notification-announcements

Duyurular

 

Şahıs Şirketi Kurma Rehberi

Multinet Up
Multinet Up
İnovasyon & Girişimcilik 5 Dakikalık Okuma Süresi
Şahıs Şirketi Kurma Rehberi

Şahıs şirketi, kendi işini kurmak veya yeni bir girişim başlatmak isteyenlerin tercih edebileceği ufak ölçekli bir şirket türüdür. Anonim şirket ve limited şirket olarak ikiye ayrılan sermaye şirketlerinden farklı olarak daha küçük bir yapıya sahip olan şahıs şirketlerinin kurulumu daha hızlı ve maliyetleri daha düşüktür.

Şahıs şirketi kurma sürecini hızlı ve en az maliyet ile tamamlamak için bu sürece ilişkin gerekli bilgilere sahip olunması ve uygun adımların takip edilmesi oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizlere bir şahıs şirketi kurmanız için ihtiyacınız olan bilgileri içeren bir rehber oluşturduk.


Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketleri, tüzel kişiliğe sahip ve ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu bir şirket türüdür. Şahıs şirketleri, tek kişi veya az ortaklı olarak kurulabilir. Bu şirket türünde ortaklar, şirkete borçlarından tüm mal varlıkları ile sorumlu olan gerçek kişilerdir. Her ne kadar kurulum süreci diğer şirket türlerine göre daha kolay olsa da şahıs şirketlerinde ortaklık aktarımı kolay ilerleyen bir süreç değildir. Ortaklık payının satılması veya devredilmesi için ortakların hepsinin onayı alınması gerekir.
 



Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi kurmak için öncelikle gerekli evrakların hazırlamanız ve ilgili kurumlara iletmeniz gerekiyor. Ayrıca, şahıs şirketi kurmak için gösterebileceğiniz bir işyeri adresi belirlemelisiniz. Bu adres bir dükkân, ofis, sanal ofis veya ev ofisi olabiliyor. Gerekli evrak ve işlemleri uygun bir şekilde tamamlamanız durumunda yaklaşık 2 günü içerisinde şirket kurma işlemleriniz tamamlanır. Şahıs şirketi kurmak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı sureti, ikametgâh bilgileri, noter onaylı imza sirküleri belgeleri hazırlanır.
  • Vergi hesap numarası için başvuru yapılır ve vergi dairesinin gerçekleştireceği yoklama süreci başlatılır.
  • Yazar kasa ve vergi levha alındıktan sonra fatura irsaliyesi ile gider pusulası belgeleri basılır.
  • Sicil gazetesine ilan verilir ve ilgili ticaret odasına kayıt yaptırılır.
  • SGK ve Bağ-Kur başvuru işlemleri yapılır.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Şahıs şirketi kurma sürecinizi uygun ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için ilgili kurumlar tarafından talep edilen evrakların sağlanması gerekir. Bu süreçte, talep edilen evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vergi dairesinden veya internet sitesinden temin edilen başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı sureti
  • Şirket sahibinin vesikalık fotoğrafı
  • Noter onaylı imza beyannamesi
  • Vergi dairesi damga vergisi
  • İşyeri adresi için ikametgâh belgesi, kira kontratı veya tapu fotokopisi


Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Sahip olduğu özellikler ile şahıs şirketi yeni bir iş kurmak isteyen veya bir girişim başlatmak isteyen kişiler için diğer şirket türlerine göre daha avantajlı olabiliyor. Şahıs şirketinin sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan evrak sayısı az olduğu için kurulum süreci oldukça hızlı ve kolaydır.
  • Şahıs şirketi kurmanın ortalama maliyeti yıllara göre farklılık gösterse de diğer şirket türlerine göre daha düşüktür.
  • Birey veya az ortakla kurulabilen şahıs şirketlerinde tüm yetkiler birey veya ortaklarda olduğu için karar alma süreçleri daha hızlı işler.
  • 2 gün gibi kısa bir sürede kurulabilen şahıs şirketlerinin ayrıca 1 gün içerisinde de kapatılabiliyor. Şahıs şirketinin bu özelliği yeni bir girişimde bulunanlar ve girişiminin başarısı konusunda endişelenenler için büyük bir öneme sahiptir.


Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

Şahıs şirketinin kurulma sürecinde belirli bir maliyeti bulunuyor. Bu maliyetler farklı etkenlere ve yıllara göre farklılık gösterebildiği için net bir maliyet hesabı yapmak zor olsa da maliyeti belirleyen kalemler şu şekilde verilebilir:

  • Noter Onaylı İmza Beyannamesi
  • Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergisi
  • Kuruluş ve Defter Beyan Kayıt Servisi
  • Noter Onaylı Muhasebeci Vekaleti


Şahıs Şirketinin Giderleri Nelerdir?

Şahıs şirketini kuran kişiler adına vergi beyannamesi tesis edilir ve işletmenin faaliyet gösterdiği süreçte belirli sabit giderler ortaya çıkar. Şahıs şirketi kurma maliyetinde olduğu gibi bu sabit giderler de çeşitli faktörler ve yıllara göre değişiklik gösterebildiği için sabit bir gider miktarı belirtmek mümkün değildir. Ancak, bu giderlerin kaynağı olan kalemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Aylık olarak ödenen KDV Beyannamesi için Damga Vergisi
  • 3 ayda bir ödenen Geçici Vergi Beyannamesi için Damga Vergisi
  • 3 ayda bir ödenen Muhtasar Beyannamesi için Damga Vergisi
  • Yılda bir kez ödenen Gelir Vergisi Beyannamesi için Damga Vergisi


Şahıs Şirketi Kurulumu Sonrasındaki İşletme Giderleri Nelerdir?

Bir işletmenin kurulumu kadar kurulduktan sonra da faaliyetlerini devam ettirebilmesi için belirli işletme giderleri ortaya çıkıyor. Bu giderlerin bazıları personel maaşı, yemek bedeli, vergi giderleri gibi değişmeyen sabit giderlerdir. Diğer giderler ise işletme yapısı ve sektörü, çalışma modeli gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan lojistik ve filo yönetimi, insan kaynakları süreçlerine yönelik giderler olabiliyor.

Şirket kurulumundaki giderler her ne kadar her işletme için ortak olsa da kurulum sonrası ortaya çıkan giderlerin yönetimi işletmeye bağlıdır. Uygun çözümler sayesinde işletmeler bu giderlerinde tasarruf edebilir. Bu çözümlerden öne çıkanlar şunlardır:

  • Yemek Kartı: Çalışanlarınıza yemek hizmeti için yemek fişi, catering yemekleri, yemekhane gibi çözümlerin yerine yemek kartı çözümüne başvurarak Damga Vergisi, Gelir Vergisi, SGK İşveren Hissesi ve SGK İşçi Primi gibi masraflardan muaf olabilir, vergi avantajı sağlayabilirsiniz.
  • Hediye Kartı: Çalışanlara yönelik teşvik, ödüllendirme ve yardım için başvurulan nakit ücret desteği veya ayni yardım gibi çözümler yerine hediye kartı çözümüne başvurarak hem vergi indirimi ile tasarruf edebilir hem de operasyonel işlemler ve muhasebeleştirme süreçleri ile ortaya çıkan iş yükünü ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Taşıt Tanıma Sistemi: Şirketinizdeki araçların yakıt alım ve tüketim, kilometre hesabı gibi akaryakıt harcamalarınızın takibini sağlayabilir, uygun strateji ile yakıt giderlerini kontrol altına alabilirsiniz.

Yemek kartı, kurumsal hediye kartı, akaryakıt kartı ve daha birçok çözümü ile MultiNet UP, işletmenizin giderlerinde sizlere tasarruf etme imkânı sunar. Siz de MultiNet UP çözümleri ile tanışmak ve avantajlarından faydalanmak için başvurunuzu hemen yapın!

