notification-announcements

Duyurular

 

Performans Değerlendirme Nedir?

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 3 Dakikalık Okuma Süresi
performans değerlendirme

Günümüzde işletmelerin pek çoğu, verimliliği artırabilmek adına çeşitli performans yönetim tekniklerinden yararlanmaktadır. Kullanılan performans yönetim tekniği hangisi olursa olsun, içerisinde mutlaka performans değerlendirme sürecini de barındırır. Performans değerlendirme çalışanların yeteneklerinin, işle ilgili insan ilişkilerinin ve iş yapma potansiyelinin ölçüldüğü bir süreçtir. Multinet Up olarak bu yazımızda, performans değerlendirme ile ilgili merak edilen konulara değindik.

Performans Değerlendirmenin Tarihi

Geçmişi 1920’li yıllara kadar uzanan performans değerlendirme, çalışan memnuniyetinin üretkenlik üzerindeki etkilerinin fark edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Başlangıçta sadece Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kamu kuruluşları tarafından kullanılan performans değerlendirme 1960’lı yıllara gelindiğinde, özel sektörün de sıklıkla kullandığı bir üretkenlik artırma aracı oldu. 1980’li yıllarda ise, performans değerlendirmeneredeyse her şirketin insan kaynakları departmanı tarafından kullanılan vazgeçilmez bir ölçme tekniği oldu.


Performans Değerlendirmenin Amaçları Nelerdir?

  • Çalışanların yaptıkları işler hakkında detaylı ve doğru bilgilere sahip olmak.
  • Çalışanların motivasyonunu artırarak, verimlilik üzerinde olumlu etki sağlamak.
  • Çalışanların performanslarını artırmak.
  • Yönetim becerilerini geliştirmek.
  • Yöneticiler ile çalışanlar arasındaki iletişimi güçlendirip, çalışanları yönetim sürecine dahil etmek.
  • Grup çalışmasını teşvik etmek ve çalışanlar arasındaki iletişimi artırmak.
  • Ücret, prim, terfi gibi ödülleri adil bir şekilde dağıtmak.


Performans Değerlendirme Süreci Nasıl Olmalıdır?

  • Net ve kabul edilebilir beklentiler:Bir çalışanın işe başladığı ilk günden itibaren, işletmenin kendisinden beklentilerinin net bir dille ifade edilmesi ve performans değerlendirmesinin de bu beklentiler dahilinde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu tür bir başlangıç, çalışanın hedeflerini belirlemesine ve kafa karışıklığı yaşamasının önüne geçmesine yardımcı olur.
  • Sürekli iletişim: Özellikle yeni nesil çalışanlar, yılda bir kere gerçekleştirilen performans değerlendirme toplantıları yerine yöneticileri ile sürekli iletişim halinde olmak istemektedirler. Haklılık payı göz ardı edilemez bir istek olan sürekli iletişim halinde yöneticiler hataları ve başarıları çok daha hızlı bir biçimde değerlendirip sonuca ulaştırabilirler.
  • Yapıcı eleştiriler:Yöneticiler tarafından çalışanlara yöneltilen yapıcı ve adil eleştiriler çoğunlukla olumlu sonuçlar doğurur. Bu nedenle, çalışanlara geri bildirimde bulunurken mümkün olduğunca çözüm ve iyileştirme odaklı değerlendirmeler yapmak gerekir.
  • Söz hakkı tanınması: Etkili bir performans değerlendirmesi sadece çalışandan beklentileri değil aynı zamanda yöneticiden beklentileri de masaya yatırabilme imkânı sağlamalıdır. Çalışan, sonrasında cezalandırılmayacağına emin olarak yorum yapabilmelidir.
  • Birden fazla değerlendirici: Etkin bir performans değerlendirme için sadece yöneticinin görüşleri yetersiz olabilir. Bu nedenle çalışanın iş arkadaşlarının, iletişim içerisinde olduğu tedarikçilerin ve müşterilerin görüşleri de performans değerlendirme sürecinde dikkate alınmalıdır.
  • Performans değerlendirme ölçekleri: Geleneksel performans değerlendirme yöntemlerinde değerlendiricinin genellikle 2 seçenek arasından birini seçmesi istenir. Ancak günümüzde siyah ve beyaz dışında, gri tonlarını da içeren “Çok iyi, iyi, kararsızım, kötü, çok kötü” gibi seçenekler sunularak değerlendirme yapılmakta; elde edilen sonuçlar daha doğru ve adil olmaktadır.
  • Her kriter için ayrı ölçek: Birden çok kritere tek bir ölçek kullanmak, kriterler arasında doğru olmayan sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin; “İş arkadaşları ve müşterilerle iletişimi iyidir” şeklinde bir kriter yerine “İş arkadaşları ile iletişimi iyidir” ve “Müşterilerle iletişimi iyidir” şeklinde iki ayrı kriter değerlendirmesi, sonuçların birbirlerini etkilemesinin önüne geçecektir.

