Kurum kültürü, en basit şekilde “Bir kurumun yazılı olan ve olmayan; tüm çalışanlarını kapsayan ve tamamının davranışlarını düzenleyen; kuruma özgü alışkanlık, inanç ve davranışlar bütünüdür.” cümlesiyle açıklanabilir. Köklü bir kurum kültüründen bahsedebilmek için, kurumda ortaya çıkan bir durumda çalışanların benzer ya da aynı davranışı sergiliyor olması gerekmektedir. MultiNet Up olarak bu yazımızda, kurum kültürü ile ilgili çeşitli bilgileri ve çalışan aidiyetinin nasıl sağlanabileceği hakkında bazı ipuçlarını paylaştık.
2019 yılının aralık ayından itibaren Çin’den başlayarak tüm dünyaya yayılan ve mart ayından beri Türkiye’yi de etkisi altına alan Covid-19 (Corona Virüsü) salgını nedeniyle, tüm işletmeler çeşitli önlemler alarak çalışanlarının sağlığını korumaya çalışıyor. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde uyumun sağlanabilmesi için bir broşür yayımlayarak, iş yerlerinde Covid-19’a karşı alınacak tedbirleri sıraladı.
Günümüzde işletmelerin pek çoğu, verimliliği artırabilmek adına çeşitli performans yönetim tekniklerinden yararlanmaktadır. Kullanılan performans yönetim tekniği hangisi olursa olsun, içerisinde mutlaka performans değerlendirme sürecini de barındırır. Performans değerlendirme çalışanların yeteneklerinin, işle ilgili insan ilişkilerinin ve iş yapma potansiyelinin ölçüldüğü bir süreçtir. Multinet Up olarak bu yazımızda, performans değerlendirme ile ilgili merak edilen konulara değindik.
Çok değil, bundan 20 yıl önce çalışanlar için iş seçiminde baskın faktör olarak ücret öne çıkmaktaydı. Ücret ne kadar tatmin ediciyse, çalışanın verimliliği ve iş yerine bağlılığı o kadar yüksek olarak görülmekteydi. Ancak günümüzde, iş yaşamında yer alan bireylerin çoğunluğunu Milenyum Kuşağı oluşturmakta ve bu kuşağın beklentileri öncekilerden farklılık göstermektedir. Ücret hala en önemli motivasyon ve sadakat nedeni olsa da özellikle Milenyum Kuşağı için tek başına yeterli olamamaktadır.