notification-announcements

Duyurular

 

İşverenler İçin Günlük Yemek Ücreti Rehberi

multinet

İşverenin personelinden görev ve sorumluluklarını gerektiği gibi yerine getirmesini beklemesi gibi, personelin de işverenden kendisine daha iyi çalışma koşulları sunmasını beklemesi işveren-çalışan ilişkisinin doğal bir sürecidir. Siz de işveren olarak bu doğal sürecin en iyi şekilde işlemesini istiyorsanız işe çalışanlarınızın yemek ihtiyaçlarını karşılayarak başlamalısınız.

Personelin yemek ihtiyacını karşılamak için yemekhane kurulumuna büyük yatırımlar yapmadan ya da yemekhane personeli giderleri olmadan minimum masraf ile çalışanlarınıza dilediği yemeği yeme özgürlüğünü verebileceğinizi biliyor muydunuz?

Personele verdiğiniz günlük yemek ücreti üzerinden vergi avantajı sağlayarak kâra geçebileceğiniz yeni nesil akıllı sistemlerle tanışmanın zamanı geldi.

Vergi avantajından yararlanmak için detaylı bilgi alın!

05xx xxx xx xx

Kişisel verileriniz, talebinizin gerçekleştirilmesi amacıyla 6698 Sayılı Kanun kapsamında işlenmektedir. Aydınlatma Metnine buradan ulaşabilirsiniz.

rehber-bg

İşveren için Günlük Yemek
Ücretini Sağlama Yolları


Bir işletmenin çalışanlar tarafından tercih edilmesinde kurum kimliği, iş ortamı, lokasyon ve maaş kadar yan haklar da önemlidir. Günlük yemek ücreti de bu yan haklardan biridir ve işverenin tercihine göre aşağıdaki şekillerde çalışanlara verilebilir.

Günümüzde artık çok tercih edilmeyen yöntemlerden biri olarak bu sistemin en büyük dezavantajı şirketlerin muhasebe departmanında oluşan operasyonel zorluğudur. İlgili departmanların getirilen her yemek fişinin muhasebe kaydını tek tek yapması gerekir. Bu da işveren için zaman kaybına neden olur. Yemek fişi yöntemi sadece işletmeye değil çalışanlara bazı zorluklar getirir. Fiş biriktirme, fişlerin kaybolması, fişin evde unutulması ya da muhasebe sistemlerinde yapılan hata ve eksikliklerden dolayı eksik fiş alma gibi mağduriyetlere sebebiyet verebilir.

Nakit yöntem tercih edildiğinde günlük yemek bedeli istisnasına kadar olan ödemeler için gelir vergisi ve damga vergisi talep edilmez. Yemek kartı ile yapılan ödemelerde ise nakit ile yapılan ödemelerin tüm avantajlarına ek olarak KDV iadesinden de yararlanılabilir. İşverenler bu sayede yılda 10 çalışan için 73.000 TL'den fazla tasarruf sağlayabilir.

Günümüzde, çalışan sayısının fazla olduğu firmalar iş yerlerinde yemekhane veya catering gibi toplu yemek hizmeti sunmayı tercih etmektedir. Özellikle şirketlerin konum olarak merkezi lokasyonda olmaması hem de operasyonel kontrolün daha kolay sağlanacağı düşüncesidir. Ancak firmaların bu hizmeti tercih ederken fark etmediği görünmeyen birçok dolaylı maliyetlerin olduğudur. Görünmeyen maliyetler hakkında detaylı bilgi almak için "Görünmeyen Maliyetler" sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

MultiNet Yemek Kartının Avantajları Nelerdir?

MultiNet yemek kartı ile işverenler, 10 çalışan için yılda 73.000 TL'den fazla tasarruf edebilirler. Çalışanlar ise dilediği yemeği seçme özgürlüğüne kavuşur.

İşverenler İçin Yemek Kartı Avantajları

İşverenler İçin Yemek Kartı Avantajları

  • Kullanım saatini ve günlerini ayarlayabilme, böylece kuryelerin gelme zamanını ve yoğunluğunu kontrol altına alarak düzeni sağlama,
  • Bakiyeleri günlük, aylık ya da yıllık olarak belirleyebilme,
  • Tek fatura ile muhasebe kolaylığı sağlama
  • %100 vergi avantajı
  • Multinet Up’ın en iyi müşteri deneyimi hizmetinden yararlanabilme
  • Kolay kart üretimi
  • Hızlı bakiye yükleyebilme,
  • MultiPay ile hızlı bloke yapabilme
  • Online panel ile kolay raporlama
  • Sanal kart üretebilme
İşverenler İçin Yemek Kartı Avantajları