Kullanılan performans değerlendirme yöntemi hangisi olursa olsun, yukarıda saydığımız şartları yerine getirdiği takdirde etkili sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

İnsan kaynakları ile ilgili diğer yazılarımızı Multinet Up Blog sayfamızda bulabilirsiniz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Ayni Yardım Nedir, Nasıl Bordrolaştırılır?
Ayni Yardım Nedir ve Nasıl Bordrolaştırılır?
İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
Tersine Mentorluk Nedir?
Tersine Mentorluk Nedir, Faydaları Nelerdir?
  • Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?
    Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?

    Çalışan yaşam döngüsü, çalışanın bir organizasyona katılmasından itibaren geçen tüm süreçleri kapsar. Çalışan döngüsü, çalışanın işe alımından başlayıp organizasyondan ayrılmasına kadar devam eder ve özellikle şirketlerin insan kaynakları yönetiminde önemli bir rol oynar.

  • Ücretli İzin Nedir? 2025 Ücretli İzin Süreleri
    Ücretli İzin Nedir, Ücretli İzin Çeşitleri Nelerdir? [2025]

    Şirketlerde verimliliğin anahtarı, iş ve özel yaşam dengesinin sağlanmasıdır. Çalışanlar, kendisine vakit ayırabildiğinde sorumluluklarına daha rahat odaklanır.

  • 2025 Babalık İzni Kaç Gün?
    Babalık İzni Nedir, Kaç Gündür? [2025]

    Çalışanların ve işverenlerin haklarını düzenleyen kanunlar, bazı özel zamanlara yönelik detaylar içerir. Personellerin ebeveynliğe adım attığı ilk günlerde görevine bir süreliğine ara vermesini sağlayan babalık izni de bu haklar arasındadır.

  • 2025 İş Arama İzni Süresi
    İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır.

  • Süt İzni Nedir, 2025'te Ne Kadar?
    Süt İzni Nedir? [2025]

    Kanunen çalışanlara çeşitli durumlar için kullanabilecekleri belirli izin türleri sunuluyor.

  • Vefat izni 2024
    Vefat İzni Nedir, Nasıl Kullanılır? [2025]

    Resmî olarak çalışanların sağlık, tatil, doğum veya daha farklı nedenler için kullanabilecekleri çeşitli izin türleri bulunur.

  • 2025'te Mazeret İzni Ne Kadar?
    Mazeret İzni Nedir ve Kaç Gün Alınır? [2025]

    Çalışanların motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırmanın yolu, hakların ve sorumlulukların eksiksiz yerine getirilmesinden geçer.

  • Karne İzni Nedir? 2025'te Kaç Gündür?
    Karne İzni Nedir? [2025]

    Hızla değişen iş dünyasında pek çok şirketi müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanmış durumdadır.

  • Şua İzni Nedir? 2025'te Kaç Gündür?
    Şua İzni Nedir, Kimler Kullanır? [2025]

    İş yerlerinde personellerin görev tanımına göre değişen farklı riskler bulunur. Zamanla meslek hastalığına dönüşebilen bu durumlara karşı önlem almak son derece önemlidir.

  • 2025 Refakat İzni Kaç Gün?
    Refakat İzni Nedir ve Kaç Gündür? [2025]

    Çalışanlarınızın zihinsel ve bedensel iyiliğini gözeterek motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırabilirsiniz. Ancak bunun için sadece iş yeri içindeki durumları değil, personellerin kişisel hayatındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.