notification-announcements

Duyurular

 

Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Multinet Up
Multinet Up
Yemek Saati 5 Dakikalık Okuma Süresi
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı

İşyerinde yemek ihtiyacının karşılanması hem çalışanlar hem de işletmeler için her zaman önemli bir konu olmuştur. Yeni bir işe başlarken yemeğin işyeri tarafından karşılanıp karşılanmaması durumu işi kabul ederken bile dikkat edilen konuların başında gelmektedir. Diğer taraftan yemek giderlerinin işletme tarafından nakdi olarak ödemesinin yapılması işletmeler için muhasebe anlamında hem zaman konusunda dezavantaj sağlarken hem de vergi yüküyle karşılaşmaları anlamına gelmektedir. Personel yemek giderleri bu anlamda işletmeler tarafından özen gösterilmesi gereken konulardan biri haline gelmiştir.

Personel Yemek Çeşitleri Nelerdir?

İşletmelerin personellerine sunduğu çeşitli yemek alternatifleri vardır. Bazı işletmeler kendi mutfağını hazırlayıp ya da catering firmasıyla anlaşarak personeline yemek sunarken bazı işletmeler ise yemek çeki ya da yemek kartı vererek bu ihtiyacı karşılamaya çalışmaktadır. Her yıl günlük yemek ücretinin belirlenmesi bu anlamda oldukça önemlidir.

İşyerinde mutfak varsa genel olarak personele tabldot yemek sunulur. Bunun yanı sıra bir catering firmasıyla anlaşıldıysa açık büfe ya da yine tabldot seçeneği işletmeye sunulur sonrasında işverenin tercihi ve onayı ile seçeneklerden birine karar verilir. Eğer işletme personeline yemek çeki ya da yemek kartı veriyorsa personel yemek ihtiyacını bütçesine yani kart limitine bağlı olarak kendi isteği doğrultusunda farklı restoranlarda giderebilir.

Personel Yemek Giderleri Nelerdir?

İşletmelerin sadece işyerindeki personelin yemek ihtiyacının giderilmesinin dışında farklı yemek giderleri de olabilir. Bunların işletme tarafından muhasebe kaydı ayrıca tutulur. Bu ekstraların başında temsil ve ağırlama gideri gelir. İş yemeği ya da toplantılarda yenilen yemekler bu kapsamda değerlendirilir. Giderin personel yemek gideri olarak sayılmasının öncelikli koşulu bir görevlendirme ya da iş saatleri içinde gerçekleşiyor olmasıdır.

Şirket sınırları dışındaki personel yemek giderlerinin de muhasebesi tutulmalıdır. Çalışanın iş gereği işyeri dışına ya da şehir dışına çıkması veya yurt dışına gönderilmesi gibi durumlarda da yemek giderleri işletme tarafından karşılanır ve muhasebe kaydına dahil edilir.

Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı

Personel yemek giderleri bulunulan yılın başında Resmi Gazete’de yayımlanır ve hesaplaması günlük bazda yapılır. Bu sebeple muhasebe kaydına tabi olan gider çalışılan iş günü esas alınarak hesaplanır. İşyerinde yemek çıkıyorsa bu yemeği hazırlayana ödenen bir meblağdır. Bunun dışında çalışana nakit veriliyor ise muhasebe kaydı farklı kalemleri de içerir. Bu kalemler;

  • SGK İşveren Hissesi
  • SGK İşçi Primi
  • Gelir Vergisi
  • Damga Vergisi’dir.

Eğer işyeri yemek yardımlarını çalışanlara yemek kartı ile ödüyorsa o zaman bu kalemlerden muaf olur ve neredeyse %100 vergi avantajı sağlayabilir.

Hesaplamalar

İşyerlerinde personelin yemek ihtiyacının farklı yöntemlerle karşılandığından bahsetmiştik. Yemek ücretinin personele nakdi olarak ödenmesi bir takım vergi yüklerini de beraberinde getiriyor. Bu hesaplama ise şu şekilde oluyor;

  • Öncelikle içinde bulunulan yıla ait belirlenmiş günlük yemek bedeli, çalışan sayısı ve çalışılan işgücü bilinmelidir.
  • Günlük yemek bedeli KDV’si devlet tarafından %10 olarak belirlenmiştir.

