Covid-19’un ilk dönemlerinde alınan önlemler ve yaz aylarında salgının yayılma hızının azalması, kişilerde alınan tedbirlerin gevşemesine neden olarak tekrar artmıştır. Her ne kadar dünyanın farklı yerlerinden aşı ile ilgili olumlu haberler gelmeye başlamış olsa da korona virüs salgını, hepimizin hayatında köklü değişiklere neden oldu. Günlük yaşantımızda tercih ettiğimiz ürünlerden önceliklerimize, iş yapış şekillerimizden gittiğimiz yerlere kadar hemen hemen hayatımızın her alanında değişimler yaşadık. Elbette bu değişim iş dünyasına da yansıdı.
Multinet Up olarak salgın döneminde birçok şirketin tercih ettiği hibrit çalışma modeline sizler için araştırdık.
Haftanın belirli günlerinde ofisten diğer günlerinde de evden çalışarak uygulanan çalışma düzenine hibrit çalışma denilmektedir.
Hibrit çalışma dışında pandemi döneminde adını sıklıkla duyduğumuz evden çalışma, esnek çalışma, dönüşümlü çalışma gibi çalışma modellerini duyduk. Firmaların çoğu pandemi bittiğinde de ofis çalışanlarının belli günlerde uzaktan çalışabileceği bir model üzerine de çalışıyor.
Büyük-küçük birçok şirket ise salgının başından bu yana uzaktan çalışmaya devam ediyor. Bazı şirketler bu kararı kalıcı hale getirdi, bazı şirketler ise hibrit çalışma modelini benimsemeye başladı. Bu sayede çalışanlar sadece haftanın belli günlerinde ofiste olacaklar ve böylelikle aynı anda aynı yerde bulunan kişi sayısı minimuma düşürülecek. Bazı önemli şirketler ihtiyaçları doğrultusunda haftada belirli günler veya dönüşümlü olarak ofise gelenler olarak iki kategori altına ayrılan hibrit çalışma sistemini uyarlıyor. Bazı şirketler ise normalleşme düzenine girdiklerini yavaş ve kontrollü adımlarla ofis hayatına geçtiklerini söylüyor. Sonuç olarak her şirketin farklı bakış açıları ile yeni normali değerlendirdiğini gözlemliyoruz.
Normalleşme kapsamında çalışma ortamları ile ilgili beklentileri belirleyebilmek amaçlı anket çalışması yapıldı. Çalışma mayıs ayında gerçekleştirilirken, %32,7 şirket sahibi, %14,8 üst düzey yönetici ve %52,5 beyaz yakalı çalışan olmak üzere 554 kişi katılımıyla sağlandı.
Çalışma sistemleri salgın sonrasında normalleşme süreci ile çalışma hayatında değişen çalışma alanları ile ilgili sorulara;
• %44,2 oran ile evde çalışıldığı,
• %26,5 oran ile ofis ortamında kısıtlı veya nöbetleşe çalışıldığı,
• %18,4 oran ile eski sistemde çalışmaya devam edildiği,
• %7,2 oran ile ofislerin kapandığı ve artık çalışma ortamı bulunmadığı yanıtı verildi.
Ofis ortamında gerçekleştirilen değişiklikler ile alakalı sorulan sorulara;
• %67,7 her noktaya dezenfektan konulduğu,
• %36,5 masaların sosyal mesafe ile yerleştirildiği,
• %33,4 masa seyrekleştirme planı uygulandığı,
• %14,4 gibi bir oranda ise hiçbir çalışma yapılmadığı cevapları verildi.
Peki büyük şirketler çalışma düzenleri konusunda neler yapıyor? Aslında bu konuda ortak bir karar olmadığını söyleyebiliriz.
Örneğin, Microsoft CEO’su Satya Nadella, evden çalışmanın sürdürülebilir bir model olmadığını söylemişti. Microsoft’un 6 ülkede 2 binin üzerinde çalışanla yaptığı Harris Poll anketi pandemi sonrası çalışma modelinin yüksek ihtimalle ofis ve uzaktan çalışmanın karışımı olan hibrit model olacağını planlıyor. Ankete katılanların yüzde 71’i pandemiden sonra da yarı zamanlı olarak evden çalışmaya devam etmek istediğini belirtiyor.
Buna karşın Google, ofis ve evden çalışmanın karışık yapılacağı hibrit çalışma modelini benimsemiş durumda ve gelecekte hayata geçirmeyi planlıyor.
Twitter ise çoktan evden çalışma düzenini kalıcı hale getirmiş durumda.
İnsan kaynakları yöneticileri ile yapılan “Yeni Çalışma Modelleri” araştırmasında pandemiden sonra da kısmen evden çalışmanın uygulanacağı hibrit model diye adlandırdığımız evden ve ofisten çalışmanın uygulandığı modellerin kullanılmaya devam edileceğini gösteriyor. Verimlilik ve performansa etkilerini tartışmak içinse biraz daha süreye ihtiyaç var gibi gözüküyor.