notification-announcements

Duyurular

 

Yemek Faturası Nasıl Kesilir?

Multinet Up
Multinet Up
Yemek Saati 5 Dakikalık Okuma Süresi
Yemek Faturası Nasıl Kesilir?

Satın alınan bir mal veya verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belge olarak tanımlanan fatura temelde bir işletmenin nereye ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar ciro sağladığını gösterir. Yemek faturası ise basitçe işletmelerin çalışanlarına sağladığı yemek hizmeti sürecinde yaptığı harcamaları gösteren belge olarak tanımlanabilir. 

Her faturada olması gerektiği gibi yemek faturasında da bulunması gereken temel bilgiler faturanın düzenlenme tarihi, faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve numarası, satıcının kaşesi veya yetkili kişinin imzası, alıcının adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi numarası, satılan ürünlerin teslim tarihi ile irsaliye numarasıdır.

İşletmeler yemek hizmetini temelde tabldot, yemek ücreti veya yemek kartı seçeneklerinden biri ile gerçekleştirir. Her bir seçenek için yemek faturasının kesilme süreci farklılık gösterebiliyor. Bu noktada, işletmelerin vergilendirme ve finans yönetim süreçlerini daha etkin bir şekilde yürütebilmeleri için aldıkları veya sağladıkları yemek hizmetine ait faturaların uygun şekilde kesilmesi ve muhasebeleştirme süreçlerine yönelik bilgilere sahip olunması oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizler için yemek hizmeti alternatiflerine göre yemek faturasının nasıl kesildiğini açıkladık.

Tabldot Yemek Faturası

Kendi mutfağı bulunan ve çalışanlarına tabldot yemek sunan şirketlerin muhasebeleştirmesi gereken yemek faturası, hazırlanan tabldot yemekler için sağlanan temel malzemelerin faturalarıdır. Bu faturalar gıda ürünlerini toptan veya perakende olarak teslim eden işletmeler tarafından hazırlanır. Cumhurbaşkanı kararı ile 2007/13033 sayılı BKK eki (II) listesinde yer alan ve %8 oranında KDV’ye tabii olan tüm ürünler 14 Şubat 2022 tarihi ile %1 oranında KDV’ye tabii tutulmuş ve bu sayede tüm gıda ürünlerinin teslimlerinde KDV oranları eşitlenmiştir.

Tabldot servis ve catering gibi adlar ile yemek hizmeti veren işletmelerin ise fatura kesme sürecindeki KDV oranları farklılık gösteriyor. Söz konusu yeme içme hizmetleri gıda teslimi sayılmaz ve 2007/13033 sayılı BKK eki (II) listenin 24’üncü sırası kapsamında %10 oranında KDV’ye tabii kabul edilir.

Yemek Ücreti Faturası

İşverenler çalışanlarına yemekhane ve catering dışında günlük yemek hizmeti için nakdi bir yemek ücreti de verebilir. Bu noktada çalışanlara verilen ücretleri Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 94, 103 ve 104’üncü maddelerine göre bordroya dahil edilir. Yemek hizmetinin çalışana nakdi ücret olarak sağlanması durumunda muhasebe kaydında SGK işveren hissesi, SGK işçi primi, gelir vergisi ve damga vergisi kalemleri de eklenir.

Yemek Fişi Faturası

Yemek fişleri, kendi adına bastırarak satışa sunan hizmet işletmeleri veya bu fişleri satan firmalarla anlaşmalı hizmet işletmelerinde çalışanlara sağlanan yemek hizmetinin ilgili bedelinin ödenmesinde kullanılıyor. Yemek fişi kullanan şirketler SGK işveren primi, SGK işçi primi, gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutuluyor. Yemek ücreti yemek fişi kullanılarak ödenen hizmetler için yemek çeklerini satışa sunan işletmeler adına hizmetin tamamlandığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde ilgili faturanın düzenlenmesi gerekiyor. Bu süreçte, söz konusu fişlerin eksiksiz ve uygun bir şekilde biriktirilmesi oldukça önemlidir. Şirketlerin vergi usulsüzlüğü kapsamına girmemesi için söz konusu yemek fişlerinin eksik, kayıp veya hatalı olmaması gerekiyor.

Yemek Kartı Faturası

Yemek kartı hizmetinden faydalanan şirketler yemek fişi kullanımında olduğu gibi SGK işveren primi, SGK işçi primi, gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutuluyor. Yemek kartı hizmetini sağlayan firmaların yemek hizmeti alımında kullanılacak ücretlerin karta yüklendiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde yemek kartını çalışanlara vermek için alan şirketler adına fatura düzenlenir. 

Yemek kartı sayesinde işletmeler muafiyet ve istisnalar kapsamında belirli bir finansal tasarruf sağlayabilir. Ayrıca yemek kartı hizmeti ile çalışanların memnuniyet ve bağlılıklarını artırabilir.  

Son olarak yemek kartı uygulamasında yemek fişinde olduğu gibi fiş veya fatura biriktirme zorunluluğu yoktur. İşletme, hizmet sağlayan şirketten ödemeyi tek bir fatura ile alır, ekstra hiçbir işlem yapmadan süreci yönetmiş olur. 

MultiNet Yemek Kartı ile Kolay Fatura!

