Bayramda Çalışanları Teşviklendirme: Nakdi Ücret

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

15.06.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Bayramlar her birimiz için farklı bir anlam taşıyor. Bazılarımız bayramları aile büyükleri ve dostlar ile bir arada geçirerek yaşarken; bazılarımız ise yoğun iş temposundan bir süreliğine uzaklaşarak geçiriyor.

Günümüz koşullarında bayramları mesafeli ve dijital olarak geçiriyor olsak da bu durumu bir fırsata çevirip motivasyon kaynağına dönüştürmemiz de mümkün. Özellikle, esnek çalışma, hibrit çalışma gibi yeni çalışma modellerine uyum sağlarken iş planlarını devam ettiren çalışanlarınıza bayram hediyeleri vererek bayram sevincini paylaşabilir, ihtiyaçları olan motivasyonu sağlayabilirsiniz. 

Bu yazımında da çalışanlarınıza verebileceğiniz bayram hediyelerinden olan nakdi ücret kavramını ve bu kavramın günümüzdeki yerinden bahsedeceğiz.

nakdi ücret
 

Nakdi Ücret ile Teşviklendirme

Nakdi ücret,  özellikle paylaşmanın ve yardımlaşmanın mesajını veren Kurban Bayramında sıkça tercih edilen teşviklendirme yollarından olup çalışanlarınıza verebileceğiniz bordroya yansıtılan maaşa ek para desteğidir. Çalışanlarınız kendilerine gönderilen nakdi ücret desteği ile kıyafet, gıda ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bu şekilde nakdi ücret desteği ile çalışanlarınızın ihtiyaçlarına destek olurken, motivasyonlarını da arttırabilirsiniz.
 

Peki, nakdi ücret desteği verirken firmanızın bütçesini nasıl etkilediğinizi hiç düşündünüz mü?


Çalışanlarınıza verdiğiniz değerin bir göstergesi olan bu özel günlerde nakit olarak verilen ücretlerin gerek vergisel kalemleri gerek ise her bir çalışan için verilen ücretin muhasebe kayıtlarının olması şirketlere maddi ve manevi yükler oluşturur.
 

Nakdi ücret desteklerinin kanunen kabul edilmeyen gider altında değerlendirilir.  Bu şekilde vergilendirme işlemlerinde SGK primi işçi payı, gelir vergisi, damga vergisi gibi vergi çeşitlerine tabidir.  Günümüzde  çok sık kullanılan bir yol olsa da bu teşviklendirme yerine ayni yardımların tercih edilmesi şirketlere vergisel açıdan avantajlar sağlar.
 

Günümüzde Nakdi Ücretler Yerini Ayni Yardımlara Bırakıyor!

Ayni yardım, parasal olmayan ürün veya hizmet olarak sağlanan yardım anlamına gelir. Özellikle bayramlarda, yılbaşı gibi önemli günlerde erzak veya giyim yardımı şeklinde yapılır. Bu yardımlar ile çalışanlarınızın motivasyonu üzerinde olumlu bir etki yaratabilirsiniz. Ayni yardımlar ile şirket içi birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapabilir, çalışanların şirkete olan bağlılığını güçlendirebilirsiniz. Motivasyonu yüksek ve bağlılığı güçlü çalışanlar ile şirketinizin iş verimliliğine fayda sağlayabilirsiniz.


Çalışan motivasyonu ve verimliliğine katkı sağlayan ayni yardımlar Gelir Vergisi Kanunu’na göre işletme gideri olarak değerlendirdiği için bordrolaştırılıp vergilendirilebiliyor. Ancak, özellikle giyimve erzak yardımı olarak yapılan ayni yardımların tedariği, depolanması, lojistik süreçlerin yönetimi gibi pek çok operasyonel yükü ve gizli maliyeti bulunuyor.

