

Kısaca özetlemek gerekirse işverenlerin herhangi ekstra bir sözleşme yoksa yemek ücreti verme zorunluluğu bulunmaz. Ancak çalışanlar, yemek ücreti almadıklarında maaşları ile yemek giderlerini karşılıyor. Bu durumda da verimlilik, bağlılık ve performans açısından sorunlar gözlemlenebiliyor. Bu nedenle de işverenlerin büyük bir kısmı, yemek ücreti veriyor. 

Günlük yemek bedeli istisnası ise işverenlerin, yemek kartlarına yatırdıkları ücret için yararlanabildikleri vergi muafiyeti sınırını belirliyor. Yemek kartı ile ödeme yapan işletmeler, 187,00 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf tutuluyor. Yani yemek kartı kullanımı ile beraber zorunlu olarak gelir vergisi avantajından da yararlanılıyor. 

Yemek Kartı Avantajları Nelerdir?

Yemek kartları, hem işletmeler hem de çalışanlar için çeşitli avantajlar sunuyor. İşletmeler için vergi muafiyeti, en büyük avantaj olarak öne çıkıyor. Çalışanlar için ise yemek yapma veya kendi cebinden yemek ücretini karşılama sorunu ortadan kalkıyor. 

Yemek kartının avantajları ve öne çıkan noktalar şöyle sıralanıyor:

Yemek Kartı İle Vergi Avantajı Nasıl Sağlanır? 

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında günlük yemek bedeli istisnası kadar yapılan ödemeler için vergi avantajı sağlanıyor. 2024 yılı için geçerli olan günlük yemek bedeli istisnası ise 187,00 TL. Yani bu tutara kadar vergi avantajlarından faydalanabilmek mümkün. İşveren bu tutarı aştığı takdirdeyse sadece aştığı tutar vergilendirmeye dahil ediliyor. 

Yemek Kartı Hangi Vergilerden Düşülür?

Gelir vergisi ve damga vergisi muafiyeti dışında işletmeler, yemek kartlarını tercih etmeleri durumunda SGK işçi primi ve SGK işveren primi gibi ödemeleri de yapmak zorunda kalmaz. 

Yemek kartları ile ödeme yapıldığında işletmelerin muaf olduğu yasal ücretler ve vergiler şöyle sıralanıyor:

  • Gelir vergisi
  • Damga vergisi
  • SGK işçi primi
  • SGK işveren primi
  • İşsizlik sigortası primi 

Ayrıca muaf olunan ödemelere ek olarak KDV indirimi de sağlanabiliyor. 

İşletme olarak yemek parasını MultiNet yemek kartı ile ödemeniz durumunda yararlanabileceğiniz aylık vergi avantajı kısaca şöyle:

MultiNet Yemek Kartı Tercih Edilirse 

KDV İndirimi (%10)

-442,00 TL

Gelir Vergisi (%20)

0,00 TL

Damga Vergisi (%0.759)

0,00 TL

SGK Primi İşçi Payı (%14)

125,52 TL

İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1)

8,97 TL

SGK Primi İşveren Payı (%20.5)

183,79 TL

İşsizlik Sigortası İşveren Payı (%2)

17,93 TL

Aylık Toplam Maliyet

4,749,20 TL

Aylık Tasarruf

610,24 TL

10 çalışan için yemek kartı ödemesi yapan bir işveren ise yılda 73.000 TL'den fazla tasarruf elde edebiliyor. 

Yemek Kartı ile Vergi Avantajınızı Hesaplayın

Yemek kartı vergi hesaplamasında ödenen günlük ücrete ek olarak, farklı vergiler ve yasal ödemeler hesaba katılıyor. Çalışanlarınızın yemek kartlarına yaptığınız ödemelerin maliyetini ve vergi avantajınızı öğrenmek için aşağıda yer alan hesaplama aracını kullanabilirsiniz. 


Avantaj Hesaplamak için
Bilgilerinizi Giriniz

Aylık Çalışma Günü
-
+
Çalışan Sayısı
-
+
Günlük Yemek Bedeli (KDV Dahil)
-
+
Aylık toplam kazancınız:
Yıllık toplam kazancınız:
Detaylar
 
Multinet
Yemek Kartı

KDVindirimi
 
GelirVergisi
 
DamgaVergisi
 
SGK Primiİşçi Payı
 
İşsizlik Sigortası İşçi Payı
 
SGK Primiİşveren Payı
 
İşsizlik Sigortasıİşveren Payı
 

İşverene Toplam Maliyet
Aylık
 
Yıllık
 

Yemek Kartı Nasıl Faturalandırılır?