Son olarak şahıs şirketinizi kurmak ve kolayca süreci yönetebilmek için mukellef.co'dan destek alabilirsiniz.

 

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve yılda 113.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
ROAS Nedir Nasıl Hesaplanır?
ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Bir İşçinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Örnek SWOT Analizi
SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?
  • Kitle İletişimi Nedir?
    Kitle İletişimi Nedir, Kitle İletişimi Araçları Nelerdir?

    Kitle iletişimi, geniş kitlelere bilgi, fikir ve mesajların etkili bir şekilde iletilmesini sağlayan stratejik bir süreçtir. Bu süreçte kullanılan kitle iletişiminin özellikleri, mesajların hızla yayılmasını, geniş kitlelere ulaşmasını ve hedeflenen etkileşimin sağlanmasını mümkün kılar.

  • İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
    İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

    İnovasyon veya bir diğer ismiyle yenileşim; bir ürün, hizmet, süreç veya iş modeline yenilikçi çözümler getirerek mevcut durumu iyileştirme ve geliştirme sürecidir.

  • ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Her başarılı yatırım şirketinizin büyümesine ve rekabet edebilme gücünün artmasına yardımcı olur. Yatırımların başarısının ölçülmesi noktasında da "ROI Nedir?" sorusu ile karşılaşılır.

  • Malware Nedir?
    Zararlı Yazılım (Malware) Nedir?

    Zararlı yazılımlar veya diğer bir adıyla malware, bilgisayar sistemlerine zarar verme amacıyla tasarlanan yazılımlardır. Halk arasında sıkça virüs olarak bilinse de aslında virüs, bu zararlı yazılım türlerinin sadece bir tanesidir.

  • Instagram Reklam Görseli Boyutları
    Instagram Reklam Formatları ve Görsel Boyutları

    Sosyal medya uygulamaları arasında en popüler platformlardan biri olan Instagram’da reklam verebilmek için görsel veya video kullanmanız gerekir. Türlerine göre reklam boyutları ve bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.

  • Sosyal Medya Görsel Boyutları
    2024 Sosyal Medya Görsel Boyutları Nelerdir?

    Instagram post boyutu, Facebook kapak fotoğrafı ölçüleri veya X (eski adıyla Twitter) profil resmi boyutları gibi detaylar, paylaşımların etkisini artırmada büyük rol oynar.

  • İmza Sirküleri Nedir?
    İmza Sirküleri Nedir, Nasıl Alınır?

    “İmza sirküleri nedir?” sorusuna şirket yetkililerinin imza yetkilerini resmî olarak belgeleyen bir doküman olarak yanıt verilebilir. Bu belge, imza yetkisine sahip kişilerin kimler olduğunu ve bu yetkilerin hangi sınırlar içerisinde kullanılabileceğini net bir şekilde ortaya koyar.

  • Marka Tescili Nedir?
    Marka Tescili Nedir, Nasıl Yapılır?

    Marka tescili, bir markanın yasal olarak korunmasını sağlayan ve işletmelere önemli avantajlar sunan bir süreçtir. Bir markanın tescili, isim, logo, sembol veya slogan gibi ayırt edici işaretlerin yalnızca tescil sahibi tarafından kullanılmasını garanti eder.

  • POS Cihazı Nasıl Alınır?
    POS Cihazı Nasıl Alınır?

    Modern teknolojilerin günden güne gelişmesi ile hızlanan dijital dönüşüm süreci, üretim ve tüketim alışkanlıkları üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle alışverişlerde kredi kartı kullanımında ciddi bir artış söz konusudur.

  • İleti Yönetim Sistemi Nedir?
    İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir, Ne İşe Yarar?

    Hizmet sağlayıcılar, SMS ve e-posta gibi yöntemler aracılığıyla müşterileriyle iletişime geçer. Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri kapsamında gönderdiği bu mesajlara elektronik ileti denir. Ticari elektronik iletiler, sadece alıcıların onay vermesi durumunda gönderilir.