Hediye Kartı

Hediye kartları, özellikle son dönemlerde işverenlerin çalışanları için hediye, ödüllendirme, veya destek için sıkça başvurduğu ayni yardım altında da değerlendirilen bir çözümdür. İşverenler hediye kartlarına bakiye yükleyerek, çalışanların daha özgür alışveriş yapabilmelerini sağlıyor. Çalışanların özgürce alışveriş yapabilmeleri bir avantaj olsa da bu ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için hediye kartlarının geçerli olduğu noktaların sayısı göz önünde bulundurulması gerekiyor. Geçerli nokta sayısı fazla olan hediye kartları hem çalışan hem de işveren tarafından daha çok tercih ediliyor.

MultiGift Hediye Kartı ile Avantajları Keşfedin!

Geleneksel ayni yardımlar veya nakdi ücret destekleriniz yerine kullanabileceğiniz Türkiye’nin ilk kurumsal hediye ve sosyal yardım kartı olan MultiGift Hediye Kartı hem şirketiniz, hem de çalışanlarınız için birçok avantajı beraberinde getiriyor. Tüm bu avantajlardan çalışan sayınız ve sektörünüz farketmeksizin faydalanabilirsiniz. En başta, ayni yardım olarak, nakdi ücret desteği yerine MultiGift Hediye Kartı tercih ederek %45'e varan vergi tasarrufu (SGK primi işçi payı, gelir vergisi, damga vergisi,  SGK şveren hissesi) sağlayabilir, şirketinize mali avantaj kazandırabilirsiniz. Vergi avantajına ek olarak faydalanabileceğiniz diğer avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.


Ayni yardım altında kullanarak elde edeceğiniz avantajlar;

  • Geleneksel ayni yardımlarda kolilerin hazırlama, tedarik süreçleri gibi operasyonel iş yükü ve maliyetleri bulunur. Hediye kartı olarak yapacağınız ayni yardımlar ile gizli maliyetleri ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Özellikle gıda yardımları için hazırlanan ve belirli ürünleri içeren erzak kolileri yerine çalışana anlaşmalı noktalardan ihtiyacı olan ürünleri seçerek alma hakkı sunarsınız.
  • Çalışanlarınıza ürün seçimi özgürlüğü sunarak çalışan memnuniyetini arttırabilir ve şirket bağlılıklarını güçlendirebilirsiniz.


Nakdi ücret desteği yerine kullanarak elde edeceğiniz avantajlar;
 

  • MultiGift hediye kartını online panel üzerinden kart bakiye yönetimini yapabilirsiniz.
  • Her bir çalışan için tek tek yapılması gereken muhasebe kaydına gerek kalmadan zamandan tasarruf elde edersiniz.
  • Vergisel açıdan SGK primi işçi payı, gelir vergisi, damga vergisi gibi kalemlerden muaf olur, sağladığınız vergi indirimi ile nakti ücrete göre %45'e varan oranlarda tasarruf sağlarsınız.
     

Elde edeceğiniz diğer avantajlar;
 

  • 20.000’e yakın noktada çalışanlarınıza dilekleri gibi harcama imkanı sunarsınız.
  • İnsan kaynakları ve satın alma birimlerinizin operasyonel süreçlerini otomatikleştirebilirsiniz.
  • Çalışanlarınıza özel teşvik veya yardım seçeneklerini oluşturabilir, her çalışanınız için farklı bakiyeler belirleyebilirsiniz.
  • MultiGift sanal kart ile kart üretim olmadan çalışanlarınıza aynı gün kartlarını dijital gönderebilir, Multinet Up avantajlar dünyasında ek avantaj ve fırsatları yakalayabilirsiniz.
  • MultiPay uygulaması ile çalışanlarınız, MultiGift hediye kartının geçerli olduğu en yakın mağazaları görüntüleyebilir, bakiyelerini izleyebilir ve bireysel kampanyalara katılabilir.
     

Şirketinizin ihtiyaçlarına göre özelleştirebileceğiniz MultiGift Hediye Kartı ile tanışmak ve avantajlarından faydalanmak için başvurunuzu hemen yapın!

Submitted bygamzegulden.sigircion15.06.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık