Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Nelerdir?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

13.09.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Endüstriyel mutfak, genellikle fazla çalışan sayısına sahip büyük işletmelerde yer alan teknolojik ve yüksek kapasiteli mutfaklardır. Endüstriyel mutfaklar, ev mutfaklarına göre daha dayanıklılık ve süreklilik açısından daha gelişmiş ekipmanlar ile oluşturulur. Büyük oranda paslanmaz çelikten üretilen bu ekipmanlar daha profesyonel ve uzun ömürlü olurlar.

Çalışan sayısına bağlı olarak yemek hizmeti vermek için oluşturulan endüstriyel mutfaklar sahip oldukları ekipmanlar için geniş bir alana ihtiyaç duyar. Yemeğin hazırlanmasından servisine kadar çeşitli aşamalar için farklı ekipmanlar tercih edilir. Bu yazımızda, her bir aşama için ihtiyaç duyulan temel endüstriyel mutfak ekipmanlarını sizler için sıraladık.

Endüstriyel Mutfak Nedir?

Endüstriyel mutfak, büyük işletmelerde kullanılan ve bütün ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan tüm donanıma sahip teknolojik mutfaklardır. Endüstriyel mutfaklarda yüksek kapasitede yiyecek içecek üretiminin ve servisinin yapılmasına olanak sağlayan alan ve ekipmanlar bulunur. İşletmelerdeki bu mutfaklar uzun süreli ve yoğun bir şekilde kullanıldığı için ekipmanların da en az seviyede bozulması beklenir. Bu nedenle de bu mutfaklarda kullanılan ekipmanlar kalitesi ve dayanıklılığı ile klasik mutfak ekipmanlarından ayrılır.

endüstriyel mutfak malzemeleri

Hazırlık Aşamasında Kullanılan Ekipmanlar

Hazırlık aşamasında endüstriyel mutfak ekipmanları, ürünleri uygun şekilde pişirilmesi kullanılır. Bu aşamada,

  • Hamur işleri için: Hamur yoğurma ve açma makineleri, hamur karıştırma mikserleri,
  • Sebze veya meyvelerin soyma, doğrama, parçalama işlemleri için: Özel başlıklı ekipmanlar, dilimleme ve şekillendirme makineleri,
  • Tavuk, balık gibi et ürünlerini hazırlanmak için: Kıyma makineleri, et dövücüleri, doğrayıcı ve parçalayıcı ekipmanlar kullanılır.

Pişirme Aşamasında Kullanılan Ekipmanlar

Hazırlanan malzemelerin pişirilme aşamasında ise farklı endüstriyel mutfak ekipmanları kullanılır.

  • Hamur işleri için: Özel hamur pişiriciler veya son dönemlerde yaygınlaşan akıllı fırınlar tercih ediliyor.
  • Diğer: Ocaklar, kızartma makineleri, kaynatma kazanları ve ızgara sistemleri gibi ekipmanlar ise diğer ürünler ile hazırlanacak yemeklerin pişirilme aşamasında kullanılır.

Pişirme aşamasında kullanılan endüstriyel ekipmanlar bulundukları mutfağın enerji kaynakları ve gerekliliklerine bağlı olarak tasarlanır ve konumlandırılır.

Servis Aşamasında Kullanılan Ekipmanlar

Çalışanlara sunulmaya hazır olan yiyeceklerin servis edilme sürecinde özel ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Bu aşamada,

  • Pişirilen yemeklerin sıcak kalması için: Benmari ısıtıcıları,
  • Hazırlanan salata çeşitlerinin servisi için: Soğutuculu salat barlar,
  • Hazırlanan yiyeceklerin servisi için: Özel taşıma araçları ve servis tepsilerine,

ihtiyaç duyulur.

Bununla birlikte, çalışanların ihtiyaç duyacağı çatal, bıçak, kaşık ve bardak gibi araçlar için ise ayrı bir istasyon kullanılır.

Servis Sonrasında Kullanılan Ekipmanlar

Hazırlama, pişirme ve servis sürecinin ardından hem ekipmanların hem de ürünlerin hijyeni, saklanması ve korunması için belirli ekipmanlara ihtiyaç duyulur.

Tüm bu aşamalarda kullanılan ekipmanların temizliği için; gelişmiş bulaşık makineleri ve kurutma makineleri kullanılıyor. Ayrıca, bu aşamalarda kullanılan ekipmanların saklanması için tasarlanan özel mutfak dolaplarına ihtiyaç duyulur. Yemeklerde kullanılan ürünlerin ise hijyeni ve korunması için endüstriyel soğutucu dolaplar gerekir.

