notification-announcements

Duyurular

 

İş Yeri Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?

Multinet Up
Multinet Up
Yemek Saati 5 Dakikalık Okuma Süresi
Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?

Çalışanlarına işletme içerisinde kurulu olan yemekhane ile yemek hizmeti sağlayan veya sağlamayı planlayan işletmelerin bu hizmet sürecinde dikkate alması gereken en önemli konulardan biri yemek menüsüdür. Yemek menüsünün planlanma sürecinde maliyet, çalışan sayısı, çalışanlara uygunluğu, araç-gereç ve ekipman durumu, mutfakta çalışan personel sayısı ve yeterlilikleri gibi çeşitli faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Bu yazımızda sizin için “İş yeri yemek menüsü nasıl planlanır?” sorusunu cevapladık.

Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?

İş yerinde hazırlanacak yemekler ile temelde çalışanların yemek ihtiyaçlarının karşılaması amaçlanır. Özellikle çalışan sayısının çok olduğu işletmelerde uygun bir planlama yapılmadan hazırlanan yemekler, çalışan gereksinimleri karşılayamadığı gibi memnuniyet açısından da olumsuz etkilere neden olabilir. Söz konusu yemek menüsü genellikle aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak planlanabilir.

Hazırlanacak yemek menüsünün kapsayacağı süreç belirlendikten sonra menüde yer alacak yemeklerin çalışanlara uygunluğunun değerlendirilmesi gerekir. Bu noktada çalışan sayısı, çalışanların yaş aralığı ve çalışanların ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu faktörler yemek menüsünün temelini oluşturacak gıdaların ve gıda miktarlarının belirlenmesini sağlar. Bu nokta ise yemek menüsünde yer alacak yemeklerin hazırlanmasında kullanılan gıdaların besin grupları ve kalori değerlerine göre değerlendirilmesi gerekir.

Besin Grupları

Menü planlaması günlük beslenmede gerekli olan gıda değerlerinin elde edilmesi dikkate alınarak hazırlanır. Bu değerlerin bir kişinin günlük ve temel kalori ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olması gerekir. Bu noktada menüde yer alacak yemeklerdeki gıdaların besin grupları ve çalışanın yaşına bağlı ihtiyaç oranları temel alınır. Besin grupları ve bu grupta yer alan gıdaların çalışanların yaşlarına göre günlük besin ürünlerini ve enerjiyi karşılayacak önerilen miktarları gram olarak şu şekilde sunulabilir:

Besin Grupları

Gençler

Yetişkinler

Et, yumurta, kuru baklagiller

130-160 gr.

130-150 gr.

Süt ve süt ürünleri

500-600 gr.

400-500 gr.

Sebze ve meyveler

400-500 gr.

500 gr.

Tahıllar ve türevleri

250-500 gr.

200 gr.

Makarna ve bulgur

80-140 gr.

60-80 gr.

Yağlar ve şekerler

60-70 gr.

50-60 gr.

Tatlılar ve şekerli ürünler

60-70 gr.

30 gr.

Menü Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar 

İş yerinde hazırlanacak yemek menüsünde yer alan yemeklerdeki gıdaların besin değerleri haricinde dikkate edilmesi gereken başka noktalar da yer alıyor. Bu süreçte göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hazırlanan menü her bir çalışana uygun olacak şekilde esnek bir şekilde planlanmalıdır.
  • Çalışanların beslenme bilgileri ve beslenme esasları dikkate alınarak uygun gıdaların menüdeki yemeklerde yer alması gerekir.
  • Yemeklerin ilgili mevzuatlara uygun bir şekilde hazırlanması, sunulması ve korunması gerekir.
  • Yemek menüsünde yer alacak yemeklerin maliyetleri göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Menüdeki yemekleri hazırlayacak personellerin ve hazırlanacak fiziki ortamın yeterliliği dikkate alınmalıdır.
  • Menüde yer alacak yemeklerin sadece besin değerleri değil birbirleriyle de uyumlu olması gerekir.

Çalışanlarına yemek hizmetini yemekhane ile sağlayan işletmelerin çalışan memnuniyeti ve motivasyonu için göz önünde bulundurması gereken en önemli etkenlerden birisi sunduğu yemek menüsüdür. Ancak iş yeri yemek menüsünün planlanması hem çalışan hem de işletmeye bağlı etkenlerden kaynaklı olarak zorlu ve maliyetli bir sürece dönüşebilir. Bu noktada işletmeler yemek hizmeti için hem işletme hem de çalışan açısından çeşitli avantajları bulunan yemek kartı gibi yeni nesil çözümlerden faydalanabiliyor. MultiNet yemek kartı ise sahip olduğu özellikler ile işletmelerin yemek kartı ile elde ettiği temel avantajlardan daha fazlasını sunuyor. MultiNet yemek kartı avantajlarını keşfetmek ve faydalanmak için başvurunuzu hemen yapabilirsiniz!