MultiNet’i tercih etmeniz durumunda, aylık olarak çalışanlarınızın yemek ücretini ödemeniz gerekiyor ve yemek kartı avantajları da burada devreye giriyor. MultiNet tarafından çalışan sayınız fark etmeksizin tek bir fatura gönderiliyor ve gönderilen faturayı gider olarak gösterip KDV indiriminden faydalanabiliyorsunuz. 

Tek fatura ile muhasebeleştirme yapacağınız için ekstra bir süreç yönetmenize gerek kalmıyor.Muhasebe veya ön muhasebe programları aracılığı ile kolayca faturalar kayıt altına alınabiliyor ve ekstra evrak yükü ile uğraşılmıyor. 

MultiNet’in sağladığı diğer bir avantaj ise fatura toplamayı tarihe karıştırmasıdır. Fatura toplama ve bunları işleme süreçleri sona erdiği için operasyonel süreçler hafifleyip iş yükü azalıyor. 

Yemek Kartı Nerelerde Geçerlidir?

MultiNet yemek kartı, restoran ve market gibi 35.000’i aşkın noktada geçerli. Bu sayede de çalışanlarınız, Türkiye’nin her yerinde alışverişlerini kolayca yapabiliyor ya da yemeklerini yiyip kahvelerini içebiliyor. Ayrıca dilerlerse MultiNet kartları dilerlerse de MultiPay uygulaması ile ödemelerini yapabiliyorlar. Yani kart taşımaları bile gerekmiyor. 

Yemek Kartı Ne Kadar Pratik?

MultiNet kartlara tek bir işlem ile ödeme yapılabiliyor. Yaptığınız ödemenin faturası kesildiğindeyse muhasebeleştirme süreçleri ve KDV indirimi gibi süreçler kolayca yönetilebiliyor.

Çalışanlarınız ise yemek ödemelerini kart veya mobil uygulama aracılığı ile yapabiliyor. Kısacası, ödemeyi yapmak ve faturayı işleme koymak dışında herhangi bir ekstra işlem yapmanıza gerek kalmıyor. 

Yemek Kartı Çalışanlar Açısından Avantajlı mı?

Yemek ödemesi yapmanız, çalışanlarınızın maaşlarından ekstra bir harcama yapmalarının önüne geçiyor. Bu sayede de motivasyonları ve bağlılıkları artıyor. MultiNet yemek kartını tercih etmeniz durumunda ise çalışanlar, TatlıPara sayesinde bakiyelerinden daha fazla yemek yiyebilirler. 

Yemek Kartları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yemek kartları hakkında işletmeler, “Yemek kartı seçerken nelere dikkat edilir?” ve “Yemek kartı ne işe yarar?” gibi birçok soruya cevap arayabilir. Bu nedenle de sizin için öne çıkan bazı soruları cevapladık. 

Yemek Kartı Ücreti Nasıl Belirlenir?

İş sözleşmesi veya toplu sözleşme gibi çalışanlar ve işletme arasında özel bir akit yoksa yemek kartı ücretlerinin belirlenme süreci, işletmelerin inisiyatifindedir. Genellikle de işletmeler, yemek kartı avantajlarından yararlanabilmek için günlük yemek bedeli istisnası kadar ödeme yapıyor. 

Kısacası 2024 günlük yemek bedeli istisnası tutarı olan 187,00 TL, aylık çalışma günü sayısına göre çalışanların yemek kartına yansıtılıyor. Bu sayede de vergi avantajlarından yararlanılabiliyor. 

Yemek kartlarına günlük yemek bedeli istisnasından fazla bir tutar yatırmak ve gelir vergisi avantajı gibi süreçlerden yararlanmak mümkün. Örneğin 2024’de bir işletme, çalışanlarının yemek kartlarına 200,00 TL yatırabiliyor. Böyle bir durumda da günlük yemek bedeli istisnasına kadar olan kısım için gelir vergisi muafiyeti doğuyor. Kalan tutar ise gelir vergisine tabi oluyor. 