İşletmeler çalışan sayısı ve yer aldığı sektör farketmeksizin MultiNet yemek kartı sayesinde hem çalışan hem de işletme adına pek çok avantaj elde edebiliyor. Bu avantajlardan biri de ayda bir fatura ile tüm yemek harcamalarına yönelik faturalandırma iş yükünün ortadan kaldırılarak zamandan tasarruf edilmesidir. MultiNet yemek kartı ile işletmelerin sahip olabileceğin diğer avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yemek harcamalarında %100 vergi avantajı (SGK işveren hissesi, SGK işçi primi, gelir vergisi ve damga vergisi) sağlanabilir.
  • Çalışanlara yemek seçme özgürlüğünü tanıyarak memnuniyet ve motivasyonları artırılabilir.
  • Yemek harcamalarına ilişkin tüm kontroller online yönetim paneli üzerinden gerçekleştirebilir.
  • Yalnızca restoran, kafe, esnaf lokantalarında değil Mealbox, GetirYemek, YemekSepeti ve sürekli güncellenen üyelerden verilecek yemek siparişlerinde de kullanılabilir.
  • Fiziki ve online marketlerde yapılan harcamalarda kullanılabilir.
  • 5.000’den fazla TatlıPara noktasında harcama yapılarak ek bakiye kazanılabilir, bu bakiyeler tüm MultiNet üye iş yerlerinde kullanılabilir.

Hem çalışan hem de işletmelere yönelik MultiNet yemek kartı avantajlarından faydalanmak için  başvurunuzu hemen yapabilirsiniz!

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
yemek kartı nedir
Yemek Kartı Nedir? Yemek Kartı Avantajları Nelerdir?
Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
İş Yeri Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
  • İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
    İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

    Satın alınan bir mal veya verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belge olarak tanımlanan fatura temelde bir işletmenin nereye ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar ciro sağladığını gösterir.

  • Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?
    Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?

    Gıda güvenliği hem gıda sağlayıcılarının hem işletmelerin hem de tüketicilerin önem göstermesi gereken bir konudur.

  • endüstriyel mutfak ekipmanları
    Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Nelerdir?

    Endüstriyel mutfak, genellikle fazla çalışan sayısına sahip büyük işletmelerde yer alan teknolojik ve yüksek kapasiteli mutfaklardır. Endüstriyel mutfaklar, ev mutfaklarına göre daha dayanıklılık ve süreklilik açısından daha gelişmiş ekipmanlar ile oluşturulur.

  • İstanbul esnaf lokantası
    İstanbul’da Esnaf Lokantası Önerileri

    Türk mutfağına ait lezzetlere ulaşmanın en kolay yolu olan esnaf lokantaları fast food kültürünün oldukça yaygınlaştığı özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde geleneksel tatları bizlerle buluşturuyor.

  • istanbulda restoran, kahvaltı
    İstanbul’da Restoran Önerileri

    Pandemi nedeni ile evde vakit geçirdiğimiz süreçte hepimiz bazı yemekleri özledik hatta bu yemeklerin tariflerini mutfaklarımızda denedik. Pandemi kısıtlamalarının azalması ile yavaş yavaş her şey normale dönüyor.

  • ofis çalışanları, ofiste yemek
    Ofis Çalışanlarının Öğle Yemeklerinde Dikkat Etmesi Gerekenler

    Çalışma hayatı, gününüzün büyük bir kısmını kapsıyor. Bu süreçte, sağlıklı ve dengeli beslenmek hem iş hem de günlük yaşamınız için büyük önem taşıyor.

  • Hazır yemek sektörü, yerinde yemek, toplu yemek, paket
    Hazır Yemek Sektörü: Taşıma, Yerinde, Toplu ve Paket Yemek

    Beraber yemek yemek sosyal bağlarımızı oluşturan en önemli aktivitelerden birisidir. İş yerlerinde de günün en önemli konularından birisi öğle yemeklerinin menüsü olmuştur.Ancak koronavirüs hayatımızdaki birçok şey gibi yemek ritüellerimizi de değiştirdi.

  • tabldot yemek nedir
    Tabldot Yemek Nedir? Pandemi Döneminde Tercih Edilmeli Mi?

    Tüm dünyada kullanılan evrensel bir kelime olan tabildot, ya da Türkiye’deki yerleşmiş kullanımı ile tabldot, Fransızca kökenli “table d’hôte” kelimesinden gelmektedir. Alakart’ın (à la carte) tam zıttı olarak, seçmesiz yemek anlamına gelmektedir.

  • catering nedir
    Catering Nedir ve Catering Hizmetleri Nelerdir?

    Herkesin temel ihtiyacı olan yemek, aynı zamanda hepimizin ortak zevkidir.  Modern toplumun karmaşası içinde, her zaman kendi yemeğimizi yapamıyoruz ve dışarıdan hizmet olarak alıyoruz.

  • yeni normalde yemek kartı kullanımı
    Yeni Normalde Yemek Kartı Kullanımının Sağladığı Faydalar

    Covid-19 salgını, hepimizin hayatında birçok değişikliğe neden oldu. Çalışma şeklimiz, hijyene verdiğimiz önem, sosyal ilişkilerimizde insanlarla olan mesafemiz gibi konularda geçmişten oldukça farklı ve dikkatli davranmaya başladık.