 

 MultiNet  ile yararlanabileceğiniz KDV avantajını öğrenmek için "Yemek Kartı Vergi Avantajı Hesaplama aracımızı, KDV indirimi hakkında bilgi almak için ise "KDV Hesaplama Aracı"mızı kullanabilirsiniz. 

 

Bu bilgiler doğrultusunda 1 çalışana verilmesi gereken aylık yemek bedeli;

(Aylık çalışma günü x çalışan sayısı x günlük yemek ücreti) şeklinde bulunur.

  • Bunun yanı sıra işyeri vergi ödemesi gerekir. Bu hesaplama için öncelikle Brütleştirme Katsayısı (BK) bulunmalıdır.

BK= ((1-İşsizlik Sigortası - SGK Primi İşçi Payı) x (1-Gelir Vergisi) - Damga Vergisi

  • KDV dahil yemek ücreti belirlendiği için KDV indirimi %8’dir.

KDV İndirimi= ( Yemek Bedeli - (yemek Bedeli / 1.08) x Çalışan Sayısı x Aylık Çalışma Günü

(Aylık Yemek Bedeli / BK) x Damga vergisi

  • İşsizlik sigortası hem İşçi Payı hem de İşveren Payı olarak eklenir.

İşçi Payı %1 oranındadır ve ( Aylık Yemek Bedeli / BK) x İşsizlik Sigortası İşçi payı

İşveren Payı % 2’dir ve ( Aylık Yemek Bedeli / BK) x İşsizlik Sigortası İşveren Payı şeklinde hesaplanır.

  • Bunlara ek olarak SGK primleri vardır.

SGK Primi İşçi Payı %14 oranındadır ve ( Aylık Yemek Bedeli / BK ) x SGK İşçi Payı

SGK Primi İşveren Payı ise %20.5 oranındadır ve (Aylık Yemek Bedeli / BK) x SGK işveren payı şeklinde bulunur.

  • Tüm bunlardan sonra hesaplanan kalem Gelir Vergisidir ve oranı %15’ten başlayan devletin belirlemiş olduğu limitler dahilinde artan oranlı vergidir. Hesaplaması ise şu şekildedir;

Gelir Vergisi x ((Aylık Yemek Bedeli / BK) - SGK Primi İşçi Payı - İşsizlik Sigortası İşçi Payı).

Bu hesaplamalardan sonra yemek ücretinin nakit olarak ödenmesinin işverene maliyeti bütün kalemlerin toplamına eşittir.

MultiNet ile Yemek Giderlerinden Tasarruf Edin

Tüm bu hesaplamalar nakdi yapılan yemek ödemelerinin aslında işverene maliyetinin ne kadar arttırdığını ve muhasebesel anlamda bir iş yükü olduğunu göstermektedir. Bunun yerine işverenin yemek kartı kullanımı ile bu masraf ve yüklerden kurtulduğunu söylemek mümkündür. MultiNet yemek kartı bu anlamda sektörün öncü isimleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İster 1 ister 1000 çalışanınız olsun Multinet yemek kartı ile çalışanlarının kart içindeki bakiyeyi hem restoranlarda hem de marketlerde diledikleri gibi kullanabilmektedir. 30.000 noktada geçerli olan ve 25.000 den fazla işyerine hizmet veren MultiNet yemek kartının avantajları şunlardır;

  • %100 vergi avantajı sunar.
  • Yemek fişi ve fatura toplamanın iş yükünü azaltır bu sayede zamandan tasarruf sağlar.
  • Online yönetim paneli sayesinde yemek harcamalarını dijital ortamda görme ve kontrol etme imkanı sunar.
  • Çalışanlarınız QR kod ile ödemelerini kolayca yapabilir.
  • MultiPay uygulaması ile kartın kayıp/çalıntı durumunda bildirimi hemen yapılabilir.
  • MultiPay uygulaması bakiye kontrolünün yapılmasını sağlar.
  • Harcadıkça kazandıran TatlıPara uygulaması ile personel, bakiyesinden daha fazla harcama yapabilme imkanına kavuşur.
  • Kartlar sadece fiziksel değil aynı zamanda online kullanıma da uygundur.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
yemek kartı nedir
Yemek Kartı Nedir? Yemek Kartı Avantajları Nelerdir?
Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
İş Yeri Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
  • Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?
    Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?

    Gıda güvenliği hem gıda sağlayıcılarının hem işletmelerin hem de tüketicilerin önem göstermesi gereken bir konudur.

  • Yemek Faturası Nasıl Kesilir?
    Yemek Faturası Nasıl Kesilir?

    Satın alınan bir mal veya verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belge olarak tanımlanan fatura temelde bir işletmenin nereye ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar ciro sağladığını gösterir.

  • endüstriyel mutfak ekipmanları
    Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Nelerdir?

    Endüstriyel mutfak, genellikle fazla çalışan sayısına sahip büyük işletmelerde yer alan teknolojik ve yüksek kapasiteli mutfaklardır. Endüstriyel mutfaklar, ev mutfaklarına göre daha dayanıklılık ve süreklilik açısından daha gelişmiş ekipmanlar ile oluşturulur.

  • İstanbul esnaf lokantası
    İstanbul’da Esnaf Lokantası Önerileri

    Türk mutfağına ait lezzetlere ulaşmanın en kolay yolu olan esnaf lokantaları fast food kültürünün oldukça yaygınlaştığı özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde geleneksel tatları bizlerle buluşturuyor.

  • istanbulda restoran, kahvaltı
    İstanbul’da Restoran Önerileri

    Pandemi nedeni ile evde vakit geçirdiğimiz süreçte hepimiz bazı yemekleri özledik hatta bu yemeklerin tariflerini mutfaklarımızda denedik. Pandemi kısıtlamalarının azalması ile yavaş yavaş her şey normale dönüyor.

  • ofis çalışanları, ofiste yemek
    Ofis Çalışanlarının Öğle Yemeklerinde Dikkat Etmesi Gerekenler

    Çalışma hayatı, gününüzün büyük bir kısmını kapsıyor. Bu süreçte, sağlıklı ve dengeli beslenmek hem iş hem de günlük yaşamınız için büyük önem taşıyor.

  • Hazır yemek sektörü, yerinde yemek, toplu yemek, paket
    Hazır Yemek Sektörü: Taşıma, Yerinde, Toplu ve Paket Yemek

    Beraber yemek yemek sosyal bağlarımızı oluşturan en önemli aktivitelerden birisidir. İş yerlerinde de günün en önemli konularından birisi öğle yemeklerinin menüsü olmuştur.Ancak koronavirüs hayatımızdaki birçok şey gibi yemek ritüellerimizi de değiştirdi.

  • tabldot yemek nedir
    Tabldot Yemek Nedir? Pandemi Döneminde Tercih Edilmeli Mi?

    Tüm dünyada kullanılan evrensel bir kelime olan tabildot, ya da Türkiye’deki yerleşmiş kullanımı ile tabldot, Fransızca kökenli “table d’hôte” kelimesinden gelmektedir. Alakart’ın (à la carte) tam zıttı olarak, seçmesiz yemek anlamına gelmektedir.

  • catering nedir
    Catering Nedir ve Catering Hizmetleri Nelerdir?

    Herkesin temel ihtiyacı olan yemek, aynı zamanda hepimizin ortak zevkidir.  Modern toplumun karmaşası içinde, her zaman kendi yemeğimizi yapamıyoruz ve dışarıdan hizmet olarak alıyoruz.

  • yeni normalde yemek kartı kullanımı
    Yeni Normalde Yemek Kartı Kullanımının Sağladığı Faydalar

    Covid-19 salgını, hepimizin hayatında birçok değişikliğe neden oldu. Çalışma şeklimiz, hijyene verdiğimiz önem, sosyal ilişkilerimizde insanlarla olan mesafemiz gibi konularda geçmişten oldukça farklı ve dikkatli davranmaya başladık.