Geleneksel iş modellerinin aksine yeni nesil işletmelerin, özgün veya inovatif fikirleri olan girişimciler ve yenilikçi iş modellerinin yaygınlaşması iş süreçlerini faaliyete geçirilmesi için ihtiyaç duyulan finansal kaynak seçeneklerini çeşitlendirdi. Risk sermayesi temelde yeni fikirleri destekleyen, uzun vadeli yatırım düşünen ve risk almaya hazır yatırımcıların yeni işletmeler ve girişimciler ile bir araya gelerek iş süreçlerinin aktif hale getirilmesini sağlayan bir finansal kaynaktır.
Finansal kaynak olarak risk sermayesi işleyişi bakımından, geleneksel kredi seçeneklerinden ayrılıyor. Bu durum, girişimcilerin finansal ihtiyaçlarını karşılanmasında daha uygun ve etkin çözümlerin üretilmesine katkı sağlayabiliyor. Bu yazımızda sizler için risk sermayesi kavramını ve nasıl işlediğini açıklayarak sahip olduğu avantaj ve dezavantajları listeledik.
İngilizce karşılığı “Venture Capital” olan risk sermayesi kavramı cesaret sermayesi ve girişim sermayesi gibi farklı terimlerle de ifade ediliyor. Başlangıçta sanayileşme stratejilerinin benimsendiği ülkelerde ortaya çıkan risk sermayesi günümüzde yaratıcı ve dinamik olan ancak iş sürecinin işleyişi için finansal gücü yeterli olmayan girişimcilerin yatırım fikirlerinin gerçekleştirilebilmesi için faydalanılan bir yatırım finansmanı olarak tanımlanıyor.
Bir tür özel sermaye yatırımı olan risk sermayesi yeni kurulmuş ve büyümek için finansmana ihtiyaç duyan girişimler ve işletmelerdir. Risk sermayesi bir kredi finansman sistemi değildir. Yatırım alan işletme veya girişimler risk sermayesi şirketine aylık bir geri ödeme yapmazlar. Risk sermayesinde, şirket veya bireysel yatırımcı tarafından sağlanan fonlamanın uzun vadede büyüyebilecek girişimler sayesinde genişletilmesi, yatırım yapılan girişim veya işletmelerin başarılı olarak yatırımcı uzun vadede önemli kazançların elde edilmesi amaçlanır.
Risk sermayesi, yatırımcı tarafından uzun vadede getiri elde etmek için kullanılan bir yatırım aracı olarak görülürken, iş süreçlerini aktif hale getirmek veya geliştirmek isteyen işletmeler ve girişimciler için ise önemli finansman desteği özelliği taşır. Risk sermayesinin fon kaynakları girişimci veya yeni kurulan işletmelere çeşitli şekillerde sağlanabiliyor. Risk sermayesinin sahip olduğu fon kaynakları şu şekilde listelenebilir:
Yatırımcılar risk sermayesini girişim veya işletmelerin iş süreçlerinin farklı aşamalarında sağlayabilirler. Risk sermayesindeki girişim veya işletmeleri finanslama şekilleri şu şekilde sıralanabilir:
Risk sermayesinin yatırımcı açısından en büyük dezavantajlarından biri yüksek riskli bir yatırım aracı olmasıdır. Her ne kadar risk sermayesi firmaları yatırım yapılacak girişim veya işletmeleri araştırmak için kaynak ve araçlara, gerekli değerlendirmeleri yapabilecek uzmanlık ve bilgiye sahiplerdir. Ancak, tüm bunlar risk sermayesi yatırımcısının her zaman kazanç sağlayabilmesi için yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle de risk sermayesi şirketleri genellikle birden fazla işletmeye yatırım yaparak riski çeşitlendirme seçeneğine başvururlar.
Yeni girişimler ve işletmeler için önemli bir finansman kaynağı olan risk sermayesini sizler için bu yazımızda ele aldık. Tüm girişimcileri ve yeni nesil işletmeleri yakından ilgilendiren güncel konular ve pratik bilgiler için Multinet Up Blog sayfamızı ziyaret edebilir, aynı zamanda avantajlarla dolu Multinet UP çözümlerini keşfedebilirsiniz.