notification-announcements

Duyurular

 

Yeni Normalde Evden Çalışanların Hakları

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 5 Dakikalık Okuma Süresi
evden çalışanların hakları

Corona Virüsü nedeniyle, firmaların büyük bir kısmı çalışanlarını zorunlu olarak evden çalışmaya yönlendirdi ve işleri uzun süre bu şekilde devam ettirdi ya da ettirmeye devam ediyor. Bu süreçte hem işçilerin hem de işverenlerin “Yeni Normal” olarak tanımlanan bu uygulama ile ilgili olarak merak ettiği konular ortaya çıktı. Bu konuların başında “Yeni Normal’de evden çalışanların hakları” geliyor. Multinet Up olarak bu yazımızda, evden çalışanların hakları ile ilgili merak edilen konulara değindik.


Uzaktan Çalışma mı, Evden Çalışma mı?

İşletmeler ve çalışanlar tarafından karıştırılan konulardan biri, Covid-19 sürecinde zorunlu olarak evden çalışma durumunda kalanların ve işverenlerin bu durumu “Uzaktan çalışma” olarak nitelendirmesidir. Aslında bu tanımlardan biri geçici ve zorunlu iken, diğeri sözleşme ile belirlenmiş bir çalışma şeklini ifade etmektedir. Yani, Corona Virüsü sürecinde ortaya çıkan ve geçici olarak uygulanan evden çalışma “Uzaktan çalışma” değildir.

Evden Çalışma Sürecinde Yol, Yemek Gibi Ödemeler

Evden çalışma süreci, daha önce de belirttiğimiz gibi bir zorunluluktan ve geçici süre ile gerçekleştirilen bir uygulama olduğundan, iş sözleşmesindeki şartlar bu süreçte de geçerliliğini korur. Eğer iş sözleşmesinde yemek ve yol yardımları mevcut ise, evden çalışma sürecinde bu ödemelerin devam etmesi gerekir. 


Yeni Normal’de İşçi Hakları

Tarafların rızası ve iş sözleşmesi ile uzaktan çalışma düzenine geçen çalışanlar ile ofis ortamında çalışan ve aynı işi yapan kişiler arasında ücretlendirme ve diğer konularda farklı işlem yapılamaz.


Yeni Normal’de Fazla Mesai Ücretleri

Uygulamanın adı ya da şekli nasıl olursa olsun, uzaktan çalışma düzenine geçen çalışanlar mesai saatleri dışındaki çalışma saatleri için fazla mesai ücretine hak kazanırlar. Corona Virüsü ya da herhangi başka bir nedenle evden çalışmaya devam eden kişiler için de bu durum geçerlidir.


Uzaktan Çalışanlara Sağlanacak Demirbaşlar ve İmkanlar

Uzaktan çalışma düzenine geçen çalışanların iş görürken ihtiyaç duyacakları bilgisayar, telefon, internet bağlantısı gibi demirbaşlar ve olanaklar işveren tarafından sağlanmalıdır. İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak işverenin yükümlülüğünde olduğundan, uzaktan çalışma düzeninde iş yapan çalışanların iş ile ilgili eğitimlerinin verilmesi ve sağlıklarının gözetilmesi işveren sorumluluğundadır.


Yeni Normal’de İşverenlerin Dikkat Etmesi Gereken Konular

Corona Virüsü sürecinde ve sonrasında evden çalışmaya teşvik edilen çalışanlarla ilgili olarak bazı konulara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

  • Çalışanların mesai saatlerine dikkat edilmeli: Evden çalışma durumunda kalan çalışanların bir kısmı, mesai saatleri dışında da iş yükü ile karşılaştıklarından ve işverenlerin ya da yöneticilerin bu süreçte saate bakmaksızın iletişim kurma ve iş yaptırma eğilime girdiğinden şikâyet etmekteler. Böyle bir durum hem yasal değildir hem de çalışan motivasyonunu önemli ölçüde düşürür. Bu nedenle, işverenlerin ve yöneticilerin mesai saatlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Çalışanların sağlığını korumak için ek tedbirler alınmalı: Evden çalışma düzeninde, çalışanlar normalden daha hareketsiz olabilmektedir. Bu durum hem bedensel hem de ruhsal sorunları beraberinde getirebilir. Bu nedenle, çalışanların sağlığını koruyabilmek adına çeşitli egzersiz programları yapılmalı ve çalışanların bu etkinliklere katılımı teşvik edilmelidir.
  • Evden çalışan kişinin evde olduğu dikkate alınmalıdır: Çalışanlar açısından önemli bir stres kaynağı, ev ortamında olmanın getirdiği ve iş yaşamı ile ilgisi olmayan durumlarla karşılaşmaktır. Örneğin, online bir toplantı sırasında, çalışanın bulunduğu odaya çocuğunun girmesi ve ebeveyninin işini umursamadan oyun oynaması, çalışan üzerinde baskı yaratabilmektedir. Bu tür durumlarda işveren ya da yöneticilerin anlayış göstermesi çalışan motivasyonuna olumlu etki sağlayacaktır.
  • Evden çalışma düzeni bir lütuf değildir: İşverenler ya da yöneticiler, evden çalışma düzenini bir lütuf olarak görmemeli ve çalışanlarla ilgili beklentilerini değiştirmemelidir.

Her zaman olduğu gibi Yeni Normal’de de çalışanların yemek bedellerini MultiNet Yemek Kartı ile ödeyen işletmeler kazançlı çıkacak. %100’e varan vergi istisnası, operasyonel iş yükünde azalma, çalışan motivasyonuna olumlu etki gibi birçok avantaja sahip olan MultiNet Yemek Kartı başvurunuzu hemen yapın; kazanmaya başlayın!

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
İşten Çıkış Kodları Nelerdir?
İşten Çıkış Kodları Nelerdir? İşten Çıkış Kodları ve Anlamları
Evlilik Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Evlilik Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Ayni Yardım Nedir, Nasıl Bordrolaştırılır?
Ayni Yardım Nedir ve Nasıl Bordrolaştırılır?
  • İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
    İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?

    Şirketler, her biri farklı potansiyeller taşıyan çalışanlardan meydana gelir. Yetenekleri, bakış açıları ve fikirleriyle birbirinden ayrılan ekip üyelerinin firmanın başarısında kritik rolleri vardır. Bu çeşitlilikten en iyi şekilde faydalanmanın yolu ise yaratıcılığı teşvik etmekten geçer.

  • Tersine Mentorluk Nedir?
    Tersine Mentorluk Nedir, Faydaları Nelerdir?

    Geleneksel mentorluk, kıdemli olanların ya da daha deneyimli kişilerin yeni yetişen kişilere yol göstermesi olarak tanımlanır. Ancak günümüzde dünya giderek hızlanıyor ve teknolojiler çok hızlı bir şekilde geliştirilip hayatımıza dahil ediliyor.

  • Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?
    Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?

    Çalışan yaşam döngüsü, çalışanın bir organizasyona katılmasından itibaren geçen tüm süreçleri kapsar. Çalışan döngüsü, çalışanın işe alımından başlayıp organizasyondan ayrılmasına kadar devam eder ve özellikle şirketlerin insan kaynakları yönetiminde önemli bir rol oynar.

  • Ücretli İzin Nedir? 2025 Ücretli İzin Süreleri
    Ücretli İzin Nedir, Ücretli İzin Çeşitleri Nelerdir? [2025]

    Şirketlerde verimliliğin anahtarı, iş ve özel yaşam dengesinin sağlanmasıdır. Çalışanlar, kendisine vakit ayırabildiğinde sorumluluklarına daha rahat odaklanır.

  • 2025 Babalık İzni Kaç Gün?
    Babalık İzni Nedir, Kaç Gündür? [2025]

    Çalışanların ve işverenlerin haklarını düzenleyen kanunlar, bazı özel zamanlara yönelik detaylar içerir. Personellerin ebeveynliğe adım attığı ilk günlerde görevine bir süreliğine ara vermesini sağlayan babalık izni de bu haklar arasındadır.

  • 2025 İş Arama İzni Süresi
    İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır.

  • Süt İzni Nedir, 2025'te Ne Kadar?
    Süt İzni Nedir? [2025]

    Kanunen çalışanlara çeşitli durumlar için kullanabilecekleri belirli izin türleri sunuluyor.

  • Vefat izni 2024
    Vefat İzni Nedir, Nasıl Kullanılır? [2025]

    Resmî olarak çalışanların sağlık, tatil, doğum veya daha farklı nedenler için kullanabilecekleri çeşitli izin türleri bulunur.

  • 2025'te Mazeret İzni Ne Kadar?
    Mazeret İzni Nedir ve Kaç Gün Alınır? [2025]

    Çalışanların motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırmanın yolu, hakların ve sorumlulukların eksiksiz yerine getirilmesinden geçer.

  • Karne İzni Nedir? 2025'te Kaç Gündür?
    Karne İzni Nedir? [2025]

    Hızla değişen iş dünyasında pek çok şirketi müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanmış durumdadır.