notification-announcements

Duyurular

 

Covid-19'a Karşı Çalışan Sağlığını Korumak için Alabileceğiniz Önlemler

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 3 Dakikalık Okuma Süresi
Covid-19'a Karşı Çalışan Sağlığını Koruma

2019 yılının aralık ayından itibaren Çin’den başlayarak tüm dünyaya yayılan ve mart ayından beri Türkiye’yi de etkisi altına alan Covid-19 (Corona Virüsü) salgını nedeniyle, tüm işletmeler çeşitli önlemler alarak çalışanlarının sağlığını korumaya çalışıyor. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde uyumun sağlanabilmesi için bir broşür yayımlayarak, iş yerlerinde Covid-19’a karşı alınacak tedbirleri sıraladı. MultiNet Up olarak, bu yazımızda bakanlık tarafından belirlenen tedbirleri ve bu tedbirlerin dışında kalan ama virüsün bulaşma riskini azaltabilecek bazı kuralları ele aldık.

  1. İş yerlerinin kapalı alanlarının düzenli olarak havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Eğer merkezi havalandırma sistemi kullanılıyorsa, bu sistemin temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmesi; aksi halde kullanılmaması gerekmektedir.
  2. Çalışanların toplu taşıma araçlarını kullanmalarına mümkün olduğunca engel olunmalı; eğer ulaşım personel servisleri aracılığı ile gerçekleştiriliyorsa, yan yana oturma düzeni ortadan kaldırılarak her sıraya en fazla 1 kişi gelecek şekilde oturma düzeni sağlanmalıdır.
  3. Çalışanlar arasından seçilecek kişilerle özel bir ekip kurulmalı ve şirket içi tedbirlerin kontrolü bu ekiple sağlanmalıdır. Kontrol ekibinde yer alan kişiler bu süreçte başka bir işle ilgilenmemeli ve doğrudan tepe yöneticiye bağlı olmalı; kontrol görevi ile ilgili işlerde tam yetkili olmalıdır.
  4. Ultraviyole cihazı kullanarak, iş yerinde yüzey ve hava dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
  5. İş yerinde çalışanlar arasındaki mesafe en az 1 metre olmalıdır ve her çalışan yüz maskesi takmalıdır.
  6. Kalabalık iş yerlerinde yemeklerin toplu olarak yenilmesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, küçük gruplar halinde ya da kumanya vererek her çalışanın kendi masasında yemek yemesi sağlanmalıdır.
  7. Tüm çalışanların aynı zaman diliminde molaya çıkması yerine, farklı zamanlarda küçük gruplar için mola saati düzenlemesi yapılmalıdır.
  8. Ateş, öksürük ya da nefes darlığı gibi solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteren çalışanlar hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna yönlendirilmeli ve iyileşene kadar iş başı yaptırılmamalıdır.
  9. Eğer yapılan iş zorunlu kılmıyorsa, çalışanların eldiven takması özendirilmemelidir. Eldiven takan kişilerin el ve yüz yıkama ihtiyacı duymamaya başlamaları, virüsün yayılmasına neden olabilmektedir.
  10. Kapı kolları, merdiven korkulukları ve asansör düğmeleri gibi sık dokunulan yüzeylerin temizliğine özen gösterilmelidir. Bu tür yüzeyler sıklıkla ve önce su ve deterjanla, ardından da sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
  11. Klavye ve masa gibi sık dokunulan ama çamaşır suyu kullanımına uygun olmayan yüzeyler %70 alkol oranına sahip dezenfektanla temizlenmelidir.
  12. İş yerinde takılan maskeler belirli aralıklarla geri dönüşüm kutularına atılmalı ve yenisi takılmalıdır.

İş Yerinde Covid-19 Vakasına Rastlandıysa…

  1. İş yerinde çalışan ya da iş yerini ziyaret etmiş herhangi birine Covid-19 pozitif tanısı koyulmuşsa, hiç vakit kaybetmeden il/ilçe sağlık müdürlüğü bulaşıcı hastalıklar bölümüne bilgi verilmelidir.
  2. Covid-19 pozitif tanısı koyulmuş kişi iş yerinde devamlı maske takarak bulunmuşsa, bu durumda diğer çalışanlar “Yakın temaslı” değil “Temaslı” kategorisinde değerlendirilir ve maske takarak çalışmaya devam edebilirler. Ancak, Covid-19 pozitif tanısı koyulmuş kişi maske taksa dahi, el sıkıştığı ya da benzeri bir şekilde temas ettiği tespit edilen kişiler “Yakın temaslı” olarak değerlendirilmeli ve yetkililer bu konuda bilgilendirilmelidir.