Çalışanlar İçin Yemek Kartı Avantajları

  • Online alışveriş yapabilme
  • 35.000'i aşkın noktada harcama yapabilme
  • Mobil cüzdan ile dijitalleşme
  • Karekod ile ödeyebilme kolaylığı
  • TatlıPara ile ayda 3 yemeğin bedava olması
  • Çalışanlara özel kampanyalardan yararlanabilme
  • MultiPay ile anlık bakiye takibi yapabilme
  • MultiPay üzerinden kayıp/çalıntı bildirimini hızlı bir şekilde yapabilme,
  • Paket servis olanağı ile dilediği yemeği dilediği yerde yiyebilme özgürlüğü,
  • İster online ister fiziki marketlerde anlaşmalı noktalarda kullanabilme,

Günlük Yemek Ücreti Hakkında
Sıkça Sorulan Sorular

 

2024 yılı günlük yemek ücreti KDV dahil 187,00 TL olarak belirlenmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre şirketler, yemek kartı ile yemek ödemelerini yapmaları durumunda; SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Primi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi gibi masraflardan muaf olurlar. Böylece ödemelerde %100'e varan vergi avantajı sağlanır. Belirlenen tutar her yıl Cumhurbaşkanlığı kararı ile açıklanır ve Resmi Gazete'de yayımlanır. Bu uygulama sayesinde işletmeler, yemek kartı kullanarak günlük yemek bedeli istisnasından faydalanabilir.

Çalışana verilecek yemek parasının yemek kartı ile sağlanması durumunda işletmeler aşağıdaki vergi çeşitlerinden muaf olur. (Vergilere ait oranları parantez içinde görebilirsiniz.)

  • Damga Vergisi (%0.759)
  • SGK Primi İşçi Payı (%14)
  • İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1)
  • SGK Primi İşveren Payı (%20.5 )
  • İşsizlik Sigortası İşveren Payı (% 2)
  • Gelir Vergisi (%20)

Ücretli yıllık izinlerde yol ve yemek paralarının kesilme durumu çalışan ile yapılan iş sözleşmesine veya idari şartnameye göre değişiklik gösterir. Şartnamede, ilgili durumlarda bahsedildiği takdirde çalışanın yol ve yemek ücretleri verilmelidir.

Yemek parası aylık çalışma günü, çalışan sayısı, devletin belirlediği günlük yemek bedeli, KDV oranı ve kesilen vergi çeşitlerine göre belirlenir. Yemek parası hesabının nasıl yapıldığını öğrenmek için tıklayın.

Çalışana ödenecek yol ve yemek paralarının hesabı kıdem tazminatına özel değişmez. Verilecek miktarın ilgili gün sayısına göre klasik hesaplama yöntemleriyle yapılması gerekir.

İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir. Günümüzde yemek parası vermeyen firma sayısı oldukça azdır. Çalışanların gerek beklentileri gerekse motivasyonlarını arttırmak için günümüz şartlarında olmazsa olmaz gereksinimler arasında yer alır. Yapılan anketler, özellikle pandemi sürecinde çalışanlara verilen yemek parası, ödüllendirme, ek olarak verilen hediyeler gibi yan hakların çalışanlar ve işletmeler için ciddi olumlu dönüşler sağladığını gösteriyor.

Evet, eğer iş sözleşmesinde çalışana yemek parasının verileceği yazılıysa Ramazan ayında da yemek paralarının verilmesi gerekir.

Her sene asgari ücretin açıklanması ile birlikte çalışanlara verilen günlük yemek bedellerinin istisna tutarları da açıklanır. 2023 yılı için 121 TL olarak belirlenmişti. 2024 yılı günlük yemek bedeli ise 187,00 TL olarak belirlenmiştir. Detayları incelemek için 2024 Günlük Yemek Ücreti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çalışana verilen yemek paraları İş Kanunu'nun 4857 sayılı maddesine göre belirlenir. Buna göre işverenin, sözleşmede aksi belirtilmediği sürece yemek parası verme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Çalışana verilen yemek paraları iş günü sayısına göre hesaplanır. 31 ve 28 gün çeken aylarda fiili gün sayısına bakılmaksızın idari şartnameye göre 22 veya 26 gün üzerinden yemek ücretleri hesaplanır. Gün sayısı belirtilmemiş şartnamelerde ise hesaplamalar 26 gün üzerinden yapılır.

Yemek ücretleri, bordroya yansıtılır ve brüt ödemeler toplamı içerisinde yer alır.

Günlük yemek parasının raporlu çalışana verilip verilmeyeceği yine çalışan ile yapılan iş sözleşmesi veya idari şartnameye göre belirlenir.

Yarım gün çalışan bir personelin yemek parasının verilip verilmeyeceği personel ile yapılan iş sözleşmesine veya işverenin kararına göre değişiklik gösterir.

Uzaktan çalışan personellere ofisten çalışan personellerden herhangi bir fark gözetmeksizin aynı hakların sağlanması gerekir. Söz konusu bu durum işverenin hukuki sorumluluğundadır. Çalışanlara yapılan yemek yardımı gibi yan ödemelerin mesai saatleri içerisinde uzaktan / ofisten çalışan tüm personele verilmesi gerekir.