notification-announcements

Duyurular

 

Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır

Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır ve Ne Kadar Olmalı?

Multinet Up
Multinet Up
Yemek Saati 6 Dakikalık Okuma Süresi

Hepimizin bildiği üzere yemek molaları çalışan motivasyonunu artırmada büyük öneme sahip. Yemek ve çay molaları olarak bildiğimiz bu kısa aralar çalışanlarınızın zihinlerini temizlemesine yardımcı olur, verimliliklerini yükseltir. Bu yüzden de günümüzde birçok işletme yan hak olarak yemek molalarını tercih ediyor.
 

Yemek molalarında şirketler birçok yemek çözümü kullanıyor. Bunlar arasında en popüler çözümler yemekhane ve yemek kartlarıdır. Çözümleri kısaca sıralarsak;

Özellikle şirketler yemek çözümü olarak yemek kartı tercih ettiklerinde günlük ne kadar ücret belirtmesinin uygun olacağı konusunda kararsız kalabiliyor. Bu yazımızda da özellikle yemek kartı günlük limitinin en az kaç olması gerektiği ve yemek ücretinin nasıl hesaplandığını anlatacağız. Ardından yemek kartı ile yemek ücretlerinden %100 vergi avantajı nasıl sağlayacağınızı göstereceğiz. Tüm bunlarla birlikte yemek ücreti ile ilgili merak edilen diğer sorularınızı da cevaplayacağız.

Hadi o zaman başlayalım!

Bir Çalışan için Günlük Yemek Ücreti Ne Kadar Olmalı?

Bu sorunun cevabı aslında restoran, cafe gibi işletmelerdeki yemek fiyatlarına göre belirlememiz en uygun yöntem. Burada belirleyici faktör çalışanlarınızın en çok hangi yemeği tercih etmesine bağlı olarak değişecektir. 

Genel olarak çalışanlarınız öğle yemeklerinde pide türlerinden yemeği istediğini düşünerek hesap yaptığımızda bir çalışan için bir günlük yemek ücreti en az 118,80 TL olmalıdır.

İşveren Çalışana Yemek Ücreti Ödemek Zorunlu Mu?  

4857 sayılı İş Kanununda çalışanlara yemek ücretinin verilmesinin herhangi bir zorunluluğu bulunmuyor. Bu tür yan haklar iş sözleşmesi kapsamındaki hükümlere tabiidir. Çalışanlar yemek yardımı konusunda işletme sahibi ile konusup iş sözleşmesinde yer vermelidir. İş sözleşmesinde yemek yardımı/ücreti konusunda herhangi bir madde geçmezse bu işlemin zorunluluğu oluşmaz.

Yemek Ücretinin Vergilendirilmesi ve Yemek Kartı Vergi Avantajı

Yazı başında da belirttiğimiz üzere çalışanlara verilen yemek çözümleri; nakit, yemek fişi, yemek çeki, yemek kartları ve yemekhane olarak ayrılıyor.

Eğer bir şirket nakit olarak bir yemek yardımı yapıyorsa, bordroda bu işlem vergilendirilmelidir. 

Yemek kartı, yemek çeki gibi çözümler tercih edilecekse yasa gereği günlük yemek bedeli sınırına kadar vergi kalemlerinden bazılarından muaf tutulur. Bu vergi çeşitleri;

Bunlara ek olarak yemek kartı, çeki kullanımlarının muhasebe departmanı tarafından masraf olarak kayıt alınması gerekir. Yemek bedeli istisna tutar üzerinde kalan rakam için hesaplanır.

Yemek kartı ve çeki dışında kullanılan bir diğer yöntem yemek fişleridir. Her ay sisteme tek tek girilmesi gereken bu yöntem muhasebe süreçlerinde zaman kaybına neden olur. İşletme yemek çözümü olarak yemekhane tercih ettiğinde ise işveren masrafı olarak görünür, çalışan bordrosuna eklenmez.
 

Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır? 

Günlük yemek ücreti hesabına ait örnek hesabı aşağıda bulabilirsiniz. Bu hesapta önce nakdi olarak düşünülüp bir yemek ücreti belirlenmiştir. Ardından ise yemek kartı yemek ücreti vermeniz durumundaki yemek ücretiniz açıklanmıştır.

Aşağıdaki hesaplama yöntemi örnek amaçlıdır. Hesaplamadaki parametreler;

  • Gelir Vergisi* (%20),
  • Damga Vergisi (%0.759),
  • SGK Primi İşçi Payı (%14),
  • İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1),
  • SGK Primi İşveren Payı (%20.5),
  • İşsizlik Sigortası İşveren Payı (%2),

olarak alınmıştır. Ayrıca kişinin SGK primine esas kazancının SGK matrahı altında kalacağı varsayılarak hesaplanmıştır.

Aylık çalışma günü: 26 iş günü

Çalışan sayısı: 10

Günlük Yemek Bedeli (KDV Dahil): 187.00 TL (170 TL + KDV) olduğunda

Devletin Belirlediği KDV Oranı: %10

SSK'dan Muaf Günlük Tutar: 157,69 TL
 

*İşçiye ödenen yemek parasında yemek bedeli istisnasını aşan tutarlar, gelir vergisine tabidir. SGK açısından ise, iş günü bazında günlük asgari ücretin %23,5’i (157,69 TL) kadarı prime esas kazanç matrahından istisna edilir, üzerinden SGK primi hesaplanmaz.
 

  • 10 çalışana verilmesi gereken aylık yemek bedeli= 26*10*187,00 = 47.562,03 TL’dir.
  • Damga Vergisi (%0.759) = 0 TL
  • SGK Primi İşçi Payı (%14) = 1.255,16 TL
  • İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1) = 89,65 TL
  • Gelir Vergisi (%20) = 0 TL
  • SGK Primi İşveren Payı (%20.5) = 1.255,16 TL
  • İşsizlik Sigortası İşveren Payı (%2) = 179,31 TL
  • Multinet Yemek Kartı tercih edildiğinde elde edilecek aylık tasarruf = 6.102,38 TL
  • Multinet Yemek Kartı tercih edildiğinde elde edilecek yıllık tasarruf = 73.228,55 TL

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

 

 MultiNet  ile yararlanabileceğiniz KDV avantajını öğrenmek için "Yemek Kartı Vergi Avantajı Hesaplama aracımızı, KDV indirimi hakkında bilgi almak için ise "KDV Hesaplama Aracı"mızı kullanabilirsiniz. 

 

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı
Personel Yemek Giderleri Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
yemek kartı nedir
Yemek Kartı Nedir? Yemek Kartı Avantajları Nelerdir?
Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
İş Yeri Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
İş Arama İzni Nedir?

İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır.

Çalışanlar İçin Kıdem Ödülleri

Kıdem Ödülü Nedir ve Nasıl Seçilir?

Bir firmayı başarıya ulaştırmayı sağlayan en önemli unsur, şirketini seven, yüksek motivasyonlu personelleridir. Çalışanlarının sadakatini kazanan firmalar, rakiplerine karşı oldukça önemli bir avantaj yakalar.

Emekli Çalışan Maliyeti 2024

Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti [2024]

Çalışanların işverene maaş ve diğer giderleri içeren bir maliyeti bulunur. Bu maliyete sigorta primi ödemeleri de dâhildir. İşveren, henüz emekli olmayan personeller için SGK primi yatırır.