İnsan kaynakları ile ilgili diğer yazılarımıza, web sitemizde yer alan Blog bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Çalışanlarınız için Kurumsal Yılbaşı Hediyeleri
Çalışanınız için Yılbaşı Hediyeleri
2025 Resmi Tatil Günleri ve Mesai Hesaplama
2025 Resmi Tatil Günleri ve Mesai Hesaplama
Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti Ne Kadar?
Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti [2024]
  • Sigorta Primi Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    Sigorta Primi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Çalışanların veya kendi işinin sahibi olanların sosyal güvenlik sistemine dahil olabilmesi için belirli bir tutarda ücret ödeme yapması gerekir. Bu ödeme, sigorta primi olarak adlandırılır.

  • Akort Ücret Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    Akort Ücret Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    İş dünyası, çalışmanın karşılığında ücret almaya dayalı bir sistem üzerine oturmuştur. Bu sistemde birbirinden farklı ödeme türleri mevcuttur. Akort ücret de bu ödeme türlerinden biridir.

  • İş Göremezlik Raporu Nedir, Nasıl Alınır?
    İş Göremezlik Raporu Nedir, Nasıl Alınır?

    İş göremezlik raporu, çalışanların sağlık sorunları nedeniyle işine geçici olarak devam edemeyeceğini resmi olarak belgeleyen bir dokümandır.

  • Ara Dinlenme Nedir?
    Ara Dinlenme (Mola) Nedir, Ne Kadardır?

    İş Kanunu'na göre, çalışanların ara dinlenme süreleri günlük çalışma saatlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. İşçi ara dinlenme süreleri, çalışanların sağlığını korumak ve verimliliğini artırmak için kritik bir rol oynar.

  • İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Çalışma hayatı içerisinde her daim bir çalışan sirkülasyonu mevcuttur. Özellikle çok çalışanı olan işletmelerde performans, yenilik, büyüme, küçülme gibi birçok sebeple çalışanlar iş yerlerinden ayrılabilir ya da işten çıkarmalar söz konusu olabilir.

  • 2024 Stajyer Maaşı Ne Kadar?
    2024 Stajyer Yasal Maaşı Ne Kadar?

    Öğrencilerin eğitim-öğretim hayatı çerçevesinde öğrendiği teorik bilgileri uygulamaya dökerek deneyim kazanmasını amaçlayan staj çalışmaları karşılığında 33

  • Imposter Sendromu Nedir?
    Imposter Sendromu Nedir, Nasıl Aşılır?

    İş yerlerinde her biri ayrı özelliklere sahip çok sayıda çalışan bulunur. Genellikle dışarıya yansıttıkları karakterleriyle tanınan personellerin iç dünyasını tam anlamıyla bilmek mümkün olmaz.

  • Asgari Ücret Gelir Vergisi İstisnası Nedir?
    Asgari Ücret Gelir Vergisi İstisnası Nedir?

    Asgari ücret, yasal olarak çalışanlara ödenebilecek en düşük ücrettir. Türkiye’de bir işçinin alabileceği en düşük maaş ise 2024’te net 17.002,12 TL’dir. Asgari ücret sadece gerçek kişilere yani bireylere ödenebilir.

  • Yıllık izin 2024
    Yıllık İzin Nedir? Yıllık İzin Süreleri Ne Kadardır?

    Çalışanların tatil, sağlık, özel durumlar gibi çeşitli nedenler ile iş yerinde bulunamadıkları süreler için izin kullanmaları gerekebilir.

  • Ayni Yardın Nedir, Nasıl Başvurulur?
    Ayni Yardım Nedir? Ayni Yardım Bordrolaştırma Kolaylıkları

    “Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardımlar”, ayni yardım olarak adlandırılır.