Günlük yemek bedeli istisnasının üzerinde ödeme yapılması durumunda 1 çalışan için maliyetler şöyle sıralanıyor: 

MultiNet Yemek Kartına Günlük 187,00 TL Yüklenirse

MultiNet Yemek Kartına Günlük 200 TL Yüklenirse

MultiNet Yemek Kartına Günlük 250 TL Yüklenirse

KDV İndirimi (%10)

- 442,00 TL

- 442,00 TL

- 442,00 TL

Gelir Vergisi (%20)

0,00 TL

85,45 TL

414,12 TL

Damga Vergisi (%0.759)

0,00 TL

3,82 TL

18,49 TL

SGK Primi İşçi Payı (%14)

125,52 TL

195,89 TL

466,56 TL

İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1)

8,97 TL

13,99 TL

33,33 TL

SGK Primi İşveren Payı (%20.5)

183,79 TL

286,84 TL

683,17 TL

İşsizlik Sigortası İşveren Payı (%2)

17,93 TL

27,98 TL

66,65 TL

Aylık Toplam Maliyet

4.756,20 TL

5.371,97 TL

7.740,32 TL

Yıllık Toplam Maliyet

57.074,44 TL

64.463,68 TL

92.883,84 TL

Kısaca özetlemek gerekirse yemek kartı avantajları sayesinde günlük yemek bedeli istisnasından fazla bir ödeme yapılsa bile MultiNet yemek kartı tercih edilirse birçok vergi avantajından faydalanılabiliyor. Sadece fazladan ödenen tutar için küçük bir vergi ödemesi yapılması gerekiyor. 

Günlük yemek ücreti hesaplaması ile ilgili detaylı bilgi almak için “Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Yemek Kartı Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Yemek kartı seçiminde işletmelerin, faturalandırma ve personel ihtiyaçları gibi süreçlere özel olarak dikkat etmesi gerekiyor. Faturaların hızlı bir şekilde işletmeye ulaştırılması ve sorunsuz bir şekilde işleme alınabilmesine dikkat edilmesi kesinlikle öneriliyor. 

Personel ihtiyaçları ise önemli bir diğer başlık olarak işletmelerin karşısına çıkıyor. Çok sayıda noktada kullanılabilen kartlar sayesinde personeller sorunsuz bir şekilde öğle yemeği ihtiyaçlarını karşılayabiliyor veya market alışverişlerini yapabiliyor. 

MultiNet Yemek Kartı Nerelerde Geçerli?

MultiNet yemek kartı, restoranlardan marketlere kadar 30.000 aşkın noktada ve geniş bir yelpazede kullanılabiliyor. Uzaktan veya hibrit çalışma modelinde hizmet veren işletmelerin en büyük sorunlarından biri olan yemek, MultiNet sayesinde kolayca çözülebiliyor. 

MultiNet kartları ile çalışanlar; Yemeksepeti, Trendyol Yemek ve GetirYemek aracılığı ile online yemek siparişi verebiliyor. 

Yemek Kartı Ne İşe Yarar?

Yemek kartı, çalışanların öğle yemeklerini kolayca yiyebilmeleri için geliştirilmiş bir kart çeşididir. Yemek kartı avantajları sayesinde çalışanlar, anlaşmalı restoranlardan yemek yiyebiliyorlar. 

MultiNet, çalışanlara restoran ve kafe gibi yeme-içme yerlerine alternatif olarak marketler aracılığıyla da hizmet sunuyor. MultiNet kart sahipleri, anlaşmalı marketlerde alışverişlerini kolayca yapabiliyor. 

Yemek kartı avantajlarının diğer bir kısmı ise sizinle alakalı. Çalışanlarınıza sağladığınız yemek kartları ile gelir ve damga vergisi muafiyetinden yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca KDV iadesi de yapmanız mümkün. 

Yemek Kartı Nasıl Kullanılır?

MultiNet yemek kartına aylık olarak yükleme yapmanız gerekiyor. Çalışanlar, yükleme yapılmış kart veya kartları ile anlaşmalı restoran ya da market gibi noktalarda ödemelerini tamamlayabiliyor. 