Endüstriyel mutfaklarda hazırlanan yemeklerde her aşama için farklı ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Her ekipmanın maliyeti ise işletmenin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Bu ekipmanlar her ne kadar uzun ömürlü olsalar da ekipmanların maliyeti dışında düzenli bakımlar veya beklenmedik sorunlar ile ekstra maliyetler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, çalışanlarınıza sağladığınız yemek hizmetini belirlerken işletmeniz için ortaya çıkan yemek maliyetini ve avantajlı çözümleri göz önünde bulundurmalısınız.

Şirketlerin Tercih Ettiği Diğer Yemek Çözümleri

Catering, nakit, yemek çeki ve yemek kartı ise şirketlerin başvurduğu diğer yemek çözümleridir. Şirketlere toplu yemek sunan catering hizmeti yemek çeşitliliği, hijyen, organizasyon açısından; restaurant, lokanta gibi yerlerden alınan yemek fişi ile yürütülen yemek hizmeti muhasebeleştirme açısından yemek kartı çözümüne göre daha az tercih ediliyor. Ayrıca, şirketler yemek çözümü olarak nakit yerine yemek kartını tercih ederek SGK İşveren ve İşçi Hissesi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi gibi belirli masraflardan muaf olabiliyor.

Endüstriyel Mutfak – Yemekhane Kurmanın Maliyetleri

Şirketlerin yemek hizmeti için kuracağı endüstriyel mutfak ve yemekhane maliyetinin başında üretim, servis, saklama, temizlik gibi süreçleri için ihtiyaç duyulan ekipmanların giderleri bulunur. Ekipman giderlerinin yanı sıra işyeri mutfağında görülmeyen birçok dolaylı maliyet yer alıyor. Bu maliyetler şu şekilde listelenebilir:

  • Mutfak ve yemekhane için ihtiyaç duyulan alan için ekstra kira veya giderler.
  • Yemeklerin hazırlanmasında ve kontrollerinin sağlanmasında rol oynayan çalışan giderleri.
  • Elektrik, su, doğalgaz, gıda malzemesi gibi temel giderler.

Detayları incelemek için tıklayın.

MultiNet Yemek Kartı ile Elde Edeceğiniz Avantajlar

İşletmenizdeki çalışan sayısı farketmeksizin MultiNet yemek kartı çözümlerinden faydalanarak hem çalışanlarınız hem de işletmeniz için pek çok avantaj elde edebilirsiniz. 35.000'den fazla kullanım noktası ile MultiNet yemek kartı avantajları şu şekilde sıralanabilir:

2022 Yılı Günlük Yemek Ücreti Açıklandı! Tüm Detaylar Bu Sayfadan Ulaşabilirsiniz.
 

İşletmenize Sağladığı Avantajlar:

  • Yemek bedeli ödemelerinde %100 vergi avantajı (SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Primi, Gelir vergisi ve Damga Vergisi) sağlayabilirsiniz.
  • Çalışanlarınıza sağladığınız yemek hizmetinin ortaya çıkardığı yatırım maliyetlerini, operasyonel iş yükünü ve sorumluluğu ortadan kaldırır.
  • Çalışanlarınıza yemek seçme özgürlüğü sağlayarak motivasyonlarını artırabilirsiniz.
  • Yemek harcamaları ve ilgili kontrollerin tamamını online yönetim paneli üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ayda bir fatura ile tüm yemek harcamalarınıza yönelik faturalandırma iş yükünü ortadan kaldırarak, zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Çalışanlarınıza Sağladığı Avantajlar:

  • MultiNet yemek kartı sadece restoran, kafe, esnaf lokantalarında değil Mealbox, GetirYemek, YemekSepeti, online yemek ve market siparişleri gibi sürekli güncellenen üye iş yerlerinden verilecek siparişlerde de kullanabilirsiniz.
  • 5.000’den fazla TatlıPara noktasında harcama yaparak ek bakiye kazanabilir ve bu bakiyeleri tüm MultiNet üye iş yerlerinde harcayabilirsiniz.
  • Fiziki ve online marketlerde yapacağınız harcamalarda da MultiNet yemek kartını kullanabilirsiniz.
  • MultiPay uygulaması üzerinden Harcama Noktaları bölümüne giderek MultiNet yemek kartının geçerli olduğu noktaları keşfedebilirsiniz.
  • MultiPay uygulaması ile harcamalarınızı QR kod ile temassız bir şekilde yapma kolaylığına sahip olursunuz.

MultiNet yemek kartı çözümlerinin hem işletmeniz hem de çalışanlarınıza sağlandığı bu avantajlarından faydalanmak için başvurunuzu hemen yapın!

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

Submitted bygamzegulden.sigircion13.09.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık