notification-announcements

Duyurular

 

Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Nelerdir?

Multinet Up
Multinet Up
Yemek Saati 5 Dakikalık Okuma Süresi
endüstriyel mutfak ekipmanları

Endüstriyel mutfak, genellikle fazla çalışan sayısına sahip büyük işletmelerde yer alan teknolojik ve yüksek kapasiteli mutfaklardır. Endüstriyel mutfaklar, ev mutfaklarına göre daha dayanıklılık ve süreklilik açısından daha gelişmiş ekipmanlar ile oluşturulur. Büyük oranda paslanmaz çelikten üretilen bu ekipmanlar daha profesyonel ve uzun ömürlü olurlar.

Çalışan sayısına bağlı olarak yemek hizmeti vermek için oluşturulan endüstriyel mutfaklar sahip oldukları ekipmanlar için geniş bir alana ihtiyaç duyar. Yemeğin hazırlanmasından servisine kadar çeşitli aşamalar için farklı ekipmanlar tercih edilir. Bu yazımızda, her bir aşama için ihtiyaç duyulan temel endüstriyel mutfak ekipmanlarını sizler için sıraladık.

Endüstriyel Mutfak Nedir?

Endüstriyel mutfak, büyük işletmelerde kullanılan ve bütün ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan tüm donanıma sahip teknolojik mutfaklardır. Endüstriyel mutfaklarda yüksek kapasitede yiyecek içecek üretiminin ve servisinin yapılmasına olanak sağlayan alan ve ekipmanlar bulunur. İşletmelerdeki bu mutfaklar uzun süreli ve yoğun bir şekilde kullanıldığı için ekipmanların da en az seviyede bozulması beklenir. Bu nedenle de bu mutfaklarda kullanılan ekipmanlar kalitesi ve dayanıklılığı ile klasik mutfak ekipmanlarından ayrılır.

Hazırlık Aşamasında Kullanılan Ekipmanlar

Hazırlık aşamasında endüstriyel mutfak ekipmanları, ürünleri uygun şekilde pişirilmesi kullanılır. Bu aşamada,

  • Hamur işleri için: Hamur yoğurma ve açma makineleri, hamur karıştırma mikserleri,
  • Sebze veya meyvelerin soyma, doğrama, parçalama işlemleri için: Özel başlıklı ekipmanlar, dilimleme ve şekillendirme makineleri,
  • Tavuk, balık gibi et ürünlerini hazırlanmak için: Kıyma makineleri, et dövücüleri, doğrayıcı ve parçalayıcı ekipmanlar kullanılır.

Pişirme Aşamasında Kullanılan Ekipmanlar

Hazırlanan malzemelerin pişirilme aşamasında ise farklı endüstriyel mutfak ekipmanları kullanılır.

  • Hamur işleri için: Özel hamur pişiriciler veya son dönemlerde yaygınlaşan akıllı fırınlar tercih ediliyor.
  • Diğer: Ocaklar, kızartma makineleri, kaynatma kazanları ve ızgara sistemleri gibi ekipmanlar ise diğer ürünler ile hazırlanacak yemeklerin pişirilme aşamasında kullanılır.

Pişirme aşamasında kullanılan endüstriyel ekipmanlar bulundukları mutfağın enerji kaynakları ve gerekliliklerine bağlı olarak tasarlanır ve konumlandırılır.

Servis Aşamasında Kullanılan Ekipmanlar

Çalışanlara sunulmaya hazır olan yiyeceklerin servis edilme sürecinde özel ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Bu aşamada,

  • Pişirilen yemeklerin sıcak kalması için: Benmari ısıtıcıları,
  • Hazırlanan salata çeşitlerinin servisi için: Soğutuculu salat barlar,
  • Hazırlanan yiyeceklerin servisi için: Özel taşıma araçları ve servis tepsilerine,

ihtiyaç duyulur.

Bununla birlikte, çalışanların ihtiyaç duyacağı çatal, bıçak, kaşık ve bardak gibi araçlar için ise ayrı bir istasyon kullanılır.

Servis Sonrasında Kullanılan Ekipmanlar

Hazırlama, pişirme ve servis sürecinin ardından hem ekipmanların hem de ürünlerin hijyeni, saklanması ve korunması için belirli ekipmanlara ihtiyaç duyulur.

Tüm bu aşamalarda kullanılan ekipmanların temizliği için; gelişmiş bulaşık makineleri ve kurutma makineleri kullanılıyor. Ayrıca, bu aşamalarda kullanılan ekipmanların saklanması için tasarlanan özel mutfak dolaplarına ihtiyaç duyulur. Yemeklerde kullanılan ürünlerin ise hijyeni ve korunması için endüstriyel soğutucu dolaplar gerekir.

Endüstriyel mutfaklarda hazırlanan yemeklerde her aşama için farklı ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Her ekipmanın maliyeti ise işletmenin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Bu ekipmanlar her ne kadar uzun ömürlü olsalar da ekipmanların maliyeti dışında düzenli bakımlar veya beklenmedik sorunlar ile ekstra maliyetler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, çalışanlarınıza sağladığınız yemek hizmetini belirlerken işletmeniz için ortaya çıkan yemek maliyetini ve avantajlı çözümleri göz önünde bulundurmalısınız.

Şirketlerin Tercih Ettiği Diğer Yemek Çözümleri

Catering, nakit, yemek çeki ve yemek kartı ise şirketlerin başvurduğu diğer yemek çözümleridir. Şirketlere toplu yemek sunan catering hizmeti yemek çeşitliliği, hijyen, organizasyon açısından; restaurant, lokanta gibi yerlerden alınan yemek fişi ile yürütülen yemek hizmeti muhasebeleştirme açısından yemek kartı çözümüne göre daha az tercih ediliyor. Ayrıca, şirketler yemek çözümü olarak nakit yerine yemek kartını tercih ederek SGK İşveren ve İşçi Hissesi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi gibi belirli masraflardan muaf olabiliyor.

Endüstriyel Mutfak – Yemekhane Kurmanın Maliyetleri

Şirketlerin yemek hizmeti için kuracağı endüstriyel mutfak ve yemekhane maliyetinin başında üretim, servis, saklama, temizlik gibi süreçleri için ihtiyaç duyulan ekipmanların giderleri bulunur. Ekipman giderlerinin yanı sıra işyeri mutfağında görülmeyen birçok dolaylı maliyet yer alıyor. Bu maliyetler şu şekilde listelenebilir:

  • Mutfak ve yemekhane için ihtiyaç duyulan alan için ekstra kira veya giderler.
  • Yemeklerin hazırlanmasında ve kontrollerinin sağlanmasında rol oynayan çalışan giderleri.
  • Elektrik, su, doğalgaz, gıda malzemesi gibi temel giderler.

Detayları incelemek için tıklayın.

MultiNet Yemek Kartı ile Elde Edeceğiniz Avantajlar

İşletmenizdeki çalışan sayısı farketmeksizin MultiNet yemek kartı çözümlerinden faydalanarak hem çalışanlarınız hem de işletmeniz için pek çok avantaj elde edebilirsiniz. 35.000'den fazla kullanım noktası ile MultiNet yemek kartı avantajları şu şekilde sıralanabilir:

2024 günlük yemek ücreti açıklandı! Çalışanlarınız için 187 TL (170 TL + %10 KDV) ödemeniz durumunda, binlerce TL Tasarruf edebilirsiniz! 

İşletmenize Sağladığı Avantajlar:

  • Yemek bedeli ödemelerinde %100 vergi avantajı (SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Primi, Gelir vergisi ve Damga Vergisi) sağlayabilirsiniz.
  • Çalışanlarınıza sağladığınız yemek hizmetinin ortaya çıkardığı yatırım maliyetlerini, operasyonel iş yükünü ve sorumluluğu ortadan kaldırır.
  • Çalışanlarınıza yemek seçme özgürlüğü sağlayarak motivasyonlarını artırabilirsiniz.
  • Yemek harcamaları ve ilgili kontrollerin tamamını online yönetim paneli üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ayda bir fatura ile tüm yemek harcamalarınıza yönelik faturalandırma iş yükünü ortadan kaldırarak, zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Çalışanlarınıza Sağladığı Avantajlar:

  • MultiNet yemek kartı sadece restoran, kafe, esnaf lokantalarında değil Mealbox, GetirYemek, YemekSepeti, online yemek ve market siparişleri gibi sürekli güncellenen üye iş yerlerinden verilecek siparişlerde de kullanabilirsiniz.
  • 5.000’den fazla TatlıPara noktasında harcama yaparak ek bakiye kazanabilir ve bu bakiyeleri tüm MultiNet üye iş yerlerinde harcayabilirsiniz.
  • Fiziki ve online marketlerde yapacağınız harcamalarda da MultiNet yemek kartını kullanabilirsiniz.
  • MultiPay uygulaması üzerinden Harcama Noktaları bölümüne giderek MultiNet yemek kartının geçerli olduğu noktaları keşfedebilirsiniz.
  • MultiPay uygulaması ile harcamalarınızı QR kod ile temassız bir şekilde yapma kolaylığına sahip olursunuz.

MultiNet yemek kartı çözümlerinin hem işletmeniz hem de çalışanlarınıza sağlandığı bu avantajlarından faydalanmak için başvurunuzu hemen yapın!

 

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve yılda 113.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
yemek kartı nedir
Yemek Kartı Nedir? Yemek Kartı Avantajları Nelerdir?
Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
İş Yeri Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
  • İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
    İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

    Satın alınan bir mal veya verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belge olarak tanımlanan fatura temelde bir işletmenin nereye ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar ciro sağladığını gösterir.

  • Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?
    Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?

    Gıda güvenliği hem gıda sağlayıcılarının hem işletmelerin hem de tüketicilerin önem göstermesi gereken bir konudur.

  • Yemek Faturası Nasıl Kesilir?
    Yemek Faturası Nasıl Kesilir?

    Satın alınan bir mal veya verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belge olarak tanımlanan fatura temelde bir işletmenin nereye ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar ciro sağladığını gösterir.

  • İstanbul esnaf lokantası
    İstanbul’da Esnaf Lokantası Önerileri

    Türk mutfağına ait lezzetlere ulaşmanın en kolay yolu olan esnaf lokantaları fast food kültürünün oldukça yaygınlaştığı özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde geleneksel tatları bizlerle buluşturuyor.

  • istanbulda restoran, kahvaltı
    İstanbul’da Restoran Önerileri

    Pandemi nedeni ile evde vakit geçirdiğimiz süreçte hepimiz bazı yemekleri özledik hatta bu yemeklerin tariflerini mutfaklarımızda denedik. Pandemi kısıtlamalarının azalması ile yavaş yavaş her şey normale dönüyor.

  • ofis çalışanları, ofiste yemek
    Ofis Çalışanlarının Öğle Yemeklerinde Dikkat Etmesi Gerekenler

    Çalışma hayatı, gününüzün büyük bir kısmını kapsıyor. Bu süreçte, sağlıklı ve dengeli beslenmek hem iş hem de günlük yaşamınız için büyük önem taşıyor.

  • Hazır yemek sektörü, yerinde yemek, toplu yemek, paket
    Hazır Yemek Sektörü: Taşıma, Yerinde, Toplu ve Paket Yemek

    Beraber yemek yemek sosyal bağlarımızı oluşturan en önemli aktivitelerden birisidir. İş yerlerinde de günün en önemli konularından birisi öğle yemeklerinin menüsü olmuştur.Ancak koronavirüs hayatımızdaki birçok şey gibi yemek ritüellerimizi de değiştirdi.

  • tabldot yemek nedir
    Tabldot Yemek Nedir? Pandemi Döneminde Tercih Edilmeli Mi?

    Tüm dünyada kullanılan evrensel bir kelime olan tabildot, ya da Türkiye’deki yerleşmiş kullanımı ile tabldot, Fransızca kökenli “table d’hôte” kelimesinden gelmektedir. Alakart’ın (à la carte) tam zıttı olarak, seçmesiz yemek anlamına gelmektedir.

  • catering nedir
    Catering Nedir ve Catering Hizmetleri Nelerdir?

    Herkesin temel ihtiyacı olan yemek, aynı zamanda hepimizin ortak zevkidir.  Modern toplumun karmaşası içinde, her zaman kendi yemeğimizi yapamıyoruz ve dışarıdan hizmet olarak alıyoruz.

  • yeni normalde yemek kartı kullanımı
    Yeni Normalde Yemek Kartı Kullanımının Sağladığı Faydalar

    Covid-19 salgını, hepimizin hayatında birçok değişikliğe neden oldu. Çalışma şeklimiz, hijyene verdiğimiz önem, sosyal ilişkilerimizde insanlarla olan mesafemiz gibi konularda geçmişten oldukça farklı ve dikkatli davranmaya başladık.