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
yemek kartı nedir
Yemek Kartı Nedir? Yemek Kartı Avantajları Nelerdir?
İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
İş Yeri Yemeğinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
  • Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?
    Gıda Güvenliği Nedir, Gıda Güvenliği Sertifikaları Nelerdir?

    Gıda güvenliği hem gıda sağlayıcılarının hem işletmelerin hem de tüketicilerin önem göstermesi gereken bir konudur.

  • Yemek Faturası Nasıl Kesilir?
    Yemek Faturası Nasıl Kesilir?

    Satın alınan bir mal veya verilen hizmet karşılığında yapılan ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belge olarak tanımlanan fatura temelde bir işletmenin nereye ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar ciro sağladığını gösterir.

  • endüstriyel mutfak ekipmanları
    Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Nelerdir?

    Endüstriyel mutfak, genellikle fazla çalışan sayısına sahip büyük işletmelerde yer alan teknolojik ve yüksek kapasiteli mutfaklardır. Endüstriyel mutfaklar, ev mutfaklarına göre daha dayanıklılık ve süreklilik açısından daha gelişmiş ekipmanlar ile oluşturulur.

  • İstanbul esnaf lokantası
    İstanbul’da Esnaf Lokantası Önerileri

    Türk mutfağına ait lezzetlere ulaşmanın en kolay yolu olan esnaf lokantaları fast food kültürünün oldukça yaygınlaştığı özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde geleneksel tatları bizlerle buluşturuyor.

  • istanbulda restoran, kahvaltı
    İstanbul’da Restoran Önerileri

    Pandemi nedeni ile evde vakit geçirdiğimiz süreçte hepimiz bazı yemekleri özledik hatta bu yemeklerin tariflerini mutfaklarımızda denedik. Pandemi kısıtlamalarının azalması ile yavaş yavaş her şey normale dönüyor.

  • ofis çalışanları, ofiste yemek
    Ofis Çalışanlarının Öğle Yemeklerinde Dikkat Etmesi Gerekenler

    Çalışma hayatı, gününüzün büyük bir kısmını kapsıyor. Bu süreçte, sağlıklı ve dengeli beslenmek hem iş hem de günlük yaşamınız için büyük önem taşıyor.

  • Hazır yemek sektörü, yerinde yemek, toplu yemek, paket
    Hazır Yemek Sektörü: Taşıma, Yerinde, Toplu ve Paket Yemek

    Beraber yemek yemek sosyal bağlarımızı oluşturan en önemli aktivitelerden birisidir. İş yerlerinde de günün en önemli konularından birisi öğle yemeklerinin menüsü olmuştur.Ancak koronavirüs hayatımızdaki birçok şey gibi yemek ritüellerimizi de değiştirdi.

  • tabldot yemek nedir
    Tabldot Yemek Nedir? Pandemi Döneminde Tercih Edilmeli Mi?

    Tüm dünyada kullanılan evrensel bir kelime olan tabildot, ya da Türkiye’deki yerleşmiş kullanımı ile tabldot, Fransızca kökenli “table d’hôte” kelimesinden gelmektedir. Alakart’ın (à la carte) tam zıttı olarak, seçmesiz yemek anlamına gelmektedir.

  • catering nedir
    Catering Nedir ve Catering Hizmetleri Nelerdir?

    Herkesin temel ihtiyacı olan yemek, aynı zamanda hepimizin ortak zevkidir.  Modern toplumun karmaşası içinde, her zaman kendi yemeğimizi yapamıyoruz ve dışarıdan hizmet olarak alıyoruz.

  • yeni normalde yemek kartı kullanımı
    Yeni Normalde Yemek Kartı Kullanımının Sağladığı Faydalar

    Covid-19 salgını, hepimizin hayatında birçok değişikliğe neden oldu. Çalışma şeklimiz, hijyene verdiğimiz önem, sosyal ilişkilerimizde insanlarla olan mesafemiz gibi konularda geçmişten oldukça farklı ve dikkatli davranmaya başladık.