Kısacası yemek kartı ile çalışanlar, ceplerinden ücret ödemeden kolayca yemek yiyebiliyor veya market alışverişlerini yapabiliyor. 

Yemek Kartı Nasıl Alınır?

Çalışan sayınız fark etmeksizin MultiNet başvurusu yaparak MultiNet yemek kartı alabilirsiniz. Üstelik, kartlarınız gelmeden bile çalışanlarınız yemek ücretlerini ödemeye başlayabilir. Kısacası online başvuru ile hem zamandan tasarruf edebilirsiniz hem de anında yemek kartı avantajlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz. 

[:webform_embedder|:]yemek_karti_mini_form_2[:|webform_embedder:]

MultiNet Yemek Kartının Avantajları Nelerdir?

81 il ve 30.000’i aşkın noktada geçerli, 2 milyon kullanıcısı ve 25.000 müşterisi ile MultiNet'li olmanın avantajları;

Avantajlar Dünyası

  • TatlıPara Sadakat Programının Olması
  • Mobil Uygulama Olması
  • Kampanyalar Olması ve Kazanılan Puanların Her yerde Geçmesi

Vergi Avantajı

  • Yemek kartı kullanarak, çalışanlarınızın yemek harcamalarından %100 vergi avantajı sağlarsınız.
  • Yılda, 10 çalışan için 73.000 TL'den fazla tasarruf sağlarsınız.

En İyi Deneyim

  • Kolay Kart Üretimi ve Yükleme
  • Kolay Bloke Yapabilme
  • Raporlama Kolaylığı
  • Sanal Kart Üretebilme

Operasyonel Kolaylık & Kontrol

  • Hizmet Çeşitliliği
  • QR Kod Ile Ödeme
  • Kartsız Kullanım
  • Profesyonel Destek 

Ayrıca MultiNet'li Olmanızın Diğer Avantajları;

  • Çalışanlarınızın aylık yemek harcamalarını tek fatura ile muhasebeleştirebilir, muhasebe iş yükünü azaltırsınız.
  • Kurumsal İnteraktif Sistemler (KİS) hizmetimiz üzerinden ya da kendi sistemlerinizle web servis entegrasyonu yaparak işlemlerinizin tümünü 7/24 online olarak telefon, tablet veya bilgisayarınızdan gerçekleştirebilirsiniz.
  • Herhangi kayıp kart bildirimlerinizi MultiPay uygulaması üzerinden de hızlıca yapabilirsiniz. Kartların kayıp veya çalıntı bildirimlerini çalışanlarınız saniyeler içinde MultiPay uygulaması üzerinden yapabilir. Bildirim sonrası kart bakiyesine bloke konarak güvence altına alınır. Böylece şirketiniz üzerindeki iş yükleri azalır.
  • Her türlü sorunuz için bize ulaşabilirsiniz. Sizi dinliyoruz ve şikayetlerinize hızlı çözümler üretiyoruz. Standart iletişim kanalları dışında Kurumsal Whatsapp hesabımızdan, KIS, Facebook Messenger ve sitemizdeki dijital asistanımız Robo ile en iyi müşteri deneyimi için bize her zaman ulaşabilirsiniz.
  • Mobil uygulamamız MultiPay ile çalışanlarınız fiziki kartlara ihtiyaç duymadan tüm ödeme işlemlerini cep telefonları üzerinden gerçekleştirebilir. Üstelik çalışanlarınız 5.000'in üzerinde TatlıPara noktasında, harcama yaptıkça ek bakiye de kazanır. Harcadıkça kazandıkları TL değerindeki TatlıParalar anında kart bakiyelerine eklenir ve tüm MultiNet üye iş yerlerinde harcanabilir. 
  • Çalışanlarınız yemek kartılarını ister restoran harcamalarında ister market harcamalarında kullanabilir.
  • Online alışveriş kolaylığıyla, anlaşmalı noktalarda gıda alışverişlerini MultiNet yemek kartlarıyla yapabilir.
  • Yemek kartlarına bakiye yüklemelerinizi talebinize göre günlük, aylık ya da yıllık olarak belirleyebilir.
  • Dilerseniz kullanım saatleri ve günlerine şirket olanaklarınız doğrultusunda karar vererek kolayca yönetebilirsiniz.
Audio file
Submitted bymultinet-hoston22.02.2024

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık