Şirketinizin yemek kartından, hediye kartına, akaryakıttan, kurumsal seyahat platformuna kadar, çalışana bağlı tüm giderlerinize özel çözümlerimiz için başvurun, sizi arayalım.
Pomodoro Tekniği ile Verimli Çalışma ve Zaman Yönetimi
Multinet Up
Bağlantı kopyalandı
İnsan Kaynakları
5
Dakikalık Okuma Süresi
Zaman yönetimi ile zamanın etkili bir şekilde değerlendirilmesi ve doğru zamanın uygun etkinlikler için nasıl kullanılacağının belirlenmesi amaçlanır. Zaman yönetimi daha kısa zamanda daha fazla iş yapabilme becerilerini geliştirerek, stres miktarının azalmasına verimliliğin artmasına yardımcı olur. Zaman yönetimi için farklı uygulama şekillerine ve farklı avantajlara sahip çeşitli yöntemler bulunuyor. Francesco Cirillo tarafından 80’li yılların sonunda geliştirilen pomodoro tekniği ise verimli çalışma ve zaman yönetimi için kullanılan bu yöntemlerden bir tanesidir.
Bir saat dışında başka bir araca gereksinim olmadığı için uygulaması oldukça basit olan pomodoro tekniği ile maksimum odaklanma sağlayarak iş verimliliğinizi ve üretkenliğinizi artırabilirsiniz. Bu yazımızda, sizler için pomodoro tekniğinin ne olduğunu, nasıl uygulandığını ve avantajlarının neler olduğunu açıkladık.
Pomodoro Tekniği Nedir?
Pomodoro tekniği, öğrenilmesi ve uygulanması oldukça kolay olan bir zaman yönetim yöntemidir. Bu yöntem, çok uzun olmayan çalışma süreleri ve kısa molalarla birlikte odağın hep taze kalmasını sağlar. Artan odak ile daha verimli ve üretken bir çalışma süreci gerçekleştirilebilir. Ayrıca, daha az zihinsel yorgunluk hissedildiği için stres seviyesi de azalır.
Pomodoro tekniği her ne kadar genellikle düzenli olarak üretmek zorunda olan ve yoğun konsantrasyon gerektiren yazılımcılar, tasarımcılar ve benzer mesleklere sahip kişiler tarafından tercih edilse de hemen hemen her iş dalında uyarlanabilen bir yöntemdir. Pomodoro tekniğinin 25 dakikalık çalışma süresinin ardından 5 dakikalık molalardan oluşan her bir periyotu, bir pomodoro olarak kabul edilir. Bu süreçte, bir zamanlayıcının kullanılması önerilir.
Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?
Pomodoro tekniği için bir saat veya zamanlayıcı dışında bir araca ihtiyaç duyulmaz. Bu noktada, internet üzerindeki belirli zamanlayıcı uygulamalarından veya telefonunuzdan faydalanabilirsiniz. İhtiyaç duyulan araca sahip olduktan sonra pomodoro tekniğini aşağıdaki adımları takip ederek uygulayabilirsiniz:
Bir hedef belirleyin: Öncelikle tamamlamayı planladığınız işi seçin. Bu işi kısa aralıklarla çalışabileceğiniz ve takibini yapabileceğiniz küçük bölümlere ayırarak listeleyin.
Çalışma aralığını başlatın: Planladığınız iş bölümünü tamamlamak için zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlayarak çalışma aralığınızı başlatın. 25 dakika dolana kadar sizin işten uzaklaşmanıza neden olabilecek etkenleri göz ardı ederek yalnızca işinize odaklanın. Eğer çalışma aralığınız bölünürse, zamanlayıcınızı baştan başlatın.
Mola verin: Çalışma aralığınızı tamamladıktan sonra iş bölümünüzün hangi noktasında olursanız olun mutlaka 5 dakikalık bir mola verin. İşten uzaklaşarak zihninizi tazelemek molanızı işiniz dışında belirli aktiviteler ile değerlendirin.
Döngüyü sürdürün: 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık mola döngüsünü sürdürün. Tamamladığınız veya tamamlayamadığınız döngüleri listelediğiniz iş bölümleri üzerinde işaretleyin.
Uzun mola verin: 25 dakika süren çalışma aralığı ile 5 dakikalık mola bir pomodoro olarak kabul ediliyor. Her 4 pomodoro’dan sonra 15-20 dakikalık daha uzun bir mola verin ve bu uzun molaları da tekrarlayın.
Çalışma sürecinizi raporlayın: Tamamlamayı planladığınız iş için zaman yönetiminizi değerlendirmek için iş listelerinizi kontrol edin ve değerlendirin. Başarılı ve başarısız olunan pomodoro döngülerine göre verimliliğinizi ve üretkenliğinizi raporlayın.
Pomodoro Tekniğinin Avantajları Nelerdir?
Pomodoro tekniğini uygulayarak etkili bir zaman yönetimine sahip olabilir ve çalışma hayatınıza pek çok fayda sağlayabilirsiniz. Pomodoro tekniğinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Daha net hedefler belirleyerek işlerinizi uygun bir şekilde planlayabilir ve zamanı daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.
Kısa çalışma aralıkları ve molalar ile bölümleri önleyerek hedeflerinize daha kolay odaklanmayı sağlayabilir ve böylece daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Çalışma aralıkları için belirlediğiniz hedefleri tamamlamanız üretkenliğinizin ve motivasyonunuzun artmasını sağlar.
Zamanın etkin yönetimi ve iş planlaması sayesinde organizasyon yetkinliğiniz artar ve stres seviyeniz azalır.
Düzenli ve kısa çalışma aralıkları sayesinde yoğun çalışma süreci ile ortaya çıkan fiziksel ve mental olumsuzlukların önüne geçebilirsiniz.
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
İlgili Yazılar
Çalışanınız için Yılbaşı Hediyeleri
2025 Resmi Tatil Günleri ve Mesai Hesaplama
Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti [2024]
Sigorta Primi Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Çalışanların veya kendi işinin sahibi olanların sosyal güvenlik sistemine dahil olabilmesi için belirli bir tutarda ücret ödeme yapması gerekir. Bu ödeme, sigorta primi olarak adlandırılır.
Akort Ücret Nedir, Nasıl Hesaplanır?
İş dünyası, çalışmanın karşılığında ücret almaya dayalı bir sistem üzerine oturmuştur. Bu sistemde birbirinden farklı ödeme türleri mevcuttur. Akort ücret de bu ödeme türlerinden biridir.
İş Göremezlik Raporu Nedir, Nasıl Alınır?
İş göremezlik raporu, çalışanların sağlık sorunları nedeniyle işine geçici olarak devam edemeyeceğini resmi olarak belgeleyen bir dokümandır.
Ara Dinlenme (Mola) Nedir, Ne Kadardır?
İş Kanunu'na göre, çalışanların ara dinlenme süreleri günlük çalışma saatlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. İşçi ara dinlenme süreleri, çalışanların sağlığını korumak ve verimliliğini artırmak için kritik bir rol oynar.
İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Çalışma hayatı içerisinde her daim bir çalışan sirkülasyonu mevcuttur. Özellikle çok çalışanı olan işletmelerde performans, yenilik, büyüme, küçülme gibi birçok sebeple çalışanlar iş yerlerinden ayrılabilir ya da işten çıkarmalar söz konusu olabilir.
2024 Stajyer Yasal Maaşı Ne Kadar?
Öğrencilerin eğitim-öğretim hayatı çerçevesinde öğrendiği teorik bilgileri uygulamaya dökerek deneyim kazanmasını amaçlayan staj çalışmaları karşılığında 33
Imposter Sendromu Nedir, Nasıl Aşılır?
İş yerlerinde her biri ayrı özelliklere sahip çok sayıda çalışan bulunur. Genellikle dışarıya yansıttıkları karakterleriyle tanınan personellerin iç dünyasını tam anlamıyla bilmek mümkün olmaz.
Asgari Ücret Gelir Vergisi İstisnası Nedir?
Asgari ücret, yasal olarak çalışanlara ödenebilecek en düşük ücrettir. Türkiye’de bir işçinin alabileceği en düşük maaş ise 2024’te net 17.002,12 TL’dir. Asgari ücret sadece gerçek kişilere yani bireylere ödenebilir.
Yıllık İzin Nedir? Yıllık İzin Süreleri Ne Kadardır?
Çalışanların tatil, sağlık, özel durumlar gibi çeşitli nedenler ile iş yerinde bulunamadıkları süreler için izin kullanmaları gerekebilir.
Ayni Yardım Nedir? Ayni Yardım Bordrolaştırma Kolaylıkları
“Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardımlar”, ayni yardım olarak adlandırılır.